Mødedato: 20.06.2022, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Nedgravede affaldsbeholdere på og uden for egen matrikel (udsat sag)

Se alle bilag

Teknik-og Miljøudvalget skal tage stilling til Teknik- og Miljøforvaltningens forslag til, hvordan mulighederne for at etablere nedgravede beholdere til affald fra etageejendomme på egen matrikel og/eller på offentligt areal kan fremmes.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen i arbejdet med udkast til den kommende Ressource- og Affaldsplan (2025-2030) inkluderer en indsats om at undersøge mulighederne for, at en grundejers private affaldsløsning kan samtænkes med de offentlige sorteringspunkter,
  2. at der hermed er gjort op med medlemsforslag om flere nedgravede sorteringspunkter på og uden for egen matrikel, stillet af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten, jf. Teknik- og Miljøudvalget den 6. december 2021 (bilag 2).

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget vedtog på mødet den 6. december 2021 medlemsforslaget om, at ”Teknik- og Miljøforvaltningen undersøger, hvordan muligheder for at nedgrave affaldsløsninger og flytte flere affaldsløsninger fra private gårde til offentlige arealer uden for gårdene kan fremmes, og udarbejder en indstilling på baggrund heraf. Løsningerne skal have synergi med de offentlige sorteringspunkter, og der skal indhentes input fra miljøpunkterne”. Forslaget er motiveret af partiernes ønske om en højere genanvendelse og mere plads i baggårdene. Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til Teknik- og Miljøforvaltningens forslag til aktiviteter, der kan iværksættes for at imødekomme medlemsforslaget.

Løsning

I Københavns Kommune er det almindelig praksis, at affaldet sorteres i affaldsbeholdere opstillet på grundejerens eget areal. Siden 2013 har det været muligt for etageejendomme at få tilladelse fra Teknik- og Miljøforvaltningen til, for egen regning, at etablere nedgravede affaldsbeholdere på egen matrikel, hvis de tekniske krav er opfyldt. Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 18. maj 2015, at det tillige skal være muligt at etablere nedgravede beholdere på offentlige arealer, for egen regning, til affald fra etageejendomme, hvis de tekniske krav er opfyldt. Ansøgninger herom skal forelægges udvalget. Der findes indtil videre tre lokationer med nedgravede affaldsløsninger på offentlige vej: Wesselsgade, Sjællandsgade og Halfdansgade/Snorresgade.

I henhold til Miljøministeriets Vejledning om indsamling af husholdningsaffald (14/12/2020) og bygningsreglementet skal affald fra husholdninger som udgangspunkt indsamles i beholdere placeret på egen matrikel. Ved etageboliger og tætte bykerner vil det dog være muligt at placere beholderne i umiddelbar nærhed af boligen. Erfaringer fra arbejdet med etablering af offentlige sorteringspunkter viser, at det i praksis kan være vanskeligt at finde egnede arealer til nedgravede beholdere, fordi en række fysiske krav skal være opfyldt i forhold til, at de skal tømmes af en kranbil, der skal kunne køre helt frem til beholderne. Endvidere kan pladsen under jorden være begrænset og i forvejen optaget af ledninger og rørføringer. Flere private affaldsløsninger på de offentlige arealer vil desuden øge presset på anvendelsen af by- og gaderummet, som samtidigt skal rumme plads til ønsker om grønne elementer, byliv, kunst, flere cykelstier, parkering m.m.

Sammenkobling af private affaldsløsninger og sorteringspunkterne
Af medlemsforslaget fremgår det, at de foreslåede aktiviteter til at fremme brugen af nedgravede beholdere, skal have synergi med sorteringspunkterne.

Den igangværende indsats med etablering af sorteringspunkterne har som primære formål at supplere de eksisterende private affaldsløsninger i baggårdene med nye steder til sortering af genanvendelige affaldsfraktioner. Indsatsen, som understøtter målsætningen i kommunens Ressource- og Affaldsplan 2024 ”Cirkulær København” (Borgerrepræsentationen den 13. december 2018) om indsamling af 70 % af husholdningsaffaldet til genanvendelse, forventes at bidrage med indsamling af 10.100 tons genanvendeligt affald.

