Mødedato: 27.05.2024, kl. 15:00
Mødested: Østbanegade 135, 2100 Kbh Ø (AP Pension)

Kunstværker på Helga Larsens Plads og Enghavevej, Vanløse og Vesterbro/Kongens Enghave

Se alle bilag

I 2021 udarbejdede Københavns Kommune en foranalyse af omdannelsen af Helga Larsens Plads på baggrund af lokale ønsker og behov. Der blev i Overførselssagen 2021/2022 afsat finansiering i 2022-2024 til omdannelsen af pladsen, inkl. et kunstværk om Helga Larsen. Desuden er der ved Områdefornyelse Bavnehøj afsat midler til et kunstværk i midterrabatten på Enghavevej ud for nr. 160. Teknik- og Miljøforvaltningen har foretaget en samlet vurdering af forslagene til kunstværker ud fra høringssvarene fra Rådet for Visuel Kunst og Vanløse Lokaludvalg og de opstillede kriterier i administrationsgrundlaget for monumenter. Teknik- og Miljøudvalget skal dermed tage stilling til forslag om to nye kunstværker i det offentlige rum.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Laila Westergaards udsmykning af Helga Larsens Pladsrealiseres og etableres i Vanløse.
  2. at Tove Storchs kunstværk til Enghavevej realiseres og etableres under Områdefornyelse Bavnehøj.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har valgt at opdele den årlige indstilling for forslag til nye kunstværker i det københavnske byrum, idet der i forbindelse med anlæg af allerede kommunalt finansierede kunstprojekter ikke er tale om decideret gavemodtagelse og afledt drift er sikret som en del af anlægsprojektet. Teknik- og Miljøforvaltningen samt Borgerrepræsentationen bliver forelagt en årlig samlet monumentindstilling i efteråret 2024.

I Overførselssagen 2020-2021 (BR 4. april 2021) (A, B, F, V, C, O og Kåre Traberg Smidt) blev der afsat 0,6 mio. kr. på anlæg i 2021 til en foranalyse for omdannelse af Helga Larsens Plads. I 2021 udarbejdede Københavns Kommune foranalysen på baggrund lokale ønsker og behov. Teknik- og Miljøudvalget blev orienteret om foranalysens resultater den 17. januar 2022.  Der blev i Overførselssagen 2021/2022 (BR 5. maj 2022) (A, B, F, O, V, Ø og Å) afsat 9,4 mio. kr. på anlæg i 2022-2024 til omdannelsen af Helga Larsens Plads, inkl. et kunstværk om Helga Larsen.

Borgerrepræsentationen vedtog den 13. december 2018 kvarterplanen for Områdefornyelse Bavnehøj. Bavnehøj er et af Københavns udsatte byområder. Bavnehøjs lejligheder er små, hvilket begrænser beboernes udfoldelsesmuligheder og stiller større krav til kvarterets uderum og mødesteder. Kunstværket på Enghavevej er et delprojekt under projektet ”Trafik fra Nord til Syd, Øst til Vest”, som er ét af Områdefornyelse Bavnehøjs 10 projekter beskrevet i kvarterplanen.

Kunstværkerne er vurderet ud fra kriterierne i det administrationsgrundlag, som Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 7. maj 2018, jf. bilag 2. Heraf fremgår det, at der i vurderingen af værket vil blive lagt vægt på forslag, der forholder sig til aktuelle strømninger i samfundet. Det kan fx være mindesmærker for kvinder, minoriteter eller skelsættende begivenheder i samtiden. Afgørende kriterier er desuden, at monumentet – hvis der er tale om et kunstværk – skal have høj kunstnerisk standard, være udført af gode og holdbare materialer samt være placeret i overensstemmelse med værkets indhold og stedets ånd. Forslaget skal også indgå i en helhedsbetragtning i forhold til den eksisterende monumentbestand. Forvaltningen forelægger hermed sin anbefaling til udvalgets stillingtagen.

Løsning

I forbindelse med behandlingen af forslag til nye monumenter i det offentlige rum inddrages Rådet for Visuel Kunst og lokaludvalget i den bydel, hvor kunstværket ønskes opstillet. Rådet for Visuel Kunst er et rådgivende, kommunalt organ bestående af medlemmer af Borgerrepræsentation og kunstnerisk sagkyndige personer, der udtaler sig om værkets kunstneriske værdi og dets æstetiske udtryk i forhold til omgivelserne, mens lokaludvalgene forholder sig til, hvor i byrummet monumentet med fordel kan placeres. På baggrund af høringerne fortager Teknik- og Miljøforvaltningen en samlet vurdering af monumentet i henhold til det besluttede administrationsgrundlag.

Laila Westergaards udsmykning af Helga Larsens Plads, jf. bilag 3

Billedkunstner Laila Westergaard har i samarbejde med forvaltningens hovedrådgiver på byrumsprojektet Sweco Danmark udformet kunstværket. Udsmykningen består af plinte udført i blå rønne granit i forskellige størrelser, der sættes sammen til en opholds- og aktivitetsskulptur. Helga Larsen er gengivet i fuld figur på den højeste af stenene. Rundt om den høje sten håndhugges figurer, billeder og tekst knyttet til kvinder og børn på tværs af tid samt referencer til pladsens og Københavns fortid og nutid.

