Mødedato: 27.05.2024, kl. 15:00
Mødested: Østbanegade 135, 2100 Kbh Ø (AP Pension)

Ansøgning om ny treårigt tilsagn til afholdelse af Copenhagen Historic Grand Prix, Vanløse

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til ansøgningen fra arrangøren af Copenhagen Historic Grand Prix om et nyt treårigt tilsagn fra 2025-2027, til at afholde det tilbagevendende racerløb for historiske og elektriske biler.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at arrangøren af Copenhagen Historic Grand Prix får principielt tilsagn om at kunne gennemføre arrangementet i årene 2025-2027, dog således, at forvaltningen hvert år skal give konkret arrangementstilladelse på baggrund af det enkelte års ansøgning sammenholdt med evalueringer af tidligere års afholdelser.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget gav på deres møde den 31. maj 2021 principielt tilsagn til, at Copenhagen Historic Grand Prix (CHGP) kunne gennemføres i årene 2022-2024.  

CHGP har den 8. januar 2024 ansøgt om et nyt treårigt tilsagn til afvikling af motorløb for historiske og elektriske racerbiler på en afspærret bane rundt om Bellahøjmarken (bilag 2). Grand Prix’erne vil finde sted i den anden weekend i august i årene 2025, 2026 og 2027.

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal gives treårigt tilsagn til afholdelse af løbet fra 2025-2027.

Løsning

I ansøgningen fra Copenhagen Historic Grand Pirix, beskriver arrangøren, at de med et nyt treårigt tilsagn vil udfolde deres nye bæredygtighedsstrategi, der, ifølge ansøger, blandt andet vil reducere arrangementets miljømæssige påvirkning og fremme bæredygtig teknologi. Ansøger har fået udarbejdet en bæredygtighedsrapport og flere beregninger relateret til arrangementets klimaaftryk. Disse er vedlagt indstillingen som bilag 3 og er yderligere beskrevet i arrangementsansøgningen jf.  bilag 2. Forvaltningen forholder sig til ansøgningen ud fra vejloven. Således skal forvaltningen først og fremmest tage hensyn til vejens primære funktion som færdsels- og trafikareal, men også til andre for vejarealet alment anerkendte funktioner.

Arrangementet for 2025 planlægges afholdt i den anden weekend i august, og ligger dermed indenfor skolernes sommerferie. Herved skabes færrest mulige gener i hverdagstrafikken. I lighed med tidligere år etableres omkørselsmuligheder til erstatning for Frederikssundsvejs-tunnelen.

CHGP har søgt om godkendelse til opstilling og nedtagning af banen fra den 21. juli til 13. august (med selve arrangementet fra den 8.-10. august). Forvaltningen er indstillet på at tillade opstilling 11 dage før løbets start og nedtagning 5 dage efter løbet. Ifølge arrangørerne vil opstilling, og i mindre grad nedtagning, i forskelligt omfang påvirke trafikken og den øvrige fremkommelighed. Der vil dog ikke på noget tidspunkt i opstillings- og nedtagningsperioden være totalt afspærret for trafik i lokalområdet.

Forvaltningens vurdering

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at CHGP gives et treårigt tilsagn til afholdelse af motorløbet. Tilsagnet udformes således, at forvaltningen fortsat kræver, at arrangørerne hvert enkelt år søger om tilladelse til løbet. Herved sikres, at forvaltningen til stadighed har dialog med arrangøren og evaluerer, om vilkårene for tilladelsen overholdes, før der kan gives en tilladelse for det efterfølgende år.

Det er forvaltningens vurdering at der vil kunne gives tilladelse til arrangementet inden for rammerne af vejloven. Det har derfor været forvaltningens praksis at udstede tilladelse til arrangementet. Et så stort arrangement som CHGP, vil ikke kunne afholdes uden at det vil kunne være til gene for de lokale beboere, erhvervsdrivende m.fl., blandt andet pga. omlægningen af trafik og støj fra arrangementet. Forvaltningen vil i tilladelsen stille krav om, at arrangøren på alle områder (støj, fremkommelighed, renhold m.m.) vil forsøge at imødegå de afledte gener af arrangementet.

I forbindelse med at Copenhagen Historic Grand Prix flyttede lokation fra Fælledparken til Bellahøjmarken blev andre mulige lokationer afsøgt og konklusionen var, og er fortsat, at den nuværende placering er det eneste sted i København, der har den nødvendige, rumlige kapacitet til at afholde arrangementet.

Fremkommelighed og hensyn til naboer

Forvaltningen vil stille krav til arrangørerne om, at fremkommeligheden sikres bedst muligt ved, at opstillingsplaner mv. godkendes med hensyn til tidspunkter for opstilling mv., herunder, at fortove kun anvendes i meget begrænset omfang, og at lokale tilkørselsveje annonceres og tydeliggøres for at mindske fremkommelighedsgenerne for beboerne og deres gæster.

