Mødedato: 30.08.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Sikre skoleveje ved fire københavnske skoler, flere bydele

Se alle bilag

For at øge trygheden og trafiksikkerheden for cyklende og gående skolebørn skal der tages stilling til projektforslag og frigivelse af midler til etablering af sikre skoleveje ved fire skoler: Bavnehøj Skole i Kongens Enghave, Kalvebod Fælled Skole i Amager Vest, Rådmandsgade Skole på Nørrebro og Skolen på Amagerbro i Amager Øst.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslag for Sikre Skoleveje 2020 - Initiativ 1 danner grundlag for færdigprojektering og anlæg af sikre skoleveje ved de fire skoler Bavnehøj Skole, Kalvebod Fælled Skole, Rådmandsgade Skole og Skolen på Amagerbro, jf. bilag 4.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
     
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 7,2 mio. kr. til sikre skoleveje ved de fire skoler Bavnehøj Skole, Kalvebod Fælled Skole, Rådmandsgade Skole og Skolen på Amagerbro på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 9.
  3. at nedlæggelse af 17 bilparkeringspladser, som medfører et indtægtstab på 0,043 mio. kr. pr. år, løses som beskrevet i økonomiafsnittet og i bilag 9.

Problemstilling

I Budget 2020 (BR 31. oktober 2019) (A, B, F, V, Ø og Å) blev der afsat 10,0 mio. kr. til Sikre Skoleveje 2020 Initiativ 1, hvoraf 3,0 mio. kr. blev stjernemarkeret.

Der skal tages stilling til projektforslag og til frigivelse af anlægsmidler.

Løsning

Der skal etableres sikre skoleveje ved fire københavnske skoler (Bavnehøj Skole, Kalvebod Fælled Skole, Rådmandsgade Skole og Skolen på Amagerbro). Forvaltningen har udarbejdet et projektforslag for de fire skoler, jf. bilag 4, hvor der ved hjælp af forskellige tiltag ved skolerne opnås mere sikre skoleveje.

Igennem dialog med de fire skoler er der påpeget en række trafikale udfordringer på elevernes skoleveje, særligt hvad angår trafiksikkerhed og tryghed, f.eks. opstår der utrygge situationer i morgentimerne ved indgangene til skolerne, når børn bliver afleveret, særligt når bilister foretager uhensigtsmæssige U-vendinger. I dialogen med skolerne har de udtrykt dette som en oplevelse af kaos.

En uddybet beskrivelse af de enkelte tiltag, samt deres placering og effekt fremgår af bilag 5.

Bavnehøj skole (Kongens Enghave)
Bavnehøj Skole ligger på Natalie Zahles Vej, som er en lille lokal sidevej til Tranehavevej. Projektet skal hovedsageligt forbedre forholdene på Tranehavevej, der er den primære skolevej for eleverne.

På Tranehavevej etableres der cykelgade (fra Natalie Zahles vej til Bavnehøj Allé). Det betyder, at bilister, knallerter og cyklister deles om kørebanearealet, og at hastigheden derfor er max 30 km/t. Cyklerne gives prioritet over for andre køretøjer. Løsningen vurderes at være en god løsning for trafiksikkerheden, da bilernes hastighed er lav, cyklisterne er synlige, og der skabes plads til heller og begrønning på gaden. Der etableres fodgængerfelt over Tranehavevej i krydset med Natalie Zahles Vej, så det føles trygt at krydse vejen. På den sydlige del af Tranehavevej etableres forstærket cykelbane, dvs. cykelsti med kantsten på en mindre strækning, der forhindrer biler i at holde på cykelbanen. For enden af Bavnehøj Allé ved indgangen til Vestre kirkegård etableres københavnerfortov, overkørsel ind til kirkegården og en cykelsti gennem alléen på Bavnehøj Allé til de venstresvingende cyklister. Venstresving fra Tranehavevej forbydes for bilister. Tiltagene på Bavnehøj Allé skal gøre krydset med Tranehavevej og området foran indgangen til kirkegården mere overskueligt for alle trafikanter.

I forbindelse med tiltagene på Tranehavevej nedlægges i alt 10 bilparkeringspladser uden for betalingszonen. Der nedlægges 39 pladser på strækningen, hvoraf 29 pladser reetableres på Natalie Zahles Vej. Ni af de reetablerede pladser omdannes til tidsbegrænsede ”kys og kør-pladser” i morgen- og eftermiddagsmyldretiden (i tidsrummet 7-9 og 14-16), men fastholdes som bilparkeringsplads resten af døgnet.

Der fældes to ikke-bevaringsværdige træer af arten pryd-pære (plantet i 2010) på Tranehavevej, som er privatfællesvej. Træerne står i dag i en midterheller, som nedlægges. Der etableres i stedet sideheller som på resten af vejen for at sikre et ensartet udtryk på Tranehavevej, og for at undgå at større køretøjer svinger ind på modsatte kørebane og skaber utrygge situationer.

