Mødedato: 31.03.2025, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Ansøgning om værkstedsbygning i baggård på Faksegade 8, Østerbro

Se alle bilag

Ejendomsejer ønsker at opføre en værkstedsbygning i baggården på Faksegade 8-8A, der kan benyttes af lærlinge, unge håndværksinteresserede samt folkeskoleklasser. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om forvaltningen skal meddele afslag til projektet, hvis ejer indsender ansøgning herom. Projektet er kun i de indledende faser, hvor forvaltningen har afholdt forhåndsdialoger om projektet. Forvaltningen vurderer umiddelbart, at det er muligt at opføre et byggeri i baggården, men at det vil bidrage til en bebyggelsesmæssig fortætning i et allerede tætbebygget område, samt at indsigelser fra naboer er kritiske overfor denne form for bebyggelse i deres baggård.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forvaltningen giver afslag, hvis ansøger indsender en ansøgning om at opføre en værkstedbygning i baggården på Faksegade 8.

Problemstilling

Forvaltningen har i 2024 holdt forhåndsdialoger om et muligt byggeprojekt i baggården. Ejendommen er ikke omfattet af en lokalplan, så projektet skal behandles efter byggelovgivningen.

Sagen forelægges Teknik- og Miljøudvalget, da der er tale om bebyggelse i en baggård, der vil bidrage til en bebyggelsesmæssig fortætning i en eksisterende tætbebygget del af byen, samt at der i forbindelse med en høring har været mange indsigelser mod byggeprojektet. Forvaltningen vurderer, at det er muligt at placere bebyggelse i baggården, dog formentlig i en reduceret form, som beskrevet i løsningsafsnittet.

Løsning

Ejendommen på Faksegade 8 er ejet af Hustømrerforeningen. Der er på ejendommen et eksisterende etagebyggeri ud mod gaden (hovedbygning), som ses i bilag 2, hvor der bl.a. er kollegieværelser samt værksted. Ansøger har udtrykt ønske om at modernisere denne bygning, ved at renovere kollegieværelserne og ombygge stueetagen til fællesarealer. I forlængelse af hovedbygningen ønsker ansøger at opføre en værkstedsbygning i gården, der skal benyttes af lærlinge, unge håndværksinteresserede samt folkeskoleklasser. Placering af værkstedbygningen er skitseret i bilag 2. Projektet er i et foreløbigt udkast, og der er derfor ikke taget endelig stilling til de konkrete forhold. Byggeriet kan derfor godt ændre sig, fx i højde og omfang, så det er i overensstemmelse med byggeloven.

Før forvaltningen fortsætter dialogen om et reelt ansøgningsprojekt, ønsker forvaltningen Teknik- og Miljøudvalgets tilkendegivelse af, om denne form for fortætning med bebyggelse i baggård er en hensigtsmæssig fortætning, som forvaltningen skal fremme.

Værkstedsbygningen, som den er tegnet i sin nuværende form, har et fodaftryk på ca. 142 m² og et samlet etageareal på 284 m². Værkstedsbygningen fremstår i to etager, tag med ensidig taghældning og med en maksimal højde på ca. 8,7 m. Værkstedbygningen ønskes placeret i gården i skel mod to naboejendomme, ca. 7,5 m fra forhuset på Faksegade 8-8A, og ca. 2,5 m fra skel mod naboejendommen på Faksegade 10. Placeringen og skitser af byggeriet fremgår af bilag 3.

Som en del af projektet ønsker ejer af Faksegade 8-8A at indgå i den eksisterende fællesgård, som flere af de omkringliggende ejendomme i karréen indgår i. I den forbindelse vil ansøger skabe friareal ovenpå en hævet parkeringskælder, på naboejendommen, som er vist i bilag 2. Ansøger har oplyst, at værkstedsbygningen primært vil være i brug i dagtimerne på hverdage, og at den udenfor dette tidsrum, i et vist omfang, vil kunne benyttes af fx gårdlauget til arrangementer og møder. Ansøger oplyser desuden ift. støj, at alt aktivitet vil foregå indendørs med lukkede vinduer, og støjende maskiner vil blive samlet i den ene halvdel af stueetagen. Den anden halvdel vil fungere som en lydsluse, der sikrer, at der altid vil være én lukket dør, og at de derfor også vil kunne foretage ekstra tiltag for at minimere lydgener netop i denne del af bygningen. 

Da der på nuværende tidspunkt er tale om en forhåndsdialog, er der fortsat en række forhold i projektet, som skal afklares eller kan være en hindring for, at projektet kan gennemføres som ønsket. Hvis ejendommen ikke bliver en del af fællesgården, kan projektet ikke realiseres, idet projektet både reducerer ejendommens eksisterende friareal og ikke selv har plads til friareal og affaldshåndtering. Dertil vurderer forvaltningen umiddelbart, at den nye værkstedsbygning vil påvirke især lysforholdene på fællesgårdens friarealer, samt de nederste etager i forhuset og på naboejendomme. Derfor anbefaler forvaltningen umiddelbart, at etageantallet/bygningshøjden reduceres, for at påvirke lysforholdene mindst muligt, hvis der skal arbejdes videre med projektet. Desuden er det afgørende for projektet, at brandforholdene kan godkendes.

