Distriktsskolernes maksimale kapacitet
Distriktsskolernes maksimale kapacitet
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 30. november 2005
13. Distriktsskolernes maksimale kapacitet
J.nr. 278988
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at forslag om distriktsskolernes kapacitet for skoleåret 2006/07 godkendes
RESUME
Uddannelses- og Ungdomsudvalget fastsætter hvert år distriktsskolernes maksimale kapacitet for børnehaveklasser og 1. klasser for samtlige distriktsskoler i København. Kapaciteten angiver de rammer, inden for hvilke forældrenes ønsker om optagelse på de enkelte skoler kan imødekommes. Kapaciteten for skoleåret 2006/07 fastlægges inden klassedannelsen, som finder sted i januar 2006.
Den 5. oktober 2005 besluttede Uddannelses- og Ungdomsudvalget at udsende forslag om maksimal kapacitet til distriktsskolerne. Der er herefter indkommet bemærkninger fra 8 skoler.
Idet bemærkningen fra Korsager Skole giver anledning til at ændre forslaget fra maksimalt 3 til maksimalt 2 børnehaveklasser, forlægges sagen nu for Uddannelses- og Ungdomsudvalget igen.
Endvidere giver bemærkningerne fra Oehlenschlægersgades Skole og Peder Lykke Skole om søskendehensyn anledning til kommentarer fra forvaltningen.
SAGSBESKRIVELSE
Forslaget til kapacitetsfastsættelsen for børnehaveklasser og 1. klasser tager udgangspunkt i skolernes bygningsmæssige kapacitet. Forslaget til kapacitetsfastsættelsen er udarbejdet under hensyntagen til søgemønsteret og klassedannelsen for skoleåret 2005/06 og den forventede udvikling i elev- og klassetal ifølge den seneste befolkningsprognose.
Forslaget til kapacitetsfastsættelse for skoleåret 2006/07 blev forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 5. oktober 2005. Forslaget har været udsendt til distriktsskolerne med henblik på at blive forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget igen, såfremt der indkommer bemærkninger fra skolerne, der giver anledning til ændringer af forslaget.
Idet der er indkommet bemærkninger til forslaget fra 8 skoler, herunder en bemærkning fra Korsager Skole, der giver anledning til ændring af forslaget, forelægges sagen nu for Uddannelses- og Ungdomsudvalget igen.
Korsager Skole
Korsager Skole indgår i Københavnermodellen for integration. Skolen har forholdsvis få tosprogede elever og er derfor udset til at modtage tosprogede elever bosat i grunddistrikterne for henholdsvis Tingbjerg Skole og Voldparkens Skole.
Forvaltningen har foreslået, at Korsager Skole har kapacitet til maksimalt tre børnehaveklasser i skoleåret 2006/07, hvormed skolen har en 'fri kapacitet' til at modtage de tosprogede elever fra Tingbjerg og Voldparken som forudsat.
I indeværende skoleår tilsiger elevsammensætningen i Korsager Skoles eget grunddistrikt, samt endvidere den betydeligt udbredte interesse fra tosprogede bosat i Tingbjerg og ved Voldparken, at Korsager Skole med stor sandsynlighed vil kunne få over 50 % tosprogede elever i børnehaveklasserne.
Hermed kan de tosprogede børn fra Tingbjerg og Voldparken, der skulle integreres med etnisk danske børn på Korsager Skole, blive optaget i klasser, hvor flertallet af klassekammerater også er tosprogede.
Forvaltningen har i denne anledning kontaktet de pågældende tosprogede forældre fra Tingbjerg og Voldparken. Disse forældrene er i stedet blevet tilbudt ledige pladser til deres børn på Brønshøj Skole, der også indgår i Københavnermodellen for integration.
Endvidere har forvaltningen kontaktet henholdsvis Korsager Skole og Brønshøj Skole med henblik på at drøfte denne løsning.
På denne baggrund foreslår forvaltningen, at den maksimale kapacitet på Korsager Skole ændres fra 3 til 2 børnehaveklasser et enkelt skoleår. Hermed begrænses Korsagers Skoles 'frie kapacitet' samt søgningen og den deraf afledte tosprogsprocent.
Søskendehensynet
Både Oehlenschlægersgades Skole og Peder Lykke Skole har i deres bemærkninger til forslaget om maksimal kapacitet anført, at søskendehensynet kan medføre behov for oprettelse af en børnehaveklasse ud over den foreslåede maksimale kapacitet på deres skoler.
Oehlenschlægersgades Skole
Oehlenschlægersgades Skole kan således ikke udelukke, at ændringen i skolens grunddistrikt vil bevirke en søskendesøgning (især fra Gasværksvejens grunddistrikt), der nødvendiggør oprettelsen af 3 børnehaveklasser.
Forvaltningen skal her bemærke, at såfremt søgningen fra Oehlenschlægersgades Skoles grunddistriktsbørn samt eventuelle søskendebørn bosat uden for grunddistriktet tilsiger, at der oprettes 3 børnehaveklasser, vil sagen blive forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget med henblik på at fastsætte et gennemsnitligt maksimum for elevtallet i disse klasser med henblik på at begrænse optagelsen af elever bosat uden for distriktet.
