Fornyet offentlig høring af forslag til lokalplan Nordre Fasanvej Nord, Bispebjerg
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at forslag til lokalplan Nordre Fasanvej Nord (bilag 2) justeres med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning og derefter sendes i fornyet høring.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 11. marts 2024 at nedlægge et forbud efter planlovens § 14 for bygningen på Nordre Fasanvej 275 med henblik på at udarbejde en bevarende lokalplan for bygningen og alle de øvrige bevaringsværdige bygninger i en karré i det nordøstligste hjørne af Fuglekvarteret. I den forbindelse besluttede udvalget, at bygningerne på Nordre Fasanvej 273 kan nedrives. Med lokalplanforslaget udpeges således områdets bevaringsværdige bygninger og herudover fastsættes bebyggelsesregulerende bestemmelser for ejendommen beliggende Nordre Fasanvej 273, såfremt den eksisterende bebyggelse ønskes nedrevet i overensstemmelse med udvalgets beslutning den 11. marts 2024.
Forslaget har været i offentlig høring fra den 15. november 2024 til den 10. januar 2025. Forvaltningen har modtaget ni høringssvar. Herunder har en udvikler med fuldmagt fra tre grundejere foreslået at udvikle og fortætte med nybyggeri inden for fire af karréens ti matrikler. Forvaltninger vurderer, at en mindre fortætning kan tilføre flere boliger samtidig med, at det harmonerer med lokalplanens formål om at bevare bygninger og værne om egenarten. Høringen har derfor givet anledning til, at forvaltningen forslår justeringer af lokalplanforslaget, som vil kræve, at lokalplanforslaget sendes i fornyet høring.
Teknik- og Miljøudvalget delegerede den 24. februar 2020 kompetencen til at sende forslag til enkle lokalplaner (kategori 1) og ukomplekse lokalplaner (kategori 2) i offentlig høring til Teknik- og Miljøforvaltningen. Lokalplanforslaget har derfor ikke tidligere været politisk behandlet.
Løsning
Lokalplanområdet ligger i bydelen Bispebjerg i den del af Nordvest, som populært kaldes for Fuglekvarteret. Lokalplanforslaget omfatter en karré, der er afgrænset af Frederikssundsvej, Nordre Fasanvej, Ørnevej og Svanevej. Lokalplanforslaget (bilag 2) udpeger 15 bevaringsværdige bygninger med henblik på at sikre det blandede bymiljø, som kendetegner området, og hvoraf flere af bygningerne udgør en del af den oprindelige karrébebyggelse, som i dag vidner om områdets historie. Herudover udpeges seks bevaringsværdige træer, og ligeledes fastsættes bebyggelsesregulerende bestemmelser for nybyggeri på Nordre Fasanvej 273.
Begrundelsen for udpegningen af de 15 bevaringsværdige bygninger beror dels på deres individuelle kvaliteter og dels på de kulturhistoriske spor og bymæssige kvaliteter, som kendetegner området i kraft af bygningernes gensidige samspil. Endeligt er der lagt vægt på, at den enkelte bygning styrker områdets egenart. Bygningerne er opført mellem 1889 og 1970 og repræsenterer meget varierede stilarter, herunder historicistisk arkitektur, nationalromantik, bedre byggeskik, funktionalisme og brutalisme. Ligeledes optræder karreen med stor kontrastfuldhed i bygningsvolumener. Der er både eksempler på små 1-etages byhuse, store markante volumener og bebyggelse op til 5 etager. Tilsammen giver det en egenart, som rummer stor mangfoldighed og variation, og som spejler bydelens udvikling. I lokalplanens redegørelse er en uddybende beskrivelse af områdets egenart samt en gennemgang af de 15 bygninger og deres respektive SAVE-værdier, som ligger mellem 2 og 6 (bilag 2).
