Mødedato: 21.06.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Bydækkende tryghedskortlægning af børns cykling og gang til og fra skole og fritid

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til resultaterne fra den bydækkende tryghedskortlægning, samt forslag til principper for prioritering af tiltag vedrørende børn og unges transport til og fra skole, idræt og fritid.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at resultaterne fra den bydækkende tryghedskortlægning tages til efterretning, jf. bilag 2
  2. at de foreslåede principper fremadrettet anvendes i forbindelse med udvælgelse og udmøntning af projekter vedr. børns transport til og fra skole, idræt og fritid.

Problemstilling                                                          

Oplevelsen af trygge og sikre forhold for børn og unge er afgørende for at fastholde og øge antallet af børn, der cykler og går til og fra skole, idræt og fritid. Antallet af registrerede ulykker blandt børn i trafikken er relativt lavt, men mange forældre oplever utryghed i forbindelse med deres barns vej til og fra skole, idræt og fritid.

For at målrette indsatsen for at forbedre børns muligheder for at cykle og gå til og fra skole, idræt og fritid, blev der med Budget 2020 (BR 31. oktober 2019) (A, B, F, V, Ø og Å) afsat midler til en bydækkende kortlægning af trygheden ved skoler og større fritidstilbud.

Forvaltningen har på den baggrund gennemført en bydækkende kortlægning af trygheden ved skoler og større fritidstilbud samt kortlægning af øvrige relevante data vedr. børns transport til og fra skole, idræt og fritid.

Løsning

Den bydækkende tryghedskortlægning blev gennemført i oktober 2020, og omfattede en spørgeskema- og kortlægningsundersøgelse blandt forældre til børn og unge i Københavns Kommune samt unge i 6.-9. klasse. Undersøgelsen blev gennemført på folkeskoler og privatskoler, samt udvalgte større idrætstilbud. Resultaterne fra kortlægningen udgør, sammen med øvrige tilgængelige data vedr. børns transport til og fra skole, idræt og fritid, et kvalificeret vidensgrundlag for, hvilke indsatser, der er behov for at prioritere i planlægningen af gang- og cykelforhold til og fra skole og idrætstilbud.

Afrapportering af resultater fra den bydækkende tryghedskortlægning

Undersøgelsen er baseret på 7.057 besvarelser på spørgeskema og 13.691 stedspecifikke indtastninger på kort vedr. utrygge steder på vej til og fra skole og fritid. Resultaterne af undersøgelsen er efterfølgende blevet forelagt lokaludvalgene til kommentering, og der er gennemført en kvalificering af resultaterne i samarbejde med områdefornyelser og lokale aktører, som medlemmer af brugerbestyrelser på de udvalgte idrætsanlæg og lokale administrative medarbejdere i Kultur- og Fritidsforvaltningen. Indtastningerne på kort og øvrige inputs fra lokale interessenter fremgår af bilag 2.

De overordnede resultater viser, at elevers oplevede tryghed generelt er højere end forældrenes. 31% af forældre i undersøgelsen er enige eller meget enige i, at vejen til deres barns skole overordnet set er tryg, mens 52 % er uenige eller meget uenige. For elever i 6.- 9. klasse er 68 % enige eller meget enige i, at vejen til skole er tryg, mens 13 % er uenige eller meget uenige.

Cykel og gang er de primære transportformer til skole for elever i Københavns Kommune. I den bydækkende tryghedskortlægning svarer 73 % af forældrene, at deres barn kommer til skole til fods eller på cykel, mens 7 % bliver kørt i bil. Disse tal kan være påvirket af indsamlingsmetoden, idet deltagelse i kortlægningen er frivillig. En tidligere undersøgelse gennemført på vegne af Teknik- og Miljøforvaltningen blandt elever på tværs af klassetrin ude på skolerne fra 2018 indikerer, at andelen af elever der bliver kørt i skole, kan være op til 16 %.

Adspurgt om årsagen til, at forældre vælger at køre deres børn til skole, svarer 32 %, at det skyldes, at de alligevel selv kører bil til arbejde eller uddannelse. 30 % svarer, at de er utrygge ved, at deres barn selv går eller cykler til skole. Forældres oplevelse af utryghed påvirker således valget af transportmiddel. Der er tillige en risiko for, at utryghed kan medføre øget brug af bil, hvilket yderligere kan påvirke oplevelsen af tryghed omkring skolerne negativt for de øvrige trafikanter.

På trods af oplevelsen af utryghed blandt forældre, er det forholdsvist sjældent, at børn og unge er involverede i politiregistrerede ulykker i trafikken i København. Der har de seneste ti år i alt været 61 politiregistrerede ulykker relateret til børns skolevej. Ligeledes er der kun sjældent sammenfald med steder, der opleves utrygge, og de steder, hvor ulykker registreres. Derfor vil indsatser, der har til formål at forbedre trafiksikkerhed, ikke altid medføre øget tryghed, og omvendt.

Tilbud om trafikundervisning, gang- og cykelprøver på skolerne mv. kan bidrage til at styrke børns trafikale kompetencer og dermed forbedre deres sikkerhed og tryghed i trafikken. Ifølge Trafiktest 2020 fra Rådet for Sikker Trafik gennemfører 46 % af skoler i Københavns Kommune gå-prøver i 0.-1. klasse, og 19 % gennemfører cykelprøver i 5.-6. klasse. Ifølge Teknik- og Miljøforvaltningens interne opgørelse bekræfter 63 % af kommunale skoler og 56 % af private skoler, at de har en færdselskontaktlærer.  

Udmøntning af analyseresultaterne

Indsatser målrettet børn og unges transport til og fra skole, idræt og fritid understøtter en række forskellige politiske målsætninger om at forbedre trafiksikkerhed og tryghed, samt fremme cykling og gang, begrænse biltrafik, og styrket social inklusion gennem mobilitet.

