Fribykunstnere

Siden 2010 har København huset 3 fribykunstnere og en ny ankommer i 2024.

Suhael Sami Nader født i Irak, var fribykunstner i København fra 2012 til 2014.

Nader begyndte sin karriere som freelancejournalist, kunstkritiker og forfatter i sit hjemland i 1965. Han blev en anerkendt forfatter og redaktør i Bagdad og respekteret for sine kunst- og systemkritiske artikler. Han har haft ledende redaktionelle poster for en række publikationer. Hans første roman Al Tal (The Hill) blev udgivet af forlaget Aafaq Arabiyeh i 2003.

Grundet sit forfatterskab er han forfulgt i sit hjemland.

I 2006 blev Nader kidnappet af en anonym gruppe i Irak. Det lykkedes ham at blive frigivet efter en kompliceret forhandlingsproces. Kort tid efter flygtede han fra Irak til Jordan.

Under Naders tid i København har han haft ro og frihed til at skrive, dette har resulteret i at de fleste af hans bøger er skrevet i Danmark.

Udgivelser siden Naders ankom til København

  • The Coarse and Soft / Part II / Art Criticism / 2013.
  • Iraqi Patient - Stairs Down to the Great Political Failure / 2016.
  • Shaker Hassan Al Said - Biography and Art / 2016.
  • Unfortunately – Memories of a journalist at the time of the coups. 2020.
  • Down from Doorsteps, Articles in culture. 2020.
  • July 14th Neighborhood, novel, 2023.
  • I am awaiting the publication of two small novels this year, 2024, entitled: The Arab Riviera and Star Fever.

Khalid Albaih var ICORN-kunstner i København fra 2017-2019.

Khalid Albaih, en rumænskfødt kunstner opvokset i Qatar, er en prisvindende sudanesisk kunstner med base i Oslo. Han har grundlagt indflydelsesrige platforme, herunder getfadaa.com, Sudan Artist Fund og Sudan Art and Design Library. Hans kunstværker er blevet bestilt af prestigefyldte organisationer som Amnesty International og udstillet på Documenta. 

Albaihs indsigtsfulde kommentarer er blevet bragt i anerkendte publikationer som CNN, The Guardian og Aljazeera. Han har skrevet "Khartoon!" og redigeret "Sudan Retold", en samling af værker af 31 kunstnere, der udforsker Sudans historie. Khalid Albaih fortsætter med at have en dybtgående indflydelse ved at forbinde den globale kunstscene med kampen for menneskerettigheder.

I løbet af sin tid i København udviste Albaih en bemærkelsesværdig dedikation og aktivitet i sit arbejde. Det var i København, at han blev inspireret til at skabe det, der senere blev kendt som "Art and Design Library in Sudan", et bibliotek, hvor borgerne frit kan komme ind, læse og få adgang til kunst, bøger og medier fra Sudan og udlandet. Khalid Albaih blev også inspireret til at skabe FADAA, mens han var i København. FADAA er en non-profit platform, der forbinder kunstnere, der søger plads til at skabe, med værter, der har ledig plads.

Murshida Zaman er født i Bangladesh, hun er den nuværende friby-gæst og ankom i 2021.

Zaman er forfatter, poet, dokumentarist og filmmager. Hun har i sit kunstneriske virke et særligt fokus på ligestilling, kønsbaseret vold og inter-religiøse forhold.

Mens hun har været i København, har hun udgivet sine tekster til forskellige publikationer i Bangladesh og Indien. 

Hun er blevet interviewet af ’Kulturen på P1’, læst op til Göteborg Book Fair, læst op og deltaget i paneldebat på ’Den Internationale Fredsfestival’ i Helsingør, været Jurymedlem på en filmfestival i Italien og meget mere. 

Under sit ophold i København har hun blandt andet fået oversat 13 af hendes historier til engelsk med titlen Unstoppable Spring. Historierne skal nu udgives af et indisk forlag til et internationalt marked. Bogen er også blevet oversat til dansk, og forventes udgivet i løbet af maj 2024.

Kontakt

Jonas Kongstad Østergård

Kultur- og Fritidsforvaltningen