Referat af møde i Centerrådet i Borgercenter Handicap den 21. november 2023

Her finder du referatet fra mødet i Centerrådet i Borgercenter Handicap den 21. november 2023

Deltagere  

Forperson Hans Jørgen Møller (Dansk Handicap Forbund). 

Fra handicaporganisationerne: 

Anna Malmkjær Willumsen (Autismeforeningen), Eva Gjøe (Landsforeningen LEV), Helga Mark (Dansk Handicapforbund). 

Fra Borgercenter Handicap

Jan Quist (borgercenterchef, udførerområdet), Charlotte Vidmar (områdechef, Modtagelsen), Merete Lefeldt (områdechef, Ungeområdet), Mark Hansen (sagsbehandler, Voksenområdet) og Tina Mou Jakobsen (konsulent, BCH-staben). 

Gæst under punkt 2: Helle Mamsen (chefjurist i Staben, Borgercenter Handicap). 

Afbud: Næstforperson Mads Dragholt (Autismeforeningen) og Ole Rasmussen (Foreningen Danske DøvBlinde)

1. Velkommen

Hans Jørgen Møller bød velkommen. Centerrådet godkendte dagsorden og referat.

2. Orientering om sagsbehandlingsfrister

Helle Mamsen, teamleder for Team for Kvalitetsudvikling og Læring, gennemgik sagsfrister for udvalgte paragraffer, som vi måler på i forhold til udvalgte paragraffer op voksenområdet. 

Vi kan p.t. ikke trække data på sagsfrister på paragraffer på børneområdet i fagsystemet DUBU, og derfor indgik data for børneområdet ikke i oplægget. Oversigten viser, at der på få områder er udfordringer med at overholde sagsfristerne, men ellers ser det fint ud. 

Der pågår et arbejde, som har til formål at identificere områder, hvor sagsfristerne grundet forskellige arbejdsgange er svære at overholde i dag, eller områder hvor der i dag ikke er fastsat sagsfrister. 

Formålet er at vi kommer til at arbejde med realistiske frister og ikke skal udsende forlængelsesbreve hele tiden. Der er forelagt en sag for Socialudvalget med forslag til nye sagsfrister, og Brugerråd, Handicapråd, mv. har efterfølgende afgivet høringssvar. Lige nu gennemgås høringssvarene, som skal indgå i det høringsnotat, som derefter sendes Socialudvalget. 

Sagen til Socialudvalget findes her: 
Forslag til nye sagsbehandlingsfrister | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)  

Hans spurgte til, hvordan ændrede – og i nogle tilfælde forlængede – sagsfrister hænger sammen med, at der er tilført midler til sagsbehand-lingen? Helle svarede, at sagsbehandlingen på fx § 108 botilbud tager længere tid, bl.a. fordi vi skal være grundige med alle sagstrin. Det er en politisk beslutning, at sagsfristerne skal gælde i alle sagsbehandlings-processer, selvom processerne kan være meget forskellige. Dog skal der altid træffes afgørelse så hurtigt som muligt. 

Anna pegede på, at det er svært som borger at forstå, hvorfor der kan være forskel på afgørelse på de samme paragraffer.

Merete fortalte, at visitator som udgangspunkt bygger ovenpå den viden, vi allerede har i en borgers sag, mens hjemmeplejen har kvalitets-standarder, så der vil det være en anden måde at arbejde på. Charlotte supplerede, at frister skal kunne overholdes i 80 – 90 % af sagerne. 

Helga påpegede, at fristforlængelsesbrevene ikke er gode, fordi baggrund, begrundelser, m.v. ikke er godt nok forklaret. Derfor bør der kigges på forklaringerne. Man kan heller ikke få oplyst grunden, når man ringer og beder om årsagen. Helle svarede, at vi tager det med tilbage. 

Helga påpegede, at der i præsentationen af overholdelse af sagsfrister i Borgercenter Handicap mangler en oversigt over hjælpemidler. 

Charlotte svarede, at der er sket en stigning i antal ansøgninger om hjælpemidler, men at overholdelsen af sagsfrister ligger på ca. 80 %. I forhold til tekniske hjælpemidler er vi lidt bagefter pga. mange sager, men vi kan godt komme op på 80 % på sigt, og der er tiltag i gang p.t.  Der er tiltag i gang. I forhold til overholdelsen af frister ved ansøgning om biler, har vi hidtil manglet biler, men har nu fået flere, så der er vi kun lidt bagefter. 