Gennem årene har forvaltningen modtaget en række klager fra lokale beboere i forbindelse med afvikling af CHGP. Klagerne påpeger støjgener og fremkommelighedsproblemer i lokalområdet. Siden 2016 har forvaltningen skærpet vilkårene for tilladelsen, særligt på disse to områder. I 2018 og 2019 udførte hhv. Brønshøj-Husum Lokaludvalg og Vanløse Lokaludvalg borgerpanelsundersøgelser for at belyse beboeres oplevelser med arrangementet. Borgerpanelsundersøgelser er vedlagt indstillingen som Bilag 4.

Forvaltningen forventer, i lighed med tidligere år, at meddele et påbud til arrangøren efter miljøbeskyttelseslovens § 42 inden arrangementet finder sted. Påbuddet vil tillade det nødvendige og tilstrækkelige støjniveau for arrangementet, samt stille vilkår til arrangørens egenkontrol.

Forvaltningen vurderer, at der er rimelige omkørselsmuligheder som erstatning for Frederikssundsvejs-tunnelen i lokalområdet, som har kapaciteten til at håndtere den øgede trafikbelastning. Da løbet afholdes i en weekend, vurderer forvaltningen, at fremkommeligheden under arrangementet ikke vil adskille sig væsentligt fra normal myldretidstrafik, hvor rejsetiden forlænges som følge af tæt kørsel og kødannelse. Opstilling og nedtagning vil i forskelligt omfang påvirke trafikken og den øvrige fremkommelighed. Der vil ikke på noget tidspunkt i opstillings- og nedtagningsperioden være totalt afspærret for trafik i lokalområdet.

Forvaltningen vil desuden fortsat føre et skærpet tilsyn ved arrangementet for at tilse, om vilkår for tilladelsen efterkommes.

Forvaltningen vil ligeledes stille krav om, at arrangøren skal varsle beboerne om, hvornår der foretages opstilling og nedtagning af banen, ligesom arbejdet med afspærringsmateriel mv. skal ske under rimelig hensyntagen til beboerne og den nærliggende bebyggelse. Fx vil der konkret blive stillet vilkår om, at opstilling mv. ikke sker efter kl. 22.00, hvilket tidligere har været tilladt. Da kravet om at opstilling af materiel mv. skal sikre størst mulig hensyntagen til beboernes fremkommelighed vurderer forvaltningen, at det er rimeligt, at arrangøren får 11 dage til opstillingen. Således er det ift. tidligere år, et indskrænket dagligt sluttidspunkt for opstilling.

Forvaltningen vil årligt følge op på arrangørens overholdelse af vilkår og det efterfølgende år skærpe vilkårene, hvis det på baggrund af evalueringer skønnes nødvendigt.

Forvaltningen skal oplyse, at forvaltningen siden januar 2024, hvor Copenhagen Historic Grand Prix har opsat et mobilt helleanlæg, til brug for løbets afvikling i august, har modtaget 11 anmeldelser med krav om erstatning fra borgere. Det drejer sig om cyklister, der er kommet til skade, fordi det mobile helleanlæg rækker ud på cykelstien i krydset Hareskovvej/Borups Allé/Frederiks-sundsvej. Forvaltningen er ved at undersøge de konkrete omstændigheder omkring etableringen af helleanlægget, og er i dialog med Copenhagen Historic Grand Prix om håndteringen, herunder behandling af borgernes krav om erstatning.

Partikelforurening

Forvaltningen har i forbindelse med Copenhagen Historic Grand Prix i 2019 hyret et akkrediteret firma til at lave luftmålinger under løbet. Teknik- og Miljøudvalget blev orienteret om resultaterne heraf i et notat fra den 12. september 2019.

Forvaltningen har ikke målinger af luftkvaliteten i arrangementsområdet, når der ikke er motorløb og kan derfor ikke sige, om forureningsniveauet er højere end normalt. Måleresultaterne i 2019 blev i stedet sammenlignet med målinger fra en af Københavns mest befærdede veje – H.C. Andersens Boulevard.

I dagene under motorløbet blev der samlet set målt et lavere indhold af kvælstofdioxid i luften end på H.C. Andersens Boulevard. Der er dog tale om en middelværdi, dvs. et gennemsnit. I perioder af løbet er der målt højere niveauer af kvælstofdioxid end på H.C. Andersens Boulevard.

Der blev samtidig målt et højt niveau af ultrafine partikler. Der findes dog ikke grænseværdier herfor.

