Mødedato: 24.02.2025, kl. 15:00
Mødested: Pharmakon kursus- og konferencecenter, Milnersvej 42, 3400 Hillerød

Projektforslag for klimatilpasning og vejgenopretning, Østerbro

Se alle bilag

Der skal tages stilling til projektforslag for klimatilpasnings- og vejgenopretningsprojekter, der bl.a. indebærer anlæg af grønne vejbede og nedgravede underjordiske faskiner til håndtering af hverdagsregn samt renovering af fortove og kørebaner i genopretningsgaderne. Desuden skal der tages stilling til frigivelse af anlægsmidler. Projektforslaget følger afprøvede løsninger, og høringen har ikke givet anledning til ændringer.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslaget for disponering og udformning af gaderne danner grundlag for den videre detailprojektering og efterfølgende anlæg af projektet ”Ydre Østerbro Vest - Klimatilpasning- og Vejgenopretning”, jf. bilag 3 og 5.
     
    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
     
  2. at bevillingerne til genopretning af Drejøgade, Fanøgade, Hjortøgade og Langøgade sammenlægges med bevillingen til genopretning af Tåsingegade under projektet genopretning af Tåsingegade m.fl., jf. bilag 6.
  3. at der frigives en anlægsbevilling på 13,4 mio. kr. til grønne tiltag og øget ophold på 21 gader i klimakvarteret på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. bilag 6.

Problemstilling

Projektet består af fem klimatilpasningsprojekter besluttet af Borgerrepræsentationen siden 2016 og af fem vejgenopretningsprojekter besluttet i Budget 2025 (BR 3. oktober 2024) (A, B, F, I, O, V og Ø). De fem klimatilpasningsprojekter vil håndtere skybruds- og hverdagsregn på overfladen, fx vejbede, frem for underjordiske rørførte løsninger. De fem genopretningsstrækninger opdateres til nutidig standard for bl.a. tilgængelighed og trafiksikkerhed.

Borgerrepræsentationen besluttede 29. januar 2025 at udmønte 18,0 mio. kr. fra Budget 2025 til ”Grønne tiltag og øget ophold på 21 gader i Klimakvarteret ifm. klimatilpasning”, hvoraf initiativ 1, der består af vejtræer og øget begrønning samt opholdsmuligheder i alle gader, er indarbejdet i projektforslaget. Initiativ 2, der består af en forbedring af de rekreative kvaliteter i byrummene omkring Reersøgade, projekteres i et forskudt forløb.

Løsning

Projektområdet er på 100.000 m2 og er beliggende på Ydre Østerbro i området mellem Jagtvej i syd, Østerbrogade i øst og Bryggervangen og Bellmansgade mod nordvest, jf. bilag 2. Området grænser op til det eksisterende Klimakvarter i området omkring Skt. Kjelds Plads, Bryggervangen og Tåsinge Plads.

Principielle retningslinjer for indsatserne

Projektet består af tre forskellige formålsindsatser; klimatilpasning af kloakken, genopretning af renoveringsmodne vejstrækninger samt øget grønne tiltag og opholdsmuligheder på de i alt 21 gader i projektområdet. Klimatilpasnings-, genopretnings- og byrumsprojektet er sidestillede, og der skal udvikles én samlet løsning, der opnår synergi og helhedsorienterede løsningsgreb imellem indsatserne.

Den overordnede placering af hele projektområdets vejbede fremgår af projektforslaget i bilag 3. Konkret indretning og placering af vejbede og nye træer i de berørte 21 gader sker efter fem overordnede principper vist i bilag 5. I den enkelte gade tages højde for både eksisterende ledninger, hydrauliske forhold, trafikale forhold, vejregler og tilgængelighed.

Klimatilpasning
Formålet med klimatilpasningsindsatsen er at afkoble de vejvendte tagflader, fortove og veje, så kloakken aflastes for bedre at kunne håndtere fremtidens øgede mængde af hverdagsregn. Dette opnås ved at anlægge grønne vejbede og nedgrave underjordiske faskiner til nedsivning af regnvandet. De grønne vejbede vil være med til at forstærke gadernes grønne struktur og skabe nye sanselige og karakterfulde by- og gaderum. Den overordnede placering af alle vejbede i projektområdet fremgår af bilag 3. Principiel indretning med nye vejbede i de enkelte gaderum fremgår af bilag 5.