Lokalplanområdet er inddelt i to delområder. For delområde I, der er orienteret mod Frederikssundsvej, og hvor byskalaen accentueres, er bebyggelsesprocenten fastsat til 150 i tråd med den maksimale bebyggelsesprocent i kommuneplanrammen for området. For delområde II er bebyggelsesprocenten fastsat til 110 %. Undtaget herfra er en villa på Svanevej 9, hvor bebyggelsesprocenten ikke må overstige 35 %. Begrundelsen for at fastlægge bebyggelsesprocenten til henholdsvis 110 % og 35 % er, at området i dag er kendetegnet ved en lav karréskala og mindre byhuse, som ønskes bevaret. For Nordre Fasanvej 273, der ligger i delområde II, muliggør lokalplanforslaget, at der kan opføres ny bebyggelse i form af et forhus i 3,5 etager, hvilket er en etage højere end det eksisterende forhus, og ligeledes muliggøres et baghus i op til 2,5 etager, hvilket er 1 etage højere end nuværende baghusbebyggelse. Desuden stilles der krav om, at der plantes minimum to træer på ejendommen.
Lokalplanområdet indgår som del af området kaldet ”Fuglekvarteret”. Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 24. februar 2025, at forvaltningen skal udarbejde en sag, der ser på mulighederne for at udarbejde en bevarende lokalplan for "Fuglekvarteret". Lokalplanafgrænsningen af en bevarende lokalplan for hele ”Fuglekvarteret” vil blive drøftet i forbindelse med behandlingen af den kommende sag. Forvaltningen vurderer dog, at det ikke vil være nødvendigt at medtage området, der indgår i lokalplan for Nordre Fasanvej Nord.
Forslag til ændringer af lokalplanforslaget
Høringen har givet anledning til, at forvaltningen foreslår tre ændringer af lokalplanforslaget. Ændring 1 og 2 vil betyde, at lokalplanforslaget skal i fornyet høring inden endelig vedtagelse.
1. Forvaltningen foreslår en ændring af lokalplanforslaget med henblik på, at der kan ske en yderligere fortætning, som respekterer udpegningen af de 15 bevaringsværdige bygninger og områdets egenart. Konkret betyder det, at forvaltningen vil gå i dialog med en udvikler, der repræsenterer ejerne af Nordre Fasanvej 273 og 275 og Svanevej 5 og 7, med henblik på at fastlægge byggefelter og bestemmelser for udformning af nye bebyggelse samt indretning af friarealer mm. Udviklers forslag er illustreret i bilag 3 under høringssvar 6, s. 22-38. Forvaltningen vurderer, at det er muligt at fortætte området på en måde, der harmonerer med områdets prunkløse karrestruktur, hvor for- og baghuse varierer i både etageantal, tætheder, retninger og funktioner omend ikke i det omfang, som er foreslået i høringssvaret.
2. Desuden har høringen givet anledning til, at forvaltningen foreslår, at der kan etableres en dagligvarebutik på 3.000 m2 i bygningen på hjørnet af Frederikssundsvej og Nordre Fasanvej (Schou Epa Huset) i stedet for en maksimal størrelse på 1.500 m2 som i det nuværende lokalplanforslag.
3. Endeligt vil forvaltningen tilrette lokalplanens redegørelse, så det fremgår, at der ikke er cykelsti på Nordre Fasanvej.
Høring
Lokalplanforslaget har været i høring fra den 15. november 2024 til den 10. januar 2025, og forvaltningen har modtaget 9 henvendelser (bilag 3). I bilag 4 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Der blev afholdt borgermøde den 12. december, hvor en grundejer og udvikler deltog. Referat af mødet er vedlagt (bilag 5). Hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.
Bispebjerg Lokaludvalg har følgende hovedsynspunkter (bilag 3, henvendelse nr. 2):
- Lokaludvalget udtrykker tilfredshed med, at forvaltningen har udarbejdet et forslag til bevarende lokalplan og er enige med den foreslåede udpegning af bevaringsværdige bebyggelser.
- Lokaludvalget har haft en positiv dialog med udvikleren, der ønsker at fortætte på Nordre Fasanvej 242 (der ligger uden for lokalplanområdet), Nordre Fasanvej 273 og 275 og Svanevej 5 og 7. Lokaludvalget er i hovedtræk meget positive overfor forslaget under forudsætning af, at forhuset og skorsten på Nordre Fasanvej 273 bevares. Udvalget foreslår til gengæld, at der kan opføres et større baghus end det, som er fastlagt i lokalplanforslaget. Herudover foreslår lokaludvalget, at der indtænkes en passage gennem karréen, som kan fungere som en lokal smutvej.
