Håndtering af frygt for afpresning
I maj 2016 gik bølgerne højt i medierne, da det kom frem, at en værthusejer på Nørrebro igennem en periode var blevet udsat for afpresning og chikane. Igen i januar 2018 var afpresning af forretningsejere til debat. I forbindelse med en tidligere sag omkring afpresning af et værtshus, iværksatte Københavns Kommune i 2012 en undersøgelse af, hvor udbredt fænomenet omkring afpresning og beskyttelsespenge er. Denne rapport er de nyeste tal, kommunen har, da politiets vurdering af omfanget af afpresning i København peger på, at det er et sjældent fænomen i byen.
Undersøgelsen om afpresning i Københavns forretningsliv
Undersøgelsens resultater er baseret på 1.023 telefoninterview med forretninger i Københavns Kommune inden for en række udvalgte brancher, gennemført i november 2012.
Undersøgelsens resultater viser, at 96,8 procent af virksomhederne svarer, at de ikke har været udsat for afpresning. Samtidig viser undersøgelsen, at størstedelen af de virksomheder, som har svaret, at de IKKE har oplevet afpresning, ikke bekymrer sig om afpresning. Således svarer godt fire femtedele af de ikke-afpressede virksomheder (81 procent), at de kun i ringe grad eller slet ikke bekymrer sig om afpresning.
Læs mere i Epinions rapport for undersøgelsen. Download rapporten nederst på siden.
Gode råd til, hvordan afpresning kan forebygges
Selvom det kun er en meget lille del af de københavnske virksomheder, der har været udsat for afpresning, er det alligevel bekymrende og naturligvis ikke noget, der hører til i Københavns Kommune. Her er der nogle råd til, hvordan afpresning kan undgås, og hvad du skal gøre, hvis du er udsat for afpresning:
- Indgå i et netværk med lokale beboere og forretningsdrivende
- Kontakt politiet på 114, hvis du er udsat for afpresning
Dokumenter
Kontakt
Center for Byudvikling
Rådhuspladsen 1