Hovedstadens Beredskabs forslag til Risikobaseret Dimensionering for 2025+
Ejerkommunerne har til Hovedstadens Beredskab overdraget opgaven med udarbejdelse af risikobaseret dimensionering for det samlede beredskabsområde.
Forslag til risikobaseret dimensionering 2025+ skal godkendes i de 8 ejerkommuner inden udgangen af maj 2025 for at kunne træde i kraft den 1. juni 2025 med virkning for 2025 og følgende år.
Borgerrepræsentationen forelægges derfor forslag til risikobaseret dimensionering 2025+ til godkendelse.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at forslag til fælles risikobaseret dimensionering for 2025 og følgende år for Hovedstadens Beredskab, jf. bilag 1 og 2, godkendes.
Problemstilling
Iht. beredskabsloven skal alle kommuner mindst én gang i hver valgperiode skal vedtage en plan for risikobaseret dimensionering (RBD) om det kommunale beredskabs risikoprofil, serviceniveau, organisering, virksomhed, alarmering, dimensionering og materiel.
Med etablering af Hovedstadens Beredskab (HBR) er opgaven med at udarbejde en RBD for det samlede beredskabsområde overdraget til HBR, men forslag hertil skal godkendes i de 8 ejerkommuner, herunder Københavns Kommune.
RBD 2025+ fastlægger niveauet for beredskabets opgavevaretagelse og sætter rammerne for den udvikling, der skal bidrage til, at HBR også fremover kan være et effektivt og forsvarligt beredskab.
RBD 2025+ skal efter vedtagelsen erstatte den gældende RBD 2021+ fra den 1. juni 2025.
Løsning
Forslag til RBD 2025+ og bilag hertil er vedlagt som bilag 1 og 2. Forslaget indledes med en sammenfatning.
I medfør af RBD-bekendtgørelsen har forslag til RBD efter førstebehandling i HBR’s bestyrelse været sendt til Beredskabsstyrelsen til udtalelse mhp. en vurdering af, om det kommunale redningsberedskab kan yde en forsvarlig indsats, herunder påse, om der i planforslaget er sikret overensstemmelse mellem risikoprofil og redningsberedskab.
Beredskabsstyrelsens udtalelse skal indgå i sagsgrundlaget og har derfor - sammen med HBR’s bemærkninger hertil - indgået i bestyrelsens godkendelse af RBD 2025+ på bestyrelsesmøde den 26. februar 2025. Bortset fra rettelse af en faktuel fejl i bilaget har Beredskabsstyrelsens bemærkninger ikke givet HBR anledning til ændringer i forslag til RBD 2025+.
Beredskabsstyrelsens udtalelse er vedlagt som bilag 3, og HBR’s bemærkninger til styrelsens udtalelse er vedlagt som bilag 4.
RBD 2025+ fastlægger niveauet for beredskabets opgavevaretagelse og sætter rammerne for den udvikling, der skal føre til, at HBR også i fremtiden kan forestå et effektivt og forsvarligt beredskab.
RBD 2025+ beskriver og analyserer:
- Eksisterende og fremtidige risici for beredskabets dækningsområde og nationalt.
- Beredskabets robusthed, dvs. evnen til at håndtere beredskabsmæssige hændelser og opgaver.
- Behov for beredskabsmæssige og organisatoriske ændringer i HBR.
- Serviceniveau, dvs. hvad borgere og virksomheder kan forvente af HBR.
Med forslag til RBD 2025+ videreføres eksisterende serviceniveau, hvor HBR skal være fremme på et skadested inden 10 minutter i 95% af udrykningerne og i områder med spredt bebyggelse (dele af Albertslund og Dragør kommuner) inden 15 minutter.
Herudover skal HBR kunne håndtere en stor hændelse samtidig med to mindre hændelser, ligesom beredskabskapaciteten er dimensioneret til at kunne yde en forsvarlig indsats i de første 2 timer, indtil eventuel bistand fra andre beredskaber kan indsættes.
Forslag til RBD 2025+ giver ikke anledning til ændring af HBR’s økonomiske ramme, da serviceniveauet i den kommende periode vil kunne fastholdes inden for den nuværende ramme.
Ifølge HBR kan det dog allerede nu konstateres, at den samfundsmæssige udvikling mv. vil kunne betyde, at det nuværende serviceniveau kan blive udfordret på længere sigt. Derfor har bestyrelsen for HBR truffet beslutning om, at der i den kommende RBD-periode gennemføres en række nødvendige analyser mv., som skal danne grundlag for beslutninger om rammer og retning for en mere langsigtet udvikling af HBR, herunder det fremtidige serviceniveau. Der henvises til den indledende sammenfatning i bilag 1, hvor analyseområderne fremgår.
Analyseresultater vil løbende blive forelagt HBR’s bestyrelse for beslutning om at indgå i budgetdrøftelser og evt. ændring af den risikobaserede dimensionering, hvis der lægges op til betydelige ændringer af beredskabets organisation, virksomhed, alarmering, dimensionering eller materiel.
Økonomi
Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når forslag til RBD 2025+ for Hovedstadens Beredskab som forventet er politisk vedtaget i de otte ejerkommuner inden udgangen af maj 2025, vil RBD 2025+ træde i kraft pr. 1. juni 2025.
Søren Hartmann Hede / Nicolai Kragh Petersen