Mødedato: 19.08.2024, kl. 10:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Annullering af to anlægsprojekter

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til annulleringen af to anlægsprojekter på Teknik- og Miljøudvalgets område. Projekterne er vedtaget i perioden 2015-2020. Projektet ”Smartere trafikløsninger - Parkeringssensorer i Indre by og Østerbro” indstilles til annullering, da projektet er inaktivt. Projektet ”Skolen i Sydhavnen – sikker skolevej” er gennemført indenfor Teknik- og Miljøudvalgets driftsbevilling, hvormed der ikke er behov for anlægsbevillingen. Anlægsprojekternes restbudgetter går retur til kassen med vedtagelse af annullering. 

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende annullering af anlægsprojektet ”Smartere trafikløsninger - parkeringssensorer i Indre by og Østerbro” og overføre restbudgettet til kommunekassen jf. økonomiafsnittet.
  2. at godkende annullering af anlægsprojektet ”Skolen i Sydhavnen – sikker skolevej” og overføre restbudgettet til kommunekassen jf. økonomiafsnittet.

Problemstilling

I Budget 2016 (BR 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat 9,4 mio. kr. (2016-PL) til projektet ”Smartere trafikløsninger - Parkeringssensorer i Indre by og Østerbro”. Det fremgår af aftalen, at kommunen skal bruge midlerne til at etablere sensorer i p-pladser, så det via en app er muligt at se, hvor der er ledige pladser.

Borgerrepræsentationen ændrede projektets formål i 2016 med sagen ”Udmøntning af budgetmidler til smart parkering” (BR 13. oktober 2016) fra fysiske installationer til en dataløsning baseret på eksisterende data og algoritmer til parkeringspladssporing. Forvaltningen har udviklet en løsning men har observeret manglende interesse de seneste år og anbefaler på den baggrund at annullere projektet og aflevere resterende anlægsbevilling og driftsbevilling retur til kassen.

I Overførselssagen 2019-2020 blev der tildelt 1,8 mio. kr. (2020-PL) til Teknik- og Miljøudvalget til at etablere sikre skoleveje ved Skolen i Sydhavnen. Der er ikke afholdt anlægsudgifter på projektet, da projektets formål er opfyldt ved løsning, som er udført af driftsmidler inden for Teknik- og Miljøudvalget egen ramme. Forvaltningen fandt en løsning med billigere håndtering af tilsyn med afspærring mm., så opgaven udføres af forvaltningen i forbindelse med andre tilsynsopgaver.

Begge projekter indstilles til annullering som følge af forvaltningens igangværende indsats med oprydning i forvaltningens bevillinger. Forvaltningen har implementeret en række kontroller i økonomistyringen, der skal sikre, at inaktive anlægsprojekter, hvor bevillingen ikke anvendes, indstilles til annullering. Kontrollen indeholder tjek af projekter ud fra følgende kriterier:

  • Forbrugt under 25% af det samlede budget
  • Politisk besluttet før 2020
  • Forbrug under 100.000 kr. i hhv. 2023 og 2024

Den gennemførte kontrol har identificeret en række projekter, som er blevet gennemgået med henblik på afklaring af, hvorvidt projektet bør indstilles til annullering, jf. tabel 1.

Tabel 1. Overblik over anlægsprojekter – muligheder for annullering

Kornblomstparken

Sidste del af projektet, som omfatter udendørs arealer til bemandet legeplads ved Kornblomstparken, er sat i bero og afventer boligselskabet Vibos færdiggørelse af bygning ved legepladsen, som er en forudsætning for at kunne gå i gang med udendørsarealerne. Projektet forventes pt. at kunne udføres i 2. halvår 2026.

Fællesaktiviteter på Helsingørruten

Der er tale om både en udgifts- og indtægtsbevilling, som omfatter fællesaktiviteter til projektet med andre kommuner. Der afholdes yderligere udgifter senere i 2024, men det meste af afregningen fra Vejdirektoratet som indtægt følger først senere, når udgifterne gøres op. Alene af den grund kan projektet ikke annulleres.

Genopretning af Absalonsgade

Projektet har afventet et HOFOR-projekt, som der koordineres med. Forventes udført i 2025.

Bispebjerg Bakke, genopretning (B20)

Projektet har afventet et HOFOR-projekt, som der koordineres med. Forventes udført i 2027.

Skolen i Sydhavnen – sikker skolevej

Indstilles til annullering, da projektet er gennemført for driftsbevilling.

Detektering af højresvingende trafik

Projektet blev udsat som følge af Teknik- og Miljøudvalgets beslutning (21.08.23) om at reperiodisere 15 projekter, hvilket skete på baggrund af Økonomiudvalgets beslutning om at reducere Teknik og Miljøudvalget måltal i 2023 med 39 mio. kr. (ØU13. juni 2023). Projektet er kommet i gang og forventes udført i 2024-2025.

