Mødedato: 19.08.2024, kl. 10:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Udbud af normalladere i efteråret 2024

Se alle bilag

Teknik- og Miljøforvaltningen planlægger at igangsætte endnu et udbud af opsætning af normalladere til ca. 700 parkeringspladser i efteråret 2024. Udbuddet er det tredje i rækken. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om det tidligere besluttede tildelingskriterie ”pris for forbrugeren” skal fjernes på baggrund af ændret EU-lovgivning, samt om der skal indføres et nyt grønt tildelingskriterium med miljømæssig bæredygtighed. Derudover orienteres udvalget om status på arbejdet med ladeinfrastruktur tilknyttet besøgshandicappladser og om generelle arealudfordringerne ved opstilling af normalladere.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at tildelingskriteriet ”pris for forbrugeren” fjernes på baggrund af ændret EU-lovgivning.
  2. at tildelingskriteriet ”Bæredygtighed og Miljø” ændres, så det er et krav, at operatørerne benytter grønne køretøjer til service og drift af ladestanderne i hele kontraktperioden.
  3. at der tilføjes et kriterium til tildelingskriteriet ”Bæredygtighed og Miljø”, hvor operatøren skal kunne fremvise, at de arbejder med miljømæssig bæredygtighed jf. løsningsafsnittet.
  4. at status på arbejdet med ladeinfrastruktur tages til efterretning.

Problemstilling

Med Budget 2022 blev det besluttet, at der skal oprettes 4.100 elkøretøjspladser med normalladere i perioden 2022-2025 (budgetnotat i bilag 4). Teknik- og Miljøforvaltningen vil igangsætte et udbud af opsætning af normalladere til ca. 700 parkeringspladser i efteråret 2024.

Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 10. oktober 2022 en model for udbud af opsætning og drift af normalladere, som indeholdt en række udbudsbetingelser og kriterier, bl.a. at forvaltningen skal have øget fokus på, hvordan bæredygtighed og miljø kan stilles som krav i kommende udbud. Derfor foreslår forvaltningen, at tildelingskriteriet ”Bæredygtighed og Miljø” ændres, så det er et krav, at operatørerne benytter grønne køretøjer til service og drift af ladestanderne i hele kontraktperioden og at der tilføjes et nyt kriterium i det kommende udbud og de efterfølgende udbudsrunder, hvor operatøren skal kunne fremvise, at de arbejder med miljømæssig bæredygtighed.

Teknik- og Miljøudvalget har ligeledes tidligere besluttet, at ”pris for forbrugeren” skal indgå som kriterium i udbudsprocessen. Grundet ændret EU-lovgivning foreslår forvaltningen, at dette kriterium udgår. Endelig giver forvaltningen en status på aktuelle problemstillinger vedr. udrulningen af ladeinfrastruktur.

Løsning

Med Budget 2022 (Borgerrepræsentationen den 7. oktober 2021, A, B, F, O, V, Ø, Frie Grønne og Kåre Traberg Smidt) blev det besluttet, at der skal oprettes 4.100 elkøretøjspladser med normalladere i perioden 2022-2025. Efter dette udbud vil forvaltningen have indgået aftale om 3.400 ud af 4.100 pladser (uddybning i bilag 2).

Ændring i tildelingskriterier

Ved Teknik- og Miljøudvalgsmødet den 10. oktober 2022 vedtog udvalget principperne for udbud af normalladere med følgende 1. at punkt:

 ”at model for udbud af opsætning og drift af normalladere jf. bilag 3, danner grundlag for Teknik- og Miljøforvaltningens arbejde med at udvælge og udbyde lokationer til opsætning af normalladere, dog således at pris for forbrugeren indgår som et kriterie i udbudsprocessen.”

Det vil sige, at Teknik- og Miljøudvalget vedtog, at udbud skal tage udgangspunkt i følgende kriterier eller krav: Etableringstid, brugervenlighed, pris for forbrugeren og bæredygtighed og miljø. Forvaltningen foreslår, at kriteriet ”pris for forbruger” fjernes.

Begrundelse for fjernelse af tildelingskriterie med pris for forbrugeren

På tidspunktet for vedtagelsen af principperne var det kommunens opgave at sikre rimelige priser i forbindelse med udbud af normalladere.

Den 13. april 2024 trådte EU-lovgivning om offentligt tilgængelige normalladere i kraft, hvilket medførte, at Folketinget reviderede den danske "Lov om infrastruktur for alternative drivmidler til transport". I henhold til EU-lovgivning er Danmark forpligtet til regelmæssigt at overvåge ladestandermarkedet, både hos ladeoperatører og udbydere af mobilitetstjenester. Formålet er, at de danske myndigheder skal sikre, at ladeoperatørernes priser er rimelige og gennemskuelige. Denne opgave håndteres nu af Færdselsstyrelsen.

Det fremgår af den ændrede EU-lovgivning, at en ladeoperatørs priser skal være rimelige, let og klart sammenlignelige, gennemsigtige og ikkediskriminerende. Forvaltningen vurderer derfor, at tildelingskriteriet med ”pris for forbrugeren” kan fjernes som tildelingskriterie, da ladeoperatøren i henhold til EU-regler er forpligtet til at sikre rimelige priser samt, at Færdselsstyrelsen har til opgave at sikre at dette overholdes.

