Mødedato: 09.11.2005, kl. 09:15

Regnskabsprognose for 2005 - 3. kvartal og forventet regnskab 2005

Se alle bilag

Regnskabsprognose for 2005 - 3. kvartal og forventet regnskab 2005

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 9. november 2005

 

 

15.      Regnskabsprognose for 2005 - 3. kvartal og forventet regnskab 2005

  J.nr. 280034

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      udvalget godkender regnskabsprognosen for 2005 (herunder regnskabet for 3. kvartal), som med forbehold for udvalgets godkendelse er sendt til Økonomiforvaltningen den 25. oktober 2005

 

at      forvaltningen på de kommende udvalgsmøder orienterer om udviklingen i det forventede regnskab for 2005

 

at      udvalget tager forbehold for fejl i lønbogføringen for 2005 

 

 

 

RESUME

Økonomiforvaltningen har i brev af 29. september 2005, indkaldt udvalgenes vurdering af forventet regnskab for 2005 i forhold til de af Borgerrepræsentationen afgivne bevillinger til budget 2005, kvartalsregnskab, opfølgning på aktiviteter og enhedspriser og opfølgning på mål og resultater.

 

Opfølgning på lønproblemer 2004

I regnskabet for 2004 var der et merforbrug på 56,6 mio. kr. som følge af lønproblemer. Dette merforbrug blev overført til 2005. Forvaltningen er i samarbejde med Økonomiforvaltningen i gang med en gennemgang af problemerne omkring de bogførte lønudgifter for 2004 i overensstemmelse med Økonomiudvalgets beslutning herom. Status for dette arbejde fremgår af vedlagte bilag. Den endelige afrapportering vil ske inden afslutningen af regnskabet for 2005.

 

 

Forventet regnskab for 2005

Anlægsområdet

Det er forvaltningens vurdering at udvalgets budgetramme for anlægsområdet for 2005 kan forventes overholdt.

 

Driftsområdet

Overholdelsen af driftsrammen vil afhænge af, om problemerne omkring lønnen for 2004 bliver løst, og at der bliver foretaget de fornødne korrektioner i regnskabet for 2005. Dertil kommer, at nogle af de store afvigelser f.eks. omkring ferie, der er konstateret i 2004 ligeledes gør sig gældende for 2005. Forvaltningen forventer derfor, at afklaringen for 2004 vil have afledede konsekvenser for de bogførte beløb i 2005.

 

Forvaltningen har derudover i 2005 oplevet en uventet forskydning af andre amters og kommuners periodisering af betalinger, muligvis som følge af indførelsen af elektronisk fakturering, idet en lang række opkrævninger i forbindelse med forvaltningens køb i andre amter og kommuner, nu fremkommer tidligere, uden at forvaltningen har haft tilsvarende muligheder for at fremskynde opkrævninger, idet forvaltningens opkrævninger i vid udstrækning allerede er optimerede. Udgifterne registreres som hovedregel i det regnskabsår regningerne modtages. Der har sædvanligvis været en vis forskydning, idet nogle af opkrævningerne f. eks. vedrørende 2004 først er modtaget og registreret i 2005. Såfremt der generelt er tale om en fremrykning af betalingerne kan det indebære, at udgiften i 2005 bliver højere end budgetlagt. 

 

Der er registreret et fald i elevtallet på folkeskolerne fra skoleåret 2004/2005 til skoleåret 2005/2006. Der vil derfor blive foretaget en række justeringer af ressourceudmeldingen til den enkelte skole for at tilpasse ressourceforbruget det lavere elevtal.

 

På fritidshjemsområdet forventes, at det faldende elevtal på folkeskolerne vil have en afledt effekt på antallet af indskrevne børn i de københavnske fritidshjem og fritidsordninger. På klubområdet kan det konstateres, at der på nuværende tidspunkt er færre medlemmer registreret i det nye klubsystem end tidligere indrapporteret fra klubberne. Dertil kommer, at der er registreret medlemmer, der ikke opfylder alderskriterierne for medlemskab. Yderligere har forvaltningen på baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning om ikke at indføre forsøg med kontingentfrie klubber præciseres overfor klubberne, at der alene kan ydes fripladser af sociale eller økonomiske årsager samt at der derudover kun kan gives kontingentfritagelse efter konkret politisk beslutning. .

 

Da Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens tildeling af budget til fritidsinstitutionerne direkte afhænger af antallet af indskrevne vil ovennævnte fald betyde en mindre kommunal udgift.

 

Det er forvaltningens vurdering, at udvalgets budgetramme for driftsområdet for 2005 alene kan forventes overholdt såfremt problemer omkring lønnen afklares og de fornødne registreringer sker i 2005.