Der vil ved en fysisk sammenkobling med medlemsforslaget være tale om en ny indsats, der vil forsinke etableringen af sorteringspunkterne og dermed betyde, at der i den nuværende planperiode (2019-2024) ikke vil blive indsamlet den mængde affald til genanvendelse, som forudsættes i Cirkulær København. En samtænkning vil desuden omfatte et større forarbejde med at afklare, hvordan et sorteringspunkt, ud over at være et tilbud som alle kan benytte, samtidigt kan fungere som standplads for bestemte grundejeres private affaldsløsning. Det skal vurderes, om det enkelte sorteringspunkt har kapacitet til at rumme det ”private” affald fra baggården, herunder restaffald, ligesom der skal udarbejdes kriterier/vilkår for, hvornår en etageejendom kan flytte affaldet ud til et sorteringspunkt mhp. at sikre lige vilkår for alle. Der skal desuden etableres en ny gebyrmodel for opkrævningen af restaffald, der i dag ikke indgår i sorteringspunkterne, som skal kunne opgøres særskilt for den enkelte grundejer. Det skal også afklares, hvordan anlægsomkostningerne skal fordeles.  

Det er forvaltningens konklusion, at en sammenkobling af private affaldsløsninger med sorteringspunkter vil bidrage negativt til Cirkulær Københavns målopfyldelse i 2024. Forvaltningen foreslår derfor, at den igangværende indsats for etablering af sorteringspunkterne implementeres som planlagt, og at der i forlængelse heraf indarbejdes en indsats i den kommende Ressource- og Affaldsplan (2025-2030) om at undersøge mulighederne for at samtænke sorteringspunkterne med private affaldsløsninger.

Påpegede barrierer for etablering af nedgravede affaldsløsninger
Teknik- og Miljøforvaltningen har indhentet input fra miljøpunkterne og lokaludvalgene (bilag 3) og har besvaret henvendelse fra Indre By Lokaludvalg, som har stillet opklarende spørgsmål til sagen (bilag 4). Det er først og fremmest Miljøpunkt Nørrebro, som har argumenteret for en generel udflytning af private affaldsløsninger fra baggårdene til offentlige arealer samt en samtænkning af de private affaldsløsninger med sorteringspunkterne. I skemaet nedenfor er listet de eksisterende barrierer, der er blevet peget på, inklusiv tilhørende bemærkninger fra Teknik- og Miljøforvaltningen:

Barriere

Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger

Standpladsen for affald ved etageejendomme skal placeres højst 50 meter fra borgerens hoveddør.

Kravet fremgår af kommunens regulativ for husholdningsaffald. Regulativet indeholder mulighed for dispensation fra kravet, og det er derfor i praksis allerede er muligt at etablere løsninger, hvor afstanden er mere end 50 meter. Det er forvaltningens vurdering, at den nuværende regulativ-tekst dækker behovet. Borgerrepræsentationen kan beslutte at ændre ordlyden i regulativet.

 

Ved placering af privat affaldsløsning for affald fra etageejendomme på offentlige arealer gælder både ift. bygningsreglementet og Miljøministeriets Vejledning om indsamling af husholdningsaffald (14/12/2020), at affaldet placeres i umiddelbar nærhed af boligen, dvs. kort gåafstand. Det vil afhænge af lokale forhold, hvad der kan karakteriseres som kort gåafstand.

Der skal være plads til, at en 12 m lang kranbil kan køre til og fra de nedgravede beholdere.

 

Kravet fremgår af kommunens tekniske krav for etablering af nedgravede beholdere. Nedgravede affaldsbeholdere skal tømmes med kranbil. De el-kranbiler, som ARC planlægger at købe ifm. hjemtagningen af affaldsindsamlingen, er 11-12 meter lange (de nuværende kranbiler er ca. 11 meter). Ifølge ARC er det muligt at købe kranbiler, som er 9-10 meter, dog ikke som el-kranbiler. Lasteevnen på de korte kranbiler er dog kun ca. 1/3 af lasteevnen hos den store kranbil. Det medfører hyppigere tømning og mere kørsel og dermed øgede omkostninger. Det vil være Borgerrepræsentationen, som i givet fald skal træffe beslutning om, at der skal indkøbes små kranbiler.

 

Kranbilen må ikke bakke over fortov.

 

Af hensyn til trafiksikkerheden og chaufførernes arbejdsmiljø tillader vejmyndigheden normalt ikke, at der bakkes ind over fortov. København skal være en sikker og tilgængelig by at færdes i for alle.

Der skal være minimum 5 m fra beholdere til vindue, beboelsesrum eller køkken.

