Endelig vedtagelse af Københavns Kommunes retningslinjer for lokale trafikplaner
Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget skal tage stilling til vedtagelse af Københavns Kommunes retningslinjer for lokale trafikplaner. Retningslinjerne sætter rammen for, hvordan lokale trafikplaner skal udarbejdes, hvad de indeholder, og hvordan de skal tage højde for mobilitet og byudvikling internt og på tværs af bydelene. Udkast til retningslinjerne har været i høring hos lokaludvalg, Københavns Ældreråd, Handicaprådet og Ungeråd KBH. Udkastet er blevet modtaget positivt, og høringssvarene giver kun anledning til mindre ændringer.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkender,
- at alle lokale trafikplaner fremover udarbejdes på baggrund af Københavns Kommunes retningslinjer for lokale trafikplaner.
Problemstilling
Med Budget 2024 (BR 5. oktober 2023) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat midler til at udarbejde et bydækkende paradigme for lokale trafikplaner med henblik på at udarbejde overordnede retningslinjer for udvikling af disse i København. Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget blev henholdsvis den 26. august og 27. august 2024 orienteret om, at et udkast til retningslinjerne blev sendt i otte ugers høring.. Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget skal nu tage stilling til endelig vedtagelse af retningslinjerne. Da der indgår retningslinjer for den kollektive transport og den overordnede trafikplanlægning indstilles sagen for både Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget.
Løsning
Københavns Kommunes retningslinjer for lokale trafikplaner (bilag 2) sætter rammerne for udarbejdelse af fremtidige lokale trafikplaner i København. Retningslinjerne skal sikre, at lokale trafikplaner tager højde for mobiliteten og byudviklingen internt og på tværs af bydelene, og understøtter Københavns Kommunes målsætninger og planer. Blandt andet ved at redegøre for rammesætningen af trafikplanerne, hvilket indhold der kan indgå i lokale trafikplaner, og hvordan processen for udarbejdelse af trafikplaner kan foregå. Den første større lokale trafikplan, som vil blive udarbejdet i henhold til retningslinjerne, er Trafik- og byrumsplan for Amager, som er igangsat i 2024. Udkast til planen forventes forelagt for Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget primo 2026.
Høring
Københavns Kommunes retningslinjer har været i høring ved Københavns lokaludvalg samt Københavns Ældreråd, Handicapråd og Ungeråd KBH fra den 30. august til den 25. oktober 2024. Høringssvarene fremgår af bilag 3. Forvaltningernes bemærkninger til høringssvarene fremgår af bilag 4.
Generelt giver høringsparterne udtryk for, at det er positivt, at der er udarbejdet retningslinjer for lokale trafikplaner, og de bemærker, at det er et godt og gennemarbejdet dokument. De væsentligste bemærkninger fra høringen er opdelt i emner og gengivet herunder.
Planlægning af kollektiv transport
Amager Vest Lokaludvalg finder det centralt, at en trafikplan kan forholde sig til den kollektive transport, og Indre By Lokaludvalg bemærker også, at kollektiv transport kan være et element, der kan indgå i en lokal trafikplan. Ældrerådet påpeger, at det er uklart, hvilke muligheder der er for planlægning af den kollektive transport, da det fremgår to steder i udkastet med varierende ordlyd.
Vejklasser
Amager Vest Lokaludvalg og Ældrerådet påpeger, at det bør være muligt at foreslå ændringer på alle typer vejklasser i en lokal trafikplan, herunder også regionale veje og fordelingsgader, da der ellers udelades centrale justeringsmuligheder i en trafikplan.
Inddragelse og høringsproces
Flere af lokaludvalgene fremhæver det væsentlige i, at lokaludvalg og andre interessenter, såsom nabobydele og omegnskommuner, inddrages i processen for udarbejdelsen af en trafikplan. Østerbro Lokaludvalg ønsker, at en trafikplan skal godkendes af det pågældende lokaludvalg, og at høringsperioden skal være otte uger frem for seks uger. Amager Øst Lokaludvalg ønsker, at en trafikplan skal i offentlig høring før den politiske behandling.
Revidering af vedtagne trafikplaner
Amager Øst Lokaludvalg bemærker, at der i udkastet er foreslået en tidshorisont for en trafikplan på 10 år, og påpeger, at det efterfølgende bør vurderes, om planen skal revideres eller fortsætte.
Ønsker om lokale trafikplaner
Flere lokaludvalg, herunder Bispebjerg, Valby, Vanløse og Vesterbro Lokaludvalg, udtrykker ønske om at få udarbejdet trafikplaner for deres respektive bydele.