 

Derudover er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at afgøre præcist om de ovenfor nævnte forskellige modsatrettede tendenser vil indebære en samlet mer- eller mindreudgift.

 

 

Kvartalsregnskabet

For anlægsområdet udviser kvartalsregnskabet et mindreforbrug på 10,8 mio. kr., hvilket ikke giver anledning til kommentarer.

 

For driftsområdet udviser kvartalsregnskabet et merforbrug på 36,0 mio. kr., der afspejler et merforbrug på folkeskoleområdet, voksenuddannelse, og fritidshjem og klubber. Derimod er der på ungdomsuddannelse, dansk for voksne udlændinge og administration tale om et mindreforbrug.

 

Kvartalsregnskabet er påvirket af de forhold, der er nævnt under forventet regnskab for 2005.

 

Derudover har Uddannelses- og Ungdomsudvalget endnu ikke fået 6 mio. kr. i tillægsbevilling i forbindelse med godtgørelse for overenskomsterne indgået pr. 1. april 2005.

 


SAGSBESKRIVELSE

1. Krav til det forventede r egnskab og regnskabet for 3. kvartal

Økonomiforvaltningen har i brev af 29. september 2005 (sag nr. 278373) indkaldt udvalgenes vurdering af forventet regnskab for 2005 i forhold til de af Borgerrepræsentationen afgivne bevillinger til budget 2005, kvartalsregnskab for 3. kvartal 2005, samt opfølgning på aktiviteter og enhedspriser, samt på mål og resultater. Økonomiforvaltningens indkaldelse med krav til det forventede regnskab og kvartalsregnskab er vedlagt som bilag 1.

 

Udvalgene skal foretage en vurdering af de enkelte rammebevillinger (rammestyrede, lovbundne, finans- og finansieringsbevillinger) og indberette større afvigelser i forhold til forudsætningerne i det vedtagne budget 2005, samt de af Borgerrepræsentationen vedtagne tillægsbevillinger til budgettet.

 

Udvalget skal til oktoberprognosen udelukkende indberette mål og resultater på de områder, hvor den forventede resultatopfølgelse afviger væsentligt fra de i budgettet fastsatte krav, eller fra de indsendte oplysninger til juliprognosen.

 

Særlige forhold

Udvalgene bedes redegøre for status for så vidt angår mangelfulde lønbogføringer i 2004 og 2005 i det omfang, der er ændringer i forhold til det, der blev rapporteret i juli-prognosen.

 

Derudover skal Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen, som besluttet af Økonomiudvalget ved behandlingen af juliprognosen, afgive en statusrapport for undersøgelsen af årsagerne til merforbruget på 56,6 mio. kr. i 2004 (ØU 352/05).

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen er blandt de forvaltninger, som skal indberette størrelsen af serviceudgifter jvf. Københavns Kommunes aftale med Regeringen vedrørende 2005.

 

 

2. Budgettet for 2005

Borgerrepræsentationen vedtog 7. oktober 2004 budgettet for 2005. Den samlede nettoramme for Uddannelses- og Ungdomsudvalget udgør 4.375.485.000 kr. Borgerrepræsentationen har på møderne i de første tre kvartaler af 2005 netto vedtaget tillægsbevillinger på 182,0 mio. kr. på anlægsområdet og 19,6 mio. kr. på driftsområdet. En oversigt over tillægsbevillinger er vedlagt som bilag 2.

 

Med udgangspunkt i de fastsatte regler for overførsel af mer- og mindreforbrug vedtog Borgerrepræsentationen, at merforbruget på 56,6 mio. kr. for 2004 overføres til 2005 (U44/05), hvilket indgår i ovenstående opgørelse af nettobevægelsen.

 

Økonomiforvaltningen har endnu ikke udmeldt den resterende del af lønpuljemidlerne i forbindelse med overenskomsten indgået i foråret 2005. Det må derfor forventes, at udvalget vil blive tildelt ca. 6,0 mio. kr. fra puljen.

 

Da Økonomiforvaltningens bevillingsoversigter fra 3. kvartals rapporter har vist sig at være fejlbehæftede, har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen til regnskabsprognosen og kvartalsregnskabet benyttet forvaltningens egne opgørelser af budgetter og tillægsbevillinger. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har gjort Økonomiforvaltningen opmærksom på dette forhold.

 

 

3. Forventet regnskab 2005

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har på baggrund af ovenstående udarbejdet kvartalsregnskab og vurderet det forventede regnskab for 2005.

