Mødedato: 07.11.2023, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Drøftelse af forslag til Kommuneplanstrategi 2023 - Fremtidens klimavenlige hovedstad

Se alle bilag

Økonomiudvalget skal drøfte forslag til Kommuneplanstrategi 2023 (bilag 1). Strategien har været i offentlig høring fra 1. august til 29. september 2023, og de centrale emner fra høringsperioden fremgår af hvidbogen (bilag 2). På baggrund af Økonomiudvalgets drøftelse vil Økonomiforvaltningen forelægge en ny indstilling til Økonomiudvalget med forslag til endelig vedtagelse af Kommuneplanstrategi 2023. 

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at forslag til Kommuneplanstrategi 2023 – 'Fremtidens klimavenlige hovedstad', jf. bilag 1, drøftes.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen skal ifølge planloven offentliggøre en ny kommuneplanstrategi inden udgangen af 2023. Formålet med kommuneplanstrategien er at fastlægge den strategiske retning for Københavns fysiske udvikling frem mod 2036.

Borgerrepræsentationen vedtog den 22. juni 2023 at sende forslag til Kommuneplanstrategi 2023 i offentlig høring i perioden 1. august til 29. september 2023. Forvaltningen har modtaget 151 høringssvar. Høringen har givet anledning til ændringsforslag til Kommuneplanstrategi 2023. Kommuneplanstrategi 2023 vil efter vedtagelsen i Borgerrepræsentationen udgøre arbejdsprogrammet for udarbejdelsen af Kommuneplan 2024.

Løsning

Offentlig høring

Den 22. juni 2023 besluttede Borgerrepræsentationen at sende forslag til Kommuneplanstrategi 2023 i offentlig høring i 8 uger i perioden 1. august til 29. september 2023.

Forvaltningen har afholdt 26 dialogarrangementer i forbindelse med høringsperioden blandt andet i samarbejde med aktører i byen (bilag 2). Arrangementerne har haft karakter af dialog- og informationsmøder med relevante aktører og interessenter. Herudover har forvaltningen modtaget 151 høringssvar via bl.a. Bliv Hørt (bilag 3).

Hvidbogen for den offentlige høring (bilag 2) indeholder resumeer af de centrale emner fra høringssvarene og fra de afholdte arrangementer. Hvidbogen er dermed ikke udtømmende, men en sammenfatning af emner og input på tværs af høringssvar og arrangementer. I hvidbogen har forvaltningen vurderet, hvorvidt forslagene fra den offentlige høring giver anledning til ændringer i Kommuneplanstrategi 2023. Høringssvarene fremgår af deres fulde længde i bilag 3.

Opsummering

Høringssvarene dækker en lang række emner, som er opsummeret på 18 kapitler i hvidbogen. Nogle af de mest centrale emner er klimadagsordenen, en varieret og betalbar boligsammensætning, etablering og beskyttelse af grønne områder, infrastruktur for cykler og kollektiv transport, herunder bemærkninger vedrørende biler, samt ønske om fokus på kultur- og fritidsdagsordenen.

Omkring en tredjedel af høringssvarene udtrykker sig overordnet positivt omkring strategiens indhold og retning, de fleste med forslag til ændringer og tilføjelser. Omkring en femtedel er grundlæggende kritiske over for strategiens indhold og retning.

De resterende høringssvar rummer mestendels konkrete forslag til tilføjelser/ændringer, både til strategien og til kommunens arbejde med byudvikling, ift. konkrete byrumsprojekter, udfordringer og mere generelt. Økonomiforvaltningen bemærker, at hensigterne i en lang række af bemærkningerne er i overensstemmelse med forslag til Kommuneplanstrategi 2023 – og derfor ikke har ført til forslag til ændringer i kommuneplanstrategien. Dertil kommer, at der i mange tilfælde er tale om emner og forslag som kommunen allerede arbejder for at understøtte i andre planer eller fora – og som ofte ikke reguleres i kommuneplanen. Input, som vedrører andre forvaltningers ressort, videreformidles til de relevante forvaltninger.

Af hvidbogen (bilag 2) fremgår hvilke forslag fra høringssvarene, som forvaltningen har medtaget i kommuneplanstrategien. Økonomiforvaltningen vil her fremhæve centrale ændringer:

