Mødedato: 29.04.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Terrorsikring af Christiansborg

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal godkende ombygning og trafikbegrænsning omkring Christiansborg.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1. at Christiansborg Slotsplads ombygges som skitseret i bilag 2,

2. at Rigsdagsgården og Tøjhusgade lukkes for gennemkørende biltrafik, jf. bilag 5.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

3. at der samlet set nedlægges op til 27 p-pladser i grøn zone, jf. p-redegørelsen i bilag 3. Nedlæggelsen vil medføre et indtægtstab på 0,4 mio. kr. årligt (2013 p/l) fra 2014 og frem på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Parkering, funktion 2.22.07.1. Se bilag 4 og Økonomiafsnittet for finansiering af servicemåltallet i forbindelsen med nedlæggelsen.

Problemstilling

Politiets Efterretningstjeneste (PET) anbefaler, at Folketinget sikrer Christiansborg bedre mod evt. terrorangreb. Folketinget har på baggrund af PET’s anbefalinger søgt Københavns Kommune om tilladelse til dels at ombygge Christiansborg Slotsplads og dels at lukke Rigsdagsgården og Tøjhusgade for gennemkørende trafik uden ærinde til Christiansborg. Udvalget skal godkende de nævnte tiltag.

Sikringen af Christiansborg betyder nedlæggelse af op til 27 p-pladser i grøn zone.

Løsning

Forvaltningen indstiller, at Folketingets ansøgning om sikring af Christiansborg imødekommes, så der gives tilladelse til at ombygge Christiansborg Slotsplads, og at Rigsdagsgården og Tøjhusgade lukkes for gennemkørende biltrafik.

Ombygning af Christiansborg Slotsplads
Sikringen på slotspladsen sker ved at afslutte pladsen mod fortovet med en lav granitmur. Muren vil i form og højde ligne den eksisterende mur (ved trægruppen mod Slotsholmsgade). Muren vil bestå af flere uafhængige stykker, som gør det muligt at passere som fodgænger. Biler, der har et lovligt ærinde, vil kunne komme igennem ved rytterstatuen, hvor der vil være pullerter, der kan sænkes.

Forvaltningen finder, at forslaget harmonerer godt med de eksisterende forhold. Muren kan danne væg til opholdsarealer med bænke uden at gribe ind i den overordnede rumdannelse. Murene vil sammen med de to grupper af træer på hver side af pladsen give en kant mellem vejen og pladsen, som giver nye muligheder for ophold, uden at pladsen mister sin åbenhed og fremtoning. Offentligheden vil fortsat kunne færdes på pladsen, og pladsen vil også fremover kunne bruges til forskellige arrangementer.

Københavns Kommune ejer Christiansborg Slotsplads. Forvaltningen bemærker, at belægningen på pladsen trænger til en renovering inden for få år.

Lukning af Rigsdagsgården og Tøjhusgade for biltrafik
Politiet har besluttet at lukke Rigsdagsgården og Tøjhusgade af for biltrafik ud fra terrormæssige hensyn og har anbefalet Folketinget at søge Københavns Kommune om samtykke til lukningen. Københavns Kommune skal som vejmyndighed godkende den faktiske lukning ud fra en færdselsmæssig vurdering, herunder om det fx er nødvendigt med særlig skiltning eller andre foranstaltninger. Forvaltningen indstiller, at Rigsdagsgården og Tøjhusgade lukkes for gennemkørende trafik uden ærinde til Christiansborg.

Lukningen vil betyde, at det ikke er muligt i bil at køre igennem Rigsdagsgården og Tøjhusgade uden særlig tilladelse. Folketinget træffer i samarbejde med PET beslutning om, hvilke biler der kan få adgang til det sikrede område. Folketinget og kommunen er enige om, at det også fremover skal være muligt for cyklister og gående at færdes igennem Rigsdagsgården.

Folketinget har besluttet, at ministerbiler, anmeldte diplomatkøretøjer, kongehusets køretøjer, formandsbilen samt alle former for udrykningskøretøjer skal være de eneste køretøjer, som kan få adgang til Rigsdagsgården. Modtagelse af vareleverancer til slottet vil komme til at foregå på det afspærrede område på Slotspladsen.

Politi eller civilt personale fra Christiansborg vil alt efter situationen kontrollere adgangen til Rigsdagsgården.

Lukningen gennemføres først som en midlertidig foranstaltning, som forvaltningen er i dialog med Folketinget om. Den præcise udformning af den permanente løsning kendes ikke endnu. Forvaltningen afventer et konkret forslag fra Folketinget.

En lukning vil have konsekvenser for trafikken på vejene omkring Slotsholmen. Ruten via Rigsdagsgården-Tøjhusgade afvikler ca. 4.500 biler i årsdøgnstrafik (ÅDT). Størstedelen af denne trafik vil i fremtiden skulle afvikles via ruterne ad Stormgade og Christians Brygge. Ved seneste tælling fra 2009 af Christians Brygssge nord for Vester Voldgade viste en ÅDT på 21.000 biler og seneste tælling i 2012 fra Knippelsbro, der afvikler trafik fra både Stormgade og Børsbroen, viste en ÅDT på 25.600 biler i begge retninger. Biltrafikken vil derfor blive berørt, og bilisterne vil opleve mere køkørsel.