Hallandsgade, genopretning B21

Projektet har afventet et HOFOR-projekt, som der koordineres med. Forventes udført i 2025.

 

Løsning

Annullering af projekt ”Smartere trafikløsninger - Parkeringssensorer i Indre by og Østerbro”

I Budget 2016 (BR 1. oktober 2015) blev der tildelt 9,4 mio. kr. (2026 PL) til projektet ”Smartere trafikløsninger - Parkeringssensorer i Indre by og Østerbro” (A, B, C, F, I, O og V). Formålet var at installere parkeringssensorer på parkeringspladserne, så brugerne via en app kunne få information om ledige pladser.

Borgerrepræsentationen vedtog herefter med sagen ”Udmøntning af budgetmidler til smart parkering” (BR 13. oktober 2016) at ændre projektets formål fra fysiske installationer til en dataløsning baseret på eksisterende data og algoritmer, der kan beregne sandsynligheden for at finde en parkeringsplads. Forvaltningen anbefalede en ændring fra hardwareløsningen (sensor i veje, kamera eller radar) til softwareløsningen, da denne blev vurderet mest effektiv og billigst.

Løsningen indebar, at forvaltningen udviklede en API (en programmeringsgrænseflade for applikationer, der tillader én softwarekomponent at kommunikere med en anden), der viser data over, hvor der er størst sandsynlighed for at finde en ledig parkeringsplads. Løsningen blev udviklet med det formål, at virksomheder kunne udvikle kommercielle produkter ved at anvende data fra Københavns Kommune i forhold til at lede trafikken hen til ledig parkeringsplads via fx en app eller lign. Løsningen er idriftsat og er offentlig tilgængelig og kan gratis tilgås af alle. Løsningen er endvidere blevet promoveret for interessenter inden for trafikområdet. Der var ca. 4-6 leverandører, som anvendte data i en periode, men valgte til sidst ikke at gå videre med konkrete løsninger. For app-leverandørerne viste erfaringerne, at data omkring parkering ikke var tilstrækkelig alene, men typisk skulle ses i sammenhæng med andre data og dermed give brugeren en mere bred og samlet kundeoplevelse. Ingen virksomheder har derfor valgt at gå videre med kommercielle produkter på baggrund af de tilgængelige data.

Teknik- og Miljøforvaltningen kan således konstatere, at data ikke er blevet efterspurgt de seneste par år. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler derfor at lukke adgangen til data med henblik på at spare de årlige driftsudgifter på 0,3 mio. kr.

Til udvikling af softwareløsningen er der brugt i alt 5,1 mio. kr. i anlægsmidler. De samlede udviklingsmidler er brugt til analyse og indsamling af datakilder (1,4 mio. kr.), udvikling af datamodel (2,7 mio. kr.) og projektledelse (1,0 mio. kr.). Den resterende anlægsbevilling udgør 5,5 mio. kr. (2025-PL). Herudover er der afsat varige driftsmidler på 0,7 mio. kr. Heraf er der i gennemsnit brugt ca. 0,3 mio. kr. årligt på drift af API’en siden 2019, og i 2021 er der desuden brugt 0,4 mio. kr. til analyse af justeringer af driftssetup. Det årlige mindreforbrug på ca. 0,4 mio. kr. fra 2019-2023 har bidraget til forvaltningens rammeoverholdelse.

Forvaltningen burde have indstillet projektet til annullering tidligere, men har forsøgt at imødekomme de politiske målsætninger om at forbedre data på parkeringsområdet. Forvaltningen vurderer, at der fortsat er potentiale for at udvikle data på parkeringsområdet, men vurderer, at formålet for det konkrete projekt ikke kan opfyldes inden for de vedtagne rammer. Derfor finder forvaltningen det mere hensigtsmæssigt at tilbageføre bevillingen til kommunekassen med henblik på at muliggøre nye prioriteringer.

Forvaltningen har igangsat en udvikling af fysiske parkeringssensorer, som planlægges oprettet på byens 423 erhvervsparkeringspladser. Denne indsats finansieres indenfor eksisterende driftsbudget til parkering på bevillingen ordinær drift.

Forvaltningen indstiller, at anlægsbevillingen annulleres, og dermed at restbudgettet på anlæg på 5,5 mio. kr. (2025-PL) overføres til kommunekassen. Da der skal aflægges anlægsregnskab vedr. projektet, sker tilbageførelsen kassen i forbindelse med aflæggelse af anlægsregnskabet. De årlige varige driftsmidler på 0,7 mio. kr. fra 2025 bliver tilbageført til kommunekassen.

