Mødedato: 25.11.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Justering af ordningen for mobilt gadesalg

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal beslutte justeringer af ordningen for mobilt gadesalg.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,
1. at Teknik- og Miljøudvalget godkender forvaltningens forslag til justeringer til ordningen for mobilt gadesalg,
2. at Teknik- og Miljøudvalget drøfter, om der skal gennemføres en mere vidtgående praksisændring, som vil kunne implementeres i 2015.

Problemstilling

Det fremgår af budgetaftalen for 2014, at parterne (A, B, F, Ø, O) er enige om, at der er ”behov for justering af den nuværende praksis for mobile gadesælgere og cykeltaxier. Både vedr. antallet af tilladelser til mobile gadesælgere og hvilke fysiske områder i byen, der anvises til mobile gadesælgere.” Teknik- og Miljøforvaltningen blev bedt om at udarbejde ”beslutningsoplæg herom ultimo 2013, herunder, hvorvidt der er behov for nye reguleringshåndtag for kommunen i forhold til mobile gadesælgere og cykeltaxi. Parterne understreger vigtigheden af, at gældende regler på området håndhæves.”
Parterne besluttede desuden, at ”fjerne eller reducere afgifterne på mobilt gadesalg, filmoptagelser og vareudstillinger.
Derfor afsættes 1,4 mio. kr. årligt i drift til afskaffelsen af gebyret for mobilt gadesalg fra 2013-2016.”
Teknik - og Miljøudvalget godkendte d. 11. marts 2013 en ny ordning for mobilt gadesalg, som skulle evalueres efter tre år.
Siden næringsloven åbnede op for mobilt gadesalg i 2008, har kommunen hvert år afprøvet forskellige modeller for regulering af det mobile gadesalg, primært for at bringe trængselsproblemerne på Strøget, under kontrol.

Løsning

Kommunen regulerer og administrerer mobilt gadesalg med hjemmel i vejloven, hvorefter kommunen vurderer, om ansøgninger om mobilt gadesalg på offentligt vejareal er forenelige med vejens andre funktioner, herunder primært som færdsels- og trafikareal. En ansøgning kan afslås, hvis det vurderes, at en tilladelse vil skabe trængselsmæssige problemer.
Teknik- og Miljøudvalget vedtog d. 11. marts 2013 den gældende ordning. Den indebærer, at forvaltningen gennemfører en årlig ansøgningsrunde for rød zone (Rådhuspladsen, Strøget, Købmagergade, Fiolstræde, Kgs. Nytorv og Nyhavn). Denne har i 2013 medført, at der efter en konkret vurdering af de indkomne ansøgninger, blev udpeget 29 salgspladser, som de handlende efter en fast kalender rokerer imellem.
Den nye ordning har løst trængselsproblemerne på selve Strøget, men har skabt og synliggjort en række andre problemer.
Forvaltningen har afholdt møder med interessenterne på området: de gadehandlende, KCC og Nyhavns Erhvervsforening. Desuden har forvaltningen spurgt borgerpanelet om københavnerne holdning til mobil gadehandel.  Undersøgelsen viser, at ca. 70 pct. er positive, mens ca. 9 pct. er negativt stemt (bilag 2).
De problemstillinger, der er blevet rejst og observeret, er:

• utilfredshed fra KCC og Nyhavns Erhvervsforening med, at de gadehandlendes placering er angivet som fleksible ”cirka placeringer”
• at KCC ikke synes, at mobil gadehandel passer ind i miljøet på Strøget fra Amagertorv til Kgs. Nytorv,
• at KCC og Nyhavn Erhvervsforening finder mobilt gadesalg konkurrenceforvridende på grund af lave faste omkostninger,
• at de gadehandlende synes, at der er for mange uattraktive pladser, specielt i Fiolstræde, men også på Strøget fra Rådhuspladsen til Helligåndskirken og på Købmagergade,
• at de mest attraktive salgspladser findes på Strøget mellem Amagertorv og Kgs. Nytorv, samt i Nyhavn,
• at der er opstået betydelige trængselsmæssige problemer ved Tivolis hovedindgang og ved Gefionspringvandet
• at der er opstået en betydelig handel ved sidegadernes tilslutning til gågaderne, som nogle steder giver anledning til trængselsproblemer.

Justeringsforslag
På baggrund af de rejste problemstillinger foreslår forvaltningen nedenstående justeringer i ordningen for mobilt gadesalg gældende for ansøgninger om mobilt gadesalg i 2014: 
• Udvidelse af rød zone med fortovet langs Industriens hus og Vesterbrogade frem til banegårdsgraven (se bilag 1)
• udvidelse af rød zone ned af sidegaderne til første gadehjørne
• udtagelse af Fiolstræde af rød zone (se bilag 1)
• angivelse i tilladelserne af en målfast placering af den enkelte salgsplads
• fjernelse af en salgsplads på strækningen Amagertorv til Kgs. Nytorv
• inddragelse af fodgængerarealet ved Gefionspringvandet i rød zone.

Såfremt reguleringskonceptet vedtaget i 2013 fastholdes (inklusive de foreslåede justeringer), kan kommunen i 2014 bedre tilbagekalde tilladelser. Tilladelser trækkes ikke umiddelbart tilbage ved en vilkårsoverskridelse, først indskærpes vilkårene og der udstedes en advarsel, før tilbagekaldelsesproceduren indledes. Ved skift til en hel ny måde at regulere gadehandlen på, vil advarsler givet året før kunne dreje sig om forhold, der ikke længere er ulovlige og derfor ikke ligge den mobilhandlende til byrde.

Praksisændring
Det er ikke efter eksisterende lovgivning muligt at gennemføre hverken et absolut forbud eller en absolut antalsbegrænsning i forhold til hvor mange tilladelser, der kan udstedes til mobilt gadesalg i fx rød zone (se juridisk baggrundsnotat bilag 3).
Kommunen kan dog reducere antallet af tilladelser til mobilt gadesalg i rød zone efter en egentlig praksisændring, hvor hensynene til de forskellige brugere af vejarealet omprioriteres. F.eks. kan der lægges mere vægt på, at fodgængerne har mere ”rum” omkring sig, når de færdes på gågaderne, eller at butikkerne skal have mere plads til markedsføring ud for deres butiksfacade. Konsekvensen af praksisændringen ville være, at forvaltningen ville udstede færre tilladelser til mobilt gadesalg i rød zone end i dag.
En sådan praksisændring forudsætter 1) et positivt valg af, hvilke hensyn til vejens brugere og/eller naboerne, der fremover skal opprioriteres eller nedprioriteres, 2) at ændringen – af hensyn til de mobilhandlende, der har indrettet sig og investeret i tillid til den nuværende praksis – i god tid varsles generelt til offentligheden, hvilket betyder at den tidligst ville kunne træde i kraft den 1. januar 2015, og 3) at personer med tilladelser konkret partshøres om den nye praksis, når de indgiver en ansøgning. Personer med tilladelse har partsstatus fordi de har investeret i tillid til en 3-årig ordning, og derfor kan blive berørt voldsomt ved en praksisændring.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Forvaltningen vil iværksætte de påtænkte justeringer så hurtigt som muligt i 2014. Herunder orientere de gadehandlende og øvrige interessenter. 

 Pernille Andersen
                                 /Janus Krarup

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 25. november 2013


Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev drøftet.
Til top