Mødedato: 25.02.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Høring. Ophævelse af Christianialoven

Se alle bilag

Der skal tages stilling til Københavns Kommunes bemærkninger til et udkast til lovforslag om at ophæve Christianialoven, så området ikke længere er omfattet af en særlov.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende Københavns Kommunes vedlagte høringssvar (Bilag 3), som – med forbehold for Borgerrepræsentationens godkendelse – er sendt til Bygningsstyrelsen, som svar på styrelsens høring vedr. vedlagte udkast til forslag til lov om ophævelse af lov om anvendelse af Christianiaområdet (Bilag 1 og 2).

Problemstilling

Bygningsstyrelsen har sendt et udkast til forslag til lov om ophævelse af lov om anvendelse af Christianiaområdet i høring. Bygningsstyrelsen beder om Københavns Kommunes bemærkninger med frist den 14. februar 2013. Høringsbrev er vedlagt som bilag 1 og lovforslaget som bilag 2. Lovforslaget indebærer, at den gældende Christianialov fra 2004 ophæves, så der ikke fremadrettet vil være en særlov for Christianiaområdet.

Da Christianialoven blev ændret i 2004, var et af formålene på sigt at overflødiggøre en særlov for Christianiaområdet. Ved denne lejlighed afgav Københavns Kommune høringssvar hvori en række intentioner for området er beskrevet (bilag 4).

I juni 2011 indgik Christiania og staten en aftale om de fremtidige organisations- og ejerformer på Christiania. Fonden Fristaden Christiania har herefter købt og lejet bygninger og jordarealer af staten. Fonden skal fremover varetage genopretning, drift og vedligeholdelse af Christianiaområdet samt varetage den fremtidige boligtildeling. Det er på dette grundlag, at Christianialoven foreslås ophævet.

Lovforslaget vil blive fremsat i Folketinget den 13. marts 2013. Det foreslås, at loven træder i kraft efter Folketingets vedtagelse den 15. juli 2013.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen har i fællesskab udarbejdet et forslag til høringssvar, der er vedlagt som bilag 3. Høringssvaret er, indenfor den fastsatte høringsfrist, indsendt til Bygningsstyrelsen som administrativt høringssvar med forbehold for Borgerrepræsentationens godkendelse.    

Mange af de synspunkter og principper, som Københavns Kommune fremførte tilbage i 2004, kan genfindes i den udvikling, som staten og christianitterne i fællesskab har gennemført de sidste snart ti år. I dag er den bynære del af Christiania ejet af Fonden Fristaden Christiania. Den del af Christianshavns Voldanlæg, der ligger på Christiania er indtil videre statsejet og genfredet som fortidsminde og forvaltes nu af Kulturstyrelsen. Københavns Kommune har siden 2004 overtaget en række myndighedsopgaver i forhold til området. Det gælder bl.a. plankompetencen og bygge- og miljølovgivningen.

Fonden Fristaden Christiania og staten er fortsat vigtige dialog- og samarbejdspartnere i de videre drøftelser om Christianias udvikling.  

Ulovligt byggeri på Christiania

Efter Christianialoven kræver det en særlig tilladelse fra staten som grundejer til at opføre og nedrive bygninger, udføre anlægsarbejde m.v. på Christiania. Pr. 15. januar 2013 verserer der ca. 45 uafsluttede sager om ulovligt byggeri, hvor der ikke er søgt hos Bygningsstyrelsen forud for arbejdets igangsættelse. Når Christianialoven bortfalder, så bortfalder også grundlaget for disse sager. Det overlades herefter til relevante myndigheder at vurdere, hvorvidt disse sager skal genrejses efter anden lovgivning, som f.eks. byggelovgivningen. Derfor anbefaler forvaltningerne, at høringssvaret rummer en opfordring til staten om at afslutte de verserende sager om ulovligt byggeri m.v. efter Christianialoven, inden den ophæves. Det vil skabe et bedre grundlag for et konstruktivt samarbejde mellem staten, kommunen og beboerne i området, at der trækkes en klar linje mellem fortid og nutid i forvaltningen af området.  

Staten vil som ejer af fortidsmindet, fortsat ejer af enkelte statsbygninger, grundejer af dele af Christianiaområdet og aftalepart i forhold til Fonden Fristaden Christiania fortsat have del i ansvaret for områdets udvikling mv., jf. bemærkninger til Lovforslagets § 2 om statens adgang til i givet fald at gøre misligholdelsesbeføjelser gældende mod Fonden.

Økonomi

Det fremgår af Københavns Kommunes høringssvar i forbindelse med Christianialoven i 2004, at den daværende normalisering af lovgrundlaget for Christiania ville have en række kommunaløkonomiske konsekvenser, f.eks. på byggesags - og planlægningsområdet, hvorpå staten stillede en efterfølgende forhandling om kompensation til Københavns Kommune i udsigt. Forvaltningerne kan imidlertid konstatere, at denne forhandling aldrig har fundet sted. Nu hvor Københavns Kommune har et bedre overblik over de kommunaløkonomiske konsekvenser forudsættes det i forslag til høringssvar, at denne forhandling gennemføres som led i Christianialovens ophævelse.

 Lokaludvalg

Bygningsstyrelsen har fremsendt lovforslag til høring direkte hos Christianshavns Lokaludvalg.

Videre proces

Det har ikke, inden for den af Bygningsstyrelsen fastsatte høringsfrist, været muligt at forelægge forslag til høringssvar til politisk behandling, således at Københavns Kommunes høringssvar kan blive afsendt til Bygningsstyrelsen inden fristen den 14. februar 2013.

Forvaltningerne har derfor, inden for den fastlagte høringsfrist, indsendt vedlagte høringssvar (Bilag 3), hvori der tages forbehold for Borgerrepræsentationens godkendelse. Efter Borgerrepræsentationens behandling af sagen vil en udskrift af beslutningsprotokollen med Borgerrepræsentationens beslutning vedrørende høringssvaret blive fremsendt til Bygningsstyrelsen, hvorved Folketinget kan gøres bekendt med eventuelle ændringer og protokolbemærkninger fra Borgerrepræsentationens behandling af sagen.

 

Den gældende lokalplan for Christiania er udarbejdet af Miljøministeriet i 1991. Lokalplanen var grundlaget for at forvalte Christiania og forhindre ulovligt byggeri på et tidspunkt, hvor den almindelige lovgivning ikke gjaldt for området. Denne lokalplan er stadig gældende som det planmæssige grundlag for administrationen af Christiania. Det fremtidige plangrundlag kan eventuelt indtænkes i den kommende kommuneplanrevision. Her kan en eventuel ophævelse af den eksisterende lokalplan fra 1991 ligeledes indgå i overvejelserne.



                                                                                Claus Juhl/

                                                                                                                    Niels Tørsløv

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 25. februar 2013:

Indstillingen blev anbefalet.
Til top