Med tryghedskortlægningen og kortlægningen af øvrige relevante data har forvaltningen opnået et styrket vidensgrundlag, der udgør et sammenhængende og systematisk grundlag for prioriteringer af kommende indsatser på tværs af disse målsætninger. For at implementere dette vidensgrundlag i kommunens planlægning og i forbindelse med kommende budgetforhandlinger, foreslår forvaltningen, at resultaterne udmøntes i fem principper til prioritering af tiltag i planlægning og i forbindelse med budgetindspil, og at der udarbejdes tværgående retningslinjer for børns cykel og gangforhold til skole, idræt og fritid. De tværgående retningslinjer indgår også som et initiativ i Handlingsplan for Trafiksikkerhed 2021 – 2025, og vil blive udarbejdet i 2. halvår af 2021.

Principperne beskriver de dokumenterede behov og effekter ved forskellige indsatser, og i hvilket omfang de understøtter de forskellige politiske målsætninger. Principperne udgør en ramme for forvaltningens indsats vedr. børns cykel og gangforhold til og fra skole, idræt og fritid, og er et redskab til at prioritere indsatser på tværs af politiske målsætninger, når der skal træffes faglige eller politiske valg i relation til børns cykel og gang til og fra skole, idræt og fritid. Eksempelvis kan trygheden og sikkerheden ved en bestemt skole forbedres ved at sænke hastigheden for biler, eller begrænse muligheden for indkørsel til området omkring skolen.

Øget fokus på færdselsundervisning kan øge sikkerheden i trafikken, men har ikke nødvendigvis en effekt på forældrenes oplevelse af trygheden i trafikken omkring skolen. Konkret vil principperne eksempelvis kunne anvendes i forbindelse med forslag om initiativer til kommende budgetforhandlinger, ved udmøntning af bevilgede puljer til sikre skoleveje, ved udmøntning af anlægsprojekter med forskellige løsningsmuligheder, samt i forbindelse med forvaltningens løbende planlægning af gang- og cykelforhold til skole, idræts- og fritidstilbud. Principperne er udvalgt på baggrund af tilgængelige data og politiske målsætninger med relation til børns gang og cykling til skole, idræt og fritid.

Koblingen mellem principperne, relevante datagrundlag og politiske målsætninger fremgår af den uddybende oversigt over principperne i bilag 3. De foreslåede principper fremgår af venstre kolonne i nedenstående skema:  

Princip

Indikator på behov for indsats

 

Forventet effekt

Plangrundlag

Trafiksikkerhed

Politiets registrerede ulykker

Data fra landspatientregistret

Konkrete, faglige vurderinger af trafiksikkerhed på specifikke steder

 

Tiltag der lever op til dette princip, øger trafiksikkerheden og reducerer risikoen for ulykker

Kommuneplan 2019, Nulvision for dræbte og alvorligt tilskadekomne i Københavns trafik i 2025, Handlingsplan for trafiksikkerhed 2021-2025

Oplevet tryghed

Bydækkende tryghedskortlægning, 2020

Data fra den tilbagevendende to-årlig spørgeundersøgelse ifm. Københavns Cykelregnskab

Data fra den tilbagevendende undersøgelse i Børnesundhedsprofilen

 

Tiltag der lever op til dette princip, forbedrer tryghed i forbindelse med børns vej til og fra skole og fritid

Københavns Cykelstrategi 2011-2025

 

Cykel og gang

Skoletransportvaneundersøgelse, 2018

Bydækkende tryghedskortlægning, 2020

Data fra den tilbagevendende undersøgelse i Børnesundhedsprofilen

 

Tiltag der lever op til dette princip, forbedrer cykel og gangforhold for børn og unge

Kommuneplan 2019, KBH 2025 Klimaplanen, Fællesskab København 2025 og Cykelstrategi 2011-2025

Lige muligheder

Bydækkende tryghedskortlægning, 2020

Intern kortlægning af skolers tilbud om trafikundervisning

 

Tiltag der lever op til dette princip, sikrer en ensartet tilgang til udvikling af børn og unges trafikale kompetencer på tværs af byen, herunder indsatser, der understøtter cykling og gang blandt børn i udsatte byområder

Kommuneplan 2019, Københavns Sundhedspolitik 2015-2025

 

Begrænsning af biltrafik

Skoletransportvaneundersøgelse, 2018

Bydækkende tryghedskortlægning, 2020

DTUs årlige transportvaneundersøgelse

Børnelivszoner

 

Tiltag der lever op til dette princip, begrænser biltrafik omkring skoler og fritidstilbud

Kommuneplan 2019, Ekspertgruppens anbefalinger om luftforurening

 

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Med vedtagelsen af Handlingsplan for trafiksikkerhed 2021-2025 på mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 7. juni igangsættes arbejdet med at udvikle tværgående retningslinjer for udformning af gode cykel- og gangforhold i Københavns Kommunes planlægning af skoler, idræts- og fritidstilbud. Retningslinjerne kan eksempelvis anvendes i forbindelse med etablering af nye skoler og idrætsanlæg. Dette arbejde vil ske i forlængelse af den bydækkende tryghedskortlægning og de foreslåede principper, og vil blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget ultimo 2021.

Udarbejdelse af principper for udformning af børns cykel- og gangforhold til og fra skole, idræt og fritid i planlægningen af skoler, idræts- og fritidstilbud, vil også blive koordineret med det eksisterende samarbejde om trafiksikkerhed med øvrige forvaltninger.

Børne- og Ungdomsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget orienteres efterfølgende om resultaterne på førstkommende udvalgmøder.

Søren Wille

                                            / Lone Byskov

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 21. juni 2021

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top