Ændring af tildelingskriteriet med Bæredygtighed og Miljø

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 10. oktober 2022, at forvaltningen skal medtage kriterier og krav i forhold til miljøpåvirkning og bæredygtighed, når der udbydes kontrakter med normalladere på offentlige veje. Det fremgår af sagen:

Før offentliggørelse af det næste udbud, vurderer forvaltningen om en eller flere underkriterier til miljøpåvirkning og bæredygtighed skal ændres til krav i stedet for tildelingskriterier. Derudover vurderer forvaltningen også om der skal tilføjes nye kriterier eller krav, som kan understøtte den grønne udvikling af ladestandermarkedet.”.

For at understøtte den grønne omstilling foreslår forvaltningen at ændre tildelingskriteriet om anvendelsen af grønne køretøjer til service og drift af normalladerne fra sidste udbudsrunde til krav i denne udbudsrunde. Ladeoperatøren skal derfor benytte grønne køretøjer til service og drift af ladestanderne i hele kontraktsperioden.

Forvaltningen foreslår, at tildelingskriteriet ”Bæredygtighed og Miljø” fremadrettet skal omfatte, at  ladeoperatøren kan fremvise, at de arbejder med miljømæssig bæredygtighed (fx ved produktion og bortskaffelse af normalladeren). Det er allerede en del af tildelingskriteriet ”Bæredygtighed og Miljø”, at opstilling af ladestandere skal foretages med grønne entreprenørmaskiner.

Før offentliggørelsen af næste udbudsrunde vurderer forvaltningen, om tildelingskriteriet helt eller delvis skal ændres eller gøres til krav, samt hvorvidt det er muligt at tilføje nye kriterier eller krav for at fremme den grønne udvikling af ladestandermarkedet.

Status på arbejdet med ladeinfrastruktur

Opstilling af normalladere ved besøgshandicappladser
Borgerrepræsentationen vedtog med handlingsplan for ladeinfrastruktur 2022-2025 den 24. juni 2022, at forvaltningen skal arbejde på at sikre opladningsmuligheder til alle byens bruger, fx personer med handicap i forbindelse med de årlige udbudsrunder. Forvaltningen har derfor været i dialog med Dansk Handicapråd om mulighederne og begrænsningerne ved at opstille normalladere ved besøgshandicappladser.

I perioden frem til næste udbudsrunde vil forvaltningen arbejde på at afsøge mulighederne for at medtage opstilling af normalladere til 3-5 besøgshandicappladser i Indre By, dog på en sådan måde, at dette ikke kræver større byrumsændringer samt nedlæggelse af parkeringspladser.

Når forvaltningen har undersøgt, hvorvidt det er muligt, vil udvalget blive orienteret om resultatet i forbindelse med næste udbudsrunde.  

Arealudfordringer
Forvaltningen oplever, at det bliver tiltagende mere vanskeligt at finde tilstrækkeligt areal i byrummet til opsætning af normalladere. Flere af vejene i byen er ikke egnet til normalladere pga. vejenes nuværende indretning (se uddybning i bilag 3).

Normalladere indenfor betalingszonen opstilles almindeligvis på fortovet eller beplantningsareal. En løsningsmulighed kan derfor være at tillade, at forvaltningen kan godkende, at ladeoperatøren kan ombygge parkeringspladser til fortovsareal eller lignende. Denne løsning vil kræve finansiering til manglende parkeringsindtægter og sagsbehandling ved budgetforhandlingerne 2025.

På samme udvalgsmøde som dette skal udvalget behandle indstillingen om private og brugerafgrænsede ladepunkter med kabelskinner på offentlig vej. Private ladepunkter kan udelukkende anvendes af en lukket brugergruppe, fx en andelsboligforening. Løsningen med private ladepunkter kan derfor ikke løse et generelt behov for offentligt tilgængelige ladepunkter til veje, hvor forvaltningen har vanskeligt ved at tillade opstilling af tilgængelige normalladere pga. det eksisterende byrum.

Politisk handlerum

Teknik- og Miljøudvalget har besluttet udbudsbetingelserne, og udvalget kan dermed også beslutte at ændre disse. Teknik- og Miljøudvalget kan fx beslutte:

  • Alle oprindelige tildelingskriterier, som vedtaget den 10. oktober 2022, skal bibeholdes, og der ikke tilføjes et nyt kriterium med fokus på miljømæssig bæredygtighed.
  • Der tilføjes andre, nye tildelingskriterier.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt sagen, vil forvaltningen igangsætte udbud af normalladere til 700 parkeringspladser med udgangspunkt i de vedtagne udbudsbetingelser og kriterier. Det forventes at blive i efteråret 2024.

Når overstående udbud er gennemført, er der ca. 700 parkeringspladser tilbage af rammen på 4.100 elkøretøjspladser med normalladere. Det forventes, at næstkommende udbud vedr. disse normalladere gennemføres i 2025. Udvalget orienteres, før offentliggørelsen af udbuddet.

 

Søren Wille

/ Lena Kongsbach

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 19. august 2024

 

Indstillingens 1. at-punkt blev forkastet af et enigt udvalg.

 

Indstillingens 2.-4. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”For Det Konservative Folkeparti er det væsentligt, at der i forbindelse med oprettelse af ladepladser ikke nedlægges parkeringspladser, så der konverteres 1 til 1.”

Til top