 

3.1 Forventet regnskab for driftsområdet

Overholdelsen af driftsrammen vil afhænge af, om problemerne omkring lønnen for 2004 bliver løst, og at der bliver foretaget de fornødne korrektioner i regnskabet for 2005. Dertil kommer, at nogle af de store afvigelser f.eks. omkring ferie, der er konstateret i 2004 ligeledes gør sig gældende for 2005. Forvaltningen forventer derfor at afklaringen for 2004 vil have afledede konsekvenser for de bogførte beløb i 2005.

 

Derudover er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at afgøre præcist om forskellige andre ændringer jf. nedenfor vil indebære en samlet mer- eller mindreudgift i 2005.

 

I forbindelse med halvårsregnskabet vurderede forvaltningen, at det ville være muligt at overholde den budgetmæssige driftsramme for 2005. I forhold hertil har det primært i forbindelse med afslutningen af skoleåret 2004/2005 vist sig, at en række af de problemstillinger, der er gældende vedrørende lønnen for 2004 også er gældende for 2005. Det gælder primært omkring ferie. Dertil kommer, at der specielt på undervisningsområdet er modtaget et stort antal regninger fra andre kommuner. Dette indebærer en større usikkerhed omkring det endelige regnskabsresultat for 2005.

 

3.1.1 Forventet regnskab - lønbogføringen i 2004 og 2005

Ved Økonomiudvalgets behandling af regnskabsprognosen pr. juli 2005 blev det besluttet, at der i samarbejde mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen skal gennemføres en grundig undersøgelse af årsagerne til merforbruget i 2004 (ØU 352/05). Merforbruget i 2004 er stadig ved at blive afdækket i samarbejde med Økonomiforvaltningen. Status på gennemgangen og de igangsatte undersøgelser er gennemgået i vedlagte bilag 3.

 

Accenture annoncerede i starten af året, at fejlrettelserne ville være afsluttet i løbet af foråret 2005. Fejlrettelserne er langt fra afsluttet. Accenture har over for forvaltningerne meddelt, at der stadig resterer 6.000 indberetninger fra forvaltningerne. Derudover har KMD ved en parallel lønkørsel aktuelt konstateret fejl i 6 % af lønsedlerne fra Accenture.

 

Udover de fejl KMD har kunnet konstatere, står det klart, at Accenture til stadighed ikke automatisk udskriver dagpengeskemaer i forbindelse med ansatte på nedsat tid. Det indebærer, at de enkelte forvaltninger og institutioner mister dagpengeindtægter for langtidssygemeldte medarbejdere på nedsat tid. Forvaltningen har rejst problemstillingen over for Økonomiforvaltningen.

 

De præcise tal for Uddannelses- og Ungdomsudvalget foreligger ikke.

 

Disse forhold understreger, at det stadig er nødvendigt at tage forbehold for rigtigheden af de opgjorte lønudgifter for 2004 og 2005.

 

De foreløbige undersøgelser af lønbogføringen har vist, at de fleste områder, analysen beskæftiger sig med, også har relevans i 2005. Undersøgelsen af lønbogføringen for 2004 vil derfor også omfatte en undersøgelse af lønbogføringen for 2005.

 

Som det fremgår af vedlagte statusrapport fra Økonomiforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, vil følgende forhold blive kortlagt:

 

 

·        Enkelte medarbejdere har fået løn efter ophøret af ansættelsen. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har taget direkte kontakt til samtlige skoler og institutioner, der har haft ophør i løbet af 2004 og 2005 for at kortlægge omfanget af dette problem. I den forbindelse undersøges, om der har været problemer i forbindelse med feriekort udstedt til lærere, som har skiftet skole internt i kommunen, jf. nedenfor.

 

·        Det vurderes, at en væsentlig forklaring på merforbruget i 2004 kan være udbetaling af ferie ved afgang. Der er sket en tredobling i udbetalingen af ferie fra 2003 til 2004 fra 13,4 mio. kr. til 41,4 mio. kr. Det undersøges i den forbindelse, hvad en stigning i afgangsfrekvensen samt en ændring i praksis vedrørende udstedelse af feriekort har betydet. 2004 ser ikke ud til at have været et år med ekstraordinær stor afgang. Endelig undersøges det, om der er sket fejl ved udstedelsen af feriekort, hvilket en stikprøvekontrol har vist.

 

·        Udbetalingen af ikke-afholdte feriefridage er steget fra 1,5 mio. kr. i 2003 til 25 mio. kr. i 2004. Den store stigning i beløbet indikerer, at der er sket fejl. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har taget direkte kontakt med samtlige skoler og institutioner for at få foretaget en fuldstændig gennemgang af samtlige udbetalinger. Desuden vil det blive opgjort, om der er sket en korrekt justering af den enkelte lærers årsnorm i forbindelse med udbetaling af feriefridage.

