Busfremkommelighedsprojekter 2008
Busfremkommelighedsprojekter 2008
Teknik- og Miljøudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 20. februar 2008
Sager til beslutning
2. Busfremkommelighedsprojekter 2008
TMU 76/2008 J.nr. 2007-19606
For at sikre at buspassagererne
kommer hurtigere frem, får mere præcise busser, bedre forhold ved
busstoppestederne samtidig med at driftsomkostningerne reduceres, skal det besluttes
at overføre anlægsmidler fra Økonomiudvalget til Teknik- og Miljøudvalget samt
at frigive midler til gennemførelse af projekter der øger busfremkommeligheden.
INDSTILLING OG Beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler, 1. at vedlagte liste over busfremkommelighedsprojekter 2008 godkendes (bilag 1) 2. at der frigives en anlægsbevilling på 5,4 mio. kr. i 2008 under Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Center for Trafiks, funktion 2.28.23.3 (Standar dforbedringer af færdselsarealer) til gennemførsel af de med kursiv markerede projekter. 3. at der i 2008 overføres 12,5 mio. kr. (2008 p/l) fra Økonomiudvalgets bevilling Økonomisk forvaltning, anlæg, funktion 6.45.51.3 (kollektiv trafik) til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Center for Trafik, funktion 2.28.23.3 (Standardforbedringer af færdselsarealer) til medfinansiering af projekterne under 1. at-punkt. |
Problemstilling
Forbedret busfremkommelighed og bedre stoppestedsforhold for busserne giver en bedre kollektiv trafik til borgerne og en bedre driftsøkonomi for busserne. Udvalgene er tidligere blevet præsenteret for denne problemstilling. Teknik- og Miljøudvalget har på møde den 6. juni 2007 godkendt, at der i eksisterende og nye projekter på udvalgets investeringsplan fra 2008 og frem til 2012 årligt afsættes 7,8 mio. kr. (2008 p/l) til busfremkommelighed. Hertil kommer, at Økonomiudvalget har afsat et beløb på 12,5 mio. kr. (2008 p/l) til busfremkommelighed i 2008.
Samlet set er der således afsat 20,3 mio. kr. (2008 p/l) til busfremkommelighed og forbedringer af terminaler og stoppesteder i 2008, og der skal foreslås en række konkrete projekter til udmøntning af pengene.
Løsning
Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen har i samarbejde med Movia udarbejdet en liste over projekter, der sikrer bedre busfremkommelighed og bedre forhold ved terminaler og stoppesteder. Listen er vedlagt som bilag 1.
For hvert projekt er der foretaget et skøn over omkostningerne, og for de projekter, hvor det er muligt, er det skønnet, hvor store effektiviseringsgevinster, der kan opnås. En del af projekterne giver ikke direkte besparelser, da der her alene er tale om at opnå større driftssikkerhed og/eller give et serviceløft for passagererne.
Projekternes
lokalitet, en kort beskrivelse af projekttypen samt økonomiske konsekvenser
fremgår af bilag 1: "Busfremkommelighed projektliste
En række af projekterne kan sættes i gang, så snart indstillingen godkendes, og til disse søges der om frigivelse af en anlægsbevilling på i alt 5,4 mio. kr. (2008 p/l). Det drejer sig om justeringer af eksisterende projekter, punktvise projekter med optimering af signalanlæg samt opgraderinger af busstoppesteder. De resterende projekter projektudvikles, hvorefter anlægsbevillinger søges særskilt indenfor den samlede økonomiske ramme.
Økonomisk fordeler projekterne sig på projekttyper, som det fremgår af nedenstående tabel. Af tabellen fremgår desuden under hvilke type projekter, der søges anlægsbevillinger nu. Detaljer fremgår af bilag 1.
Samlede omkostninger til busfremkommelighed, terminaler og stoppesteder i 2008 (2008 p/l):
Projekttype Skønnede Heraf anlægs
omkostninger bevilling nu
Strækningsprojekter 11,3 mio. kr. 0 mio. kr.
Revisioner og punktprojekter 3,7 mio. kr. 3,7 mio. kr.
Terminaler og stoppesteder 4,8 mio. kr. 1,2 mio. kr.
Evaluering 0,5 mio. kr. 0,5 mio. kr.
I alt 20,3
mio. kr. 5,4 mio.kr.
For de projekter, hvor effektiviseringsgevinster er skønnet, vil den samlede besparelse være mellem 7,65 - 8,25 mio. kr. pr. år. (2008 p/l). Årsagen til spændet er, at det endnu ikke er besluttet hvilket af 3 principforslag for Nørrebrogade, der arbejdes videre med.
Effektiviseringsgevinsten udgøres af sparede driftsudgifter plus øgede billetindtægter. Hertil kommer gevinster som følge af punktprojekter til afhjælpning af aktuelt opståede problemer.
Teknik- og Miljøforvaltningen vil i samarbejde med Økonomiforvaltningen og Movia foretage vurderinger af projekternes effekter i form af serviceforbedringer, tidsmæssige gevinster og andre trafikale effekter.
De forventede effektiviseringsgevinster vil blive indarbejdet i de årlige budgetforslag for så vidt angår Økonomiudvalgets budget til trafikkøb.
Kommunen overtog busdriften i 2007. På den baggrund har
forvaltningen igangsat et arbejde med en fælles trafikplan, "Bynet
Økonomi
Udgifter til den i bilag 1 nævnte projektliste samfinansieres af Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget med hhv. 7,8 mio. kr. og 12,5 mio. kr. (2008 p/l).
Der overføres i 2008 12,5 mio. kr. (2008 p/l) fra Økonomiudvalgets budget, bevillingen Økonomisk forvaltning anlæg, funktion 6.45.51.3 (kollektiv trafik) til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Center for Trafik, funktion 2.28.23.3 (Standardforbedringer af færdselsarealer).
Der gives en anlægsbevilling på 5,4 mio. kr. (2008 p/l) under Teknik og Miljøudvalgets bevilling, Center for Trafik, funktion 2.28.23.3 (Standardforbedringer af færdselsarealer) til gennemførelse af de første busfremkommelighedsprojekter 2008.
Det bemærkes, at såfremt der sker ændringer i prioriteringen af de opstillede busfremkommelighedsprojekter 2008, herunder væsentlige ændringer i fordelingen af midler til de enkelte projekter, fremlægger Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen en ny indstilling for Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget.
Videre
proces
Sagen behandles i Teknik- og Miljøudvalget den 20. februar 2008 og i Økonomiudvalget den 4. marts 2008. Herefter behandles sagen endeligt på Borgerrepræsentationens møde den 3. april 2008. Når anlægsmidlerne er overført, igangsættes de første projektarbejder.
Der vil blive søgt frigivelse af anlægsmidler til de resterende projekter i løbet af 2008.
Bilag
1. Busfremkommelighed projektliste 2008
Claus Juhl Hjalte Aaberg