Konklusion 

Centerrådet tog præsentationen til efterretning og vil gerne følge arbejdet fremadrettet. 

Tilføjet efter mødet

Borgercenter Handicap er gået i gang med at se på spørgsmålet, der blev rejst, vedrørende manglende begrundelser i udsættelsesbrevene. Temaet tages fremadrettet med i undervisningen af nye medarbejdere.  

3. Nyt fra organisationerne 

Anna Willumsen: Anna er valgt ind i Autismeforeningens Hovedbestyrelse. Samarbejdsaftalen med Autisme- og Aspergerforeningen er opsagt, men det får ikke nogen videre praktisk betydning, da det altid har kørt som to foreninger men med samarbejdsaftale. 

Eva Gjøe: Arbejdet i Landsforeningen LEV har særligt drejet sig om budget og de besparelser, der er lagt op til i Københavns Kommune. Derudover har man også talt om Lynghuset, men det er svært at vide, hvad andre forældre til borgere på Lynghuset tænker, fordi forældrene ikke er så aktive, og derudover er der stor forskel på, hvordan man som forælder oplever det. Der har været netværksmøder for forældre, men der er ofte ikke så mange deltagende forældre. Det kan også være svært at komme i dialog med ledelsen, når den sidder på en anden etage. 

Helga Mark: Dansk Handicap Forbund (DHF) arrangerede en demonstration i november om sparekataloget for Socialforvaltningen for at vise bekymring. DHF har også udarbejdet høringssvar og sendt ind. DH og DHF har taget initiativ til netværkssamarbejde for at kunne agere hurtigt, når der kommer spareforslag eller lignende fremover. 
Helga er frontløber for hjemmesiden udinaturen.dk, som er en digital guide, der drives af Naturstyrelsen. Helga har testet naturruter for at afdække, hvilke ruter der findes til borgere med handicap. 
Se mere på udinaturen.dk 

Hans Jørgen Møller: Danske Handicaporganisationer (DH) har fået nye vedtægter, som ikke får den store betydning ud over, at bestyrelsesmedlemmerne har lov til at deltage i bestyrelsesmøderne plus de tilsluttede organisationer, men kun bestyrelsesmedlemmerne har fortsat stemmeret. Med baggrund i dialog i Handicaprådet og finansministerens udmeldinger om det specialiserede område samt udsendelser om Lynghuset, vil DH gerne opfordre til at igangsætte en kampagne om handicapforståelse. Derudover vil DH planlægge en dag på rådhuset, formodentlig september 2024, hvor man kan komme ind og høre om livet med et handicap, barrierer i forhold til beskæftigelse, m.v.

4. Forslag til mødedatoer i 2024 

Følgende mødedatoer blev besluttet: 

  • 1. møde: 19. marts kl. 16 - 18
  • 2. møde: 18. juni kl. 16 - 18
  • 3. møde: 17. september kl. 16 - 18
  • 4. møde: 26. november kl. 16 - 18

5. Eventuelt 

Dialogmøde om forråelse den 5/12 2023: 

På mødet blev det aftalt, at Anna Willumsen og Helga Mark deltager i borgmesterens dialogmøde den 5/12 kl. 8.30 – 11 om, hvordan vi forebygger forråelse. 

Hans Jørgen bad om, at der ikke bør planlægges møder før kl. 11, hvis borgere med handicap skal inviteres, fordi mange er optaget af at få hjemmehjælp om morgenen eller andre rutiner, som ikke kan presses eller lægges på andre tidspunkter af dagen.  

Hans Jørgen bad om, at når budgettet for 2024 er vedtaget, vil Centerrådet gerne bede om en orientering på et onlinemøde om, hvad det kommer til at betyde for BCH. 

Helga gjorde opmærksom på, at trykknappen for at kunne ud ad hovedindgangen er placeret for højt, så kørestolsbrugere ikke kan nå den samt at hoveddøren åbner kun halvt. 

Tilføjet efter mødet

Jonas fra Driften i Borgercenter Handicap igangsætter at få ændret udtrykket, så det snarest kommer til at sidde lavere. Derudover har Jonas oplyst, at dørene kun åbner halvt som en foranstaltning efter lukketid i vinterhalvåret. Formålet er at holde sne, kulde, mv. ude som et energibesparende tiltag. Kørestole kan godt komme igennem.