Mødedato: 26.08.2024, kl. 15:00
Mødested: Materielgården på Vestre Kirkegård, Vestre Kirkegårds Allé 15, KBH SV

Opfølgning på evaluering af 100 el-delebilspladser og proces for den videre etablering af el-delebilspladser

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til evalueringen af 100 el-delebilspladser samt ny data om brugen af el-delebilspladserne.  Evalueringen af de første ca. 100 el-delebilspladser viser en beskeden brug af pladserne i tiden umiddelbart efter pladsernes etablering. Operatøren GreenMobility har leveret ny data til forvaltningen, som viser en stigning i brugen af el-delebilspladserne. Forvaltningen vurderer derfor, at udrulningen af el-delebilspladserne kan forsætte som planlagt. I denne indstilling orienteres Teknik- og Miljøudvalget om evalueringens resultater, ny data for brugen af pladserne og kommende proces for ladeinfrastruktur på pladserne.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forvaltningen fortsætter etableringen af el-delebilspladser på baggrund af evalueringen og ny data.
  2. at evalueringen tages til efterretning.

Problemstilling

Med Budget 2023 (BR 6. oktober 2022) (B, C, D, I, O, V, Ø, Å) blev der afsat midler til at gennemføre en evaluering af de første 100 el-delebilspladser oprettet i Københavns Kommune. Evalueringen blev udarbejdet af Urban Creators primo 2024 og konkluderer bl.a., at anvendelsen af el-delebilspladserne er begrænset.

Evalueringen blev forelagt Teknik- og Miljøudvalget den 17. juni 2024 som en sag til orientering. På mødet bad medlemmer af udvalget om at få sagen rejst til behandling på et kommende møde. Den fremlagte evalueringens dataindsamling er foretaget i efteråret 2023, og tager derfor ikke højde for, at delebilsklubben GreenMobility har øget brugen af pladserne betragteligt pr. maj 2024. Evalueringens konklusioner er derfor hverken tidssvarende eller tilstrækkelig til at sige noget om de nuværende forhold og derfor til trods for evalueringens konklusioner er det forvaltningens vurdering, at der er en stadigt stigende efterspørgsel efter de resterende 900 el-delebilspladser. Forvaltningen har siden modtaget nyere data fra GreenMobility, som viser en øget brug af el-delebilspladserne, hvorfor forvaltningen vurderer, at udrulningsplanen med fordel kan fortsætte som planlagt.

Løsning

Med Budget 2023 besluttede forligskredsen at etablere 1.000 el-delebilspladser (TM125). De første ca. 100 pladser skulle danne grundlag for en evaluering af brugen af el-delebilspladserne.

Evalueringen er baseret på 81 el-delebilspladser, der er placeret på 22 lokationer ved trafikknudepunkter. Evalueringen viser, at belægningen på el-delebilspladerne på ni ud af de 22 lokationer er registeret til under 5%. På 13 af lokationerne er belægningen registeret til 0%.

Den manuelle tælling, som evalueringen er baseret på, er foretaget på udvalgte tidspunkter over to dage i uge 42 i oktober 2023. El-delebilspladserne er etableret fra maj 2023 til august 2023, hvilket betyder, at brugerne har haft relativ kort tid til at få kendskab til pladserne på tidspunktet, hvor tællingerne er udført. Den endelige evaluering blev afleveret til forvaltningen i maj 2024 og forlaget Teknik- og Miljøudvalget den 17. juni 2024.

Færre delebilsklubber med delebil uden fast stamplads

På tidspunktet for vedtagelsen af Budget 2023 fandtes omkring 1.300 delebiler uden fast stamplads, fordelt på de to operatører ShareNow og GreenMobility. I slutningen af 2023 lukkede ShareNow for deres omkring 700 delebiler uden fast stamplads. GreenMobility har i den forbindelse opjusteret deres flåde til over 1.000 el-delebiler i 2024, og de forventer at vækste yderligere frem mod 2025. Evalueringen viser, at det udelukkende er delebilsklubben (GreenMobility) med delebiler uden fast stamplads, der er interesseret i at benytte el-delebilspladserne. Ifølge delebilsoperatørerne af delebiler med fast stamplads Hyre, Kinto, LetsGo og GoMore bliver delebiler med fast stamplads hovedsageligt udlejet til ture ud af byen, hvorfor de ikke finder pladserne relevante for deres brugere. Det skyldes, at deres delebiler har et begrænset parkeringsbehov i København, udover deres faste stamplads og et begrænset antal elbiler.

Ubenyttede el-delebilspladser                      

Umiddelbart efter etablering af de første el-delebilspladser har brugen af de første ca. 100 pladser været begrænset blandt brugerne af den tilbageværende operatør GreenMobility. I løbet af foråret 2024 har forvaltningen fået skabt en god dialog med GreenMobility om perspektiverne i anvendelse af pladserne. GreenMobility har herefter øget brugen af el-delebilspladserne og iværksat flere kampagner for at sætte fokus på pladserne, ligesom pladserne er blevet integreret i deres app-system, og giver fordele til brugere, som afleverer delebilerne på el-delebilspladserne.