Forvaltningen har modtaget en fuldmagt af Økonomiforvaltningen, som er grundejer på Tranehavevej, til at plante seks ekstra træer i sidehellerne på vejen. Derudover bliver der plantet to træer på den offentlige vej Bavnehøj Allé ved indgangen til Vestre Kirkegård. Træerne bliver blandt andet blomstrende træer, som paradisæbler, prydkirsebær eller tulipantræer.

Tiltagene ved Bavnehøj Skole har ikke konsekvenser for cykelparkering.

Kalvebod Fælled Skole (Amager Vest)
I forbindelse med sikker skolevej til Kalvebod Fælled Skole bliver oversigtsforholdene for udkørende bilister forbedret foran udkørslen fra P-huset på Robert Jacobsens Vej. Her opsættes tre cykelstativer, der udover at forbedre cykelparkeringsmulighederne i området, leder cyklister og fodgængere udenom indgangen, hvilket giver bedre oversigtsforhold for de udkørende bilister.

Projekttiltagene ved Kalvebod Fælled Skole har ingen konsekvenser for bilparkering og træer.

Rådmandsgade Skole (Nørrebro)
Rådmandsgade Skole ligger på Rådmandsgade, hvor skolevejen forbedres via mindre tiltag i krydset Rådmandsgade / Nannasgade ved skolens indgang og krydset Mimersgade / Thorsgade. I krydset ved skolens indgang etableres fodgængerfelt, cykelparkering og der opsættes bomme. I krydset Mimersgade / Thorsgade udvides fortovet i hjørnerne, så vejbanen, der skal krydses, bliver smallere.

Der nedlægges to bilparkeringspladser på Rådmandsgade i gul betalingszone for at sikre oversigtsforhold for krydsende skolebørn.  

Projekttiltagene ved Rådmandsgade Skole har ikke konsekvenser for træer.

Der etableres fire nye cykelparkeringspladser på Rådmandsgade og seks pladser på Thorsgade

Skolen på Amagerbro (Amager Øst)
Skolevejen til Skolen på Amagerbro forbedres via små greb i tre områder foran og nær skolen. I krydset Holmbladsgade / Lybækgade etableres støttepunkter i forbindelse med fodgængerovergange. Der opsættes hegn i den nordlige side, der skal forhindre cyklisterne i at cykle ind i skolepatruljen på fortovet, hvilket skolen oplyser er et problem i morgenmyldretiden. Derudover etableres en lille pladsdannelse foran skolen ved hovedindgangen på Lybækgade, der skal forhindre biler på fortovet og forskønne indgangen til skolen. Her etableres to kys og kør-pladser. Ved skolens indgang fra Bøhmensgade etableres overkørsler og indkørsel forbudt med beboerkørsel tilladt.

Der nedlægges i alt tre bilparkeringspladser på Lybækgade og to på Woltersgade som konsekvens af indkørselsforbuddet. De tre pladser ligger i blå betalingszone. Desuden omdannes to pladser på Lybækgade til ”kys og kør p-pladser” i morgen- og eftermiddagsmyldretiden (i tidsrummet 7-9 og 14-16), men fastholdes som bilparkeringsplads resten af døgnet.  

Der vil blive plantet to træer på Lybækgade ved Skolen på Amagerbro. Type og art afklares i forbindelse med projektering af projektet.  

Tiltagene ved Skolen på Amagerbro har ikke konsekvenser for cykelparkering.

Konsekvenser for parkering og træer
I budgetnotatet for projektet ”TM3f Sikre Skoleveje og fortsættelse af Sikker Cykelby-kampagne” fremgik det, at det kunne blive nødvendigt i alt at nedlægge op til 42 bilparkeringspladser. Det har dog vist sig på baggrund af de valgte løsninger, at det kun er nødvendigt at nedlægge i alt 17 bilparkeringspladser i hele projektet. Et overblik over konsekvenser for bilparkeringspladser og indtægtstab per skole fremgår af bilag 7.

Derudover bliver 11 eksisterende bilparkeringspladser omdannet til ”kys og kør” pladser i morgen- og eftermiddagsmyldretiden (i tidsrummet kl. 7-9 og kl. 14-16). Resten af døgnet bibeholdes de som bilparkeringspladser. Det etableres 13 cykelparkeringspladser i projektet.

Antal træer, der plantes og fældes, er angivet i bilag 8. Der fældes samlet to træer, mens der plantes 10 nye træer. Med Økonomiforvaltningens fuldmagt plantes seks ekstra træer på den private fællesvej Tranehavevej ved Bavnehøj Skole. Der er således en tilvækst på otte træer ved Bavnehøj Skole.