- Lokalplanen bør stille krav om begrønning af kantzonen på Svanevej som for Ørnevej.
- Lokaludvalget bakker op om lokalplanforslagets bestemmelse om, at der ikke kan opføres boliger under 50 m2 og spørger, om kravet også gælder for ungdomsboliger.
- Lokaludvalget foreslår, at lokalplanen udvides til at opfatte et større område, da flere udviklere lige nu ønsker at opføre ny større bebyggelser uden variation i højde og drøjde. Udvidelsen bør gælde Svanevej 6-10, Hejrevej 5-20 og Nordre Fasanvej 242.
Forvaltningens bemærkninger
- Forvaltningen tager bemærkningen til efterretning.
- Forvaltningen tager bemærkningerne til efterretning. Forslaget om en offentlig passage gennem området vil undersøges i de videre overvejelser. Det bemærkes at Teknik- og Miljøudvalget den 11. marts 2024 har besluttet, at bygningerne på Nordre Fasanvej 273 ikke skal udpeges som bevaringsværdige.
- Forvaltningen har vurderet, at der ikke er de samme muligheder for begrønning af Svanevej, som der er på Ørnevej, idet der på Svanevej er strækninger med mange overkørsler (både ved Svanevej 5 og 7), og hvor en del af de brede fortove er udlagt til parkering (ud for Svanevej 3).
- I forbindelse med lokalplanlægning forstås termen ungdomsboliger som boliger, der kan forbeholdes studieaktive beboere. Nærværende lokalplan giver ikke mulighed for ungdomsboliger, men alene familieboliger, som kan bebos af alle uanset alder.
- På Teknik- og Miljøudvalgets møde 24. februar 2025 blev det besluttet at pålægge Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde en indstilling om, hvordan der inden for eksisterende bevillinger kan udarbejdes en bevarende lokalplan for Fuglekvarteret inden for området Frederikssundsvej, Nordre Fasanvej, Glentevej og Mågevej. Forvaltningen vurderer ikke, at det vil være meningsfyldt at udvide nærværende lokalplan til at omfatte de foreslåede adresser, idet planlægningen allerede er langt. For Svanevej 10 gælder desuden, at Borgerrepræsentation den 12. oktober 2023 besluttede, at bygningen ikke skal udpeges som bevaringsværdig.
Københavns Museum har følgende hovedsynspunkter (bilag 3, høringssvar 3)
- Københavns Museum er meget positive overfor lokalplanforslaget. Museet værdsætter, at de karakteristiske lave beboelsesejendomme fra slut 1800-tallet og start 1900-tallet bevares samt tilhørende mere prunkløse baghusbebyggelse og værkstedsbygninger, der vidner om områdets tidligere industrihistorie.
Forvaltningens bemærkninger
- Forvaltningen tager museets høringssvar til efterretning.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
- En beboer på Nordre Fasanvej 273 (henvendelse nr. 1) udtrykker, at forhuset bør udpeges som bevaringsværdigt, da det er solidt, mere end 100 år gammelt og symboliserer det gamle Nordvest.
- En grundejer (henvendelse nr. 4) udtrykker ønske om, at om den maksimale størrelse for en dagligvarebutik i Schou Epa Huset ændres fra 1.500 m2 til 3.000 m2, idet området er udlagt til Bymidte i Kommuneplan 2024, hvor store dagligvarebutikker kan placeres.
- Svanevej Privatskole (høringssvar 5) beliggende på Svanevej 10 udtrykker ønske om, at lokalplanen også skal inddrage adresserne Savnevej 8-10, med henblik på at styrke den sammenhængende planlægning.
