Mødedato: 22.02.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Drøftelse af trafiksituationen i Guldbergsgade, Nørrebro

Se alle bilag
Teknik- og Miljøforvaltningen skal på baggrund af et medlemsforslag stillet af Venstre drøfte den trafikale situation i Guldbergsgade.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

  1. at Teknik- og Miljøudvalget drøfter trafiksituationen i Guldbergsgade, herunder forvaltningens forsøg på at lette de trafikale gener.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 14. december 2015 følgende medlemsforslag stillet af Venstre:

”at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder en drøftelsessag om den trafikale situation i Guldbergsgade og muligheder for at øge trafiksikkerheden for cyklende og gående og aflaste gaden for tung trafik. Sagen ønskes drøftet på møde i Teknik- og Miljøudvalget inden udgangen af februar 2016”(Bilag 1).

Løsning

Status på den trafikale situation

Nørrebro Lokaludvalg og en lokal borgergruppe har siden 2014 ønsket, at der bliver gennemført en trafikal regulering i Guldbergsgade. Baggrunden for ønsket er blandt andet ombygningen af Nørrebrogade, der har medført en ændring af den måde biltrafikken bevæger sig på i sidegaderne til Nørrebrogade. Det kommer blandt andet til udtryk i krydset Guldbergsgade – Møllegade, hvor lokale beboere oplever en del gennemkørende biltrafik og mange svingende biler

Forvaltningen har arbejdet på at finde løsninger, som kunne godkendes af politiet og imødekomme behovet fra borgerne i området omkring Guldbergsgade.

Forvaltningen vurderer på baggrund af trafikanlyserne, som er nærmere beskrevet nedenfor, at biltrafikken i Guldbergsgade ikke er voldsomt stor, men at den samlede trafikmængde og det at Guldbergsgade er en skolevej, kan være med til at påvirke borgernes oplevelse. 

Der findes ingen trafiktællinger for Guldbergsgade eller de øvrige gader i området fra tiden inden lukningen af Nørrebrogade, som startede som forsøg i 2008 og blev permanent i 2010. Det er derfor ikke muligt, at dokumentere om biltrafikken faktuelt er steget på grund af lukningen.

I september 2014 blev der foretaget to krydstælling i Møllegade – Guldbergsgade krydset. Krydstællingerne viser, at der er en overvægt af biler, der kommer fra den sydlige del af Møllegade og svinger mod Skt. Hans Torv og tilsvarende fra Skt. Hans Torv den modsatte vej mod Peter Fabers Gade. Krydstællingen kan derfor indikere, at der er gennemkørende trafik, der kører uden om spærringen i Nørrebrogade.

For at undersøge dette yderligere blev der derfor udarbejdet en nummerpladetælling for at fastslå størrelsen på den gennemkørende trafik. Tællingen viste, at den gennemkørende biltrafik udgør 15 % af den samlede biltrafik gennem krydset. Det kan ikke heraf konkluderes, at de gennemkørende biler alene er årsag til de oplevede trafikale problemer. Årsagen kan også findes i den samlede trafikmængde, hvor ikke kun biltrafikken, men i særlig grad også de mange cykler, giver udfordringer i trafikafviklingen. I perioder kører der en meget jævn strøm af cyklister i Guldbergsgade på tværs af Møllegade, hvilket gør det meget vanskeligt for biler at svinge fra Møllegade ud i Guldbergsgade. Denne situation stresser nogle bilister og får dem til at svinge, selvom der ikke er plads til det. Dermed opstår konflikter mellem trafikanterne og potentielt farlige situationer, der endnu ikke er ført til alvorlige uheld. 

Forvaltningens trafikale analyser fra 2014 kortlægger derudover, at området ikke er belastet af tung biltrafik. De last- og varebiler, der kører i området, er grundlæggende ærindetrafik til områdets restauranter og institutioner, og forvaltningen vil ikke anbefale, at henvise denne begrænsede lokale trafik til andre veje, da Guldbergsgade, skal kunne forsyne lokalområdets faciliteter.

Forvaltningen har fået foretaget nye trafiktællinger fra området i oktober 2015. Tællingerne svarer tilnærmelsesvis til tællingerne fra 2014. Tællingerne er vedlagt som bilag 2.

Scenarier for at lette de trafikale gener

Forvaltningen har arbejdet med flere forskellige scenarier for et trafikforsøg på baggrund af dialog med borgere, lokaludvalg og Københavns Politi, herunder et forsøg, der ved hjælp af en diagonalspærring lukker for gennemkørende biltrafik i krydset Guldbergsgade – Møllegade. Dette forsøg er blevet afvist af politiet.

Scenarierne samt fordele og ulemper er skitseret i bilag 3. Overordnet kan udledes at:

  • Borgerne ønsker, at Guldbergsgade bliver fredeliggjort med fysiske spærringer for at sikre gaden som skolevej.

