Startredegørelse "Sundmolen i Nordhavn"
Teknik- og Miljøudvalget skal godkende, at der igangsættes udarbejdelse af lokalplan med henblik på en omdannelse af Sundmolen til et nyt kvarter i Nordhavn med boliger og serviceerhverv.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at der udarbejdes forslag til lokalplan ”Sundmolen i Nordhavn” på baggrund af intentioner og opmærksomhedspunkter, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.
Problemstilling
Ved den indledende planlægning for Nordhavn indgik Københavns Kommune, Staten og By & Havn en aftale om anlæg af en metro til Nordhavn, hvor Københavns Kommune forpligter sig til at tilvejebringe et plangrundlag for totalt 870.000 m2 i Nordhavn.
1. etape af byudviklingen i Nordhavn består af planerne for "Århusgadekvarteret" (vedtaget i Borgerrepræsentationen december 2011). 2. etape består af lokalplanerne for ”Århusgadekvarteret Vest ” og ”Trælastholmen”, hvor den nye metrolinje og metrostationerne skal ligge (vedtaget i BR november 2013), samt lokalplanen for ”Levantkaj Vest” hvor Copenhagen International School placeres (vedtaget i BR december 2013).
Lokalplanen for ”Sundmolen” er således 3. etape af byudviklingen i Nordhavn. På ”Sundmolen” planlægges der for ca. 137.000 m2. Sammen med de andre lokalplaner er der i alt lokalplanlagt for 707.000 m2 i Nordhavn. Den videre planlægning vil Københavns Kommune se på i samarbejde med staten og By & Havn.
Med henblik på udarbejdelsen af lokalplanen vedtages nu en startredegørelse. Startredegørelser opridser grundlaget for kommunens arbejde med den videre lokalplanlægning, og angiver de væsentligeste emner, som lokalplanforslaget skal indeholde.
Løsning
Med udviklingen af ”Sundmolen” tages der nye skridt mod realiseringen af Nordhavn som fremtidens bæredygtige bydel, og yderligere et område i havnen vil blive åbnet for byens borgere.
Nordhavnsprojektet bygger på seks visioner for fremtidens bæredygtige by: En dynamisk by, en miljøvenlig by, en levende by, en by med grøn trafik, en by ved vandet og en by for alle. Visionerne, der også har ligget til grund for 1. og 2. etape af Nordhavnsprojektet, fungerer som ramme for planlægningen. I det videre arbejde med planen, vil der også på Sundmolen blive sat fokus på konkrete emner som understøtter visionerne, som f.eks. bevaring af eksisterende bygninger, offentlig adgang til vandet, en blandet erhvervs- og boligbebyggelse, optimale forhold for fodgængere og cyklister, innovative affaldsløsninger mm.
Der skabes et varieret bykvarter med en god og offentlig tilgængelig adgang til vandet. Der etableres nye kanaler, og der vil blive arbejdet med bebyggelsens beliggenhed ved vandet.
Lokalplanområdet indeholder mulighed for at opretholde ca. 45.000 m2 i eksisterende byggeri, primært i form af erhverv. Derudover er der mulighed for cirka 92.000 m2 nybyggeri, primært i form af boliger i 3-6 etager.
Sundmolen vil få en stationsnær placering i forhold til de kommende metrostationer ved Århusgade og på Trælastholmen, der ligger lige ved Sundmolen. Samtidig ligger området direkte op ad cykelstien i ”det grønne loop” – Nordhavns højklassede cykelforbindelse. Der er således et godt udgangspunkt for at skabe en tæt og levende bydel, hvor de bløde og kollektive trafikformer har gode vilkår. Cykelparkering følger kommuneplanens normer.
Trafik og parkering
Biltrafikadgangen til Sundmolen vil ske fra Sundkrogsgade. Trafikken på selve Sundmolen vil fordele sig fra en vej langs Orientkaj på Sundmolens nordside. Parkeringsnormen for biler fastlægges til et antal pladser ud fra størrelsesordenen højest 1 pr. 200 m2 etageareal. Parkeringspladserne placeres i konstruktion.
Byudviklingsaftale
For at understøtte visionerne for Nordhavnsprojektet, indenfor områder der ligger ud over generelle lokalplankompetencer, arbejdes der sammen med By & Havn på en byudviklingsaftale som supplement til plangrundlaget. Byudviklingsaftalen forventes at kunne indeholde emner vedrørende bæredygtighed, daginstitutioner og parkering.
Udbygningsaftale
Der er til de øvrige lokalplaner i Nordhavn indgået udbygningsaftaler om diverse infrastrukturanlæg. Det kan forventes, at der i forbindelse med lokalplanarbejdet med ”Sundmolen” ligeledes vil blive arbejdet med en udbygningsaftale for infrastrukturanlæg i området.
Der henvises i øvrigt til bilag 2, faktaark.