Klimatilpasningsdelen af projektet udspringer af Masterplan Ydre Østerbro. I 2023 blev de hydrauliske beregninger opdateret, og det blev konstateret, at de oprindeligt planlagte tiltag for skybrudstilbageholdelse ikke længere var berettiget. HOFOR og forvaltningen har derfor besluttet at lade skybrudsdelen af projekterne udgå. Medfinansieringsprojekterne skal således udelukkende håndtere hverdagsregn fra vejvendte tagflader samt befæstede offentlige arealer, som nedsives lokalt. I det samlede projekt afkobles regnvand fra cirka 80.000 m2 opland fra kloakkerne til bl.a. vejbede og faskiner.

Genopretning
Gaderne i projektområdet er tidligere private fællesveje, som nu er overgået til kommunale veje, og mange af gaderne er nedslidte og overholder ikke nutidig standard for tilgængelighed, fremkommelighed og trafiksikkerhed. Der er foretaget en screening af gaderne i projektområdet i 2023 og fem ud af de 21 gader er vurderet renoveringsmodne og egnet til at kunne blive udført i synergi med klimatilpasnings- og skybrudsprojektet. De fem vejstrækninger, der skal genoprettes, er Langøgade, Drejøgade, Fanøgade, Tåsingegade, Hjortøgade. Derudover koordineres projektet med yderligere fire vejgenopretningsstrækninger, som forventes fremlagt i Budget 2026.

Formålet med genopretningsprojekterne er at genoprette og forbedre gadernes kvalitet og tilgængelighed til nutidig standard fra skel til skel. Vejens overordnede udformning og disponering fastholdes, men materialer og eventuelt bærelag og opbygninger opdateres for at opnå nutidig standard for bl.a. tilgængelighed, fremkommelighed og trafiksikkerhed. Alle elementer genoprettes, herunder fortove, kørebane, afvanding og belysning. Angivelse af hvilke gader, der skal genoprettes, fremgår af bilag 2 og bilag 5. Planudsnit af en repræsentativ gade, som genoprettes, fremgår af bilag 5A og 5C.

Grønne tiltag og opholdsmuligheder
Byrumsdelen af projektet er opdelt i to initiativer, hvoraf initiativ 1 består af etablering af vejtræer og øget begrønning. Initiativ 1 er indarbejdet i projektforslaget, hvor der er placeret nye vejtræer og plantebede i de gader hvor de ledningsmæssige og trafikale forhold tillader det. Den principielle placering af nye vejtræer og plantebede i et repræsentativt gaderum fremgår af bilag 5.
Initiativ 2 består af en forbedring af de rekreative kvaliteter i byrummene omkring Reersøgade, og projekteres i et særskilt forskudt forløb, som koordineres og etableres i synergi med det samlede projekt for klimatilpasning og vejgenopretning. Forbedringerne vil ske i det omfang, at de er forenelige med klimatilpasningstiltagene og på baggrund af lokal dialog. Projektforslaget for initiativ 2 forventes indstillet til politisk godkendelse i 3. kvartal 2025.

De nye vejbede og gadetræer vil tilføje et grønt landskabeligt og strukturerende lag, som er med til at give kvarteret sin egen identitet med en underliggende fortælling om regnvandets cyklus og den klimatilpassede by. De grønne klimatilpasningsløsninger er samtidig med til at binde kvarteret sammen med det eksisterende Klimakvarter omkring Skt. Kjelds Plads og Bryggervangen og bidrager positivt til at forbedre trafiksikkerheden i området. Den overordnede placering af alle nye gadetræer fremgår af bilag 3. Principiel indretning med nye gadetræer og plante i de enkelte gaderum fremgår af bilag 5.

Høring

Projektforslaget med undtagelse af byrumstiltagene ”Grønne tiltag og øget ophold på 21 gader i klimakvarteret ifm. klimatilpasning” har fra 18. oktober til 20. november 2024 været i høring ved Østerbro Lokaludvalg, jf. bilag 7. Initiativ 2 (forbedring af de rekreative kvaliteter i byrummene omkring Reersøgade) projekteres i et særskilt forskudt forløb, og lokaludvalget får derfor det endelige materiale for initiativ 2 i høring efterfølgende.

Lokaludvalget lægger vægt på at genopretningsprojektet skal foregå indenfor rammerne af klimatilpasningen og i tæt koordinering med det andet projekt i området ”Trafikal fredeliggørelse af Klimakvarteret, Østerbro”.

Forvaltningen vil fortsat løbende koordinere projektet for klimatilpasning- og vejgenopretning og projektet for trafikal fredeliggørelse, som ønsket fra lokaludvalget. Samlet set har bemærkningerne ikke givet anledning til ændringer i projektforslaget.