 

·        Gennemgangen af lærerressourceforbruget i skoleåret 2004/2005 er ved at være afsluttet for de ikke lønsumsstyrede skoler. I den forbindelse vil det blive undersøgt, om der har været en ændring af de forbrugte lærerressourcer hos de ikke lønsumsstyrede skoler. For de lønsumsstyrede skoler aflæses dette direkte i budgetoverholdelsen for den enkelte skole.

 

·        For samtlige nyansatte lærere er der tvungne ferieperioder uden løn. Forvaltningen har taget direkte kontakt med samtlige skoler for at sikre, at der for samtlige nyansatte vil blive undersøgt, om der er foretaget en korrekt lønudbetaling for de pågældende perioder.

 

·        Endelig er der et øget antal lærere på aldersreduktion. I budgettet er der indregnet en udgiftsstigning som følge af anciennitetsstigninger herunder øget aldersreduktion. Alene på gymnasieområdet har dette betydet et øget forbrug på 1,0 mio. kr. i 2004. Det vil blive undersøgt om det indregnede beløb er tilstrækkeligt.

 

 

Som en del af den kontrakt, der er indgået mellem KMD og Københavns Kommune om at varetage lønanvisningsopgaven, har KMD påtaget sig et ansvar for at få gennemført et oprydningsarbejde i forhold til udestående fejl og mangler afledt af Accentures lønhåndtering. Der kan afsløre sig fejl, der er relevante i forbindelse med undersøgelsen af lønbogføringen for 2004 og 2005.

 

 

3.1.2 Forventet regnskab - ændret opkrævningsmønster fra andre kommuner og amter

Forvaltningen har i 2005 oplevet en uventet forskydning af andre amters og kommuners periodisering af betalinger, muligvis som følge af indførelsen af elektronisk fakturering, idet en lang række opkrævninger i forbindelse med forvaltningens køb i andre amter og kommuner, nu fremkommer tidligere, uden at forvaltningen har haft tilsvarende muligheder for at fremskynde opkrævninger, idet forvaltningens opkrævninger i vid udstrækning allerede er optimerede. Det indebærer i praksis, at en lang række af kommuner og amter i højere grad sender måneds- eller kvartalsvise opkrævninger, i stedet for halv- eller helårlige opkrævninger.

 

Udgifterne registreres som hovedregel i det regnskabsår regningerne modtages. Der har sædvanligvis været en vis forskydning, idet nogle af opkrævningerne f. eks. vedrørende 2004 først er modtaget og registreret i 2005. Såfremt der generelt er tale om en fremrykning af betalingerne kan det indebære, at udgiften i 2005 bliver højere end budgetlagt. 

 

Forvaltningen forsøger at klarlægge, hvilket omfang forskydningerne har, og i hvilket omfang forskydningerne betyder, at der vil forekomme en afmatning i opkrævningsfrekvensen senere på året, som udligner det merforbrug, som er registreret til dato.

 

3.1.3 Forventet regnskab - faldende udgifter på enkeltområder i 2005

Normalundervisningsområdet

Det kan konstateres, at der i det nye skoleår 2005/2006, er sket et uforudset fald i antallet af indskrevne elever til normalundervisning i forhold til skoleåret før på de københavnske folkeskoler i størrelsesordenen ca. 200 elever.

 

Forvaltningen er i samarbejde med skolerne i færd med at afdække årsagerne til dette fald. Der vil på næste udvalgsmøde blive fremlagt en redegørelse herfor.

Der er umiddelbart tre årsager, der kan peges på:

 

1.      Fraflytningen fra Københavns Kommune af familier med børn i den skolesøgende alder er større end forventet.

 

2.      Flere end forventet søger til private skoler i og udenfor Københavns Kommune.

 

3.      Flere end forventet vælger at anvende de nye muligheder for fritvalgsordningen, der fra 2005 er for at søge til folkeskoler udenfor Københavns Kommune.

 

I det omfang børnefamilierne i højere grad vælger at fraflytte kommunen, vil det for normalundervisningsområdet indebære faldende udgifter.

 

En øget søgning af københavnske børn til privatskoler vil indebære en forskydning i udgiften, idet afregningen af elever i privatskoler i skoleåret 2005/2006 først foretages i 2006. Hvorvidt der opnås en mindreudgift, vil på kort sigt afhænge af marginaludgiften for de enkelte elever, der har valgt privatskoler.

 

Den foreløbige opgørelse viser en stigning i elevtallet i private skoler på i alt 358 københavnske elever, heraf er 167 elever to-sprogede. Nettostigning i antallet af to-sprogede sker primært på 2 nyåbnede privatskoler.

