Mødedato: 21.06.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Forbedring af trafikale forhold på Vigerslevvej og adgang til Vigerslevparken, Valby

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til projektforslag, der vil forbedre den trafikale sikkerhed og tryghed på Vigerslevvej og skabe bedre adgangsforhold til Vigerslevparken.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslag i bilag 4 danner grundlag for videre projektering og anlæg af trafikale forbedringer på Vigerslevvej samt forbedrede adgangsforhold til Vigerslevparken.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog 3. maj 2018 kvarterplanen for Områdefornyelsen Folehavekvarteret (A, Ø, Å, B, F og O). Områdefornyelsens midler kommer fra Byfornyelsesrammen. Det er en fast ramme, som ikke indgår i budgetforhandlingerne. Når områdefornyelsens kvarterplan godkendes af BR, frigives hele områdefornyelsens bevilling. Områdefornyelsens kvarterplan beskriver de to projekter ”Vigerslevvej” og ”Vigerslevparken”, der har til formål at sænke hastigheden på Vigerslevvej, gøre det tryggere og mere sikkert at krydse vejen til fods, gøre vejen grønnere og forbedre adgangsforholdene til parken. De to projekter er siden administrativt sammenlagt til ét projekt.  

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til projektforslaget, jf. bilag 4. Projektet er finansieret af midler fra kvarterplanen for Områdefornyelsen Folehavekvarteret. Projektet medfører en række fysiske forandringer, hvorfor det forelægges Teknik- og Miljøudvalget.

Løsning

Trafikken på Vigerslevvej på strækningen mellem Gl. Køge Landevej og Folehaven/tilkørsel til Holbækmotorvejen er præget af høj hastighed til fare og utryghed for lokale beboere. Vejen virker derfor som en barriere, der adskiller Folehavekvarterets beboere fra Vigerslevparken, som er områdets største grønne rekreative område.

Projektet har til formål at sænke farten på vejen, skabe trygge overgange på strækningen mellem Folehaven og Blommehaven for beboere og brugere af Vigerslevparken, herunder særligt for lokalområdets børn og unge, samt skabe en begrønning af vejen, som er med til at skabe en fartdæmpende effekt på strækningen. Et overordnet mål er at styrke det udsatte byområde Folehavekvarteret ved at lette adgangen til Vigerslevparken.

I projektet etableres fire midterheller på strækningen mellem Folehaven og Blommehaven, hvoraf to er placeret i forbindelse med indgangene til Vigerslevparken og indeholder støttepunkter for fodgængere. De fire midterheller samt otte tilhørende sideheller vil bryde vejens lineære forløb. Forvaltningen vurderer, at denne løsning er den mest effektive måde at sænke farten på strækningen. To af midterhellerne samt fem af sidehellerne indeholder nye vejtræer, der bidrager til en begrønning af vejen, jf. bilag 4 A-D. Det er en forudsætning for etablering af de fire midterheller, at der nedlægges 35 parkeringspladser.

Udover de nævnte heller og træer vil projektet også opgradere en eksisterende parkindgang mellem Vigerslevvej og Vigerslevparken i forlængelse af vejen Åhaven med ny asfaltbelægning og mere grønt jf. bilag 4B. Derudover etableres en ny parkindgang i forlængelse af vejen Kirsebærhaven. Her plantes desuden et nyt træ, jf. bilag 4C. I dag er der kun én indgang til parken langs strækningen, og endnu en indgang vil derfor forbedre adgangsforholdene betydeligt.

Busdriften på Vigerslevvej opretholdes uændret. To stoppesteder i nordgående retning beliggende ved de nye fodgængerovergange ved hhv. Kirsebærhaven og Åhaven rykkes begge ca. 30 meter i nordlig retning for at skabe bedre oversigtsforhold for krydsende fodgængere.

Det kan endvidere bemærkes, at Vigerslevparken står overfor en større omlægning i årene 2023 og frem, hvor parken skal kunne opsamle og forsinke øgede regnvandsmængder. Harrestrup Å, der løber gennem parken, vil i den forbindelse blive naturgenoprettet, og der vil blive etableret nye broer, fugleøer og skabt en større biodiversitet (TMU 18. december 2020). Forvaltningen vurderer, at flere borgere fremover vil krydse Vigerslevvej for at bruge parken, og at der derfor er behov for tryggere og mere sikre overgange samt en fredeligere trafikafvikling.

Konsekvenser for træer

Der er i dag ingen træer på Vigerslevvej. I projektforslaget foreslås plantet otte træer, hvoraf syv træer plantes i forbindelse med midter- og sideheller, og et træ plantes ved den nye parkindgang overfor Kirsebærhaven. Træerne der plantes, vil være lind og sølvpil.

