Mødedato: 30.08.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Forslag til lokalplan Skole i Kødbyen, Vesterbro

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende forslag til lokalplan Skole i Kødbyen i høring. Forslaget vil muliggøre opførelse af en ny skole med madskole og idrætshal.

Indstilling

 Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

  1. at forslag til lokalplan Skole i Kødbyen (bilag 2) udsendes i offentlig høring i otte uger.

Problemstilling

Økonomiforvaltningen ønsker at opføre en 3-sporet skole med madskole og idrætshal på op til 11.000 m2 på hjørnet Skelbækgade/Ingerslevsgade, da der mangler skolekapacitet på Vesterbro. Skolen forventes ibrugtaget i august 2024. Projektet er udpeget som vinder i en konkurrence om totalentreprise, der blev gennemført i 2020. Området er omfattet af lokalplan Den hvide Kødby, som blev vedtaget i 21. juni 2018. Lokalplanens formål var at udvikle Den Hvide Kødby til et miljø for kreative virksomheder og fødevareproduktion herunder sikre, at eksisterende byggeri af arkitektonisk, kulturhistorisk eller miljømæssig værdi blev bevaret, og at området kunne udvikles med nybyggeri på to hjørnegrunde. Lokalplanen fastlægger, at eksisterende byggeri kan nedrives for at muliggøre nybyggeri af og rammer for den kommende skole. Lokalplanen fastlægger ikke byggeretsgivende bestemmelser, hvorfor skolebyggeriet forudsætter ny lokalplan.

Løsning

Nybyggeriet er udformet som randbebyggelse mod Ingerslevsgade, Skelbækgade og Kødboderne og afgrænser Kødby-området mod den omkringliggende by. Nybyggeriet opføres i 1-5 etager og er tilpasset skalaen i området og er højest på hjørnet mod Dybbølsbro, hvor nybyggeri sammen med nabobebyggelserne indrammer Yrsa Plads. Med placeringen på hjørnet mod Dybbølsbro og med supplerende støjskærme skærmes bagvedliggende opholdsarealer på terræn og tagterrasser mod støj fra trafik, jernbane og mod virksomhedsstøj fra Kødbyen (bilag 2, side 9-13). Facaderne er tilpasset Kødbyens egenart med horisontale vinduesbånd, hvide skærmtegl og en tungere base i gråsorte skærmtegl. Indgangspartier markeres med blå farve (bilag 2, side 9, 11-13). Skolens placering og udformning skal sikre, at trafiksikkerheden er så høj som mulig. Derfor er hovedadgangen placeret ved det trafikregulerede kryds ved Kødboderne. Der er også en indgang ved Dybbølsbro. Det eksisterende ammoniakkøleanlæg i Kødbyens Maskincentral Staldgade er, som forberedelse til opførelsen af den nye skole, blevet ombygget og ammoniakmængden nedbragt. Tilsynsmyndigheden har afgjort, at maskincentralen fra og med den 12. februar 2021 ikke længere er klassificeret som en risikovirksomhed. Jordforurening på grunden vil være færdigoprenset i henhold til jordforureningsloven inden anlægsbyggeriet opstartes i foråret 2022.

Byliv

Stueetagerne etableres med en åbenhed, der sikrer kontakt mellem mennesker udenfor og indenfor i stueetagen. Det øger bylivet og trygheden i byrummene. Der fastlægges en række forskellige byrum både på terræn og på tagterrasser. Byrummene skal skabe nye attraktive opholds- og mødesteder for skolens og områdets brugere, sikre fysiske og visuelle forbindelser mellem skolens friarealer og omgivelserne samt tilføre området beplantning. Der vil være offentlig adgang uden for skolens åbningstid til skolens udearealer på terræn og på tagterrasser, dog ikke til tagterrasser tilknyttet faglokaler. Da skolen ligger i et område med meget café- og restaurationsliv samt stofindtagelserummet H17 foreslås det, at skolen kan aflukkes i aften og nattetimerne. Der stilles krav om, at skolegård på terræn og tag skal være offentligt tilgængelige i tidsrummet fra kl. 7.00 til kl. 22.00 i perioden den 1. april-31. oktober og fra kl. 7.00 til kl. 19.00 i perioden den 1. november-31. marts.

Bæredygtighed og bynatur

Der er i lokalplanforslaget gjort brug af bæredygtighedsværktøjet. Det har ført til en række initiativer, som bygherre frivilligt indarbejder i projektet (bilag 6). Etablering af skolen i Kødbyen anlægges efter Københavns Kommunes miljøkrav fastlagt i ”Miljø i byggeri og anlæg 2016”. Der er krav om at tage, der ikke anvendes til tagterrasser eller solenergianlæg, skal være grønne tage.