 

Endelig vil flere københavnske familiers anvendelse af fritvalgsordningen indebære en nettomerudgift, da det er aftalt med de omkringliggende kommuner, at afregningsprisen skal følge Kommunernes Landsforenings takstberegningsprincipper. Denne pris er højere end den marginale besparelse ved de københavnske folkeskoler.

 

På baggrund af det faldende elevtal har forvaltningen iværksætte en række tiltag for at påvirke udgiftsniveauet i 2005 og ikke mindst udgiftsniveauet i 2006.

 

I overensstemmelse med den nuværende udmeldingsmodel indebærer elevtalsfaldet en automatisk reduktion af de udmeldte lærerposter for skoleåret 2005/2006 for klassetrinnene 1. – 10. klasse. Nedsættelsen berører alene den ressource, der tildeles klasser med mange elever. Reduktionen indebærer, at der for skoleåret samlet er meldt 14,64 lærerposter færre ud (svarende til 5,4 mio. kr. i helårseffekt).

 

Derudover har forvaltningen sammenholdt den udmeldte ressource med den ressource, de nuværende elevtal udløser.

For følgende områder er der en lavere ressourceberegning:

·        Børnehaveklasser

·        Ekstra ressourcer til to-sprogede

·        Specialundervisning

 

Forvaltningen har foretaget en tilpasning i ressourcetildelingen i forhold til skolernes mulighed for at tilpasse forbruget.

 

Ikke alle skoler vil i fuldt omfang kunne justere deres aktivitet i indeværende regnskabsår, hvad angår antallet af lærere, børnehaveklasseledere og børnehaveklasseassistenter. Den frigjorte ressource kan imidlertid anvendes i vikararbejdet og dermed må det forventes, at skolerne har mulighed for at have mindre træk på vikarpuljemidlerne i skoleåret 2005/2006, og dermed samlet set kunne overholde de udmeldte justerede rammer.

 

Fritidshjem/KKFO

Faldet i antallet af elever i folkeskolen forventes at have en afsmittende effekt på dagpasningsområdet for målgruppen. Alt andet lige må det forventes, at det mindre antal elever i børnehaveklasser, og 1. – 3. klasse indebærer faldende udgifter på området.

 

Derimod vil den fortsatte stigning i antallet af specialunderviste elever indebære en udgiftsstigning især i forbindelse med oprettelsen af yderligere specialpladser på Københavns Kommunes fritidsordninger.

 

Det er endnu for tidligt i forbindelse med registreringen af den faktiske anvendelse af daginstitutionerne at vurdere den faktiske nedgang i antallet børn, der benytter fritidshjem/KKFO.

 

Klubområdet

På klubområdet kan det konstateres, at der på nuværende tidspunkt er færre medlemmer - end tidligere indrapporteret fra klubberne - registreret i det nye klubsystem. Dertil kommer, at der er registreret medlemmer, der ikke opfylder alderskriterierne for medlemskab. Yderligere har forvaltningen - på baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning om ikke at indføre forsøg med kontingentfrie klubber - præciseret overfor klubberne, at der alene kan ydes fripladser af sociale eller økonomiske årsager samt at der derudover kun kan gives kontingentfritagelse efter konkret politisk beslutning. Samlet ventes på denne baggrund et fald i udgifterne til klubberne. Omfanget kan dog ikke opgøres på nuværende tidspunkt.

 

3.1.4 Forventet regnskab - stigende udgifter på enkeltområder i 2005

I lighed med tidligere år er der enkeltområder, hvor det kan konstateres, at det af forskellige årsager forventes, at udgifterne overstiger budgetrammen til det enkelte område. I 2005 er det – i modsætning til tidligere år – ikke muligt at pege på ledige midler i udvalgets bufferpulje eller på ikke anvendte demografimidler.

 

Nedenfor er nævnt de områder, hvor forvaltningen vil følge udviklingen tæt i den afsluttende del af året, og i det omfang det er muligt, begrænse udgiftsniveauet samt undersøge muligheden for at anvise kompenserende besparelser. Der er stadig enkelte områder hvor der forventes mindre udgifter og dermed mulighed for at kompensere merudgifter på andre områder.

 

Vidtgående specialundervisning

Som det fremgår af vedlagte aktivitetsoversigt, så er antallet af elever, der modtager vidtgående specialundervisning steget med 36 elever (i helårseffekt) udover den stigning, der var forudsat i demografimodellen. I forbindelse med demografiredegørelsen ved halvårsregnskabet blev der overført midler fra normalundervisningsområdet til at dække merudgifterne på området.

 

De tilførte midler er dog ikke fuldt ud tilstrækkelige til at dække den øgede aktivitet på området. Derudover kan der komme yderligere ændringer f.eks. i antallet af enkeltintegrerede elever.