GreenMobility har leveret data til forvaltningen over brugen af el-delebilspladserne. Data viser en stigning i brugen af el-delebilspladserne. GreenMobility har GPS´er i deres biler og data viser derfor den reelle brug af pladserne over en periode modsat evalueringen fra UrbanCreators, som viser et udsnit af brugen af pladserne over to dage (data fremgår af bilag 2).

GreenMobility oplyser, at de mener, at pladserne har et endnu større potentiale, men har på nuværende tidspunkt nogle udfordringer i forhold til at opnå fuld udnyttelse af el-delebilspladserne.

  • GreenMobility har de sidste mange år forsøgt at oplyse deres brugere om, hvilke typer delebilpladser, der må parkeres på. Informationen har blandt andet fremgået inde i selve bilerne. Derudover her flere brugere direkte fået p-afgifter for at holde på de traditionelle delebilspladser, hvilket også vurderes at måtte have en vis effekt. Alligevel misforstår brugere forsat reglerne.
  • GreenMobility mener, at ladestandere på el-delebilspladserne er essentielle for at øge brugen af pladserne signifikant. Med ladestandere på el-delebilspladserne vil det være oplagt at afslutte turen på el-delebilspladserne til opladning i stedet for at optage pladsen ved de offentlige ladestandere, som de gør i dag.

Den data GreenMobility har levet leveret viser en stigning i brugen af el-delebilspladserne og forvaltningen vurderer på den baggrund, at udrulningen af pladserne kan forsætte som planlagt.

Ladefrastruktur på el-delebilspladser

I medfør af budget 2023 blev tilvalg til initiativ 2:Ladestandere på delebilspladser, besluttet. Opsætning af ladestandere på el-delebilspladser skal ikke medtages i et kommende udbud under AFI-loven, men skal opsættes efter vejloven.

Det betyder, at forvaltningen kan give tilladelse til opsætning af ladestandere på el-delebilspladser efter vejloven, hvis forvaltningen modtager ansøgninger herom. Forvaltningen vil stille samme krav til design og placering af ladestandere, som stilles i forbindelse med udbud af ladeinfrastruktur.

Proces for den videre etablering af el-delebilspladser

Evalueringen anbefaler, at den videre udrulning af el-delebilspladser sker i boliggaderne, ved større kulturaktiviteter og større trafikknudepunkter. Denne anbefaling beror bl.a. på GreenMobilitys vurdering af, at det er her, behovet for el-delebilpladser vil være størst. Forvaltningen vil derfor fremadrettet placere el-delebilspladser efter ovenstående anbefalinger. Forvaltningen vil forsat være opmærksom på brugen af el-delebilspladserne og være i tæt dialog med delebilsklubberne om det forventede behov for pladserne frem mod 2025.

Modtager forvaltningen ansøgninger om ladestandere på el-delebilspladser vil forvaltningen behandle dem efter vejloven og udstede tilladelse, hvor det er muligt.

Politisk handlerum

Det kan besluttes, at

  • udrulning af el-delebilspladser skal genovervejes, herunder om der evt. skal justeres i antallet af el-delebilspladser.
  • ·og/eller om tidsplanen for udrulningen af el-delebilspladserne skal justeres.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Forvaltningen forsætter arbejdet med at opsætte el-delebilspladser i boliggader, ved større kulturaktiviteter og større trafikknudepunkter. 

 

Søren Wille

/ Lena Kongsbach

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. august 2024

 

Venstre stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

”dog således, at forvaltningen henvender sig til brancheorganisationerne og informerer om muligheden for at opstille ladestandere ved el-delebilspladser.”

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev vedtaget uden afstemning.

 

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som nyt at-punkt:

 

”at der laves en årlig evaluering de næste tre år således, at udviklingen kan følges tæt.”

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev forkastet med 3 stemmer mod 5. 2 undlod at stemme.

 

For stemte: C og V

Imod stemte: F, Ø og Å

Undlod at stemme: A

 

 

Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF3) som nyt at-punkt:

 

”at der udarbejdes en årlig status på udrulningen de næste tre år.”

 

Ændringsforslaget (ÆF3) blev vedtaget uden afstemning.

Den således ændrede indstillings 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning uden afstemning.

 

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”For Det Konservative Folkeparti er det væsentligt, at udrulningen af el-delebilspladser sker i takt med, at behovet opstår, så pladserne placeres bedst muligt i forhold til der hvor behovet er størst. Desuden har vi et ønske om, at el-delebilspladser oprettes som nye pladser fremfor som konvertering af eksisterende parkeringspladser.”

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

"Venstre ønsker, at forvaltningen agerer pro-aktivt ift. at få opsat ladestandere på el-delebilspladserne.”

Til top