Mødedato: 25.11.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Endelig vedtagelse af lokalplan "August Schade Kvarteret" med kommuneplantillæg

Se alle bilag
Efter høringsperioden skal Borgerrepræsentationen endeligt vedtage lokalplan ”August Schade Kvarteret” med tilhørende kommuneplantillæg. Planforslagene skal muliggøre etablering af et blandet byområde mellem Danmarks Radio og Grønjordsvej.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

  1. at lokalplan ”August Schade Kvarteret” (bilag 1) vedtages endeligt med de under afsnittet Løsning foreslåede ændringer.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

    2.    at tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) vedtages endeligt.
    3.    at byudviklingsaftale (bilag 4) med grundejeren vedtages.

Problemstilling

Grundejeren By & Havn ønsker et nyt plangrundlag for at udvikle et blandet byområde på det åbne areal mellem Danmarks Radio og Grønjordsvej i Ørestad Nord, da planen om et nyt rigsarkiv på stedet ikke længere er aktuel.

Nordea Ejendomme er interesseret i at opføre et domicil på den sydligste del af arealet. Plangrundlaget giver blandt andet mulighed for et sammenhængende kontorbyggeri på 70.000 m2. I alt forventes et sådant kontorbyggeri at kunne rumme ca. 3.200 arbejdspladser.

Det er ønsket at skabe et byområde, der kombinerer kontorbyggeri med boliger, caféer, handelsliv omkring en indre gade og en ny plads syd for Danmarks Radio.

Projekterne kan ikke realiseres inden for rammerne af den eksisterende lokalplan nr. 301, hvorfor der efterspørges et nyt plangrundlag. Realiseringen forudsætter et kommuneplantillæg, som øger områdets byggemuligheder samt justerer anvendelsen og detailhandelsrammen.

Planforslagene har været i høring fra den 17. juli 2013 til den 26. september 2013, og der er modtaget 8 høringssvar, som det fremgår af bilag 2.

Løsning

Med realisering af planerne vil en centralt beliggende byggetomt blive omdannet til tæt, blandet by med trygge stiforbindelser og let adgang til Amager Fælled og kollektiv transport – herunder metro. Planerne indebærer også mulighed for en eller to dagligvarebutikker og flere mindre udvalgsvarebutikker, kiosker m.m. De forbedrede stiforbindelser og mulighederne for øget byliv i området er ikke bare til gavn for områdets kommende beboere og brugere, men også for besøgende fra blandt andet de omkringliggende store boligbebyggelser, hvoraf flere er registrerede som udsatte boligområder. F.eks. bliver der etableret en sikker krydsning af Amager Fælledvej med en direkte adgang til området og metrostationen DR Byen. Parkeringsnormen for biler og cykler bliver i henhold til kommuneplanen. Parkering for biler bliver primært i kælder med 1 p-plads pr. 150 m2 for boliger og serviceerhverv og 1 p-plads pr. 100 m2 til butiksformål. Heraf er ca. 2,5 % indpasset som terrænparkering, svarende til 20 pladser, der enten bliver tidsbegrænset eller skal tilgodese folk med handicap.

Der henvises i øvrigt til bilag 5 faktaark
.

Høring

Modtagne høringssvar i høringsperioden
De modtagne høringssvar i høringsperioden vedlægges som bilag 2. I bilag 3 er høringssvarene refereret med forvaltningens bemærkninger.

Høringssvar fra Amager Vest Lokaludvalg
Lokaludvalget ønsker at fastholde flere sigtelinjer også udenfor lokalplanområdet og foreslår en omvendt disponering af boliger og erhverv, så boligerne ligger mod Grønjordsvej. Endvidere opfordres til, at Nordea Ejendommes facader (byggefelt 1 og 2) åbnes mere – særligt langs vestfacaden. Lokaludvalget ønsker flere bestemmelser for områdets byrum for blandt andet at sikre læ og byrumsfunktioner. Der er bekymring for den ekstra trafik og sikkerheden for cyklister. Lokaludvalget mener, at man bør lave en port til fælleden vest for den nuværende rundkørsel. Herudover efterspørger lokaludvalget flere byrumsfunktioner generelt samt stier og steder til ophold i det grønne bymiljø langs Grønjordsvej. Endelig mener lokaludvalget, at Nordeas Ejendommes byggeri kommer for tæt på vejen, så det grønne bymiljø og sigtelinjerne langs Grønjordsvej afskæres kontakten til fælleden.
Amager Vest Lokaludvalg bakkes op af Sundby lokalråd.

