Traumekonference

Den 19. september 2024 inviterer Borgercenter Børn og Unge i Københavns Kommune til heldagskonference i D15 Konferencecenter i København om traumer og traumebevidst arbejde med børn og unge.

Traumer kan – hvad enten det er som følge af svære opvækstvilkår, overgreb eller ulykker– give langvarige senfølger.

Tit er der tale om komplekse problemstillinger, og børn og unge i udsatte positioner kæmper ofte med flere forskellige belastende og potentielt traumatiserende oplevelser. Det kan komme til udtryk i forskellige adfærdsmønstre. En traumebevidst tilgang hjælper fagpersoner til at se bag om adfærden og forstå de underliggende årsager. 

På konferencen "Vi taler om traumer" stiller vi skarpt på, hvordan traumer påvirker børn og unges udvikling og trivsel, og hvordan en øget bevidsthed om traumer kan bidrage til omsorgsfulde og bæredygtige indsatser i arbejdet med udsatte børn og unge.

Konferencen er målrettet dig, der arbejder med børn og unge i udsatte positioner, og som vil blive klogere på traumer og på, hvordan en traumebevidst tilgang kan understøtte arbejdet i en kommunal praksis. 

På konferencen får du input til dit arbejde som fx familiebehandler, psykolog, pædagog, socialrådgiver, terapeut, lærer, leder, udviklingskonsulent eller ansat på krisecenter. Du vil få viden om traumer og blive præsenteret for arbejdet med en traumebevidst tilgang i Københavns og Gladsaxe Kommune.

Vi starter dagen med at høre fra de unges perspektiv, hvordan det er at vokse op under svære kår og mødet med systemet. Senere kommer professor Naja Hulvej Rod, som forsker i hvad langvarige stressbelastninger gør ved os. Hun vil fortælle om et dansk studie, som har undersøgt sundhedsmæssige følger af belastninger i barndommen. Psykolog Anette Holmgren vil tale om vigtigheden i at turde at tale om traumer, og hjerneforsker Peter Lund Madsen vil fortælle om traumers påvirkning af hjernen. I løbet af konference-dagen vil du desuden deltage på en valgfri session med forskellige vinkler på traumebevidst arbejde. Hvilke sessioner, du kan vælge imellem, kan du se herunder. Du vælger session ved tilmelding.

Sociolog og forfatter Aydin Soei står for at lede dagens program. Aydin har speciale i udsatte unge, medborgerskab og social mobilitet og vil løbende bidrage med viden fra egne undersøgelser.  

08.00-9.00: Ankomst og morgenmad 

09.00-12.40:  

  • Unge fra C:ntact åbner konference. De fortæller om en opvækst under svære kår og mødet med systemet. 
  • Velkomst og rammesætning v. socialborgmester Karina Vestergaard Madsen og borgercenterchef Charlotte Danfred Ibsen  
  • Oplæg: Alle kan tale om traumer v. psykolog Anette Holmgren 
    Anette Holmgren fortæller med udgangspunkt i narrativ psykologi om hvordan man kan lytte til og tale om traumer. 
  • Oplæg: Sammenhænge mellem belastninger i barndommen og tidlig død v. stressforsker Naja Hulvej Rod 
    Naja Hulvej Rod vil fortælle om en dansk undersøgelse, hun har været med til at lave, som har undersøgt betydningen af en række svære opvækstvilkår for børn og unges senere liv og sundhed. Studiet tager bl.a. udgangspunkt i det californiske Adverse Childhood Experiences-studie (ACE) fra 1998. 
  • Projektets resultater v. VIVE 
    Konferencen er afslutningen på projektet ‘Styrket Indlæring, Bedre Skolegang’, som har kørt i Københavns og Gladsaxe Kommune i perioden 2017-2023. Projektet er afslutningsvist blevet evalueret, og vi vil her præsentere resultaterne.

12.40-13.35: Frokost 

13.35-16.00: 

  • Vælg en af seks sessioner med forskellige vinkler på det traumebevidste arbejde 
    Læs om sessionerne nedenfor. 
  • Oplæg: Traumers påvirkning af hjernen v. hjerneforsker Peter Lund Madsen 
    Peter Lund Madsen vil i dette oplæg sætte fokus på, hvad der sker i vores hjerner, når vi er påvirket af traumer, og hvilken betydning det har for vores nervesystem når vi bliver presset over længere tid. 
  • Afrunding og tak for i dag 

Der tages forbehold for ændringer i programmet. 

Vælg mellem seks sessioner

Vis alle

At arbejde traumebevidst ift. skolegang v. psykolog Anette Holmgren

Hvordan trækkes traumatiske erfaringer med ind i skolesammenhænge, og hvordan kan skolen blive et sted der opbygger modstandskraft imod de negative oplevelser – eller et sted som bekræfter barnets negative fortællinger om verden? 

På denne session bliver du introduceret til traumatiske oplevelser og deres effekter i relation til læring og skolegang samt et grundlag for at kunne tale om vanskelige oplevelser i uformelle rammer. 

Denne session bygger videre på det fælles oplæg på konferencen: “Alle kan tale om traumer”, og henvender sig til alle, der er interesserede i hvordan den traumebevidste tilgang kan indtænkes i et bredere perspektiv – her med udgangspunkt i en skolesammenhæng.