- En udvikler (henvendelse nr. 6) har på vegne af tre af lokalplanområdets grundejere fremsendt et skitseforslag til fortætning. Det gælder for Nordre Fasanvej 242 (uden for lokalplanområdet), 273 og 275 og Svanevej 5 og 7. Skitseforslaget rummer desuden et forslag, hvor villaen på Svanevej 7 nedrives med henblik på at etablere en ny større bebyggelse. Dette scenarie forudsætter, at Svanevej 7 ikke udpeges som bevaringsværdig i lokalplanen. Forslaget bakkes op af grundejer af Svanevej 7 (henvendelse nr. 7), der udtrykker forundring over, at der med lokalplanforslaget er fastsat en bebyggelsesprocent på 110, når det ligger under 100 m fra Nørrebro St. og Metro. Det er grundejers opfattelse, at man fra politisk side ønsker at fortætte i de stationsnære områder, og at en bebyggelsesprocent på 110 % skaber en markant værdiforringelse af hans ejendom.
- En borger (henvendelse nr. 9) gør opmærksom på, at Nordre Fasanvej er problematisk at færdes på for cyklister, da der ikke er cykelsti. Efter borgerens skøn kan der gøres plads til cykelstier på to måder; enten ved at ekspropriere Nordre Fasanvej 269, 271, 273 og 273 eller ved at ensrette Nordre Fasanvej i sydlig retning.
Forvaltningens bemærkninger
- Der henvises til forvaltningens svar nr. 2 til Bispebjerg Lokaludvalg.
- Forvaltningen vurderer, at forslaget kan imødekommes, jf. løsningsafsnittet ovenfor. Dette kræver, at lokalplanforslaget sendes tilbage til forvaltningen med henblik på fornyet høring.
- Der henvises til forvaltningens bemærkninger til Bispebjerg Lokaludvalg pkt. 5.
- Forvaltningen vurderer, at en mindre fortætning inden for lokalplanområdet kan imødekommes, hvorfor det er indarbejdet i lokalplanforslaget, jf. løsningsafsnittet ovenfor. Forvaltningen vurderer dog, at området kan rumme en lidt mindre fortætning end det forslag, som er indsendt i høringen, idet der forventeligt skal tages hensyn til dagslysforhold, parkering, friarealkrav, egenart mv. Hvad angår huset på Svanevej 7, der har en SAVE-værdi på 3, vurderes det at have en høj bevaringsværdi, som både i sig selv og i sammenhæng med øvrige udpegede bygninger bidrager til områdets særlige egenart og vidner om områdets historie. Forvaltningen vurderer derfor, at huset bør udpeges som bevaringsværdigt, som foreslået i lokalplanforslaget. Ændringen vil kræve, at forslaget skal i fornyet høring i otte uger.
- Det er en fejl, at det af lokalplanforslaget fremgår, at der er cykelsti på denne stækning af Nordre Fasanvej, hvorfor det tilrettes i lokalplanforslaget i forbindelse med en fornyet høring. Det er forvaltningens vurdering, at de bevaringsværdige byhuse på Nordre Fasanvej ikke bør eksproprieres. Den del af Nordre Fasanvej, der grænser op til lokalplanområdet, er i Cykelstiprioriteringsplan 2017-2025 udpeget til at skulle have cykelstier, men der foreligger pt. ikke konkrete planer eller finansiering til projektet.
Politisk handlerum
Det kan besluttes at,
- anbefale overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at lokalplanen vedtages uændret og uden udvidede muligheder for nybyggeri og udvidelse af det maksimale areal på dagligvarebutikken i området. Dog tilrettes lokalplanens redegørelse, så det fremgår, at der ikke er cykelsti på Nordre Fasanvej.
- udpege flere eller færre bevaringsværdige bygninger. Ændringen vil kræve at forslaget sendes tilbage til forvaltningen med henblik på supplerende høring i fx fire uger.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, udarbejder forvaltningen et revideret forslag, som sendes i fornyet høring. Herefter forelægges lokalplanen igen til endelig vedtagelse.
Søren Wille
/ Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 31. marts 2025
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti mener, at parkeringsnormen skal justeres til en parkeringsnorm på 1 parkeringsplads pr. 100 m2 bolig.”