Forslag til lokalplan Århusgadekvarteret Vest og Trælastholmen
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til offentliggørelse af lokalplanforslag med kommuneplantillæg for 2 områder i Nordhavnen, der i tilknytning til etablering af Metro til Nordhavn, fastlægger den videre byudvikling i området.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at forslag til lokalplan ”Århusgadekvarteret Vest” (bilag 1) vedtages med henblik på offentliggørelse i 8 uger og
- at forslag til lokalplan ”Trælastholmen” (bilag 2) vedtages med henblik på offentliggørelse i 8 uger (juli måned medregnes ikke)
Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler
3. at forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 ” Indre Nordhavn” (bilag 3) vedtages med henblik på
offentliggørelse i 8 uger (juli måned medregnes ikke)
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler
4. at der udover den lovpligtige borgerdialog bestående af 8 ugers høring og offentliggørelse på
kommunens hjemmeside afholdes et borgermøde
5. at det tages til efterretning, at der foreligger udkast til en udbygningsaftale med By & Havn,
(bilag 6), idet aftalen vil blive forelagt i endelig form ved planernes endelige behandling
(bilag 7), idet aftalen vil blive forelagt i endelig form ved planernes endelige behandling
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget har på mødet henholdsvis den 3. december 2012 og den 11. december 2012 (2012-162808) tiltrådt, at der udarbejdes forslag til lokalplan og kommuneplantillæg for de to områder i Nordhavnen, der berøres af Metro til Nordhavn, ”Århusgadekvarteret Vest” og ”Trælastholmen”.
Planforslagene er en opfølgning på aftalen mellem Københavns Kommune, Staten og By & Havn om en metro til Nordhavn - forelagt Borgerrepræsentationen på mødet den 20. juni 2012 (2012-77335). I aftalen forpligter Københavns Kommune sig til at tilvejebringe et plangrundlag for 870.000 m2 totalt i Indre Nordhavn. Planforslagene opfylder 677.000 m2 af denne forpligtelse.
Løsning
Med udviklingen af Århusgade Vest og Trælastholmen tages der, i forlængelse af lokalplanen for ”Århusgadekvarteret i Nordhavn”, yderligere skridt mod realiseringen af Nordhavn som fremtidens bæredygtige og CO2-neutrale bydel. Herved skabes der nye muligheder for udviklingen af erhvervslivet, skabelsen af vækst og nye arbejdspladser i København. Samtidigt åbnes nye områder af havnen op for byens borgere, hvorved flere vil kunne få glæde af byens blå, rekreative værdier. De overordnede visioner for Nordhavn som ”fremtidens bæredygtige by” fungerer som ramme for planlægningen.
Kommuneplantillægget
Forslaget til tillæg til Kommuneplan 2011 fastlægger nye rammer, der justerer eller supplerer eksisterende retningslinjer og rammer i Indre Nordhavn. Kommuneplantillægget omfatter de tre rammeområder ”Århusgadekvarteret”, ”Århusgadekvarteret Vest og Trælastholmen” og ”Sundmolen”. Den nye ramme for ”Århusgadekvarteret Vest og Trælastholmen” sikrer bl.a. at området ved de to metrostationer kan udvikles til serviceerhverv i overensstemmelse med stationsnærhedsprincippet. Samtidig muliggøres udviklingen af området til en tæt by med overvejende erhvervsbyggeri ligesom byggemuligheden i området forøges, som aftalt med staten og By & Havn i aftalen om metro til Nordhavn. Der fastlægges, ligeledes i overensstemmelse med aftalen om metro til Nordhavn, en udvidelse af detailhandelsrammen med 10.000 m2 i bydelscenteret Århusgadekvarteret, som vil understøtte Århusgade som den centrale handelsgade i indre Nordhavn. Den maksimale butiksstørrelse i bydelscenteret fastholdes uændret under hensyntagen til det eksisterende dagligvareudbud på Østerbro.
Overordnet set fastholdes princippet i Nordhavnsprojektet om en by med blandede funktioner. Der muliggøres udgravning af nye kanaler hvorved Nordhavnsprojektets vision om ”byen ved vandet” forfølges. Med en videreførelse af bygningsstrukturen i havnen udmønter forslaget princippet fra vinderforslaget i konkurrencen om Nordhavn. Der er således en generel maksimumhøjde på 24 meter med mulighed for at opføre 4 høje bygninger, der refererer til de eksisterende siloer i havnen.
Bilparkeringen i ”Århusgadekvarteret Vest” og ”Trælastholmen” bliver en del af en central parkeringsløsning med P-huse, som dækker på tværs af de tre rammeområder. Antallet af parkeringspladser er beregnet med udgangspunkt i kommuneplanens rammer i de enkelte lokalplanområder.