Forvaltningens vurdering
Forvaltningen vurderer, at det er muligt at opføre et byggeri på denne placering, men at det vil bidrage til en bebyggelsesmæssig fortætning. Derudover har forvaltningen modtaget 33 indsigelser, hvoraf tre er positive. Hvis ansøger indsender en ansøgning, skal forvaltningen i byggesagsbehandlingen inddrage mange af de hensyn, høringssvarene angiver i deres svar. Bl.a. skal bebyggelsens samlede omfang og indvirkning på omgivelserne fastlægges ved en helhedsvurdering efter byggeloven. I helhedsvurderingen indgår desuden lysforhold for nabobebyggelse, indbliksgener, friarealer, adgangs- og tilkørselsforhold, parkering, samt hensyn til karakteren af de tilstødende arealer ved bebyggelse i randen af tæt bebyggede områder. Et evt. ansøgt projekt vil derfor ikke nødvendigvis være identisk med det nuværende projekt.

Høring

Sagen har i forbindelse med udvalgets behandling været i en ulovpligtig høring blandt naboer i karréen fra den 10. december 2024 til den 31. december 2024 (bilag 4). Der er modtaget 33 høringssvar hovedsageligt fra naboer. Østerbro Lokaludvalg har ikke været hørt, da projektet er i sin indledende fase, og at høringen havde til formål at inddrage de omkringliggende naboer, som vil blive direkte berørt af byggeriet. Høringssvarene fremgår af bilag 5. Forvaltningens uddybende bemærkninger til høringssvarene fremgår af bilag 6. Ansøgers bemærkninger til høringssvar fremgår af bilag 7.

Hovedparten af høringssvarene giver udtryk for, at værkstedet ikke hører til i et boligområde (17 høringssvar), og at det vil give forringede lysforhold på udeområderne i fællesgården (18 høringssvar), samt forringe lysforholdene i boligerne (17 høringssvar).

Disse forhold vil blive behandlet og vurderet i forbindelse med en egentlig byggeansøgning. Da der er tale om en forhåndsdialog, er der på nuværende tidspunkt ikke taget stilling til disse forhold.

Der er en stor andel af høringssvarene, som udtrykker bekymring over støj fra maskiner og udsugning i værkstedet (22 høringssvar), samt støj fra brugerne af værkstedet (17 høringssvar). Forvaltningen vil i sagsbehandlingen stille krav om, at grænseværdierne for støj fra virksomheder, jf. miljøbeskyttelsesloven, overholdes. Forvaltningen kan imidlertid ikke regulere støj forbundet med adfærd eller trafik.

Flere høringssvar (12 høringssvar) giver udtryk for, at projektet ikke matcher de politiske hensigter bag byfornyelse af gårde i Københavns Kommune og er bekymret for fortætningen og reducering af udendørs opholdsarealer i gården. Udendørs opholdsarealer, herunder kvaliteten af opholdsarealerne, er et forhold, der vil indgå som en væsentlig del af sagsbehandlingen i en ansøgning, som forvaltningen umiddelbart vurderer kan løses.

Øvrige høringssvar vedrører fællesgårdens arealer, affaldshåndtering, samt cykelparkering. Tre høringssvar er positive overfor projektet.

Mange af forholdene er reguleret af byggeloven og vil blive behandlet i forbindelse med sagsbehandlingen af et ansøgningsprojekt. Ansøger har, som følge af høringssvarene foreslået et justeret projektet, så byggeriet fx bliver reduceret i højden.  

Politisk handlerum

Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte, at

  • forvaltningen skal fortsætte dialogen med ansøger, så denne kan arbejde videre med et projekt, hvor højden er reduceret, så lysforholdene for omkringliggende arealer og bebyggelse påvirkes mindre. Hvis der ansøges om et projekt, der er justeret tilstrækkeligt til, at det kan overholde bygningsreglementet, vil forvaltningen meddele byggetilladelse.
  • hvis forvaltningen modtager en konkret byggeansøgning, forelægges projektet for udvalget til politisk behandling og endelig stillingtagen.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen oplyse ansøger om udvalgets beslutning. Hvis ansøger indsender en byggeansøgning, vil forvaltningen behandle sagen med henblik på en byggetilladelse, hvis de øvrige forhold ift. byggelovgivningen er i orden.

 

Søren Wille

/ Lena Kongsbach

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 31. marts 2025

Socialdemokratiet, Enhedslisten og Alternativet stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 1. at-punkt:

”at forvaltningen skal fortsætte dialogen med ansøger, så denne kan arbejde videre med et projekt, hvor højden er reduceret, så lysforholdene for omkringliggende arealer og bebyggelse påvirkes mindre.”

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

 

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti vil se positivt på en ansøgning omkring værkstedsbygning, men vil samtid kræve stor fokus på at få nedbragt de potentielle gener for naboerne, bl.a. i forhold til støj og støv afskærmning/sikring samt fastlæggelse af tidspunkter, hvor der må udføres arbejde, så arbejdet bliver udført i løbet af den almindelige “arbejdstid” og ikke i “fritiden”.”

 

 

Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Venstre og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

"Partierne lægger vægt på, at projektet skaber bedre rammer for at flere unge får lyst til og en god oplevelse med at uddanne sig til håndværker, og samtidig at projektet kun kan gennemføres hvis der indgås en aftale med gårdlauget."

Til top