Helhedsplan for Bellahøjmarken 2025

I 2025 iværksættes en ny helhedsplan for Bellahøjmarken. Forvaltningen vil orientere arrangøren af CHGP om, at de evt. må indrette deres opstilling efter udførelsen af helhedsplanen, såfremt der udstedes tilladelse til arrangementet.

Politisk handlerum

  • Hvis Teknik- og Miljøudvalget ikke ønsker at tildele et principielt treårigt tilsagn til at kunne afholde CHGP i årene 2025 – 2027, vil forvaltningen fortsat kunne behandle indkomne etårige ansøgninger år for år i henhold til forvaltningens praksis.
  • Teknik- og Miljøudvalget kan vælge ikke at give tilsagn til de dele af arrangementet, som der er søgt om tilladelse til. Hvis Teknik- og Miljøudvalget ikke ønsker at tillade de dele af arrangementet, som ansøgningen omhandler, eller delelementer heraf, vil forvaltningen meddele det til arrangøren. Arrangøren kan herefter vælge at genansøge med konceptuelle ændringer til arrangementet, hvilket udvalget igen vil skulle tage stilling til.
  • Teknik- og Miljøudvalget kan vælge at ændre praksis og beslutte, at der ikke skal gives et nyt tilsagn til arrangementet. Hvis Teknik- og Miljøudvalget ønsker dette, vil forvaltningen meddele det til arrangøren.
  • Hvis udvalget ønsker at behandle tilladelsen for det enkelte år, skal udvalget efterspørge dette.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Arrangøren afholder selv alle udgifter i forbindelse med arrangementet.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen meddele arrangøren, at der er givet en treårig principiel tilladelse, men at der skal ansøges specifikt for det enkelte år. Forvaltningen vil udarbejde vilkårene for de årlige tilladelser, indenfor rammerne af de skitserede vilkår i denne indstilling.

Søren Wille

/ Lena Kongsbach

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. maj 2024

 

Socialdemokratiet stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som erstatning af 1. at-punkt:

 

”at sagen sendes tilbage til forvaltningen med henblik på sammen med arrangøren at afdække mulighederne for alternative placeringer af arrangementet.”

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev forkastet med 2 stemmer mod 7. 2 undlod at stemme.

For stemte: A

Imod stemte: B, F, V, Ø og Å

Undlod at stemme: C

 

Socialdemokratiet stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som erstatning af 1. at-punkt:

 

“at arrangøren af Copenhagen Historic Grand Prix får principielt tilsagn for ét år, jf. det politiske handlerum.”

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget med 6 stemmer mod 5. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, C og V

Imod stemte: F, Ø og Å

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti støtter indstilling, men ønsker at understrege vigtigheden af at gener de lokale beboere, såvel som fremkommeligheden, så lidt som muligt og indstiller derfor til at der ses på muligheder for optimering af opstillings- og nedtagningsforløbet, således at der afspærres og arbejdes i området, i så kort tid som muligt.”

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre og Konservative stemmer for Socialdemokratiets og Radikale Venstres ændringsforslag, da der ikke ville være flertal for en 3-årig tilladelse. Vi så dog hellere, at den oprindelige indstilling var blevet vedtaget. Partierne støtter, at vi har en alsidig pallette af kultur i København, herunder sportsbegivenheder, og vi noterer, at Dansk Idrætsforbund støtter arrangementet.”

 

Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning:

“Socialdemokratiet havde gerne set, at forvaltningen i samarbejde med arrangøren havde set på alternative placeringer, men det ændringsforslag var der ikke flertal for. I stedet blev det til et tilsagn på ét år, og vi håber, arrangøren af egen drift ser på alternative placeringer frem mod en ny ansøgning.”

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Biler er for mange et nødvendigt transportmiddel, men det er i dag også en af de helt store syndere i kommunens geografiske CO2-udledninger, ligesom det er årsag til en ringere luftkvalitet i byen. CHGP er et kulturevent, der sætter fokus på dette kritiske transportmiddel, og de har ligesom kommunen ambitioner om at sætte fokus på den grønne omstilling med et ambitiøst mål om CO2-neutralitet allerede i 2025. Arrangementet er dermed et vigtigt udstillingsvindue for grønne drivmidler, som vi har brug for at nå i mål med den grønne omstilling hurtigst muligt.

Vi bakker op om en en årig tilladelse med forventning om, at de når målsætningen om CO2-neutralitet og næste år kommer tilbage med en ansøgning, der sætter fokus på partikeludledningen med det samme og ikke først i forlængelse af deres CO2-reduktionsprogram.” 

 

Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne ønsker ikke at give Copenhagen Historic Grand Prix en 3-årig tilladelse til at afholde veteranbilsrace i området. På grund af støjgener og partikelforurening er arrangementet ikke egnet til at finde sted i et område med tæt bebyggelse og tusindvis af boliger tæt på."

Til top