Mødedato: 26.08.2024, kl. 15:00
Mødested: Materielgården på Vestre Kirkegård, Vestre Kirkegårds Allé 15, KBH SV

Erstatningsparkeringspladser ifm. sorteringspunkter, Vanløse og Brønshøj-Husum

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til placering af i alt 108 erstatningsparkeringspladser i Vanløse og Brønshøj-Husum. Pladserne skal erstatte de p-pladser, der nedlægges i forbindelse med anlæg af affaldssorteringspunkter i bydelene. De anbefalede placeringer beror på en afvejning af flere kriterier, bl.a. vejstatus samt afstand til nedlagte p-pladser. Da de to bydele indeholder mange private fællesveje, har forvaltningen lagt særlig vægt på at placere pladserne på offentlige veje for at sikre, at erstatningspladserne forbliver en del af kommunens parkeringsmuligheder. Det kan dog medføre, at afstanden fra erstatningspladserne til de nedlagte parkeringspladser øges.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at screeningen af erstatningsparkeringspladser i forbindelse med etablering af sorteringspunkter i Vanløse og Brønshøj-Husum danner grundlag for færdigprojektering og anlæg af i alt 108 erstatningspladser i Vanløse (58 p-pladser) og Brønshøj-Husum (50 p-pladser), jf. bilag 3-4.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 18,2 mio. kr. til projektering og anlæg af erstatningsparkeringspladser i forbindelse med etablering af sorteringspunkter i Vanløse og Brønshøj-Husum, på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.

Problemstilling

Udrulningen af Cirkulær København, Ressource- og Affaldsplan 2024 indebærer anlæg af op til 550 sorteringspunkter i hele København til indsamling af affald fra husholdningerne. Sorteringspunkterne etableres på Københavns gader og vil medføre, at flere hundrede parkeringspladser nedlægges. Det blev derfor besluttet, at disse nedlagte parkeringspladser skulle er erstattes dels ved at etablere 215 pladser på gadeplan og dels ved leje af 535 pladser i forskellige parkeringsanlæg. Lokaludvalgene er blevet inddraget i udarbejdelsen af bydelsplanerne for placering af sorteringspunkter.

I forlængelse af behovet for erstatningsparkering blev det i Budget 2023 (BR 6. oktober 2022) (B, C, D, I, O, V, Ø og Å) besluttet at screene byens vejarealer for at kortlægge mulige placeringer af erstatningspladser både som parkering på terræn eller ved leje i private parkeringsanlæg. Samtidig blev der afsat midler til leje af 100 pladser på Nørrebro (senere ændret til 89) samt til etablering af 100 pladser i gadeplan (senere ændret til 107) på Amager og Østerbro. Etableringen af pladserne på Østerbro og Amager Øst er i anlæg og forventes færdig i efteråret 2024. Leje af pladser er sat i drift per 15. juli 2024. I Budget 2024 (BR 5. oktober 2023) (A, B, C, F, I, O, V) blev der afsat midler til etablering af de resterende erstatningspladser for de p-pladser, der nedlægges som følge af etableringen af sorteringspunkter (108 gadeparkeringspladser og leje af 425 pladser i parkeringsanlæg). Således er der nu afsat midler til de 215 pladser i gadeplan og leje af 535 (nu 514) pladser, som besluttet.

De 108 erstatningspladser i gadeplan, der blev vedtaget med Budget 2024, etableres i Vanløse og Brønshøj-Husum. Antallet af erstatningspladser var et estimat for antallet af nedlagte parkeringspladser ifm. anlæg af sorteringspunkterne og var baseret på det på bedst mulige faglige skøn på daværende tidspunkt.

Forvaltningen har nu afsluttet screeningen af Vanløse og Brønshøj-Husum og vurderer fortsat, at der skal nedlægges og dermed erstattes 108 parkeringspladser. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til placeringer af de 108 erstatningsparkeringspladser. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til frigivelse af anlægsmidler.

Løsning

Forvaltningens screening for erstatningspladser på terræn har samlet set fundet 130 mulige pladser i Vanløse og 113 pladser i Brønshøj-Husum. Det er vedtaget, at der etableres 108 erstatningspladser, hvilket vil sige, at ikke alle de kortlagte erstatningspladser etableres. De tilbageværende kortlagte erstatningspladser kan i stedet indgå som erstatningsparkering i forbindelse med andre anlægsprojekter i kommunen, såfremt der afsættes midler hertil ifm. godkendelse af de konkrete projekter.

Kriterier for placering af erstatningspladser

Forvaltningens anbefaling om placering af erstatningspladserne er baseret på følgende kriterier:

  • Vejstatus, hvor offentlig vej er prioriteret over privat fællesvej for at sikre, at parkeringspladser forbliver en del af kommunens parkeringsmuligheder.
  • Afstand til sorteringspunkt og den nedlagte p-plads, hvor forvaltningen så vidt muligt anlægger erstatningspladser inden for bydelskvarteret, jf. bilag 4A og 4B.
  • Synergi med andre projekter, herunder Hastighedsprojektet.
  • At placeringerne ikke medfører fældning af træer.

Kriterierne er næsten de samme, som blev besluttet af Teknik- og Miljøudvalget i forbindelse med beslutningen om anlæg af erstatningsparkeringspladser på Østerbro og Amager Øst (TMU 27. november 2023). Belægningsgraden er ikke taget med i betragtningen, da der ikke er fyldestgørende overblik over den. Det skyldes, at begge bydele ligger uden for betalingszonen. Derudover er mange af vejene private fællesveje med villaer, hvor beboerne har egen indkørsel. 