Lokalplan ”Århusgadekvarteret Vest i Nordhavn”
Lokalplanområdet ”Århusgadekvarteret Vest” forøges med 20.000 m2 i forhold til det gældende plangrundlag for ”Århusgadekvarteret. Herudover indeholder PFAs grund en mulighed for at opføre ca. 12.000 m2 i tilknytning til PFAs eksisterende bebyggelse. Planen rummer således cirka 90.000 m2 bebyggelse overvejende i form af en bebyggelse i mellem 12 og 20 meters højde. Der bliver mulighed for at bygge op til 36 meter på hjørnet mod Kalkbrænderihavnsgade, en påbygning til PFAs kontordomicil i ca. 40 m højde samt en høj bygning nord for Lüdersvej i op til 54 meters højde. Anvendelsen er primært erhverv, heraf op til 10.000 m2 til detailhandel, og mulighed for boliger, hvor støjgrænser og dagslysforhold tillader det. Ankomsten til Nordhavn og forbindelsen til Østerbro styrkes med ny facadebebyggelse og allébeplantning i Århusgade. ’Det grønne loop’ med højklasse-cykelsti starter i Århusgade og sikrer optimale forhold for cyklister og er med til at understøtte ambitionen om at blive verdens bedste cykelby. Pladsen ved metrostationen bliver områdets centrale byrum og indrettes til ophold og med parkering til cirka 250 cykler.
Lokalplan ”Trælastholmen i Nordhavn”
Lokalplanområdet ”Trælastholmen” rummer ca. 105.000 m2 i form af sluttet randbebyggelse mellem 20 og 24 meters højde samt en høj bygning i op til 62 meters højde. Anvendelsen er primært erhverv, heraf op til 1.000 m2 til detailhandel, samt en andel af boliger ved metrostationen. På Trælastholmen vil metroen køre på højbane. Under højbanen tænkes der etableret urbane faciliteter til leg og sport. Der arbejdes særligt med bebyggelsens møde med vandet og med nye kanaler. Den centrale plads ved metrostationen, hvor man fra både metrostationen og pladsen får en unik udsigt mod Øresund, indrettes til ophold og med parkering til cirka 500-550 cykler.
Byliv
Københavns havnefront forlænges mod nord med adgang til nye promenader for byens borgere. Der etableres adgange til vandet, både ved de nye kanaler og ved Orientbassinet ud til Øresund. De nye områder i Nordhavn udvikles som bydele, hvor trafikken afvikles på de gående og cyklendes præmisser, og særligt den gennemgående, højklassede cykelsti vil kunne bidrage til liv og bevægelse i bybilledet. En tæt by med forskellige typer byrum vil danne grundlaget for et varieret byliv. Omkring vigtige byrum sikres der publikumsorienterede funktioner i stueetagerne, og særligt metropladserne vil indeholde et butiksliv i tæt tilknytning til aktiviteterne omkring metrostationerne.
Bæredygtighed
Der er i de to lokalplaner taget udgangspunkt i eksisterende bæredygtighedsløsninger for ”Århusgadekvarteret”, for eksempel trafikløsningen med en højklasset kollektiv trafikbetjening og gode cykelforhold i ’det grønne loop’. Herudover suppleres der med yderligere tiltag, som separering af regn- og spildevand og opsamling af regnvand fra tage samt skybrudssikring.
For at sikre en bæredygtig byudvikling i Nordhavn, også uden for den kommunale plankompetence, er der udarbejdet et udkast til en byudviklingsaftale (bilag 8), hvori Københavns Kommune og By & Havn over for hinanden blandt andet forpligter sig til at sikre:
- at ”Trælastholmen” certificeres på bydelsniveau i samarbejde med Green Building Council Denmark og Naturstyrelsen samt at nye bygninger i både ”Århusgadekvarteret Vest” og på ”Trælastholmen” bliver certificeret. Herudover etableres der en bygherredialog med henblik på at få miljøvenlige løsninger i konkrete byggeprojekter.
- at By & Havn indgår sammen med Københavns Kommune, og HOFOR i Nordhavns Energipartnerskab.
- at By & Havn reserverer areal til genbrugsstation.
- at København Kommunes spildevandsplan og skybrudsplan ligger til grund for og anvendes i udbygningen af området.
Byudviklingsaftalen forelægges til vedtagelse samtidigt med planforslagenes endelige vedtagelse.
I notatet ”Status for bæredygtighed i Nordhavn” (bilag 9) redegøres der for hvilke områder og konkrete initiativer Københavns Kommune fokuserer på i arbejdet med den nye bydel, samt hvor langt man er nået med planlægning og implementering af disse. Det er forvaltningernes vurdering, at man med Nordhavnsprojektet er nået langt med at både planlægge og implementere en række vigtige bæredygtige tiltag.
Miljøvurdering
Der er blevet foretaget en screening af de miljømæssige konsekvenser med henblik på at vurdere, om der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (MPP). Det samlede resultat af screeningen, som blandt andet omfatter kulturhistoriske forhold, landskabelig værdi, vindforhold, trafiksikkerhed og støjforhold, vurderes ikke at medføre så væsentlige ændringer, at der skal udarbejdes en miljørapport. Afgørelsen vil blive offentliggjort sammen med planforslagene.