De gode resultater med metoden Traumefokuseret kognitiv adfærdsterapi i Børnehus Syd v. VIVE

Hvad er Traumefokuseret kognitiv adfærdsterapi, og hvordan kan metoden hjælpe børn og unge med symptomer på traumer?

På denne session fortæller VIVE om, hvordan brugen af Traumefokuseret kognitiv adfærdsterapi (TF-CBT) har skabt markante forandringer for børn og unge i Børnehus Syd.

Denne session henvender sig til aktører, der er interesserede i at dykke ned i en traumespecifik behandlingsmetode.

Implementering i en lille og stor kommune – forskelle, succeser og udfordringer v. Københavns og Gladsaxe Kommune

Hvad har vi gjort, hvordan er den traumebevidste tilgang implementeret og hvad har skabt resultater? Hvilke udfordringer har vi oplevet, og hvordan er udfordringerne håndteret? Hvordan har vi oplevet, at den traumebevidste tilgang har skabt forandringer i vores organisationer? 

På sessionen får du et indblik i, hvordan Københavns og Gladsaxe Kommune har grebet implementeringen af en traumebevidst tilgang an i et kommunalt perspektiv. 

Sessionen henvender sig til organisationer og kommuner, der overvejer selv at implementere et traumefokus i deres arbejde eller til fagpersoner, der er interesserede i at høre, hvordan vi i samarbejde har grebet opgaven an. 

Et refleksionsrum med AoA og faglig sparring – erfaringer fra traumekonsulenter

Hvordan får vi den traumebevidste tænkning med ind i den daglige pædagogiske praksis med børn, unge og deres forældre? Hvordan kan AoA-modellen implementeres og anvendes i det daglige pædagogiske arbejde? 

Formålet med denne session er at give et mere sagsnært indtryk af hvordan man kan arbejde med at implementere et traumebevidst blik, ift. planlægningen af indsatser i socialt arbejde. 

Sessionen faciliteres af traumekonsulenter fra Københavns Kommunes og henvender sig til praktikere, der gerne vil høre om praksiserfaringer i arbejdet med den traumebevidste tilgang og AoA-modellen. 

OBS: Grundet stor tilslutning vil denne session blive opdelt og faciliteret af to hold af traumekonsulenter, henholdsvis Dirch Bacher og Anna Louise Langager samt Sarah Øst Koylass og Anne Mejlby Crenzien, der vil dele deres praksiserfaringer. 

Hvordan undgår du forråelse i arbejdet med børn og unge i udsatte positioner, v. psykolog Michael Danielsen

Forråelse er en forsvarsmekanisme, som vi kan komme til at ty til, når vi bliver afmægtige, rådvilde og fortvivlede, fordi vi ikke ved eller er i stand til at gøre andet. 

I et forsøg på at passe på os selv kan vi begynde at underinvolvere os i situationer og mennesker bl.a. ved at distancere os og agere mere koldt og kynisk. 

Denne session vil belyse forståelsen bag forråelse og hvordan 'råheden' kan infiltrere arbejdsfællesskaber. Sessionen vil rumme konkrete teknikker og redskaber til at forebygge og undgå forråelse i arbejdet med børn og unge i udsatte positioner.  Endeligt vil sessionen perspektivere til, hvordan mindsettet bag den traumebevidste tilgang kan bidrage til at mindske risikoen for forråelse. 

Udsatte boligområder og svære opvækstvilkår, v. Aydin Soei

Kan vi blive bedre til at forstå og arbejde med de børn og unge fra udsatte boligområder som har svære oplevelser og opvækstvilkår i bagagen? Og hvordan kan vi gøre det uden at bidrage til (og forstærke) de misforståelser og myter som der allerede findes om børn, unge og familier, der bor i udsatte boligområder?

I sin forskning og forfatterskab har Aydin beskæftiget sig med udsatte og kriminalitetstruede unge, sociale misforståelser og forældreskab. På sessionen vil vi få indblik i og diskutere udviklingen i opvækstvilkår, ungdomsliv opdragelsesformer og livschancer i udsatte områder.

Sessionen henvender sig til alle, der gerne vil vide mere om emnet, herunder praktikere fra kommuner, politi og øvrige aktører der beskæftiger sig med socialt arbejde og forebyggelse i udsatte boligområder.

Vil du sikre dig en billet?

Heldagskonference, torsdag den 19. september 2024 fra klokken 8.00-16.00 i D15 Konferencecenter: Pris 500 kr. + moms, inkl. kaffe, te og frokost.  

Ved tilmelding skal du tage stilling til, hvilken session du vil deltage på om eftermiddagen. For deltagere, der arbejder i Borgercenter Børn og Unge (BBU) i Københavns Kommune, er konferencen gratis.

Konferencen er nu fuldt booket - tilmeld dig ventelisten

Det er dog stadig muligt at tilmelde sig ventelisten. Du vil få besked, hvis der bliver en ledig plads.

Spørgsmål og svar

Praktisk information til dig, som skal på konferencen.

Bag om konferencen

Konferencen "Vi taler om traumer" er en del af afslutningen på bevillingsprojektet ”Styrket indlæring – Bedre skolegang” (2017-2023), som er støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond og Egmont Fonden.