Mødedato: 21.06.2006, kl. 14:00

Redegørelse om udarbejdelse af lokalplan for et område ved Titangade, Sigurdsgade og Rådmandsgade ("Titangade" tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 76)

Se alle bilag

Redegørelse om udarbejdelse af lokalplan for et område ved Titangade, Sigurdsgade og Rådmandsgade ("Titangade" tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 76)

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. juni 2006

 

 

Sager til drøftelse

 

30.      Redegørelse om udarbejdelse af lokalplan for et område ved Titangade, Sigurdsgade og Rådmandsgade ("Titangade" tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 76)

 

TMU 390/2006  J.nr. 611:211.0001/05

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen fremsender nærværende redegørelse til udvalgets drøftelse med henblik på udarbejdelse af forslag til tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 76 "Titangade".

 

 

RESUME

Det er CVU Øresunds hensigt at opføre ca. 13.800 m2 nybyggeri til undervisningsformål, og derved skabe de fysiske rammer for at samle en række sundhedsfaglige uddannelser i København. Lokalplanområdet er på ca. 27.000 m2, og den eksisterende bebyggelse, der bevares i området er ca. 12.500 m2. Det aktuelle lokalplanområde, der er lig med området for en gennemført arkitektkonkurrence er afgrænset af Titangade, Sigurdsgade og Rådmandsgade.

Bygge- og Teknikudvalget godkendte i mødet den 9. november 2005 plangrundlaget for udskrivelse af en arkitektkonkurrence for udvikling af området. Efterfølgende er arkitektkonkurrencen afholdt og vinderprojekt skal danne grundlag for en lokalplan for området.

Området er omfattet af lokalplan nr. 76, "Titangade" med tillæg 1 og 2 og byggeriet kræver et 3. tillæg til lokalplanen.

I lokalplan nr. 76 er der ikke fastlagt egentlige anvendelsesbestemmelser for det aktuelle område, men i formålsparagraffen forudsættes, at området anvendes til undervisningsformål. Tillæg nr.1 muliggjorde opførelse af en børneinstitution i en anden af karré. Tillæg nr. 2 muliggjorde Industrikollegiet, der indgår i det aktuelle lokalplanområde, og tillæg 2 vil blive erstattet af det nye tillæg 3. Lokalplanen forudsætter ikke kommuneplantillæg.

Bebyggelsesprocent fastlægges i tillæg 3 til 110 for området som helhed. Der fastlægges bebyggelsesregulerende bestemmelser i form af en principiel bebyggelsesplan og bebyggelse i 2-4 etager. Ved det spidse hjørne mellem Sigurdsgade og Rådmandsgade samt hjørnet ved Titangade og Sigurdsgade bevares en række eksisterende bygninger. Forvaltningen vil foreslå at der udarbejdes en alternativ indretning heraf for evt. fremtidige udviklingsmuligheder.

Friarealet foreslås fastlagt til 60 pct. af boligetagearealet og 15 pct. af det øvrige areal. CVU Øresund vurderer, at der ikke er et behov for en parkeringsdækning med 1 p-plads pr. 100 m2 etageareal, hvilket dog ikke er nærmere dokumenteret og kravet foreslås fastholdt. Der vil endvidere blive fastlagt bestemmelser om cykelparkering.

Forvaltningen har vurderet, at der ikke i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer skal udarbejdes miljørapport i tilknytning til lokalplanforslaget.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge og Teknikudvalget godkendte i mødet den 9. november 2005 indstilling fra Plan & Arkitektur vedrørende rammerne for udskrivelse af en arkitektkonkurrence for udvikling af et område ved Titangade på Ydre Nørrebro (BTU 614/2005). Indstillingen er lagt til gennemsyn i borgmester Klaus Bondams forkontor, Rådhuset 1. sal, som bilag A. I indstillingen blev der redegjort for nuværende status for området/kvarteret, gældende planforhold samt synspunkter på opgavens løsning, herunder ønsker om indpasning i og understregning af den karakteristiske bystruktur på stedet.

CVU Øresund (Center for Videregående Uddannelse) ønsker at udvikle et ca. 27.000 m2 stort område på Ydre Nørrebro nærmere bestemt karreen, der omkranses af Titangade, Sigurdsgade og Rådmandsgade (bilag 1 og 2).