  1. Flere høringssvar understreger behovet for et stærkt regionalt samarbejde, særligt i forhold til mobilitet og boligudbygningen. Derudover ønskes det, at samarbejdet med Sydsverige står tydeligere, hvorfor det forslås at blive skrevet frem i strategien.
  2. Flere høringssvar vedrører erhvervslivets vilkår og understreger vigtigheden af at eksisterende virksomheder kan fortsætte deres virke i byen. Derudover påpeges synergieffekterne mellem erhvervsliv og byliv i en velfungerende storby. Økonomiforvaltningen forslår, at begge pointer indarbejdes tydeligere i strategien.
  3. Flere høringssvar berører behovet for yderligere dialog med kommunen om fælles udfordringer i forhold til boligdagsordenen. Det har ført til forslag til ændringer i strategien, hvor det blandt andet understreges, at kommunen ønsker en tættere dialog med elev- og studenterbevægelsen om boligsituationen for unge og studerende, en tættere dialog med andelsboligsektoren om etablering af flere andelsboliger og med de almene boligselskaber om blandet andet realisering af almene boliger.
  4. Klimadagsordenen er et tema, der berøres i flere høringssvar. Strategien understøtter denne dagsorden med fokus på den tætte by, god kollektiv infrastruktur, klimasikring og integration af nye klimaløsninger i byudviklingen. 15-minutters byen, hvor nærmiljøerne er et sted, hvor livet leves, uden at skulle transportere sig over lange afstande, er ligeledes vigtig i den grønne omstilling. Dette forslås tilføjet i strategiens vision.
  5. Byens grønne områder er et gennemgående tema i flere høringssvar, herunder ønsker til flere grønne områder og at der skal værnes om de eksisterende. Dertil nævner flere et ønske om fokus på grønne forbindelser, hvorfor der foreslås en ny målsætning herom.
  6. På tværs af flere høringssvar understreges vigtigheden af bevaring af eksisterende bygninger og kulturmiljøer. Dertil kommer en række forslag til bevaring af eksisterende bykvarterer og bygninger, samt et fokus på, hvordan nybyggeri tilpasses eksisterende bygningsarv. Sidstnævnte foreslås fremhævet i strategien, ligesom det foreslås beskrevet, at bevaringsværdige bygninger, i udgangspunktet, ikke må nedrives.
  7. I forhold til turismedagsordenen, foreslår forvaltningen, at der indarbejdes et nyt mål om ’at understøtte spredning af turismen i hele byen ved at udvikle tætte og funktionsblandende bykvarterer, som er attraktive at besøge for danske og udenlandske turister og som kan tiltrække investeringer i hoteller’. Derudover foreslås en retningslinje til kommuneplanen om, at nye hotelbyggerier skal redegøre for om hotellet kan etablere åbne stueetager og/eller publikumsorienterede funktioner og således understøtte de lokalområder de er en del af. Der lægges således ikke op til regulerende bestemmelser om kvoter mv. for hotellers placering.
  8. I forhold til sundhedsdagsordenen nævner flere ønsker om forbedret luftkvalitet, samt at strategien tydeligere beskriver de sundhedsmæssige konsekvenser ved luftforurening, sidstnævnte foreslås imødekommet.

     

  9. Forvaltningen har modtaget 16 forslag til rammeændringer på konkrete arealer, som kan muliggøre ny udvikling. Disse vurderes i forbindelse med det videre arbejde med Forslag til Kommuneplan 2024.

Fuld revision af kommuneplanen

Det fremgår af Kommuneplanstrategi 2023, at der laves en fuld revision af kommuneplanen i Kommuneplan 2024. I København er der tradition for at lave en fuld revision af kommuneplanen og ikke alene en revision af særlige emner og områder. Byen og bydelene hænger sammen og forandrer sig over tid, ligesom kommuneplanens konkrete emner har indflydelse på og hænger sammen med hinanden.

En fuld revision indebærer ikke nødvendigvis, at hele kommuneplanen skal ændres, men at hensigtsmæssige ændringer og konsekvensrettelser af betydning for andre emner og områder kan foretages i hele kommuneplanen, hvis der er behov.

Derudover forventes Folketinget at vedtage en ændring af planloven, som i givet fald træder i kraft den 1. januar 2024. En ændring af planloven vil medføre et behov for ændringer og tilføjelser flere steder i kommuneplanen. En delvis revision af udvalgte emner områder (fx trafik, detailhandel) vil alene give mulighed for at ændre kommuneplanen indenfor de udvalgte emner og områder, og på den baggrund anbefales dette ikke.

Økonomi

Sagen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Økonomiforvaltningen vil på baggrund af Økonomiudvalgets drøftelse forelægge en ny indstilling med forslag til endelig vedtagelse af Kommuneplanstrategi 2023. Sagen vil blive forelagt Økonomiudvalget den 5. december 2023.  Efter Borgerrepræsentationens forventede vedtagelse den 14. december vil forvaltningen indarbejde de besluttede ændringer i strategien.  

 

Søren Hartmann Hede          / Nanna Westerby Jensen

 

Beslutning

Dagsordenspunkt 2: Drøftelse af forslag til Kommuneplanstrategi 2023 - Fremtidens klimavenlige hovedstad (2023-0417853)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. november 2023

Specialkonsulent i Økonomiforvaltningen, Sophus August Jakobsen Bojesen, var til stede under punktets behandling, af hensyn til sagens oplysning.

Indstillingen blev drøftet.

Til top