Mødedato: 19.08.2024, kl. 10:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3 til renovering af De Indre Søers kanter, Indre By

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal med denne indstilling tage stilling til, om der skal meddeles dispensation fra naturbeskyttelseslovens (NBL) § 3 til renovering af De Indre Søers stenkanter ved Kampmannsgade og Østerbrogade. På Teknik- og Miljøudvalgets møde 19. august 2024 er der en sag til orientering om anlægsprojektets status. Søerne med tilhørende anlæg ejes af Københavns Kommune og administreres af Teknik- og Miljøforvaltningen. Søernes kanter er enkelte steder i så dårlig stand, at det har været nødvendigt at spærre for almindelig færdsel. Da De Indre Søer er omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3, skal udvalget tage stilling til, om det vil dispensere herfra. Forvaltningen indstiller, at der meddeles dispensation.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der dispenseres fra naturbeskyttelseslovens § 3 til renovering af De Indre Søers stenkanter ved Kampmannsgade og ved Østerbrogade.

Problemstilling

Med Budget 2022 (BR 7. oktober 2021) (A, B, F, O, V, Ø, Frie Grønne og (løsgænger) Kåre Traberg Smidt)) blev det vedtaget, at De Indre Søers kanter skal renoveres (bilag 1). Søerne med tilhørende anlæg ejes af Københavns Kommune og administreres af Teknik- og Miljøforvaltningen. Forvaltningen modtog 27. marts 2024 den endelige ansøgning om de nødvendige tilladelser til renovering af søkanterne (bilag 2). Denne indstilling omhandler alene dispensation efter NBL § 3. På Teknik- og Miljøudvalgets møde 19. august 2024 er der desuden en sag til orientering om status på selve anlægsprojektet, som drives af forvaltningen. Søkanterne er i så dårlig tilstand, at det har været nødvendigt at spærre af for almindelig færdsel, da der er risiko for udskridning. Søkanterne skal derfor renoveres hurtigst muligt. Der er brug for forskellige grader af renovering på forskellige strækninger. Renoveringen ændrer tilstanden i Skt. Jørgens Sø ved at inddrage en mindre del af søfladen ved Kampmannsgade permanent. Ved Østerbrogade bliver Sortedams Sø kun påvirket midlertidigt, hvilket sikres med de stillede vilkår. Da søerne er beskyttede af naturbeskyttelseslovens § 3, forudsætter projektet en dispensation. Teknik- og Miljøudvalget kan i særlige tilfælde dispensere fra NBL § 3, jf. NBL § 65, stk. 2. Udvalget skal derfor tage stilling til, om det ønsker at dispensere fra NBL § 3.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at der er grundlag for at meddele dispensation til renoveringen (bilag 3). Der er lagt vægt på, at der er tale om dels et midlertidigt, dels et minimalt permanent indgreb, som ikke medfører nogen egentlig ændring af tilstanden i søerne, samt at der ikke foreligger andre, mindre indgribende alternative løsninger. De dyr og planter, der lever i de midlertidigt berørte dele af De Indre Søer, herunder vandfugle som gråand og blishøne, og vandplanter som forskellige arter vandaks, vil efter afsluttet arbejde genindvandre af sig selv.

I Sortedams Sø ved Østerbrogade søges der om dispensation til etablering af midlertidig dæmning i søen og tørlægning af arbejdsområdet i forbindelse med renovering af søkanten. Der søges også om dispensation til brug af flydende arbejdsmaskiner for at kunne udføre renoveringsarbejde fra vandsiden. I Skt. Jørgens Sø ved Kampmannsgade søges der om dispensation til at inddrage 36 m2 af søens overflade, fordi den eneste mulige tekniske løsning på renovering af søkanten indebærer, at søkanten bliver rykket 20 cm ud i søen på hele strækningen. Søkanterne vil efter renovering stadig være lavet af sten, hvorfor udskiftningen af de gamle sten ikke i sig selv indebærer nogen ændring af søens tilstand.

Høring

Sagen har været i høring på kommunens høringsportal, Bliv Hørt i perioden 2. maj 2024 til 30. maj 2024. Der er kommet to høringssvar fra borgere samt et høringssvar fra Danmarks Naturfredningsforening (DN) København (jf. bilag 4).

Vedligehold af søbredder

  • Ét høringssvar fra en borger påpeger, at kommunen med fordel kunne have vedligeholdt søbredderne bedre.

    Inddragelse af søflade

  • DN København og en borger problematiserer, at der inddrages søflade i Skt. Jørgens Sø, og efterspørger en begrundelse for, hvorfor dette er nødvendigt.

    Projektets påvirkning af vandfugle

  • DN Københavns efterlyser også en vurdering af påvirkning på vandfugle i anlægsfasen.

    Forvaltningens bemærkninger til høringssvar

  • Høringssvar, der betoner, at forvaltningen kunne have vedligeholdt søbredderne, har ikke givet anledning til ændringer i indstillingen. Denne indstilling omhandler alene en dispensation fra NBL § 3.
  • Indvendinger mod inddragelse af søfladen har heller ikke givet anledning til ændringer af projektet eller dispensationen. Årsagen er, at forvaltningen er blevet oplyst om, at dette er den eneste teknisk mulige løsning til genopretning af søkanterne.
  • For så vidt angår påvirkning af vandfugle har det indkomne høringssvar givet anledning til en tilføjelse i afgørelsen, om at en eventuel påvirkning af vandfugle vil være forbigående og ikke medføre varige ændringer for fuglene eller søernes tilstand. Naturbeskyttelseslovens § 3 forbyder varige tilstandsændringer, men ikke forbigående. Den midlertidige påvirkning af vandfugle er derfor ikke til hinder for at meddele dispensation, og der kan af samme årsag ikke stilles vilkår om tiltag for at reducere denne påvirkning.

Derudover har høringssvarene ikke givet anledning til ændringer i dispensationen (bilag 5).

Forvaltningens vurdering

Forvaltningen vurderer, at de indkomne høringssvar ikke har givet anledning til at ændre forvaltningens indstilling, og at der dermed kan gives dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3 til det ansøgte projekt om renovering af De Indre Søers kanter.

Politisk handlerum

Teknik- og Miljøudvalget kan vælge at meddele afslag på dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3 med henvisning til, at der ikke er tale om særlige omstændigheder, som kan begrunde en dispensation.

Et afslag på dispensation kan gælde hele eller dele af projektet, hvortil der søges dispensation. Det vil i så fald betyde, at projektet skal sendes tilbage til forvaltningen til fornyet behandling.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil dispensationen blive meddelt. Afgørelsen vil kunne påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet inden for en frist på fire uger. Eventuelle klager vil have opsættende virkning for en dispensation.  Miljø- og Fødevareklagenævnet har pt. en sagsbehandlingstid på over to år. Hvis der ikke modtages klager, kan dispensationen udnyttes efter klageperiodens udløb.

 

Søren Wille

/ Lena Kongsbach

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 19. august 2024

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top