 

Stigningen i antallet af specialunderviste elever indebærer også stigende udgifter til kørsel (taxakørsel og specialkørsel). Derimod vil faldet i antallet af normalunderviste elever indebære et fald i udgifterne til kørsel (taxakørsel og buskort). Den samlede effekt heraf kan ikke opgøres på nuværende tidspunkt, men det skal dog bemærkes, at udgiften til transport pr. elev er højere for specialundervisningen.

 

 

Undervisning af anbragte børn

Der er en række forhold, der for 2005 indebærer, at området ikke vil have tilstrækkelig budgetmæssig dækning. Området for undervisning af anbragte børn er kendetegnet ved, at det i de fleste tilfælde enten er andre kommuner og amter, eller Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, der visiterer til disse undervisningstilbud.

 

Prisen pr. elev, der bliver undervist under funktion 5.20 Døgnpleje (socialpædagogiske opholdssteder) og 5.21 Forebyggende foranstaltninger (privat dagbehandling), er steget mere end forudsat i budgetlægningen. Forskellen på prisforudsætningen indebærer merudgifter på i alt ca. 2,5 mio. kr., jf. redegørelsen om undervisning af anbragte børn udarbejdet til budgetforslaget for 2006.

 

Det har endvidere vist sig, at Handicapcentrene (under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen) henviser et uforudset stort antal elever til ophold og undervisning på socialpædagogiske opholdssteder og private dagbehandlingstilbud.

Omfanget af eventuelle merudgifter kan ikke opgøres på nuværende tidspunkt.

 

Produktionsskoler

Det må konstateres, at aktiviteten på produktionsskolerne er større end forudsat i budgetlægningen svarende til 12,5 årselever.

 

Merudgiften er ca. 1,2 mio. kr. heraf foreslås 0,4 mio. kr. dækket af bufferpuljen.

 

Specialpædagogisk bistand til børn og voksne – rammen for voksenuddannelser

Aktivitetsudviklingen på Ungdomsskolen i Utterslev har i løbet af 2005 bevirket, at der er behov for yderligere tilførsel af ressourcer. Finansieringen af den øgede aktivitet er hen over årene  kommet fra udvalgets disponering af demografimidlerne. Dette skønnes dog ikke umiddelbart muligt i år, da demografimidlerne som ovenfor beskrevet ikke kan dække børne- og elevtalsudviklingen på de demografiregulerede områder. Merudgiften på Ungdomsskolen i Utterslev er på 2,4 mio. kr.

 

Hf-enkeltfagsundervisning

Hf-enkeltfagsundervisning udviser for 2005 en stigende aktivitet, især på købet af pladser i de omkringliggende amter. Derudover er der modtaget en ekstraordinær regning fra 2004, idet der var sket en fejl i opkrævningen mellem Københavns Amt og Københavns Kommune.

                                           

Arbejdsskadeserstatninger

Der er tidligere frigivet 1,2 mio. kr. fra bufferpuljen til dækning af merudgifter til arbejdsskadeserstatninger.

Der er på folkeskoleområdet på nuværende tidspunkt konstateret et yderligere forbrug til arbejdsskadeserstatninger.

 

3.2 Forventet regnskab – mål og resultater

Det er forvaltningens forventning, at der ikke vil forekomme væsentlige afvigelser i forhold til de i budgettet fast satte krav eller i forhold til juliprognosen, hvorfor der ikke i prognosen for 3. kvartal gives yderligere vurdering af mål og resultater.

 

3.3 Forventet regnskab på anlægsområdet

 

Forvaltningen vurderer for indeværende, at der på anlægsområdet for 2005 vil være et mindreforbrug på 24,5 mio. kr. i forhold til den budgetterede ramme. Mindreforbruget vedrører altovervejende tidsforskydninger i påbegyndte anlægssager.

 

Opførelsen af det nye gymnasium i Ørestaden er finansieret af selvbudgetteringsmidler, hvorfor midlerne i udgangspunktet er samlet i en pulje under Økonomiudvalget. Det forudsættes i forvaltningens vurdering af anlægsområdet, at udvalget tilføres de nødvendige midler i 2005 til gymnasiebyggeriet i Ørestaden.

 

 

3.4 Forventet regnskab på finansposter

Rammen for finansposter forventes overholdt

 

 4. Forventet regnskab og kvartalsregnskab

Tabel 1 viser det forventede regnskab for 2005 med udgangspunkt i kvartalsregnskabet.