For at styrke områdets grønne karakter og for at understøtte byens biodiversitet, stilles der krav om bede med beplantning, herunder facadebeplantning, der skal vokse på støjskærme, hegn og pergolaer. Der stilles også krav om plantning af 33 nye træer. Heraf placeres heraf 11 træer mod Dybbølsbro og Ingerslevsgade. For at skabe gode vækstvilkår for træerne og optimale daglysforhold placeres træerne på vejareal og ikke på ejendommens matrikel.

Parkering

Kommuneplanen stiller krav om én parkeringsplads pr. 607 m2 etageareal, undtagen ved areal til idrætshallen og madskolen. I lokalplanen svarer kravet til, at der skal etableres 16 antal p-pladser. Ti pladser placeres på terræn på egen grund med indkørsel fra Ingerslevsgade og seks pladser placeres i Ingerslevsgade, hvor en parkeringslomme vil kunne benyttes til afsætning, skolebus mv. Der nedlægges 30 parkeringspladser i Kødboderne for at skabe en trafiksikker adgang og krydsning af vejen. I Ingerslevsgade nedlægges ni pladser bl.a. for at give adgang til matriklen med venstresvingsbane. I Skelbækgade nedlægges fem pladser af hensyn til trafiksikkerhed og fremkommelig. I forhold til krav om parkering til cykler stiller kommuneplanen krav om en plads pr. to elever og ansatte, hvilket i lokalplanen svarer til 470 p-pladser. Den primære cykelparkering placeres i cykelkælder, men der placeres også cykelparkering i skolegården og langs Ingerslevgade.

Borgerinddragelse

Der er foretaget indledende høring af lokalplanforslaget, herunder af Vesterbro Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Følgende hovedsynspunkter har været fremført af lokaludvalget:

  1. Det er positivt, at skolegården vil kunne anvendes af beboere uden for skolens åbningstid.
  2. Krydset Skelbækgade/Kødboderne og krydset Yrsa Plads bør gentænkes mhp. sikkerhed for skoleelever herunder, at der skabes en særlig lysregulering i krydset ved Kødboderne.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Skolegården placeret på tag vil også kunne bruges uden for skolens åbningstid, dog ikke tagterrasser tilknyttet faglokaler. Det er muligt at aflukke skolen i aften og nattetimerne.
  2. Hovedadgangen for eleverne i skolens distrikt er placeret, så den primære adgang vil foregå via krydset i Skelbækgade/Kødboderne, hvor der allerede i dag er separat cykelsignal. For at forbedre trafiksikkerheden etableres en ny krydsningsmulighed i Kødboderne for skoleeleverne. Frem mod krydset Skelbækgade/Kødboderne etableres en højresvingsbane for at fremme fremkommeligheden. Der etableres også som udgangspunkt en ekstra fodgængerovergang ved signalanlægget Skelbækgade/Kødboderne. Som led i dette ser Teknik- og Miljøforvaltningen sammen med bygherre, på at sikre krydset som skolevej samtidigt med, at trafikflowet til og fra Kødboderne fastholdes eller optimeres. Det vurderes, at ombygningen af krydset ved Yrsa Plads med dobbeltrettet cykelsti vil være en hensigtsmæssig skolevej for de cyklende og gående til skolen, som kommer fra Dybbølsbro. Der er ikke planer om yderligere at ændre udformningen af krydset ved Yrsa Plads.

Miljøvurdering

Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven. Ammoniakanlægget i Kødbyens maskincentral er ombygget, så det ikke længere er klassificeret som en risikovirksomhed. Jordforurening håndteres i henhold til jordforureningsloven.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Nedlæggelse af parkeringspladser i Ingerslevgade og Skelbækgade vil medføre et årligt provenutab på ca. 179.000 kr. Provenutabet har ingen finansiel betydning for Københavns Kommune, men påvirker servicemåltallet 1:1. Teknik- og Miljøforvaltningen er i dialog med Økonomiforvaltningen herom. Der er ikke et provenutab ved nedlæggelse at parkeringspladser i Kødboderne, da de er omfattet af en tidsbegrænset zone, hvor der ikke er betaling. Som følge af forvaltningens overtagelse af et mindre areal mod Dybbølsbro og langs Ingerslevsgade med nye træer samt nyt helleanlæg i Kødboderne, forventes en øget driftsudgift på ca. 30.000 kr., der forventes dækket indenfor rammen.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i otte uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 30. januar 2020. Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen primo 2022.

 

                         Søren Wille

                                                  / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 30. august 2021

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

“Partierne ønsker, ligesom Vesterbro Lokaludvalg, en trafikal helhedsplan, der kan sikre den overordnede planlægning for trafikanter til og fra Metro ved Fisketorvet, Fjernbusterminalen og S-togene. Samt de måske snart 30.000 daglige cyklister over Dybbølsbro.”

Til top