Placeringer af erstatningspladserne i Vanløse og Brønshøj-Husum

Da Vanløse og Brønshøj-Husum består af mange private fællesveje i forhold til offentlige veje (jf. bilag 4A og 4B), har forvaltningen lagt særlig vægt på kriteriet vejstatus, hvor offentlige veje er prioriteret over private fællesveje. Dette for at sikre, at p-pladserne fx ikke senere nedlægges af private vejejere i forbindelse med andre ønsker til vejen, såsom træer, regnbede mv.

Op til 72 af sorteringspunkterne ud af de i alt 112 forventes anlagt på de private fællesveje i bydelene (anslået 31 i Vanløse og 41 i Brønshøj Husum). Forvaltningen anbefaler dog, at alle erstatningspladserne anlægges på offentlig vej. Forvaltningens screening af mulige erstatningspladser viser, at der bl.a. pga. begrænsende pladsforhold ofte vil være afstand fra de nedlagte sorteringspunkter til de mulige placeringer af erstatningspladser. Størstedelen er placeret inden for nogle 100 meter, dog er afstanden i enkelte tilfælde op til ca. 1500 meter pga. den høje koncentration af private fællesveje. 

Der er skabt synergi mellem tre projekter og erstatningsparkering i Brønshøj-Husum og Vanløse. I Brønshøj-Husum har Hastighedsprojektet givet mulighed for at anlægge fire nye parkeringspladser, og trafiksikkerhedsprojektet i krydset ved Åkandevej/Frederikssundsvej giver mulighed for at etablere en ny parkeringsplads. I Vanløse har Hastighedsprojektet givet mulighed for tre nye parkeringspladser. Disse pladser bliver anlagt i forbindelse med de respektive projekter i efteråret 2024.

I tabel 1 og 2 i bilag 3 findes et overblik over fordelingen af de udvalgte erstatningspladser i de to bydele, samt antallet af nedlagte p-pladser og fundne erstatningspladser i alt. Antal og placering af erstatningspladserne i forhold til sorteringspunkterne og bydelenes vejstatus findes også på kortene i bilag 4.

Politiet har givet samtykke til alle de anbefalede placeringer af erstatningspladser i Vanløse og Brønshøj-Husum.

Træer
Løsningsforslaget har ingen konsekvenser for træer. Forvaltningen sørger for, at der så vidt muligt forberedes plantehuller til plantning af træer via Københavns Kommunes træpulje (jf. Københavns Kommunes Træpolitik). Der er umiddelbart tale om relativt få steder med mulighed for nye træer pga. ledninger i jorden. Merudgiften til plantehuller kan holdes inden for projektets økonomi.

Politisk handlerum
Det kan alternativt til den indstillede løsning besluttes følgende:

  • At flytte de fundne pladser til andre mulige erstatningsplader, jf. bilag 3-4. Bemærk at ændrede placeringer kan have betydning for økonomien afhængigt af, hvordan fordelingen af pladser sættes sammen. Hvis der er ønske om at flytte på parkeringspladserne, skal indstillingen sendes tilbage til forvaltningen.

I Vanløse vil det være muligt at etablere 42 af de nødvendige 58 erstatningsparkeringspladser på Hvidkildevej ved Grøndalscentret. 

Økonomi

I Budget 2024 blev der afsat 19,4 mio. kr. (2024 p/l) til projektering og anlæg af erstatningsparkerings-pladser i forbindelse med etablering af sorteringspunkter i Vanløse og Brønshøj-Husum. Heraf blev 1,6 mio. kr. (2024 p/l) stjernemarkeret og dermed frigivet ved budgetvedtagelsen. Med denne indstilling skal de resterende 17,8 mio. kr. (2024 p/l) frigives. Det svarer til 18,2 mio. i 2024 p/l og 2025 p/l, jf. tabel 1.

 Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling
(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.
(beløb i 2024 i 2024 p/l, beløb i 2025 og frem i 2025 p/l)

2024

2025

2026

I alt

TMU

Erstatnings-parkeringspladser Budget 2024

2000 – Ordinær anlæg

2.22.07.3

500

16.500

1.229

18.229

I alt

 

 

 

500

16.500

1.229

18.229

Bevillingen Ordinær anlæg er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens anlægsmåltal. I Budget 2024 er der givet anlægsmåltal til projektet til igangsættelse i 2024. Igangsatte anlægsprojekter færdiggøres uanset projektets varighed og tildeles dermed automatisk anlægsmåltal i de kommende år (TMU 17. maj 2021).

Med Budget 2024 blev der er afsat 0,1 mio. kr. årligt på service i 2025-2026 og 0,2 mio. kr. årligt i 2027 og frem til afledt drift og vedligehold.

Videre proces

Når Borgerrepræsentation har godkendt indstillingen, igangsætter forvaltningen færdigprojektering og anlæg af erstatningspladserne, som ibrugtages løbende frem til december 2025. Herefter bliver der ikke anlagt flere parkeringspladser i denne sammenhæng. Lokaludvalgene vil blive orienteret i næste fase af projektet, når forvaltningen kender pladsernes nøjagtige placering.

Søren Wille

/ Peter Højer

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. august 2024

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top