Det er CVU Øresunds hensigt at opføre ca. 13.800 m2 nybyggeri til undervisningsformål, og derved skabe de fysiske rammer for at samle en række sundhedsfaglige uddannelser og skabe et center for mellemlange videregående uddannelse indenfor sundhedssektoren i København. CVU Øresund har ønsket at bevare eksisterende bygninger til undervisningsformål indenfor området, så de kan indgå i en samlet løsning. Den eksisterende bebyggelse, der ønskes bevaret omfatter ca. 12.500 m2 etageareal inklusive Industriens arbejdsgivers Kollegium, Industrikollegiet, på Rådmandsgade.

 

CVU Øresund har afholdt en totalentreprisekonkurrence med fem indbudte teams. Forvaltningen har efter anmodning medvirket som rådgiver for dommerkomiteen. Konkurrencen blev afsluttet den 19. april 2006, og en enig dommerkomite udpegede et projekt udarbejdet af KHR AS arkitekter m.fl. som vinder, idet projektet var det, der bedst opfyldte de opstillede arkitektoniske, funktionelle og økonomiske krav.

 

Vinderprojektet

Af dommerbetænkningen fremgår det, at projektet tager afsæt i den eksisterende laboratoriebygning langs Rådmandsgade, og bygningens langstrakte forløb rundt om den indre grønne campuspark når punktvis ud til gadelinierne langs både Sigurdsgade og Titangade for til sidst at kulminere ved hjørnet af Titangade og Rådmandsgade i en markant plads og et portmotiv. Her placeres to idrætssale som en selvstændig bygning, der på denne måde kan indgå som en offentlig ressource i området. Det vurderes i betænkningen, som et meget positivt træk, at forslaget behandler denne ende af grunden og giver det nye CVU en tydelig eksponering mod Tagensvej som en af de overordnede gader i København. Byggeriets højder udspringer af den eksisterende laboratoriebygnings fire etager og aftrappes trinvist for til sidst mod syd at være i kun to etager.

I dommerbetænkningen bemærkes det videre, at forslaget bygningsmæssigt tager udgangspunkt i at skabe en kontrast mellem byggeriets mere lukkede, tyngdeprægede yderside som fremtræder med en overflade af bakkesand mod de omkringliggende gader, og de indre mere åbne glasfacader mod den grønne campushave. Store udskæringer i den ydre facadeskal markerer fællesfunktionerne omkring de små pladser, så bygningen her åbner sig og deler ud af sit liv til disse pladser. Bilag 3 viser illustrationer af projektforslaget.

 

Kvarteret og lokalplanområdet

Kvarteret er præget af store karreer og af en karakteristisk gadestruktur, som er resultatet af en række gadeplaner, der blev gennemført i årtierne omkring 1900, hvor der bl.a. indgik diagonalgader i bymønstret. Denne gadestruktur giver de særlige trekantede karreformer, og de markante vejkryds med 5 og 6 vejudmundinger ofte i forbindelse med pladsdannelser, som har en særlig byarkitektonisk betydning for kvarterets struktur. De optræder bl.a. i skæringen ved henholdsvis Sigurdsgade/Rådmandsgade og Titangade/Rådmandsgade, selv om de i deres nuværende udformning ikke fremtræder særligt veldefinerede.

Det aktuelle lokalplanområde er i dag i væsentligt omfang karakteriseret ved erhvervsbebyggelse, overvejende som fritliggende enkeltbygninger med forskellige dimensioner. Områdets bebyggelsesstruktur har en ustruktureret og "tilfældig" karakter, præget af de enkelte virksomheders forskelligartede behov for bygningsmæssige ændringer igennem årene. Laborantskolen og Industrikollegiet i den østlige del af karréen er de eneste større nyere bebyggelser i området. Der er ikke bebyggelse med høj bevaringsværdi inden for det aktuelle område. I kvarteret findes enkelte fine træbeplantninger.

De omkringliggende karreer er præget af nyere etageboligbebyggelser, herunder bebyggelsen "Fogedgården" fra 1943, tegnet af arkitekt Kaj Fisker, samt af den i 1991 fuldførte almene bebyggelse "Titanparken" langs den midterste del af Titangade. Bilag 4 viser fotos fra området.

Trafikalt er området velbeliggende med mange buslinier langs de større gader. I forbindelse med en eventuelt kommende metroringbane, er der planlagt en metrostation ved krydset Sigurdsgade/ Haraldsgade/ Tagensvej (Rådmandsmarken) og en lidt længere væk ved Vibenhus Runddel (Vibenhus Runddel).