Som det fremgår ovenfor er der på en lang række områder undersøgelser vedrørende det forventede regnskab for 2005. Det gælder således lønområdet, ressourceforbruget i folkeskolen, antallet af anvendte pladser på fritidsinstitutionerne m.m. Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at komme med et præcist tal for konsekvenserne af disse undersøgelser. Dertil kommer at forvaltningen forventer yderligere tillægsbevillinger på ca. 6 mio. kr. Dette beløb er ikke indregnet i nedenstående tabel.

 

I tabel 1 er der derfor alene foretaget en opregning af kvartalsregnskabet. Det endelige regnskabsresultat forventes at afvige væsentligt herfra i forbindelse med afklaringen af ovenstående.

 

Tabel 1. Forventet regnskab 2005 og kvartalsregnskab januar-september 2005

 

Forventet regnskab 2005 excl. overførsel fra 2004 på 56,6 mio. kr.

Kvartalsregnskab 2005 excl. overførsel fra 2004 på 56,6 mio. kr.

Bevillingsområder

Korrigeret

Forventet

Forventet

Budget

Regnskab

Afvigelse

Nettoudgifter i mio. kr.

Budget

Regnskab

Afvigelse

3. kvartal

3. kvartal

3. kvartal

 

 

 

 

 

 

 

Rammebelagte områder, drift

4.124,2

4.160,2

-36,0

3.374,5

3.410,5

-36,0

Folkeskoleområdet

2.533,8

2.552,1

-18,3

1.972,5

2.032,7

-60,2

Ungdomsuddannelse

466,8

464,8

2,0

432,8

428,2

4,6

Voksenuddannelse

217,1

228,1

-11,0

171,7

186,7

-15,0

Dansk som andetsprog for voksne udlændinge

49,5

46,5

 

3,0

 

111,4

102,5

8,9

Fritidshjem og klubber

737,7

751,8

-14,1

606,1

588,9

17,2

Administration

119,3

116,9

2,4

79,9

71,5

8,4

 

 

 

 

 

 

 

Rammebelagte områder anlæg

511,4

486,9

24,5

285,5

274,7

10,8

 

 

 

 

 

 

 

Finansposter

-0,5

-0,5

0,0

0,0

416,6

-416,6

 

 

5. Kvartalsregnskab 1. januar – 30. september 2005 

På drifts- og anlægsområderne viser kvartalsregnskabet et samlet merforbrug på 25,2 mio. kr. i forhold til det periodeopdelte budget. Afvigelsen er fordelt med 36,0 mio. kr. i merforbrug på driften og 10,8 mio. kr. i mindreforbrug på anlæg.

 

5.1 Årsager til afvigelser i kvartalsregnskabet

For en samlet oversigt over afvigelser henvises til tabel 1 nedenfor, hvor der er foretaget talmæssige opstillinger.

 

4.1.1 Folkeskoleområdet

På Folkeskoleområdet er der et merforbrug på 60,2 mio. kr. i forhold til det periodiserede budget. Dog skyldes en del af dette merforbrug, at en række indtægter er konteret under Fritidshjem- og klubområdet. Indtægter på i alt 31,3 mio. kr. vil derfor i den sidste del af året blive omkonteret.

 

I forhold til den forventede aktivitet på området er der derfor for kvartalsregnskabet et merforbrug på 28,9 mio. kr. Heraf vedrører 21,1 mio. kr. undervisningen på kommunens egne skoler (almen undervisning, hospitalsundervisning og vidtgående specialundervisning). Det er forventeligt, at en stor del af problemstillingerne vedrørende løn (eksempelvis højt niveau for udbetaling af ferieløn, og højt niveau for udbetaling af 6. ferieuge) i særdeleshed påvirker dette løntunge område.

 

Dog vil en væsentlig del af den forventede tillægsbevilling til godtgørelse af effekten af de indgåede overenskomster pr. 1. april 2005 (i alt ca. 6,0 mio. kr. for udvalgets område) falde på dette område. Derudover vil forvaltningens tiltag vedrørende en nedjustering af ressourceudmeldingen og –forbruget have en effekt i de afsluttende måneder af året.

 

Den resterende del af merforbruget på dette område vedrører undervisning af anbragte børn.

 

Endelig vil der inden regnskabsafslutningen ske en fordeling af udgifterne vedrørende Sankt Annæ Gymnasium, der kan eventuelt nævnes flere budgetområder.

 

5.1.2 Ungdomsuddannelserne

Kvartalsregnskabet for Ungdomsuddannelserne udviser et mindreforbrug på 4,6 mio. kr.