Annullering af projekt ”Skolen i Sydhavnen – sikker skolevej”

I Delaftalen om Overførselssagen 2019-2020 ”blev der afsat 18,6 mio. kr. samlet på anlæg i 2020-2023 til etablering af midlertidige idrætsfaciliteter og sikre skoleveje hertil, til Skolen i Sydhavnen og Skolen på Sluseholmen”. Teknik- og Miljøudvalget fik tildelt 1,8 mio. kr. (2020-PL) til sikre skoleveje ved Sydhavn Skole. Teknik- og Miljøforvaltningen har indenfor eksisterende driftsramme implementeret tiltag vedr. sikker skolevej og indstiller på den baggrund anlægsprojektet annulleret. Konkret er der etableret midlertidig afskærmning af cykelstien på de strækninger, hvor der ikke var eksisterende cykelstier. Arbejdet er udført af forvaltningens enhed for vejvedligehold. Forvaltningen har været i dialog med Børne- og Ungeforvaltningen og Skolen ved Sydhavnen som tilkendegiver, at projektets formål om en sikker skolevej er fuldført. Der er ikke afholdt anlægsudgifter på projektet, så den resterende anlægsbevilling som udgør 1,9 mio. kr. (2025-PL), går tilbage til kommunekassen med denne sag.

Politisk handlerum

Borgerrepræsentationen kan vælge ikke at annullere det ene eller begge projekter. Hvis ”Smartere trafikløsninger - parkeringssensorer i Indre by og Østerbro” ikke annulleres, vil Teknik- og Miljøforvaltningen forsætte driften af projektet, hvormed de pågældende parkeringsdata fortsat vil være offentligt tilgængelige. Projektet vil regnskabsaflægges og den resterende anlægsbevilling vil blive overført til overskuds-/underskudsmodellen, men Teknik- og Miljøforvaltningen vil fortsat have brug for ca. 0,3 mio. kr. årligt i driftsbevilling. De resterende 0,4 mio. kr. vil dermed blive tilbageført kommunekassen.

Anlægsprojektet ”Skolen i Sydhavnen – sikker skolevej” kan ikke gennemføres for anlægsmidler, da projektets formål er opfyldt for driftsmidler.

Økonomi

Til projektet ”Skolen i Sydhavnen – sikker skolevej” er der afsat 1,9 mio. kr. (2025-PL) på anlæg. Da der ikke er brugt nogen anlægsmidler på projektet, er der en restbevilling på 1,9 mio. kr., som med denne sag tilbageføres til kommunekassen.

Tabel 2. Bevillingsmæssige konsekvenser (Beløb i 1.000 kr. og 2025-PL)

At-punkt

Udvalg

Bevilling
(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I)/
Udgift (U)

2033

Varig?
ja/nej

2

TMU

2000 - Ordinær anlæg

2.28.22.3

U

-1.878

Nej

2

ØU

2500 – Kommunekassen

 

U

1.878

Nej

I alt

-

-

-

-

0

-

 

Til projektet ”Smartere trafikløsninger - parkeringssensorer i Indre by og Østerbro” er der afsat 9,6 mio. kr. til anlæg og en driftsbevilling på 0,2 mio. kr. i 2017 stigende til 0,6 mio. kr. i 2018 og frem til afledte serviceudgifter.

Restbudgetter på anlæg på hhv. 5,5 mio. kr. (2025 -PL) mio. kr. fra ”Smartere trafikløsninger - parkeringssensorer i Indre by og Østerbro” overføres til kommunekassen i forbindelse med aflæggelse af anlægsregnskaber. De resterende varige driftsmidler på 0,7 mio. kr. fra 2025 bliver tilbageført til kommunekassen.

Videre proces

Forvaltningen udarbejder anlægsregnskab for projektet fra ”Smartere trafikløsninger - parkeringssensorer i Indre by og Østerbro”, som forelægges Borgerrepræsentationen til godkendelse.

Teknik- og Miljøudvalget forelægges løbende indstilling om annullering af anlægsprojekter, såfremt forvaltningen oplever projekter, der ikke er mulige at implementere indenfor det vedtagne formål. Forvaltningen har i den forbindelse altid fokus på at efterleve de politiske målsætninger defineret i projektet og vil arbejde på løsninger for at implementere disse. Forvaltningen vil dog have fokus på tidligere at indstille projekter til annullering, således at midler fra evt. berosatte projekter kan gå retur til kommunekassen.

Søren Wille

/ Marie-Louise Kudsk Hædersdal

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 19. august 2024

 

Indstillingens 1. at-punkt blev forkastet af at enigt udvalg.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Til top