Peder Lykke Skolen
Peder Lykke Skolen anfører, at skolen har et elevunderlag på 115 børn i sit grunddistrikt, samt at skolen endvidere har søskende bosat uden for grunddistriktet, der også skal optages. Hermed mener skolen ikke, at forslaget om maksimalt 3 børnehaveklasser er realistisk.
Forvaltningen skal her bemærke, at Peder Lykke Skolen også de foregående skoleår har haft mange børn i sit grunddistrikt, samt søskende bosat uden for grunddistriktet. Således var der sidste år 118 børn i skolens grunddistrikt, hvoraf 73 begyndte i børnehaveklasserne på skolen. Søskendehensynet medførte imidlertid, at der måtte oprettes en ekstra børnehaveklasse, og at Uddannelses- og Ungdomsudvalget fastsatte et maksimum for elevtallet i disse klasser.
De senere års erfaringer har vist, at 4 børnehaveklasser på Peder Lykke Skolen medfører en ubalanceret skoledækning i kvarteret. Med 4 børnehaveklasser har Peder Lykke Skolen plads til at optage sine egne grunddistriktsbørn samt plads til at optage børn fra andre skolers grunddistrikter, herunder især børn fra Amager Fælled Skoles grunddistrikt.
I mellemtiden er Amager Fælled Skoles grunddistrikt blevet styrket, idet skolen har fået udvidet grunddistriktet med bl.a. Karen Blixen Parken og "Boligslangen". Forvaltningen fastholder på denne baggrund forslaget om maksimalt 3 børnehaveklasser på Peder Lykke Skolen i en periode fremover af hensyn til at opnå en velafbalanceret skoledækning i kvarteret.
Som nævnt ovenfor vil sagen dog blive forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget, såfremt søgningen fra grunddistriktet, samt søskendehensynet giver anledning til oprettelse af 4 børnehaveklasser på Peder Lykke Skole.
Oversigt over ændringer
I forhold til kapacitetsfastsættelsen for indeværende skoleår 2005/06 er der med det foreliggende forslag for skoleåret 2006/07 foretaget en række ændringer, som omhandler nedenstående skoledistrikter og distriktsskoler. Endvidere er der på baggrund af bemærkningerne fra Korsager Skole yderligere foretaget en ændring.
Ændringerne i børnehaveklasserne fremgår af nedenstående oversigt. Idet eventuelle ændringer af kapaciteten for 1. klasserne alene er afledt af antallet af børnehaveklasser, fremgår disse ikke af oversigten. Forvaltningen har rettet de påpegede fejl angående antallet af 1. klasser på Kirsebærhavens Skole og Heibergskolen, hvilket s kolerne er gjort bekendt med.
Oversigt over ændringer i antallet af børnehaveklasser
fra 2005/06 til 2006/07
Distrikt |
Skole |
Ændring i børnehaveklasse |
3. Indre Østerbro |
Langelinieskolen |
Ændres fra 3 til 2 spor. |
4. Ydre Østerbro |
Klostervængets Skole Lundehusskolen Kildevæld Skole |
Ændres fra 2 til 3 spor. Ændres fra 3 til 4 spor. Ændres fra 3 til 4 spor. |
5. Indre Nørrebro |
Jagtvejens Skole Sjællandsgades Skolea |
Ændres fra 2 til 1 spor. Ny skole 4 spor. |
7. Vesterbro |
Matthæusgades Skole Oehlenschlægersgades Skole Gasværksvejens Skoleb Vesterbro ny Skole |
Ændres fra 2 til 1 spor. Ændres fra 3 til 2 spor. Ny skole 2 spor Ændres fra 3 til 4 spor. |
8. Kgs. Enghave |
Bavnehøj Skole |
Ændres fra 2 til 3 spor. |
9. Valby |
Lykkebo Skole |
Ændres fra 2 til 3 spor. |
11. Brønshøj/Husum |
Korsager Skole (Nyt forslag) |
Ændres fra 3 til 2 spor. |
14. Sundbyvester |
Peder Lykke Skolen |
Ændres fra 4 til 3 spor. |
a)
Sjællandsgades Skole indskriver elever fra eget grunddistrikt, der nu også
omfatter tidligere Stevnsgades Skoles grunddistrikt. Tilsammen har skolerne i
indeværende år 3 spor.
b)
Gasværksvejens Skole genåbnes med to spor.
Økonomi
Det stigende elev- og klassetal i dele af byen indebærer, at sporkapaciteten må udvides på skolerne. I nogle tilfælde vil det forudsætte en udbygning af skolerne for at fastholde hjemklasseprincippet. Anlægsudgifterne hertil vil som hidtil fremgå af en Helhedsplan for den enkelte skoles udbygning, som sammenfattes i årlige Handleplaner, hvis gennemførelse afstemmes med de årlige anlægsbudgetter, jf. i øvrigt "Udbygningsoversigt 2004 – 2007".
Miljøvurdering
Sagstypen er ikke opfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
Høring
Ingen yderligere bemærkninger
BILAG VEDLAGT
· Bilag 1: Revideret forslag til fastsættelse af distriktsskolernes kapacitet for skoleåret 2006/07
· Bilag 2: Indkomne høringssvar
Peter Rasmussen
Michael H. Olsen