 

Ses der på indtægter og udgifter særskilt for funktion 3.41 Gymnasieskoler, så er udgiftsniveauet højere end forventet i det periodiserede budget, men også indtægterne er væsentligt højere end budgetteret. Dermed må det forventes, at de væsentligt højere udgifter på produktionsskoleområdet, til køb af pladser på private gymnasier og til den Pædagogiske Grunduddannelse i 2005 vil blive modsvaret af tilsvarende netto merindtægter på gymnasieområdet.

 

Endelig vil der inden regnskabsafslutningen ske en fordeling af udgifterne vedrørende HF-Centret Efterslægten og Sankt Annæ Gymnasium der overtager opgaver på flere budgetområder.

 5.1.3 Voksenuddannelse

Kvartalsregnskabet for Voksenuddannelser udviste et samlet merforbrug på 15,0 mio. kr. De fleste aktiviteter og udgifter inden for denne budgetramme er præget af stor "samhandel" med andre amter og andre kommuner. Derudover indebærer en del af aktiviteterne, at der bliver udløst tilskud fra staten. Udsvingene i nettoforbruget på de enkelte funktioner under denne budgetramme er derfor følsom over for ændringer i betalingsterminer, opkrævningstidspunkter, etc. Den væsentlige årsag til afvigelsen på denne budgetramme kan derfor primært forklares i forskydninger i betalinger.

 

Endelig vil der inden regnskabsafslutningen ske en fordeling af udgifterne vedrørende HF-Centret Efterslægten der varetager opgaver på flere budgetområder.

 

5.1.4 Danskundervisning af voksne udlændinge

Danskundervisning for voksne udlændinge er et område, der i endnu højere grad end voksenuddannelsesrammen er påvirket af betalinger mellem kommunen, sprogcentrene og staten. Selv relativt små udsving i tidspunktet, hvor beløb bliver udløst fra staten, har afgørende indflydelse på dette områdes kvartalsregnskab.

Samlet forventes dog et mindreforbrug på området.

 

5.1.5 Fritidshjem og klubber m.m.

Fritidshjem og klubber m.m. har et mindreforbrug i kvartalsregnskabet på 17,2 mio. kr. Dog skyldes dette mindreforbrug, at en række indtægter er konteret under Fritidshjem- og klubområdet. Indtægter på i alt 31,3 mio. kr. vil derfor i den sidste del af året blive omkonteret til folkeskoleområdet.

 

Den reelle status ved kvartalsregnskabet er derfor et merforbrug på 14,1 mio. kr. Dog må det forventes at forbruget i den resterende af året vil blive væsentligt nedjusteret jf. ovenfor under det forventede regnskabsresultat.

 

5.1.6 Administration

Det samlede mindreforbrug fra kvartalsbudgettet udgør for denne ramme 8,4 mio. kr. Bufferpuljen er ifølge Økonomiforvaltningens retningslinier placeret på funktion 6.51 Sekretariat og Forvaltning. I sagen om frigørelse af midler fra bufferpuljen, som også behandles på dette møde, indstiller forvaltningen udmøntning af den resterende del af bufferpuljen og foreslår tilsvarende i sagen om bevillingsmæssige ændringer mv., som også behandles på dette møde at omplacere de relevante beløb i fald udvalget godkender forvaltningens indstilling.

 

Derudover er placeret den samlede negative tillægsbevilling på 56,6 mio. kr. i forbindelse med overførsel af merbogførte udgifter fra 2004 til 2005. Der er i opgørelsen af kvartalsregnskabet set bort fra denne pulje.

 

Mindreforbruget på denne ramme giver i øvrigt ikke anledning til kommentarer.

 

5.1.7 Anlæg

På anlægsområdet vedrører mindreforbruget på 10,8 mio. kr. i kvartalsregnskabet tidsforskydninger i igangværende anlægsarbejder.

 

5.1.8 Finansposter

Finansposterne (inklusiv forskydning i likvide aktiver men eksklusiv udligning af købsmoms) udviser et merforbrug på 416,6 mio. kr.

 

Afvigelsen skyldes afvikling af betalingsmellemværender med leverandører, afvikling af tilgodehavender vedrørende dagpenge og barsler og af tilgodehavende fra andre - herunder kommuner og amter. Forvaltningen forventer, at der sker en udjævning af disse forskydninger inden afslutningen af regnskabsåret.

 

 

Økonomi

 

Ingen yderligere bemærkninger

 

 

Miljømæssige konsekvenser

 

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Brev af 29. september fra Økonomiforvaltningen om indkaldelse af regnskabsprognose

·        Bilag 2: Oversigt over tillægsbevillinger

·        Bilag 3: Statusrapport for undersøgelse af merforbrug i 2004

·      &nb sp; Bilag 4: Aktivitets- og prognoseark

 

 

 

Peter Rasmussen

                                            Søren Stahl Nielsen

 

 


 

Til top