Høring
Projektforslagene for de fire skoler er udformet efter dialog med skolebestyrelserne og lokaludvalgene. Der er afholdt to møder per skole, og projektet er blevet justeret efter input fra skolerne. Projektforslaget har derudover været i høring hos de fire relevante lokaludvalg. Et overblik over høringssvar og forvaltningens eventuelle bemærkninger findes i bilag 6.

Kongens-Enghave Lokaludvalg er glade for at blive inddraget tidligt i processen og synes, at det er et godt projektforslag. Lokaludvalget foreslår, at der tydeligt skiltes med parkering forbudt i den sydlige ende af Tranehavevej, hvor der ikke etableres cykelsti med kantsten, og at kantstenen forlænges så langt som muligt mod krydset med Enghavevej. Lokaludvalget ønsker, at alle eksisterende midterheller nedlægges, da de medfører, at busser og andre større køretøjer svinger ind i modsatte kørebane og skaber farlige situationer. Lokaludvalget gør opmærksom på Områdefornyelsen i Bavnehøj, der har planer for enden af Bavnehøj Allé, og lokaludvalget går ud fra, at de to projekter koordineres.   

Forvaltningen vil i forbindelse med detailprojekteringen undersøge muligheden for et skiltet parkeringsforbud, og en forlængelse af kantstensafgrænsningen mod krydset. Den eksisterende midterhelle på den sydlige del af Tranehavevej bliver fjernet som ønsket af lokaludvalget. Projektforslaget er udarbejdet efter dialog og koordinering med områdefornyelsen.

Amager Vest Lokaludvalgs høringssvar omhandler de to kryds, der udgår af projektet, idet Københavns Politi ikke har givet tilsagn til tiltagene i de to kryds. Lokaludvalget mener derudover, at der har været en god og løbende dialog om skolevejen mellem forvaltningen, skolen og lokaludvalget.

Nørrebro Lokaludvalg er glade for, at projektet er blevet rettet til på baggrund af dialog med lokaludvalget og Rådmandsgade Skole. Lokaludvalget mener, at tiltagene vil gøre skolevejen mere tryg og sikker.

Amager Øst Lokaludvalg har ingen bemærkninger til projektet, og ønsker blot at rose beslutningen om at etablere en plads foran skolen.

Der er givet samtykke til projektet fra Københavns Politi.

Økonomi

I Budget 2020 blev der afsat 10,0 mio. kr. (2020 p/l) til projektering og udførelse af ”Sikre Skoleveje 2020” – initiativ 1. Heraf blev 3,0 mio. kr. (2020 p/l) stjernemarkeret og dermed frigivet med budgetvedtagelsen. Desuden blev der af de 10,0 mio. kr. (2020 p/l) disponeret 1,5 mio. kr. (2020 p/l) til tryghedskortlægning, som blev godkendt af Teknik- og Miljøudvalget (TMU 21. juni 2021). Med denne indstilling skal de resterende midler frigives, jf. bilag 9.

Nedlæggelsen af 17 parkeringspladser medfører et indtægtstab på 0,02 mio. kr. i 2022 og 0,04 mio. kr. årligt fra 2023 og frem. Indtægtstabet er mindre end de 0,05 mio. kr., der blev afsat i Budget 2020 til finansiering af mindreindtægter fra parkering fra 2022 og frem. De overskydende midler på 0,03 mio. kr. i 2022 og 0,01 mio. kr. i 2023 og frem skal tilgå Kassen jf. bilag 9.

I Budget 2020 blev der afsat afledte driftsmidler til projektet på 0,1 mio. kr. (2020 p/l) i 2021 og frem. Midlerne er placeret under Økonomiudvalget og vil i forbindelse med ibrugtagningen blive overført til Teknik- og Miljøudvalget.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt, igangsætter forvaltningen færdigprojekteringen og anlæg af Sikre Skoleveje 2020. Forventet fysisk anlægsstart er ultimo 2021 med ibrugtagning medio 2022.

Søren Wille

                                                                  /Lone Byskov

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 30. august 2021

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

”dog således at hastighedsnedsættelser til 30 km/timen kun sker i skolernes åbningstid og ikke hele døgnet og i weekenderne.”

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med 2 stemmer mod 9. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: C og V.

Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

 

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som tilføjelse til 1. at-punkt:

”dog således at parkeringspladserne reetableres i nærområdet og inden for projektets økonomi.”

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med 2 stemmer mod9. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: C og V.

Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

 

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Indstillingens 2. og 3. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

Imod stemte: C og V.

 

 Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti finder, at det er meget problematisk, at der nedlægges ti parkeringspladser på Natalie Zahlesvej, hvor belægningsprocenten kl. 22 er på 126 procent. Når der i forvejen er mangel på parkeringspladser, bør pladserne genetableres i nærområdet.”

Til top