Rådet for Visuel Kunst skriver i sit høringssvar af 18. september 2023, at ”Rådet for Visuel Kunst finder værket og kunstnerens brug af kobberstik spændende. Værket er både indholdsmæssigt og formmæssigt særdeles gennemarbejdet i forhold til den forslåede placering på Helga Larsens Plads. Dette er med til at sikre, at værket får en solid lokal forankring og understøtter idéen bag det nye byrum.” Rådet noterer sig endvidere, at ” at lokaludvalget har bidraget til en inddragende og bæredygtig proces.”

Vanløse Lokaludvalg besluttede d. 16. november 2023, at man ikke har bemærkninger til kunstværket, der er en del af en længere proces om Helga Larsens Plads, hvor lokaludvalget har deltaget og givet sine input løbende via følgegruppen.

Tove Storchs kunstværk til midterrabatten på Enghavevej, jf. bilag 4
Opgavebeskrivelsen, der blev stillet til kunstneren, var at ”Kunstværket skal skabe en unik, stedspecifik og forunderlig oplevelse i midterrabatten på Enghavevej.” Der blev ydermere lagt vægt på, at kunsten styrker forbindelsen mellem Bavnehøj og resten af byen, at kunsten udgør en unik stedsmarkør for Bavnehøj og styrker den lokale fortælling og tilhørsforhold til kvarteret samt at kunstværket forholder sig til bæredygtighed i valg af materialer og robusthed ift. driftsressourcer.

Lokale beboere og aktører, der er del af kunstnetværket, har udpeget kunstneren Tove Storch til at lave kunstværket på Enghavevej. Kunstværket er en lang rød skibslignende skulptur. Skibet er en reference til dengang, hvor Enghavevej udgjorde den oprindelige kystlinje. Bavnehøj har sit navn efter bål (bavne), der blev tændt på toppen af højen for at signalere til skibe på havet. Skulpturen er udført i rød indfarvet beton og måler 20 meter i længden, 1,48 meter i bredden og 1,25 meter i højden.

Kunstværket placeres i midterrabatten centralt på Enghavevej ud for nr. 160. Placeringen er udpeget i samråd med lokale aktører, jf. nedenfor, og i drøftelser mellem kunstneren og forvaltningen. Placeringen har anlægsmæssige fordele i forhold til andre placeringer, der har været i spil, da der er færre ledninger og rør i jorden på denne placering. Placeringen er desuden kunstnerens fortrukne i forhold til at lade kunstværket fungere som et anker, der markerer Bavnehøj.

Forud for udvælgelsen af kunstværket har der været en inddragelsesproces med lokale beboere og aktører, som blandt andet omfatter:

  • Styregruppen for Områdefornyelse Bavnehøj. Styregruppen består at lokale borgere og interessenter, repræsentanter fra Kgs. Enghave Lokaludvalg, samt repræsentanter for kommunens forvaltninger.
  • Kunstnetværket i Bavnehøj. Kunstnetværket består af 16 engagerede borgere, herunder repræsentanter fra styregruppen, repræsentanter fra udstillingsstedet Sydhavn station, repræsentanter fra Sydhavns Teater og naboer til rabatten på Enghavevej.
  • Rådet for Visuel Kunst

Politisk handlerum

  • De indstillede værker kan afvises, og sagen kan sendes retur til forvaltningen med henblik på at revidere forslag. Hvis sagen sendes retur, kan kunstprojekterne ikke nå at realiseres indenfor den nuværende anlægsramme.
  • Hvis kunstværket på Enghavevej udsættes, vil det ikke kunne være muligt at realisere inden områdefornyelsen afsluttes. Dette forhindrer ikke anlægsprojektet i at blive udført på et senere tidspunkt. Dog forhindrer det områdefornyelsen i at støtte op om kunstnetværkets engagement i ferniseringen af værket. Samtidig vil det ikke være muligt at bruge kunstnetværket i områdefornyelsens afslutning.

Økonomi

På baggrund af beslutningen fra Overførselssagen 2021/2022 (BR 5. maj 2022) (A, B, F, O, V, Ø og Å) om at sætte midler af til omdannelsen af Helga Larsens Plads, er der afsat 0,1 mio. kr. i 2024 og 0,2 mio. kr. årligt i 2025 og frem i afledt drift til den nye udformning af pladsen. Drift af udsmykningen indgår heri. Udgifter til anlæg og kunstnerhonorar af kunstværket på Enghavevej dækkes af områdefornyelsens kvarterplansmidler. Udgifter til afledt drift dækkes af områdefornyelsens generelle ramme for afledt drift.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, udføres og opsættes værket. Etableringen af udsmykningen på Helga Larsens Plads forventes at starte op i tredje kvartal 2024 og være færdig i fjerde kvartal 2024. Det forventes, at kunstværket på Enghavevej kan indvies ultimo 2024.

Søren Wille

/ Rikke Skovbølling Brandt

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. maj 2024

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top