Konsekvenser for bilparkering

Der nedlægges 35 parkeringspladser udenfor betalingszonen som konsekvens af projektet. Der er foretaget en parkeringstælling, som viser en belægningsprocent på 97 % kl. 22 på strækningen mellem Folehaven og Blommehaven, hvor midterhellerne placeres.  Belægningsprocenten er højest kl. 22, hvor den varierer mellem fuld belægning på 100 % til under 80 %, alt efter hvor på strækningen der måles. Belægningen er på 55 % kl. 12 og 77 % kl.17. Det er ikke muligt at etablere erstatningsparkeringspladser i området, da vejstrækningen udelukkende er omgivet af private fællesveje.

Alternativt forslag

Det er muligt at etablere en reduceret udgave af projektet, hvor den nordligste midterhelle og de to tilhørende sideheller udgår, jf. bilag 4E. Projektet vil da føre til samlet nedlæggelse af 17 parkeringspladser i stedet for 35. Det er forvaltningens vurdering, at en reduceret udgave af projektet vil give mindre tryghedsskabende og begrønnende effekt. I en reduceret udgave plantes der to færre træer, dvs. 6 træer i alt i stedet for 8. Der er størst lokal opbakning til den fulde løsning, jf. bilag 5.

Høring

Områdefornyelsens styregruppe har nedsat en lokal arbejdsgruppe, der har deltaget i projektets udvikling, og bidraget med lokale perspektiver. Denne gruppe tilslutter sig projektet. Arbejdsgruppen er blevet forelagt parkeringstællingerne, og der er bred opbakning i gruppen til at nedlægge 35 parkeringspladser for til gengæld at øge den trafikale sikkerhed og tryghed, begrønne vejen og gøre Vigerslevparken mere tilgængelig.

Movia og ØKF har været hørt i forbindelse med flytning af de to busstoppesteder, og de har ingen kommentarer. Politiet har godkendt projektet i sin helhed.

Høringssvar fra Valby Lokaludvalg

Projektet har været fremlagt for Valby Lokaludvalg. Lokaludvalget er i den forbindelse kommet med et høringssvar, jf. bilag 5. I høringssvaret bakker Lokaludvalget op om projektet, idet det leverer højt prioriterede ønsker om øget trafiksikkerhed og samtidigt forbedrer overgange og adgangsforhold til Vigerslevparken. Lokaludvalget vurderer, at projektet lever op til formålet og noterer sig, at den lokale arbejdsgruppe bakker op om projektet.

Forvaltningens bemærkninger

Forvaltningen tager lokaludvalgets opbakning til projektet til efterretning.

Økonomi

Projektet er finansieret via midler fra kvarterplanen for Områdefornyelsen Folehavekvarteret. Da nedlæggelse af parkeringspladserne sker udenfor betalingszonen, har indstillingen ingen økonomiske konsekvenser.

Da projektet er finansieret af midler til områdefornyelser, er der ikke afsat midler til afledt drift. De afledte driftsudgifter forventes at udgøre 0,07 mio. kr. pr. år fra 2022 og frem. Teknik- og Miljøforvaltningen er i dialog med Økonomiforvaltningen om en model, der sikrer, at der afsættes afledt drift til de projekter, der bliver etableret i forbindelse med områdefornyelserne. Hvis der ikke bliver lavet en model, skal den afledte drift finansieres inden for Teknik- og Miljøudvalgets nuværende driftsramme, såfremt der ikke findes finansiering til udgifterne i budgetforhandlingerne. Finansiering af den afledte drift inden for Teknik- og Miljøudvalgets ramme vil medføre et lavere serviceniveau – enten i det pågældende område eller i hele byen, da der ikke er afsat budget til de øgede driftsudgifter.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalgt har godkendt indstillingen, igangsætter Teknik- og Miljøforvaltningen den videre projektering. Projektet forventes fysisk igangsat november 2021 og ibrugtaget primo 2022.  

 

Søren Wille

                                                      /Lone Byskov

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 21. juni 2021

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:

”dog således at. parkeringspladserne skal reetableres i nærområdet og inden for projektets økonomi.”

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 2 stemmer mod 8. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: C og V.

Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

 

Indstillingen blev godkendt med 8 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

Imod stemte: C og V.

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Vil kan ikke være med til at nedlægge parkeringspladser, når der i forvejen opleves mangel på parkeringspladser om aftenen og natten.”

 

Til top