Kravet fremgår af kommunens regulativ for husholdningsaffald, som regulerer private affaldsløsninger på egen matrikel. Der er mulighed for at opnå dispensation fra kravet.

I henhold til bygningsreglementet skal placering af affaldsbeholdere være til mindst mulig gene for borgerne og ifølge Hovedstadens Beredskab skal affaldsbeholdere være 2,5–5 m fra bygninger af hensyn til brandspredning.

Det er for omstændigt at søge om og opnå byggetilladelse til affaldsløsninger. For mange fagområder, skal involveres.

Det er ift. en byggeansøgning ikke tilstrækkeligt blot at sikre, at selve affaldshåndteringen lader sig gøre. Krav fra andre myndighedsområder, fx ift. trafikale forhold, brandforhold, matriklens friarealer, p-pladser m.m., skal også være opfyldt, hvorfor det er nødvendigt at inddrage alle relevante fagområder fra både kommunen og politiet.

Forvaltningen kan bidrage til at smidiggøre sagsbehandlingen for ansøger, ved i ansøgninger, som alene omhandler omlægning af eksisterende affaldsløsninger, at sørge for, at affaldsområdet koordinerer internt og er primær indgang til forvaltningen.

Politisk handlerum

  • Som en del af de input, som Teknik- og Miljøforvaltningen har fået til sagen, har Miljøpunkt Nørrebro påpeget, at det besværliggør sagsgangen, at Teknik- og Miljøudvalget skal behandle sager om etablering af nedgravede affaldsløsninger på offentlige arealer. Et muligt forslag til at forkorte sagsbehandlingen kan således være at indføre en anden praksis og delegere afgørelsen til forvaltningen. Der vil i givet fald blive udarbejdet særskilt indstilling herom.  
  • En anden mulighed kan være, at udvalget indstiller, at der i den nuværende planperiode anvendes takstmidler til at gennemføre en undersøgelsen af, hvorvidt sorteringspunkterne og private affaldsløsninger kan samtænkes. Midler til undersøgelsen vil i givet fald skulle indarbejdes i affaldsgebyrerne for 2023.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Økonomien ift. en kommende indsats om at samtænke sorteringspunkter med private affaldsløsninger vil indgå i udkastet til ny Ressource- og Affaldsplan 2030, som forventes forelagt udvalget i 2024.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen sørge for, at en indsats om at undersøge mulighederne for at samtænke offentlige sorteringspunkter og private affaldsløsninger bliver en del af udkastet til Ressource- og Affaldsplan 2030, som forventes forelagt Teknik- og Miljøudvalget i 2024.

                                         Søren Wille

                                                           /Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 13. juni 2022

 

Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 1. at-punkt (ÆF1):

 

”at der afsættes takstmidler til, at forvaltningen undersøger mulighederne for at gennemføre en forsøgsordning på Indre Nørrebro med etablering af fx 3-5 Sorteringspunkter sammen med en Nedgravet Miljøstation og vender tilbage til TMU med et forslag herom. Forsøget bør gennemføres i samarbejde med lokale aktører og borgere og forsøget bør tilrettelægges, så det kan måles i hvilket omfang der er en effekt i forhold til sorterede affaldsmængder.
Det skal af den nye indstilling fremgå, hvilke kriterier forvaltningen anvender, når man vurderer om der kan gives tilladelse til en Nedgravet Miljøstation, hvor beboernes affaldshåndtering flyttes fra en gård til gaden."

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev vedtaget med 8 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, Ø og Å.

Imod stemte: C og V.

 

 

Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til det vedtagne nye 1. at-punkt (ÆF2):

 

”at især ejendomme med små gårde indgår heri."

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget med 11 stemmer mod 0. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, F, V, Ø og Å.

 

 

Socialdemokratiet stillede følgende ændringsforslag som nyt 3. at-punkt (ÆF3):

 

”at der afsættes takstmidler til, at forvaltningen undersøger mulighederne for at eksisterende private affaldsløsninger kan samtænkes med sorteringspunkterne, herunder bl.a. en model for fordeling af anlægsomkostningerne, en model for affaldsgebyr-betalingen og håndtering af restaffald.”

 

Ændringsforslaget (ÆF3) blev vedtaget med 11 stemmer mod 0. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, F, V, Ø og Å,

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt med 9 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, V, Ø og Å.

Imod stemte: C.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Privates affald bør som udgangspunkt ikke optage plads i det offentlige rum, idet vi vægter fremkommelighed og fælles byrum højere. ”

Til top