Forvaltningernes bemærkninger
Lokalplanen sikrer de sigtelinjer, som er mulige med den valgte lokalplanafgrænsning. Den valgte disponering af området giver et varieret bymiljø, hvor boliger og erhverv blandes. Facadebestemmelserne for byggefelt 1 og 2 fastlægger, at mindst ¼ af facadearealet i stueetagen skal være glas. Endvidere indeholder lokalplanen bestemmelser om, hvor højt gulve i bygningernes stueetager må ligger over det omgivende byrum, da visuel kontakt mellem ude og inde er med til at gøre området imødekommende. Området får en effektiv og trafiksikker vejstruktur med mest mulig plads til cyklister, fodgængere og byliv. Stedet, hvor man ønsker en port til fælleden, ligger udenfor lokalplanen. Lokalplanen sikrer læ, hvor der planlægges mulighed for ophold og lægger ellers op til en fleksibel brug af bydelens byrum. Langs Grønjordsvej sikrer lokalplanen, at der bliver indrettet opholdsnicher indbygget i skråningen. Forvaltningerne foreslår, at bestemmelserne for byrummene langs Grønjordsvej og omkring metroen uddybes, og at der skabes større rumlig og funktionel sammenhæng mellem byrummene. Endvidere foreslår forvaltningerne, at der sikres adgang og opholdsmuligheder i det grønne bymiljø på skråningen langs Grønjordsvej. Sammen med planerne fremlægges en byudviklingsaftale om etablering af et særligt fællesanlæg til gavn for områdets beboere og brugere. Lokalplanens landskabsplan og udlagte byggefelter vil give Grønjordsvej en dominerende grøn karakter, og illustrationen på side 9 i bilag 1 viser, hvordan sigtelinjen til fælleden langs Grønjordsvej bliver bibeholdt.

Høringssvar fra Københavns Museum
Københavns Museum kvitterer for inddragelse i forbindelse med den interne høring og har derudover ingen kommentarer.

Sammendrag af øvrige høringssvar
Blandt de øvrige høringssvar til planforslagene udtrykkes både tilfredshed med den overordnede disponering af områdets byggeri og funktioner samt forslag om en anden disponering. Der fremsættes også ønske om en tilsvarende parkeringsnorm i området nord for lokalplanområdet, og der efterspørges faciliteter for børn og unge. Forsyningsselskaberne gør opmærksom på behovet for at indhente ledningsoplysninger før gravearbejde påbegyndes. By & Havn ønsker rammerne for at opføre to selvstændige byggerier indenfor byggefelt 1 og 2 præciseret. For bedre at kunne optage områdets terrænforskelle finder By & Havn det funktionelt hensigtsmæssigt at lempe bestemmelsen om stueetagernes gulvhøjde over det omgivende byrum - særligt ved udadvendte stueetager. Endelig ønsker By & Havn, at den indre gade må hæves 10 cm mere i forhold til området i dag. Nordea Ejendomme fremsætter ønske om sikringselementer i den indre gade.

Forvaltningernes bemærkninger
Områdets disponering og byrum samt forslag til byudviklingsaftale understøtter et oplevelsesrigt og varieret bymiljø med fællesfaciliteter, som kan bruges af blandt andet børn og unge. Parkeringsnormen afspejler, at kommuneplantillægget udlægger arealet til S-område (serviceerhverv) i modsætning til det tilgrænsende område nord for lokalplanområdet, som er udlagt som C-område (Bolig og serviceerhverv). Ledningsoplysninger inddrages ved byggesagsbehandlingen. Da det er sandsynligt, at byggefelt 1 og 2 ikke begge skal anvendes til Nordeas domicil, foreslår forvaltningerne, at rammerne for en udnyttelse til to separate byggerier tydeliggøres. Forvaltningerne kan tilslutte sig, at for mange forskudte stueetager bør undgås for at give byggeriet den nødvendige fleksibilitet og funktionalitet. For at imødekomme By & Havn vedrørende højdeangivelsen for den indre gade anbefaler forvaltningerne, at højdeangivelsen erstattes med en ny højdeangivelse, som giver mulighed for, at den indre gade kan ligge op til 25 cm højere, men til gengæld uden den tidligere tolerance på 50 cm. Det vurderes, at der med det fremlagte planforslag kan indarbejdes sikringselementer i den indre gade, hvis de udformes som en integreret del af bymiljøet.

