Mødedato: 31.03.2025, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispensation til indretning af den hævede promenade på Langelinie Allé 4-58 (Langelinieskuret), Østerbro

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal meddeles dispensation fra lokalplanen og tilladelse efter vejloven til allerede ændret indretning af den hævede promenade på Langelinie. Ejer af den hævede promenade og Langelinieskuret har ændret indretningen og der er ikke noget trafikalt til hinder for en tilladelse. Blandt ejerforeningerne i lokalområdet og Østerbro Lokaludvalg er der stor modstand mod indretningen, dens indflydelse på muligheden for at færdes på promenaden og påvirkningen af omgivelserne. Efter at have gennemført en naboorientering i perioden 22. januar 2025 til 12. februar 2025 indstiller Teknik- og Miljøforvaltningen, at der meddeles dispensation og tilladelse.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der meddeles dispensation til den eksisterende indretning af den hævede promenade på Langelinie.
  2. at der meddeles tilladelse efter vejlovens § 80 til den ændrede råden og brug af den offentlige sti.

Problemstilling

Ejeren af Langelinieskuret og den hævede promenade har ændret indretningen af den hævede promenaden på Langelinie (se bilag 2) i forbindelse med renovering af bygningen. Den hævede promenade er offentlig sti (reguleret af vejloven) og er omfattet af lokalplan nr. 197. Ændringen omfatter opstilling af flytbare konstruktioner, i form af et 100 m langt bord med bænke, højbede med beplantning i form af blandt andet træer og to petanque-baner m.m. (bilag 3). Det var ejers opfattelse, at den ændrede indretning af bygningens tag, er umiddelbart lovlig. Ejeren har på forvaltningens opfordring ansøgt om tilladelse, for at forvaltningen kunne træffe afgørelse i sagen (bilag 4).

Det er ejers intension, at den hævede promenade er ”et levende og dynamisk byrum, der inviterer både lokale og besøgende til at udforske, deltage i og nyde området”. Ejer er ansvarlig for renholdelse og vedligeholdelse af området.

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til den nuværende indretning, fordi der har været et politisk ønske herom. Der er desuden indkommet et stor antal høringssvar (49).

Løsning

Det udførte arbejde på promenaden vurderes ikke at kræve byggetilladelse, da der er tale om flytbare konstruktioner. Samtidig vurderer forvaltningen at der ikke er sket en ændring af anvendelsen, som er relevant i forhold til bestemmelser i byggeloven.

Den ændrede indretning af arealet, kræver dispensation fra lokalplanens § 11, stk. 5. Bestemmelsen fastlægger blandt andet, at den eksisterende hævede promenade i princippet skal opretholdes, idet der dog efter kommunens nærmere godkendelse kan tillades ændringer.

Promenaden er en offentlig sti, og derfor skal alle ændringer godkendes af vejmyndigheden. Der er ikke noget trafikalt til hinder for en tilladelse. Ændringernes karakter er imidlertid omfattende, og derfor bør Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til sagen. Tilladelsen vil omfatte en aftale mellem ansøger og kommunen om koordinering af arbejder på stedet, herunder renhold.

Forvaltningen vurderer, at der kan meddeles dispensation og tilladelse til de udførte ændringer, fordi det øger kvaliteten af promenaden ved, at der kommer flere anvendelsesmuligheder, at stedet begrønnes, og at det stadig har funktion som promenade. Det er i overensstemmelse med forvaltningens praksis at meddele dispensation og tilladelse til de udførte ændringer.

Med indstillingen tages der ikke stilling til eventuelle ansøgninger om udeservering og arrangementer på den hævede promenade. Den hævede promenade må ikke anvendes til erhvervsmæssig udnyttelse, herunder udeservering uden kommunens tilladelse. Ansøgninger om arrangementer vil blive behandlet efter en konkret vurdering, hvor gener for naboer vil indgå i overensstemmelse med kommunens praksis for behandling af ansøgninger om enkeltstående og kortvarige arrangementer.

Der gives ikke tilladelse til private arrangementer (fx konfirmation og bryllup) på offentlige vejarealer, men Teknik- og Miljøudvalget har vedtaget at forlænge forsøgsordning (oprindeligt vedtaget 20. juni 2022), der giver mulighed for entréindtægter til kulturarrangementer på offentlige vejarealer. Ordningen er udvidet til at gælde i 2024 og 2025. Forvaltningen gav den 13. september 2024 tilladelse til arrangement med langbordsmiddag på den hævede promenade.

Naboorientering

Ansøgning om bibeholdelse af indretningen af en del af den hævede promenade på Langelinie til aktivitetsområde, køkkenhave og mødested har været i naboorientering ved berørte naboer og faste høringsparter fra den 22. januar 2025 til den 12. februar 2025. Der er indkommet 47 høringssvar fra borgere, samt et fra Østerbro Lokaludvalg og Metroselskabet, jf. bilag 5. Forvaltningens bemærkninger fremgår af bilag 6.

