Mødedato: 24.02.2025, kl. 15:00
Mødested: Pharmakon kursus- og konferencecenter, Milnersvej 42, 3400 Hillerød

Endelig vedtagelse af tillæg 2 til lokalplan Stengade II, Nørrebro

Se alle bilag
En bygherre ønsker at udvide anvendelsesmulighederne på en ejendom på Korsgade 60 for at omdanne stueetagen samt 1. sal fra daginstitution til boliger. Anvendelsesændringen kræver et tillæg til lokalplanen, da friarealkrav for boliger ikke kan imødekommes inden for gældende lokalplan. Derudover foreslås det at udpege bygningen som bevaringsværdig. Tillægget har været i høring i fem uger, og der er modtaget to høringssvar. Høringen har ikke givet anledning til ændringer. Nørrebro Lokaludvalg har ikke afgivet høringssvar. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om tillæg 2 til lokalplan Stengade II kan endeligt vedtages.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende tillæg 2 til lokalplan Stengade II (bilag 2).

Problemstilling

En bygherre på Korsgade 60 ønsker at udnytte rammen i Kommuneplan 2024 til at muliggøre boliger i stueetagen og på 1. sal. Etagerne har tidligere været anvendt som selvejende daginstitution, men står i dag tomme. Daginstitutionen lukkede i 2020. Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet et forslag til tillæg til lokalplanen, der muliggør anvendelsesændringen.

Teknik- og Miljøudvalget delegerede den 24. februar 2020 kompetencen til at sende forslag til enkle lokalplaner (kategori 1) og ikke komplekse lokalplaner (kategori 2) i offentlig høring til Teknik- og Miljøforvaltningen. Forslaget til lokalplantillæg har derfor ikke tidligere været politisk behandlet.

Løsning

Korsgade 60 ligger i Blågårdskvarteret i bydelen Nørrebro. Lokalplanområdet henvender sig til Korsgade mod syd, Griffenfelds gade mod vest, Folkets Park mod Nord og Stengade mod øst. Lokalplanområdet udgøres af en bygning, der er opført i 5 etager med tagetage, og står i blank mur med pudset sokkel. Området har en karakter præget af karrebebyggelse og grønne arealer.

Forvaltningen foreslår at imødekomme grundejers ønske om en anvendelsesændring fra daginstitution til bolig i stueetagen og 1.sal. Ændringen kan ikke imødekommes i den gældende lokalplan på grund af det krav til friareal, som anvendelsesændringen vil afstedkomme. Det vurderes, at der er tilstrækkeligt friareal i området, bl.a. Folkets Park, hvorfor forvaltningen foreslår ikke at håndhæve kravet til friareal. Derfor har forvaltningen udarbejdet et forslag til tillæg. Alle øvrige planmæssige forhold er reguleret i den gældende lokalplan 215 Stengade II.

Bygningen er en af de bevarede ejendomme fra den oprindelige bebyggelse af indre Nørrebro, den såkaldte ”Sorte Firkant”. Efter 1970’erne og 80’ernes radikale byfornyelse af bydelen, hvor store dele blev nedrevet og gadenettet delvis omlagt, er de stadig bevarede ældre bygninger vigtige kulturhistoriske spor og er med til at bære bydelens identitet. Ejendommen er i 1996 kategoriseret med en SAVE-værdi 5 (middel bevaringsværdi). Baggrunden for det er, at ejendommen, der er opført i 1870, fremstår velproportioneret og harmonisk med murede detaljer. Bygningen er ydermere et godt eksempel på boligbebyggelse fra historicismen. Ejendommen foreslås derfor udpeget som bevaringsværdig i lokalplanen.

Høring
Forslaget har været i høring fra den 11. oktober 2024 til den 15. november 2024. Forvaltningen har modtaget to henvendelser i høringsperioden, som er vedlagt som bilag 3. Høringen har ikke givet anledning til ændringer. Borgernes hovedsynspunkter er anført nedenfor.

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har ingen bemærkninger.

Øvrige høringssvar (bilag 3, henvendelse nr. 1)

  1. En borger udtrykker bekymring for eventuel fremtidig anvendelse som hotel.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Anvendelsesændringen sikrer, at der kan etableres boliger i etagerne. Hotelanvendelse er ikke en del af anvendelsesbestemmelserne.

Det bemærkes i øvrigt, at Nørrebro Lokaludvalg ikke har indsendt høringssvar.

Henvisning til Kommuneplan 2024

Da lokalplanforslaget var i offentlig høring, var Kommuneplan 2019 gældende. Siden er Kommuneplan 2024 blevet vedtaget. Hvis lokalplanforslaget bliver endeligt vedtaget, henføres der i lokalplanen til Kommuneplan 2024, hvor det tidligere var Kommuneplan 2019. Dette har ingen indholdsmæssige konsekvenser.

Politisk handlerum

Det kan besluttes at godkende anvendelsesændringen, men ikke at udpege bygningen som bevaringsværdig. Beslutningen vil kræve at lokalplansforslaget sendes i fornyet høring i minimum fire uger.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

                                     Søren Wille
                                                                   / Karsten Biering Nielsen

Til top