Mødedato: 21.01.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Svanemølleruten etape 2, projektforslag

Se alle bilag

Med henblik på at forbedre cykelforholdene på Østerbro fremlægges projektforslag vedrørende anlæg af Svanemølleruten etape 2 – Nordre Frihavnsgade til Ved Sporsløjfen.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslaget i bilag 3 danner grundlag for detailprojektering og udførelse af Svanemølleruten etape 2
  2. at der i forbindelse med projektforslaget i bilag 3 etableres 4 parkeringspladser i blå zone, hvilket vil medføre en højere indtægt på 0,021 mio. kr. (2012 p/l) på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Parkering, funktion 2.22.07.1 fra 2014 og frem. Indtægterne indgår i p-puljen jf. bilag 5.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen traf 14. oktober 2010 beslutning om udmøntning af ”Kickstart København” vedr. Cykelpakke Østerbro og frigav herefter 5. maj 2011 midler til Svanemølleruten etape 2. Projektforslag for Svanemølleruten etape 2 er nu udarbejdet til udvalgets godkendelse.

Løsning

København skal leve op til visionen om at være verdens bedste cykelby, hvorfor kommunen arbejder målrettet på at etablere flere cykelstier, nye cykelruter og genveje, så fremkommeligheden for cykler forbedres.

Svanemølleruten forløber fra Ryparken Station til Langelinjebroen. 1. etape, som udgøres af strækningen mellem Langelinjebroen og Nordre Frihavnsgade, er allerede færdig. Med etableringen af 2. etape fra Nordre Frihavnsgade til Ved Sporsløjfen bliver det for første gang muligt at cykle lovligt langs hele ruten.

Østbanegade, jf. bilag 3a-b

Nordre Frihavnsgade - Århusgade

På denne strækning anlægges en modstrømscykelbane i Østbanegades vestlige side. Ved Krydset Nordre Frihavnsgade/Østbanegade tilføjes signalet en ekstra fase, så det bliver muligt for modstrømscyklister at køre direkte over på den dobbeltrettede sti langs jernbanen. Ved krydset Århusgade/Østbanegade åbnes den nordlige vejgren for dobbeltrettet cykeltrafik.

Århusgade – B93

På denne strækning køres der på de eksisterende lokalveje. Krydset ved Vordingborggade udformes, så det sikrer cyklister og gående en tryg og sikker overgang, men udføres i forbindelse med projektet ”Cykelbaner Vordingborggade”, som ligeledes forventes udført i 2013.


Ombygning af Nordhavn Station

Som følge af Nordhavns Stations ombygning vil der ske ændringer af krydsene ved Nordre Frihavnsgade og Århusgade. Ændringerne vurderes dog ikke at få stor betydning for Svanemølleruten.


B93’s baner og Ved Sporsløjfen, jf. bilag 3c-d

B93’s baner

Denne strækning starter ved enden af Østbanegade, hvor B93’s fodboldbaner starter. Strækningen langs B93’s baner og Ved Sporsløjfen er udformet som en 3,5 meter bred asfalteret fællessti for gående og cyklende, da der kun er lidt plads til rådighed.

Langs kunststofbanen skal stien løbe mellem boldhegnet og muren/hegnet mod jernbanen på den plads, der er til rådighed, dvs. 3,5 meter. Umiddelbart efter kunststofbanen svinger stien ind på den eksisterende grussti. Mod B93’s boldbaner opstilles et 4,5 meter højt boldhegn for at beskytte de færdene på stien mod bolde. I hegnet indarbejdes yderligere 4-7 huller, så man kan færdes mellem banerne og stien. Efter boldbanerne følger stien banehegnet, til den munder ud i Ved Sporsløjfen. B93’s baner er ejet af Københavns Ejendomme, og arealet til fællesstien vil blive overført til offentligt vejareal.


Ved Sporsløjfen – Østerbrogade

På denne strækning køres der på den eksisterende lokalvej.


Krydsning af Østerbrogade

Krydsningen af Østerbrogade var oprindeligt en del af Svanemølleruten etape 2, men er blevet udtaget, da det ikke er muligt at udføre krydsombygningen inden for projektets økonomiske ramme. Krydsningen af Østerbrogade er allerede projekteret. Teknik- og Miljøforvaltningen er ved at vurdere mulighederne for anvendelse af de overskydende midler fra Randersgades forlængelse. I denne forbindelse vil forvaltningen foreslå, at nogle af midlerne anvendes til krydsning af Østerbrogade. Der vil blive fremlagt en særskilt indstilling herom til politisk godkendelse.


Parkeringspladser, jf. bilag 4 og 5
Som led i projektet oprettes fire nye P-pladser i Østbanegade overfor Nordhavns Station. P-pladserne er beliggende i blå zone. Den seneste tælling fra foråret 2012 for tælleområde 26 viser en belægningsprocent varierende fra 62 % midt på dagen til 92 % om aftenen. De oprettede pladser vil være til gavn for bilister, der skal hente og bringe togpassagerer og for beboerne i området.

Myndighed og Lokaludvalg
Projektforslaget er godkendt af politiet. Projektforslaget er ligeledes blevet behandlet af Østerbro Lokaludvalg, som er overvejende positive overfor projektforslaget. Lokaludvalget har fire bemærkninger til projektforslaget. Bemærkningerne er i ét tilfælde indarbejdet i projektforslaget, i ét tilfælde taget til efterretning i forhold til den videre bearbejdning af projektforslaget og to bemærkninger vedrører tilgrænsende projekter, jf. bilag 6. Forvaltningen har desuden drøftet projektet med B 93, som er positive over for det nuværende projektforslag. Kultur- og Fritidsforvaltningen har været inddraget i forhold til inddragelsen af areal til projektet.

Økonomi

På Borgerrepræsentationens møde 5. maj 2011 (punkt 15) blev der frigivet 7,5 mio. kr. til Svanemølleruten etape 2 ved ”Kickstart, Cykelpakke Østerbro, 2. indstilling”. De 7,5 mio. kr. skal dække udgifterne til både projektering og udførelse.

Som led i projektet oprettes fire nye P-pladser i Østbanegade overfor Nordhavns Station. P-pladserne er beliggende i blå zone. Ud fra en gennemsnitsbetragtning vil oprettelse af fire parkeringspladser i blå zone medføre flere indtægter på 0,021 mio. kr. (2012 p/l) fra 2014 og frem. Indtægterne indgår i P-puljen fra 2014 og frem jf. bilag 5. Merindtægterne vil kun have servicemåltalsbetydning, da statens regulering af betalingsparkering betyder, at merindtægterne skal tilfalde staten ved modregningen i bloktilskuddet.

 

Svanemølleruten medfører afledte årlige driftsomkostninger for i alt 125.000 kr. (2012 p/l). De øgede driftsomkostninger skyldes, at dele af cykelruten anlægges uden for eksisterende offentligt vejareal. Såfremt der ikke gives en forhøjelse af Teknik- og Miljøudvalgets driftsramme, vil de afledte årlige driftsomkostninger blive dækket via effektiviseringer eller en reduktion af serviceniveauet på Teknik- og Miljøudvalgets øvrige områder.

Videre proces

Projektet forventes udført i august 2013.

Jens Elmelund                                          
                                                 / Jens Christian Zøfting-Larsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 21. januar 2013
Indstillingen blev godkendt.

Dansk Folkeparti afgav protokolbemærkning:

”Dansk Folkeparti finder det vigtig, at der snarest findes en løsning for krydsning af Østerbrogade.”
Til top