Parkering

Jf. beslutning i Budget 2025 vedr. ”Grønne tiltag og øget ophold på 21 gader i Klimakvarteret ifm. klimatilpasning” vil der i forbindelse med initiativ 1, etablering af vejtræer og begrønning, blive nedlagt 10 parkeringspladser. Den eksakte placering af disse fastlægges i det videre projektforløb.

I Budget 2025 blev det besluttet afsætte 40 mio. kr. årligt i perioden 2025-2028 til leje af 2.100 parkeringspladser i private anlæg. Desuden blev det besluttet, at de 2.100 nye kommunale parkeringspladser gør det muligt at nedlægge op til 525 parkeringspladser i gadeplan. Af disse 525 parkeringspladser er 287 disponeret indenfor bevillingen til grønne initiativer og byrum, hvorfor 238 pladser resterer (BR 29. januar 2025). De 10 pladser indgår i de 287 allerede disponerede pladser. Som følge af beslutning ved Budget 2025 nedlægges de 10 p-pladser og erstattes af leje af 10 p-pladser inden for 500 m.

Der nedlægges ikke yderligere parkeringspladser i forbindelse med klimatilpasnings- og genopretningsprojektet, men grundet etablering af vejbede og nye gadetræer vil der blive flyttet rundt på parkeringspladser internt i gaderne og i kvarteret.

Træer

Der fældes ikke træer i forbindelse med klimatilpasning og vejgenopretning i projektområdet. Der etableres 20-40 nye vejtræer svarende til et til to træer i hver gade som besluttet med ”Grønne tiltag og øget ophold på 21 gader i klimakvarteret ifm. klimatilpasning

Politisk handlerum

Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte,

  • at tillade udskiftning af eksisterende små gadetræer med dårlig vækst og en estimeret restlevetid på mindre end 5 år med nye gadetræer af minimum samme størrelse. Erstatningstræerne skal finansieres inden for projektets økonomi og plantes på den samme lokation. Det eksakte antal eksisterende træer, som vurderes egnet til udskiftning, kvalificeres i det videre projektforløb.
  • at igangsætte en forundersøgelse af, hvor vidt det er muligt at anlægge af en underjordisk vandtank til opsamling af regnvand, som kan anvendes til vanding af plantebede og træer i nærområdet. Forundersøgelsen skal afdække størrelse på anlægs- og projekteringsudgifter, vandingskapacitet samt anlægstekniske forhold. Vandtanken vurderes at skulle have en kapacitet på omtrent 200 m3 og skal forsynes med en tapeanordning. I forbindelse med anlæg af tappested og holdeplads for driftens vandingskøretøj er det nødvendigt enten at etablere et midlertidigt standsningsforbud i tidsrummet fra kl. 07.00 – 16.00 eller nedlægge to parkeringspladser.

Økonomi

Der er siden 2016 samlet afsat 128 mio. kr. (2025 p/l) til de fem klimatilpasningsprojekter, og der er i Budget 2025 afsat 79 mio. kr. (2025 p/l) til de fem genopretningsstrækninger.

Nedlæggelse af 10 parkeringspladser i gul betalingszone medfører et årligt indtægtstab på 0,04 mio. kr. fra 2027 og frem. Mindreindtægterne indgår i beregningen af indtægtsniveauet for betalingsparkering, som bliver fastlagt med førstebehandlingen af budgetforslaget (augustindstillingen). Mindre indtægter har ingen finansiel betydning for Københavns Kommune, men påvirker servicemåltallet 1:1.

På Borgerrepræsentationens møde 29. januar 2025 blev bevillingen til grønne tiltag og øget ophold på 21 gader i Klimakvarteret fra Budget 2025 udmøntet. Der blev afsat 18,0 mio. (2025 p/l) hertil. Heraf er 4,7 mio. kr. (2025 p/l) stjernemarkeret og dermed frigivet med godkendelsen. Med denne indstilling skal de resterende midler frigives, jf. bilag 6.

For at opnå en mere effektiv og overskuelig økonomi- og tidsstyring anbefales, at bevillingerne til vejgenopretning sammenlægges. Sammenlægningen er af ren administrativ karakter og har ingen betydning for indholdet af projekterne. Bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af bilag 6.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, færdiggøres projekteringen og udarbejdelsen af udbudsmaterialet for projektet. Anlægsarbejdet forventes igangsat i 3. kvartal 2026 med forventet ibrugtagning løbende fra december 2027 til december 2029.

Forslag om lov om ændring af færdselsloven mv. forventes ikke at få konsekvenser for de foreslåede trafikforhold i projektforslaget. Derimod kan projektforslag for initiativ 2, der fremlægges i 3. kvartal 2025 efter endt høring, potentielt blive påvirket.

 

                                                                 Søren Wille

                                                                                       / Peter Højer

 

Til top