Forvaltningernes bemærkninger
Forvaltningerne vurderer, at høringsparternes bemærkninger kun giver anledning til mindre ændringer. Herunder fremgår forvaltningernes bemærkninger til hovedsynspunkterne inklusiv de ændringer, høringssvarene giver anledning til.
Planlægning af kollektiv transport
Ønsker fra lokaludvalg til ændringer i busdriften – eksempelvis ændringer i frekvens eller rute – kan i forbindelse med udarbejdelsen af den lokale trafikplan drøftes med Økonomiforvaltningen og Movia. Desuden kan lokale forhold vedrørende fremme af bussernes fremkommelighed med busbaner eller signalprioritering samt adgangsforhold til stoppesteder og stationer indgå i de lokale trafikplaner.
Det fastholdes, at der er særlige bindinger omkring planlægningen af den kollektive transport, da den kollektive transport i høj grad er planlagt ud fra tværgående hensyn. Derfor kan ændringer på baggrund af lokale hensyn i en lokal trafikplan føre til, at der ikke længere er sammenhæng på tværs eller skabe forringede forhold. Samtidig kan den kollektive transport have en lang planlægningshorisont, hvor Københavns Kommune ikke alene kan beslutte ændringer. Udvikling af den kollektive transport med fx nye buslinjer, indgår derfor som udgangspunkt ikke i det, der kan udvikles i en lokal trafikplan.
Vejklasser
Høringssvarene giver ikke anledning til ændringer for retningslinjerne om vejklasser. Retningslinjerne giver mulighed for, at der med lokale trafikplaner kan undersøges for og foreslås tiltag på de store regionale veje og fordelingsgader, herunder tiltag, der nedklassificerer vejene. Tiltag, der reducerer kapaciteten for biltrafikken på fordelingsgader og regionale veje, vil dog kræve større og mere dybdegående analyser og inddragelsesprocesser i udarbejdelse af trafikplanerne, da vejenes formål ikke alene er lokalt, men også bydækkende og regionalt. Samtidig kan trafikdæmpende tiltag på de store veje medføre, at trafikken i stedet flytter over på de mindre, lokale veje, hvilket kan give lokale gener og hvilket ikke er hensigten med kommuneplanens vejhierarki.
Inddragelse og høringsproces
Lokaludvalgene er en tæt samarbejdspartner og har derfor stor indflydelse på indholdet i trafikplanen. De skal dog ikke godkende en trafikplan. Den politiske beslutningsproces fastholdes, hvor det er Teknik- og Miljøudvalget og eventuelt Økonomiudvalget, der beslutter at sende et udkast til en lokal trafikplan i offentlig høring. På baggrund af høringssvarene, vil den offentlige høringsperiode dog blive udvidet fra seks til otte uger. Nabobydele og omegnskommuner inddrages i det omfang, det vurderes relevant i udarbejdelsen af en trafikplan.
Revidering af vedtagne trafikplaner
Der er som udgangspunkt ikke udløb på en trafikplan, og derfor vil der kun blive foretaget en vurdering af, om en trafikplan skal revideres eller fortsætte, hvis der er et politisk ønske om det. Forvaltningerne har foretaget en ændring i retningslinjerne, så det fremgår, at der med trafikplaner kan arbejdes med en op til 10-årig analyseramme frem for en 10-årig horisont. Det skyldes, at begrebet ”horisont” ikke er rammende, når der som udgangspunkt ikke er et udløb på en trafikplan. Derimod kan der analyseres tiltag inden for en fremtidig ramme for at undersøge tiltagenes effekter og konsekvenser i fremtiden.
Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget kan besluttes, at
- Der skal være udløb på en trafikplan, og at den skal revideres ved udløb.
- Et udkast til en trafikplan skal i offentlig høring inden den politiske behandling.
Teknik- og Miljøudvalget kan også beslutte, at
- Henvise finansiering af udarbejdelse af lokale trafikplaner for andre bydele til kommende budgetforhandlinger. Det forudsætter ændringsforslag herom, såfremt der ønskes udarbejdet budgetnotat, da Teknik- og Miljøforvaltningen ikke af sig selv udarbejder dette på baggrund af indstillingen.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Igangsættelse af lokale trafikplaner afhænger af, at der afsættes midler hertil ved kommende budgetforhandlinger.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget har godkendt indstillingen, vil Københavns Kommunes retningslinjer for lokale trafikplaner sætte rammerne for fremtidige lokale trafikplaner i København. Fremtidige lokale trafikplaner vil blive koordineret med de fremtidige bydelshandleplaner (TMU 16. oktober 2024).
Søren Hartmann Hede Søren Wille