Intern høring
Der er foretaget sædvanlig intern høring med henvisning til startredegørelsen. Østerbro Lokaludvalg er ligeledes blevet hørt, og lokaludvalget kan i hovedtræk tilslutte sig forslaget til startredegørelsen dog med bemærkninger om, at højden på den høje bygning og ”hjørnebygningen” i ”Århusgadekvarteret Vest” bør reduceres samt at roerkanalen fra Kalkbrænderiløbet bør placeres tættere på bebyggelsen syd for.
Til lokaludvalgets ønske om at reducere bygningshøjderne for de høje huse, bemærker forvaltningerne at de høje bygninger vurderes at tilføre en vigtig kvalitet til bebyggelsesplanen, der bygger på at være en tæt by i 3-6 etager med enkeltstående høje bygninger der refererer til havnens karakter og skalaforhold.
Hvad angår ønsket om, at flytte roerkanalen, er det, på grund af den kompakte bebyggelsesplan samt placeringen af store kloakledninger i området, ikke muligt at omplacere denne.
Borgerdialog
Forslaget offentliggøres i otte uger, idet juli måned ikke medregnes. Der annonceres på kommunens hjemmeside, og planforslagene lægges på kommunens høringsportal ”Bliv Hørt”, hvor der er mulighed for at komme med indlæg og bemærkninger til forslagene. Der afholdes borgermøde om planerne. Borgermødet tilrettelægges i samarbejde med Lokaludvalget.
Økonomi
Planerne har ingen direkte økonomiske konsekvenser.
Det skønnes, at udvikling af de to lokalplanområder vil generere ca. 5.000 arbejdspladser, og give kommunen en årlig skattemerindtægt på ca. 37 mio. kr. (2012 priser). Skønnet baseres på et scenarie med fuld udbygning af begge lokalplanområder.
Med de seneste budgetaftaler er der afsat penge til bofællesskaber i Nordhavn, Energipartnerskabet, nye offentlig/private partnerskaber indenfor Grøn Vækst, omlægning af vejkryds og bidrag til metro til Nordhavn, almene boliger m.v.
Udbygningsaftale
Planlovens § 21b åbner mulighed for, at en grundejer frivilligt kan indgå en aftale med kommunen om bidrag til udbygning af infrastrukturen. Københavns Kommune forventer at indgå en udbygningsaftale med By & Havn om bl.a. anlæg af ’det grønne loop, Sundkrogsgade og forpladserne til metrostationerne. Udkast til udbygningsaftaler vedlægges som bilag 6 og 7. Københavns Kommune forventer at overtage Sundkrogsgade og ’det grønne loop’ samt driften af hele eller dele af metroforpladserne.
Udbygningsaftalen forelægges til godkendelse samtidigt med planforslagenes endelige vedtagelse.
Videre proces
Der er i februar 2013 fremsat et lovforslag om metro til Nordhavn, som medfører, at en stor del af Nordhavn bliver stationsnært. Stationsnærheden er en forudsætning for de aktuelle planforslags overensstemmelse med Fingerplanen. Udløbet af høringsfristen og den endelige vedtagelse af planforslagene skal derfor falde efter Folketingets vedtagelse af lovforslaget om metro til Nordhavn. En forsinkelse af lovforslagets endelige behandling i Folketinget vil derfor medføre en udsættelse af den endelige behandling af plangrundlaget i Borgerrepræsentationen. Efter den offentlige høring vil forvaltningen forelægge udvalgene og Borgerrepræsentationen en indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene samt udbygningsaftale og byudviklingsaftale. Det forventes at planforslagene vil kunne foreligge endeligt vedtaget oktober/november 2013.
Claus Juhl Pernille Andersen
Beslutning
Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance fremsatte følgende ændringsforslag:
”At der etableres individuel parkering under hvert byggeri som i Sluseholmen, idet den skitserede parkeringsløsning i Ørestad har vist sig som en meget dyr løsning for brugerne”
For ændringsforslaget stemte 3 udvalgsmedlemmer: O, C, I
Imod ændringsforslaget stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, Ø, F
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.
Udvalget besluttede at tilføje et 7. at-punkt:
At redegørelsen s. 8 under bæredygtighed:
”Affaldsløsningen indebærer blandt andet håndtering af affald i beholdere på hjul eller anden lignende containerløsning, som er CO2-venlig i forhold til affaldssug. Der reserveres et areal til genbrugsstation udenfor lokalplanområdet.”
Ændres til
”Indsamling af husholdningsaffald skal følge Københavns Kommunes regulativ og foregå på en energimæssigt hensigtsmæssig måde. Beholdere til husholdningsaffald placeres på privat grundareal, som sikrer kildesortering i henhold til affaldsplanen. Der reserveres et areal til genbrugsstation uden for lokalplanområdet. Erhvervsaffald følger Københavns Kommunes regulativ for erhvervsaffald.”
Indstillingens 1., 2., 4., 5., 6 og 7. at-punkt blev anbefalet.
Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Liberal Alliance så gerne en højere bebyggelsesprocent for Nordhavn – gerne på niveau med Indre by og de indre brokvarterer”
Udvalget afgav følgende protokolbemærkning:
”Udvalget ønsker, at der sker en begrønning herunder gerne med flere træer”