  • Politiet ønsker generelt ikke, at der etableres flere fysiske spærringer på Nørrebro, da det besværliggør deres politiarbejde samt mindsker generel fremkommelighed i området. 

Forvaltningen har presset på for at finde en løsning, og har den 20. januar 2016 fået politiets godkendelse af et forsøg i Guldbergsgade, som forvaltningen vurderer tilnærmelsesvis kan have den samme virkning som en fysisk spærring. 

Forsøg med skiltet højresvingsforbud og midlertidige bump


Forvaltningen foreslår to forsøg af ca. seks måneders varighed hver. Begge forsøg består af et skiltet højresvingforbud fra Møllegade i begge retninger (både nord og syd) mod Guldbergsgade samt et antal midlertidige bump, som sikrer, at bilisterne overholder den skiltede hastighed. 
  • I det første forsøg bibeholder man det eksisterende indkørselsforbud i Møllegade i retning mod Nørre Alle.

  • I det andet forsøg fjerner man dette indkørselsforbud, så der bliver mulighed for at køre fra Nørrebrogade gennem Møllegade til Nørre Allé.

Politiet har givet deres godkendelse forudsat, at forsøgene koordineres og etableres samtidig med tiltagene på modsatte side af Nørrebrogade, især den ændrede placering af busslusen i Stengade jf. bilag 3, som er foreslået i Trafikplan Indre Nørrebro (

Begge forsøg vil have en varighed på ca. seks måneder, hvorefter de vil blive evalueret. Skulle der opstå uforudsete problemer i forsøgsperioderne, vil der blive fulgt op på disse, og ændringer vil blive foretaget i samråd med politiet. Der udarbejdes en samlet evaluering af forsøgene, som vil danne baggrund for forslag om en permanent løsning et budgetnotat.

Følgende udføres i forbindelse med evalueringen:

  • Hastighedsmålinger (udføres før, under og efter etablering af forsøgene).

  • Trafiktællinger (udføres før, under og efter forsøgsperioderne).

  • Tal på antallet af overtrædelser af højresvings forbuddet, særligt for kørende mod Sankt Hans Torv fra Møllegade (udføres under forsøgsperioderne).

Det er forvaltningens vurdering, at forsøgene vil mindske den gennemkørende trafik i Guldbergsgade og derved øge trygheden for cyklende og gående. Effekten af  forsøgene kan ikke beskrives før evalueringen foreligger. Når resultatet forelægger, vil udvalget blive orienteret.

Andre scenarier

De scenarier, der er blevet arbejdet med i processen er beskrevet i bilag 3. Alle scenarierne har en udfordring i at skubbe de trafikale problemer til andre gader og samtidig kunne imødekomme politiets ufravigelige krav.

Overordnet drejer det sig i forhold til scenarie 1- diagonalspærringen i Guldbergsgade-Møllegade, om politiets krav om en åbning af den eksisterende spærring i krydset Sjællandsgade/Guldbergsgade, for at kunne sikre deres politiarbejde. Spærringen blev etableret i forbindelse med  Trafik- og Byrumsplan for Sjællandsgade i 2006. Såfremt spærringen skal ændres, vil borgerne i Sjællandsgade-kvarteret skulle høres.Nørrebro Lokaludvalg har, overfor forvaltningen, på det kraftigste modsat sig denne løsning, da det blot skubber problemet længere op af Guldbergsgade til gene for andre borgere. Forvaltningen vurderer, at en del borgere  blandt andet i  Sjællandsgade-kvarteret ved en evt. fremtidig høring vil have samme holdning som lokaludvalget.

Det er disse overvejelser, som ligger til grund for at forvaltningen nu arbejder med det skiltede forsøg, som beskrevet tidligere.

Økonomi

Udgifterne til de konkrete skiltede forsøg i Guldbergsgade kan dækkes af Teknik- og Miljøforvaltningens driftsmidler, mens der forudsættes finansiering via kommende budgetforhandlinger til den ændrede placering af busslusen i Stengade.

Videre proces

For at de beskrevne forsøg kan realiseres, skal følgende forhold være klarlagt:

  • Politiets forudsætning for godkendelsen er den ændrede placering af busslusen i Stengade på den anden side af Nørrebrogade. Trafikplan Indre Nørrebro skal derfor politisk godkendes og der skal afsættes finansiering hertil via Budget 2017. 

  • Hastighedsmålinger skal være foretaget.

  • Orientering af relevante interessenter, herunder Nørrebro Lokaludvalg.

Der vil i forbindelse med etableringen af de to forsøg i Guldbergsgade blive opsat informationsstandere i området, som vil informere om forsøgene og deres varighed.

Når resultatet af forsøgene forelægger, vil udvalget blive orienteret.

 

Pernille Andersen                                   

                                       /Jakob Møller Nielsen               

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. februar 2016

Indstillingen blev drøftet.
Til top