 

Vurdering

Forvaltningen finder at en udbygning af området med det aktuelle projekt for CVU Øresund vil være et væsentligt byarkitektonisk løft for området som helhed. Bebyggelsen vil fremtræde med sin egen identitet og som et stærkt hovedgreb i området, der er præget af uensartet bebyggelse.

Som et væsentligt tilskud til kvarteret indrettes der pladser ved de spidse karréhjørner, der udgør et karakteristisk motiv i kvarteret, ligesom der optræder pladsdannelserne, der skærer sig ind som lommer i karréen. Pladserne vil indgå som vigtige bymiljømæssige elementer, der kan tilfører området mulighed for liv i gaderne, og skabe en sammenhæng til de omgivende bebyggelser og områder.

 

Planforhold

Området er omfattet af lokalplan nr. 76, "Titangade" med tillæg 1 og 2 og gennemførelse af byggeriet kræver udarbejdelse af et tillæg nr. 3.

I lokalplanen er der ikke fastlagt egentlige anvendelsesbestemmelser, men i formålsparagraffen forudsættes, at området (del af underområde O) med tiden tænkes anvendt til undervisningsformål.

Der er for området alene fastsat bebyggelsesregulerende bestemmelser, herunder en maksimal bebyggelsesprocent på 110. Det blev tillige bestemt, at væsentlige ændringer af bebyggelsesforholdene i dette område - ud over eventuel opførelse af et posthus, der imidlertid blev opført uden for området - forudsatte udarbejdelse af supplerende lokalplan.

Tillæg nr.1 til lokalplan nr. 76 muliggør opførelse af en børneinstitution i karreen begrænset af Tagensvej, Hermodsgade, Sigurdsgade og Titangade, og er beliggende uden for det aktuelle område.

Tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 76 er udarbejdet i forbindelse med kollegiebyggeriet ud mod Rådmandsgade for et område i den aktuelle karré. Området indgår i det aktuelle lokalplantillæg, og vil blive erstattet af dette.

Området er i Kommuneplan 2005 fastlagt som O3-område til offentlige formål som institutioner og andre sociale formål, skoler og andre uddannelsesformål, ikke varige kolonihaver, sportsanlæg, hospitaler og andre sundhedsmæssige servicefunktioner, kulturelle formål, ungdoms-, kollegie- og ældreboliger samt administration.

 

Lokalplanindhold

Lokalplanen foreslås at omfatte karréen, der er afgrænset af Titangade, Sigurdsgade og Rådmandsgade og er identisk med konkurrenceområdet. I forudsætningerne ved konkurrencens udskrivelse fremgik det, at det var hensigten, at lokalplanen skulle omfatte det fulde underområde O i lokalplan 76, som fremgår af bilag 5. Der er dog så stor usikkerhed om de fremtidige ønsker til anvendelse og indretning af ejendommene uden for den aktuelle karré, at forvaltninger ikke finder grundlag for at medtage dem i dette lokalplantillæg.

Lokalplanen udarbejdes i overensstemmelse med rammerne i Kommuneplan 2005, og forudsætter ikke kommuneplantillæg.

Den maksimale bebyggelsesprocent fastlægges til 110 for området som helhed. Der fastlægges bebyggelsesregulerende bestemmelser i form af en principiel bebyggelsesplan svarende til konkurrenceforslags projekt og i 2-4 etager.

Ved det spidse hjørne mellem Sigurdsgade og Rådmandsgade bevares en række eksisterende bygninger til undervisningsformål. Ved en evt. fremtidig udbygning af området finder forvaltningen dog, at hjørnets markante og iøjnefaldende placering i området fordrer en bygningsmæssig afslutning og en markering af pladsen i sammenhæng med de øvrige hjørner omkring dette kryds, og der forudsættes derfor udarbejdet en plan for en fremtidig udformning af denne del af området. Ved hjørnet af Titangade og Sigurdsgade bevares også en eksisterende, som ikke forventes fastlagt som bebyggelse i lokalplanen. Det skal bemærkes, at den eksisterende lovlige bebyggelse kan opretholdes så længe dette ønskes. Bilag 2 viser lokalplanområdet med både den nye og den opretholdte bebyggelse.

Der er ikke fastsat krav til etageantal, friarealer og parkering for kommuneplanens O-rammer (offentlige formål), og disse fastlægges i lokalplanlægningen. Friarealet foreslås for det aktuelle område fastlagt til 60 pct. af boligetagearealet og 15 pct. af erhvervsetagearealet. Parkeringskravet forudsættes fastsat til 1 parkeringsplads pr. 100 m² etageareal. Parkeringen er i projektet placeret på terræn. CVU Øresund vurderer, at der ikke er et behov for den udmeldte parkeringsdækning, hvilket dog ikke er nærmere dokumenteret og kravet om 1 p-plads pr. 100 m2 etageareal foreslås derfor fastholdt.