Forvaltningen har drøftet konsekvenserne for busdriften med Økonomiforvaltningen og Movia. Movia er af den opfattelse, at afviklingen af den kollektive bustrafik har betydelige problemer i dag. Målinger på linje 1A viser markante fremkommelighedsproblemer på Stormgade især i retningen mod Avedøre. Movia mener, at en øget trafikmængde på Stormgade vil forværre 1A´s fremkommelighed på strækningen yderligere. På strækningen ved Christians Brygge er rejsehastigheden tilfredsstillende, men Movia forventer, at de flere biler kan have som konsekvens, at myldretidsafviklingen af bustrafikken omkring Slotsholmen forlænges.

Movia har endnu ikke regnet på de driftøkonomiske konsekvenser af ændringen. Økonomiforvaltningen er indstillet på, at øgede omkostninger til busdriften bæres af Københavns Kommune og afregnes via betalingerne til Movia.

På baggrund af PET's anbefalinger mener forvaltningen, at kommunen bør acceptere den øgede trafikale belastning af biltrafik på vejene omkring Christiansborg efter en lukning.

Fremtidig vejstatus og benyttelse
Tøjhusgade og vejarealet ved Slotspladsen, som Folketinget ønsker at bruge til den foreslåede trafikale løsning, er i dag offentlig vej. Det er forvaltningens vurdering, at status og ejerforhold skal ændres i forbindelse med lukningen, hvorved Folketinget også overtager driften af arealerne. Forvaltningen og Folketinget arbejder derfor sideløbende på at finde den bedste juridiske løsning til håndtering af de nye forhold. En endelig juridisk løsning vil blive forelagt til godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget.

Konsekvenser for bus- og taxiholdepladser
Lukningen i enden ved slotspladsen vil betyde, at busser og taxier ikke længere kan komme ind i Rigsdagsgården. Folketinget ønsker fortsat en bus- og taxiholdeplads i umiddelbar nærhed af Rigsdagsgården. Folketinget overvejer at flytte bussernes og taxiernes holdeplads til Slotsholmsgade - til den eksisterende taxiplads ved Slotspladsen og p-pladserne langs Børsen, jf. de indstregede områder i bilag 5. Løsningen vil betyde nedlæggelse af parkeringspladser, se nedenfor. Folketinget skal udarbejde et endeligt forslag, som skal godkendes af forvaltningen, før pladserne kan etableres.

Nedlæggelse af parkeringspladser
Lukning af Tøjhusgade for biltrafik vil muligvis betyde nedlæggelse af 13 p-pladser, da de ikke længere vil være tilgængelige for offentligheden. Det samme gør sig gældende for gæste p-pladser, der nedlægges foran Rigsdagsgården mod Christiansborg Slotsplads. Retablering af taxi- og busholdeplads langs med kantstenen i Børssiden af Slotsholmsgade vil betyde nedlæggelse af op til 10 p-pladser. Samlet set vil sikringen af Christiansborg betyde nedlæggelse af op til 27 p-pladser i grøn zone, se også bilag 3 (parkeringsredegørelse).

Nedlæggelsen af parkeringspladserne vil betyde et øget parkeringspres på området, specielt i dagtimerne. I Tøjhusgade er belægningsprocenten 100 (13 pladser) og i Slotsholmsgade 87 (149 pladser). På Slotsholmen er der dog stadig gader indenfor gangafstand, hvor belægningsgraden er under 90%, så det er forvaltningens vurdering, at området kan bære nedlæggelsen - men det vil opleves som svært at finde en ledig parkeringsplads i dagtimerne.

Økonomi

De nye granitmure forventes at give kommunen en årlig omkostning på 3.000 til 4.000 kr. til bekæmpelse af graffiti under forudsætning af, at det kan komme ind under den eksisterende aftale om graffiti bekæmpelse. Dette håndteres via forvaltningens driftsbudget.

Øgede omkostninger til busdriften bæres af Københavns Kommune og afregnes via betalingerne til Movia.

Nedlæggelse af parkeringspladser
Med anlægsprojekterne i Rigsdagsgården og Tøjhusgade skal der nedlægges i alt 27 p-pladser i grøn zone, hvilket vil medføre et indtægtstab på i alt 0,4 mio. kr. (2013 p/l) fra 2014 og frem. En nedskrivning af Teknik- og Miljøudvalgets indtægtsbudget vil kræve en tilsvarende opskrivning af Teknik- og Miljøudvalgets servicemåltal. Opskrivningen af servicemåltallet finansieres af P-puljen, jf. bilag 4.

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen vil myndighedsbehandle og give de nødvendige tilladelser til, at Folketinget kan igangsætte projektet.

Når Folketinget og forvaltningen er nået frem til en løsning på vejarealernes juridiske status, lægges løsningen til udvalget til særskilt godkendelse.

        

Pernille Andersen

                                                                  /Niels Tørsløv

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 29. april 2013:

Indstillingen blev tilbagesendt til forvaltningen

Til top