Byliv
Det nye bykvarter vil kunne understøtte og synliggøre kommunens arkitekturpolitik, der har byens egenart som et hovedmål. Herunder hører blandt andet Københavns forhold til vandet og omdannelsen af tidligere havneområder med historiske anlæg og bygninger. Sundmolen skal have en særlig egenart, i tråd med princippet om at hvert kvarter i Nordhavn gives en særlig karakter. Der lægges op til en tæt, varieret bebyggelse udformet som mindre karréer i 3-6 etager. De nye bebyggelser skal tydeligt adskille sig fra de eksisterende pakhuse på Sundmolen. Egenarten for Sundmolen bliver således en kombination af de eksisterende pakhuse og ny tæt, mindre karrébebyggelse.
Der etableres offentlige promenader langs Sundmolens eksisterende kajkanter, og der etableres tre mindre byrum i tilknytning til vandet. Samtidig vil der blive arbejdet med at skabe et tydeligt grønt, rekreativt forløb igennem bebyggelsen.
Bæredygtighed
Lokalplanområdets bæredygtighed understøttes af den gode beliggenhed i forhold til den kommende metrolinje og cykelsti. Det skal afklares, hvilke konkrete tiltag der skal satses på i planlægningen og udbygningen af Sundmolen. Lokalplanområdet vil blive udpeget som lavenergiområde efter bygningsklasse 2020.
Som et led i at gøre Nordhavn til et ’grønt laboratorium’ i København, er Sundmolen allerede blevet præcertificeret til en guldmedalje efter ”DGNB”s standarder for miljøcertificering på bydelsniveau. DGNB er et tysk certificeringssystem, ”Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen”, der anvendes bredt i byggebranchen. Det er intentionen, at alt nybyggeri certificeres efter ”DGNB”. Endvidere arbejder By & Havn og Københavns Kommune sammen om at etablere et centralsug-anlæg til affald på Sundmolen.
Kommuneplan
Lokalplanen udarbejdes inden for rammerne af Kommuneplan 2011.
Opmærksomhedspunkter i den videre planlægning
- Støj: Støjen fra containerterminalen overskrider grænseværdierne for boliger i området. Det er derfor nødvendigt, at se nærmere på hvordan støjen kan nedbringes, eller hvordan boligerne kan beskyttes mod støj.
- Bæredygtig bydel: Der arbejdes med etablering af en tydelig grøn struktur i området samt en effektiv cykelsti gennem området.
- Levende byrum: Der arbejdes med at sikre, at nye byrum og promenader fremstår som grønne, inviterende og trygge at færdes i.
- Adgang til vandet: Vandet skal kunne opleves overalt, og kajarealerne skal være offentligt tilgængelige. Der arbejdes for, at nye kanaler ikke fremstår som mørke, svært tilgængelige eller uinteressante at færdes i, og de skal være brugbare for roere.
- Bebyggelsen: Der arbejdes med bygningernes størrelser og placering blandt andet med udnyttelsen af de små byggefelter. Der arbejdes særligt med den nye bebyggelse i forhold til de eksisterende pakhuse.
- Parkering: Der arbejdes med placering og udformning af parkeringsanlæg for at reducere parkering på terræn. Der arbejdes med arkitektonisk kvalitet i anlæggene herunder mulighed for andre funktioner i stueetagerne, så de ikke fremstår som lukkede og ødelæggende for bymiljøet.
- Andre værktøjer: Det forventes, at der indgås en byudviklingsaftale med By & Havn om bl.a. bæredygtighed og daginstitutionsbehov. Ligeledes forventes indgået en udbygningsaftale for anlæg af infrastruktur.
Miljøvurdering
Når planarbejdet sættes i gang, vil forvaltningen foretage en screening af de miljømæssige konsekvenser med henblik på at vurdere, om der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (MPP).
Økonomi
Videre proces
Når startredegørelsen er godkendt i Teknik- og Miljøudvalget, gennemføres en intern høring af relevante instanser, herunder Østerbro Lokaludvalg med henblik på at indhente bidrag til udarbejdelse af lokalplanforslaget.
Forvaltningen forventer at forelægge forslag til lokalplan med henblik på vedtagelse i Borgerrepræsentationen inden sommerferien 2014, hvorefter det sendes i offentlig høring i 8 uger. Planforslaget ventes vedtaget i slutningen af 2014.
Pernille Andersen
/Simon Kjær Hansen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.
SF, Radikale Venstre og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”SF, Radikale Venstre og Enhedslisten mener, at byggeriet bør trækkes tilbage fra kajen, hvor det kan lade sig gøre, således, at der sikres en god rekreativ værdi i området.”
Det Konservative Folkeparti, Venstre og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi ønsker, at der i lokalplanen skal etableres en individuel parkeringsløsning som i resten af byen, og ikke en kollektiv parkeringsløsning som i Ørestad. Vi ønsker desuden en ændret parkeringsnorm med flere pladser.”