Forslag til ændringer
De indkomne bemærkninger giver forvaltningerne anledning til at foreslå følgende ændringer i lokalplanforslaget. De konkrete ændringsforslag fremgår af bilag 2. 

Ændring 1:    På foranledning af høringssvar fra Amager Vest Lokaludvalg anbefaler 
                      forvaltningerne at fastlægge mulighed for offentlig adgang i det grønne 
                      bymiljø på skråning langs Grønjordsvej og at uddybe bestemmelserne 
                      for byrummene c, f og g (§ 7, stk. 5, 8 og 9 samt tegning nr. 5 – Byrum 
                      og beplantning).

Ændring 2:     På foranledning af høringssvar fra By & Havn anbefaler forvaltningerne 
                       at præcisere rammerne for, hvordan byggeri skal udformes, hvis 
                       byggefelterne 1 og 2 ikke sammenbygges (ny bestemmelse efter § 5 stk. 2).

 Ændring 3:     På foranledning af høringssvar fra By & Havn anbefaler forvaltningerne 
                        at ændre bestemmelserne ang. fastsættelse af gulvhøjder for ’udadvendte 
                        stueetager’ (§ 5 stk. 6).

Ændring 4:      På foranledning af høringssvar fra By & Havn anbefaler forvaltningerne 
                        at ændre angivelsen af den maksimale terrænhøjde i den indre gade vist 
                        på tegning nr. 4 –  Bygningshøjder og koteplan.

Ændring 5:       Forvaltningerne anbefaler endvidere at indføje krav om etablering af en
                         offentlig stiforbindelse mellem byggefelt 1 og 2, hvis de pågældende
                         byggefelter ikke sammenbygges. Stiforbindelsen angives på tegning nr. 3
                         - Vej- og stiforhold som ændres i overensstemmelse hermed.
Af hensyn
                         til stien anbefales endvidere at ændre retningen på de viste nordlige adgange
                         for biler/lastbiler til/fra byggefelt 1 og 2. Herudover, at der stilles krav
                         om stiens etablering før ibrugtagning af enten byggefelt 1 eller 2 i § 11 stk. 1. 

 De foreslåede ændringer ses ikke væsentligt at berøre andre end dem, der har foreslået ændringerne, hvorfor der ikke i medfør af planlovens § 27, stk. 2 skal foretages en supplerende høring.

Økonomi

Planerne har i sig selv ikke økonomiske konsekvenser. Når projektet er realiseret, vil det give en skønnet kommunal skatteindtægt på ca. 25,4 mio. kr. årligt. Det vurderes endvidere, at planerne skaber mulighed for i alt op til ca. 3.600 arbejdspladser indenfor lokalplanområdet.

Byudviklingsaftale

I den endelige byudviklingsaftale mellem grundejer og kommunen (bilag 4) forpligter By og Havn sig til at anlægge et rekreativt anlæg ved pladsen mellem Grønjordsvej og Amagerfælledvej alternativt i området ved metroen (byrum g), der skal indgå som fællesanlæg for områdets beboere og brugere. Aftalen er tiltrådt af By & Havn som grundejer.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget planerne, bekendtgør forvaltningerne disse i henhold til reglerne i planloven. 





                                      Claus Juhl                                            Pernille Andersen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 25. november 2013

SF og Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag til ekstra 4. og 5. at-punkter,:

 

”At lokalplantegning nr. 2 - Anvendelser ændres som det fremgår af tegning i bilag vedlagt indstillingen

 

”At § 5, stk. 6 ang. Hjørnet beskrevet i §6, stk. 5 tilføjes ”og langs strækningen markeret med gult som særligt hjørne ved DR-Byens metrostation på tegning nr. 5”, så den kommer til at se således ud (revideret på baggrund af forvaltningens forslag til ændring nr. 3)”

 

Der blev stemt om ændringsforslagene:

 

For ændringsforslaget stemte 5 udvalgsmedlemmer: F, Ø, A

Imod ændringsforslaget stemte 2 udvalgsmedlemmer: C, I

2 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: B, O

 

Ændringsforslagene blev vedtaget.

 

Det Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag

 

”At p-normen ændres til 1 plads pr. 200 m2”

 

Der blev stemt om ændringsforslaget:

 

For ændringsforslaget stemte 4 udvalgsmedlemmer: F, Ø, B

Imod ændringsforslaget stemte 4 udvalgsmedlemmer: C, I, A

1 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: O

 

Ændringsforslagene blev ikke vedtaget.

 

Indstillingens 1. at-punkt samt nye 4. og 5. at-punkt blev anbefalet.

Til top