I forbindelse med den videre bearbejdning af projektet bør udformningen af parkeringen dog søges optimeret, så der opnås mere attraktive friarealer i den indre del af karréen.

Der vil endvidere blive fastlagt bestemmelser om cykelparkering. Forvaltningen vurderer, at 50-60 % af de studerende vil benytte cykel til og fra uddannelsesinstitutionen. Således er det væsentligt, at cykelparkeringen indpasses tilfredsstillende i de nye byrum. Det vurderes, at der vil være behov for op mod 1500 cykelparkeringspladser i området. Der påregnes endvidere optaget bestemmelser til sikring af eventuel bevaringsværdig beplantning.

 

Områdefornyelse i Haraldsgadekvarteret

Lokalplanområdet indgår i Haraldsgadekvarteret, der omfatter området mellem Lersø Parkallé, Jagtvej, Tagensvej og Ringbanen, som Borgerrepræsentationen har udvalgt til områdefornyelse.  Kommunen har fået tilsagn fra Socialministeriet om støtte til projektet. Det forventes, at projektet går i gang til september, og første del vil dreje sig om organiseringen af projektet med valg af en lokal styregruppe, ansættes personale mv. Det forventes, at borgerinddragelsen, som skal resultere i vedtagelsen af et byfornyelsesprogram, går i gang i begyndelsen af 2007 og strækker sig frem til sommeren 2008. De væsentligste temaer for områdefornyelsen forventes at blive integration og beskæftigelse samt realiseringen af en byrumsstrategi for kvarteret.

CVU Øresunds projekt vil i den forbindelse blive et væsentligt bidrag til forbedring af kvarterets i dag miserable byrum. Endvidere tilfører projektet et offentligt torv på hjørnet af Titangade og Rådmandsgade, og der lægges op til at de planlagte motions- og gymnastikrum kan anvendes af beboerne som kulturelt mødested o.l. og den urbane have bliver et halvoffentligt rum. Projektet vil således kunne spille sammen med områdefornyelsesprojektet og medvirke til at løfte området.

 

Miljøvurdering

Lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Forvaltningen har vurderet, at der ikke i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer skal udarbejdes miljørapport i tilknytning til lokalplanforslaget. I forbindelse med vurderingen har forvaltningen hørt Kulturmiljørådet og Bymuseet. Der er ikke modtaget udtalelser fra Kulturmiljørådet inden for høringsperioden, mens Bymuseet ud fra arkivalsk kontrol bemærker, at der ikke er kendte arkæologiske forekomster i området.

I vurderingen indgår, at området er præget af meget forskellige bebyggelsesformer og -anvendelser, samt at flere af områdets bygninger allerede anvendes til undervisnings- og kollegieformål. Ud over at videreføre eksisterende anvendelse, vil den påtænkte nye bebyggelse til undervisningsformål med sin arkitektur og grønne indslag kunne bidrage til en vis højnelse af områdets bymæssige kvaliteter. Der er således lagt til grund, omfanget af projektet set i forhold til den nuværende udformning og karakter af lokalplanområdet og omgivelser er af begrænset karakter, der ikke vurderes at få væsentlig indvirkning på miljøet.

Beslutningen vil blive offentliggjort efter teknik- og Miljøudvalgets behandling af denne redegørelse.

 

Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over indstillinger, der skal miljøvurderes.

Sagstypen er ikke omfattet af Teknik- og Miljøudvalgets positivliste over sager, der skal miljøvurderes

 


BILAG VEDLAGT

1.       Luftfoto af området

2.       Tillægsområdet med bebyggelsesprincipper.

3-a     Illustrationer af konkurrencens vinderprojekt

3-b     Illustrationer af konkurrencens vinderprojekt

4.       Fotos fra området

5.       Underområder i lokalplan nr. 76

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

A.      Indstilling af 28. oktober 2005 fra Plan & Arkitektur vedrørende plangrundlaget for udskrivelsen af en arkitektkonkurrence for udvikling af et område ved Titangade med undervisningsbebyggelse.

B.       Dommerkomiteens betænkning om ny Campus for CVU Øresund

 

 

Ulrik Winge


 

Til top