I naboorienteringen var der en beklagelig fejl i det indsatte link til besvarelse. Forvaltningen har rettet op på fejlen ved at sende kvitteringsbreve til alle der har sendt høringssvar, og været i dialog med ejerforening for at udbrede beskeden til alle modtagere af naboorienteringen. Desuden havde Østerbro Lokaludvalg ved en fejl ikke modtaget naboorienteringen den 22. januar 2025. Den blev eftersendt til Østerbro Lokaludvalg den 4. februar 2025 med frist den 19. februar 2025 for at sende bemærkninger til sagen. Lokaludvalget fik efterfølgende udsat fristen til efter den 26. februar 2025.

Høringssvar fra lokaludvalg
Østerbro Lokaludvalg har skrevet at de ”uforbeholdent støtter borgernes og foreningernes høringssvar”.

Høringssvar fra borgere
Overvejende giver høringssvarene udtryk for, at den ændrede indretning vil ændre stedets karakter, idet indretningen giver mulighed for, at et stort antal brugere opholder sig på den hævede promenade samtidigt. Derfor forventer de gener i form af støj, uro og utryghed herunder bekymring vedr. yderligere initiativer fra ejers side og andre gener ved brugeres uhensigtsmæssige adfærd i form af blandt andet efterladt affald. Udførelsen af anlægget og en opfattelse af, at det ikke er tilstrækkeligt tilpasset stedets karakter, er også bemærkninger, der fylder meget i indsendelserne.

I en del af høringssvarene indgår forvaltningsretlige hensyn; regler bør overholdes, at det ikke bør være lettere at få tilgivelse end tilladelse, at anlægget ikke er etableret i god tro, samt at tilladelse vil medføre præcedens.

Forvaltningens bemærkninger
Forvaltningen vurderer, at anlægget i det daglige ikke vil tiltrække væsentligt flere mennesker til området, men at det for mange vil være naturligt at stoppe op, sætte sig ved bordet og nyde indkøbt/medbragt mad og/eller drikke. Afstanden fra promenaden til nærmeste beboelse varierer fra 30 m til 80 m. Derfor vurderer forvaltningen, at generne vil være begrænsede.

Forvaltningen vurderer, at der ved eventuel afholdelse af ansøgte arrangementer, hvor en mere intensiv brug af anlægget er planlagt, kan være mere liv og uro end normalt. Ansøgninger behandles efter en konkret vurdering, og forudsætter tilladelse efter vejlovens §80 og dispensation fra lokalplanen, da anvendelsen af promenaden kan få karakter af erhvervsmæssig udnyttelse.

Forvaltningen har inddraget bemærkningerne om indretningen og hvorvidt den er hensigtsmæssig, herunder blandt andet at anlægget optager en del af arealet, hvor der tidligere var fri færdsel. Arealet i siderne med fri passage svarer til fortsættelsen af promenaden nord for anlægget (side 3 i bilag 3).

I forhold til de forvaltningsretlige hensyn, er det forvaltningens umiddelbare vurdering, at havde der været søgt tilladelse inden opstillingen, ville forvaltningen have været positiv i forhold til en dispensation fra lokalplanen. Forvaltningen skal i øvrigt altid (i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet) undersøge muligheden for retlig lovliggørelse, inden der træffes afgørelse om evt. fysisk lovliggørelse.

Der er i kommunen andre eksempler på, at der er opstillet forskelligt byrumsinventar herunder borde, bænke, højbede med beplantning og aktivitetsanlæg svarende til blandt andet petanquebaner (fx. Superkilen) på promenader/stier/pladser.

Politisk handlerum

Teknik- og Miljøudvalget kan vælge at:

  • lægge vægt på, at den ændrede indretning er uhensigtsmæssig og at der derfor ikke kan dispenseres til ændringerne på den hævede promenade. Forvaltningen vil herefter sende varsel om påbud til ejeren med henblik på at få forholdet fysisk lovliggjort.
  • omfanget af den nye indretning skal reduceres.

Nogle typer af arrangementer kan være forhåndsgodkendt (fx blomsterfestival), mens livekoncerter eller lignende, der kan forventes at medføre større nabogener, vil blive behandlet i Teknik-og Miljøudvalget.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen meddele dispensation til den ændrede indretning, udstede tilladelse efter vejlovens §80 og herefter tilse, at de trafikale forhold fortsat bliver forsvarlige.

 

Søren Wille

/Lena Kongsbach

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 31. marts 2025

Indstillingen blev forkastet af et enigt udvalg.

 

 

Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Der lægges op til, at parterne går i dialog med forvaltningen med henblik på at skabe en reduceret løsning i samarbejde imellem beboere, lokaludvalg, ejerforening, og Karberghus.”

 

 

Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Venstre, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne vil se positivt på en fornyet ansøgning om et reduceret projekt baseret på en dialog mellem naboerne og ejerne, der sikrer bedre fremkommelighed, da vi mener, at et godt projekt kan bidrage positivt til området.”

Til top