Mødedato: 18.06.2020, kl. 20:30
Mødested: Rådhuset, udv. D

Genopretning af bygværker og vejstrækninger – frigivelse af anlægsmidler fra Genopretningsrammen 2023

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til frigivelse af anlægsmidler fra Genopretningsrammen 2023 til genopretning af nedslidte bygværker og vejstrækninger.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at anlægsbevilling på 18,8 mio. kr. frigives til genopretning af ni bygværker, jf. løsningsafsnittet. De 18,8 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.
  2. at anlægsbevilling på 117,8 mio. kr. frigives til helhedsgenopretning af fem vejstrækninger, løsningsafsnittet. De 117,8 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.

Problemstilling

Den planlægningsmæssige ramme for genopretning af infrastrukturen i København er programmet Et løft til vejene, der fremlægges særskilt indstilling om for Teknik- og Miljøudvalget sideløbende med denne indstilling. Den samlede økonomiske ramme for genopretningen er den årlig rammebevilling, Genopretningsrammen, på 136,6 mio. kr. (2020 p/l), der indgår som en del af Teknik- og Miljøudvalgets samlede anlægsbudget, samt forudprioriterede midler til genopretning fra Indkaldelsescirkulæret på 167,3 mio. kr. (2021 p/l), jf. løsningsafsnittet.

De ni bygværker og fem vejstrækninger, der frigives midler til genopretning af, er meget nedslidte, og forvaltningen vurderer, at hvis skadesudviklingen ikke håndteres inden for de kommende 1-3 år, vil den accelerere og fordyre renoveringen.

Med vedtagelsen af Budget 2020 (BR 3. oktober 2019) (A, B, F, V, Ø og Å) kan Teknik- og Miljøudvalget fremrykke og frigive 136,6 mio. kr. (2020/p/l) i 2020 fra Genopretningsramme 2023, jf. løsningsafsnittet.

Der er ikke prioriteret anlægsmåltal til projekterne. Der udarbejdes budgetnotat om anlægsmåltal til projekterne til Budget 2021.

Løsning

Teknik- og Miljøudvalgets Genopretningsramme udgøres af en årlig basisramme på 136,6 mio. kr. (2020 p/l), og er en del af udvalgets faste anlægsbudget. Genopretningsrammen disponeres hvert år af Borgerrepræsentationen til nye genopretningsprojekter med en indstilling som denne. Midlerne i Genopretningsrammen anvendes til at sikre den langsigtede planlægning og koordinering af renoveringsprojekter i byen igennem genopretningsprogrammet Et løft til vejene. Udover Genopretningsrammen udmeldes der med Indkaldelsescirkulæret hvert år et budget til genopretningsprojekter under Teknik- og Miljøudvalget. I 2021 udgør de afsatte midler fra Indkaldelsescirkulæret 167,3 mio. kr. (2021 p/l), som vil blive udmøntet til genopretningsprojekter sammen med Budget 2021.

Nedenfor gennemgås de enkelte genopretningsprojekter, som anbefales gennemført. Bilag 2 indeholder et oversigtskort, der viser placeringen af projekterne.

Genopretning af ni bygværker
I perioden frem mod 2029 skal i alt 28 ud af kommunens 257 bygværker renoveres og genoprettes. Forvaltningen anbefaler, at ni af de bygværker, der er i dårligst stand, genoprettes, jf. bilag 3. Det drejer sig om:

  1. bro for Gl. Køge Landevej over Harrestrup Å (renovering af den vestlige fløjvæg samt udførsel af diverse betonreparationer)
  2. toiletbygninger ved Nyhavnsbroen (renovering af vægge, lofter, interiør og tag)
  3. gangtunnel under Blegdamsvej (renovering af trapper og udskiftning af rækværk samt udførsel af diverse betonreparationer)
  4. gangtunnel under Slotsherrensvej v. Islev St. (renovering af trapper)
  5. gangtunnel under Vigerslevvej v. Hanstedvej (renovering af trapper og udskiftning af rækværk samt udførsel af diverse betonreparationer)
  6. gangtunnel under Østerbrogade v. Sortedams Dossering (renovering af trapperne og granitrækværk)
  7. gangtunnel under Tagensvej v. Arresøgade (renovering af trapper og rækværk)
  8. gangtunnel under Amagerbrogade v. Hans Bogbinders Allé (renovering af trapper og rækværk)
  9. gangbro ved Lundehus Skole over Lersø Parkallé (renovering af trappernes stålkonstruktioner og rækværk samt udførsel af diverse reparationer på betonbroen)

De ni bygværker er udvalgt til genopretning pga. deres stand og risikoen for skadesudvikling, der vil fordyre renoveringen. Genopretningen planlægges gennemført i perioden 2021-2023, jf. bilag 3.

Helhedsgenopretning af fem vejstrækninger
I perioden frem mod 2029 skal 344 km kørebane ud af kommunens i alt 549 km kørebane renoveres og genoprettes. Det samme gør sig gældende for 157 km cykelsti ud af kommunens i alt 428 km cykelsti. Forvaltningen anbefaler, at følgende fem vejstrækninger helhedsgenoprettes, da strækningerne er meget nedslidte, jf. bilag 4:

  1. Stockholmsgade
  2. Kronprinsessegade (Gothersgade til Sølvgade)
  3. Gothersgade
  4. Østrigsgade
  5. Grøndals Parkvej (Rebildvej - Ålekistevej).

De fem vejstrækninger er udvalgt til genopretning pga. deres stand og risikoen for skadesudvikling, der vil fordyre renoveringen. For kørebaner og cykelstier vurderes prisen i gennemsnit at blive henholdsvis 7 % og 4 % dyrere per år arbejderne udskydes, idet renoveringen bliver mere omfattende.

Vejstrækningerne skal helhedsgenoprettes, hvilket indebærer, at strækningerne genoprettes fra facade til facade. Det betyder, at kørebaner, vejbrønde, stikledninger, fortove, cykelsti, parkeringsareal, trækasser, belysningskabler og signalanlæg på strækningen genoprettes til nutidig standard på én gang. Hvor der i dag er begrænset fremkommelighed for borgere med mobilitetshandicap, vil genopretningen sikre hensigtsmæssige forhold. Som en del af genopretningen af kørebanerne udlægges der støjreducerende asfalt. Det betyder, at der udlægges støjreducerende asfalt på Gothersgade, Østrigsgade og Grøndals Parkvej, da der kører flere end 2.000 biler i døgnet, og hastigheden er højere end 40 km/t.

Strækningerne er koordineret med andre aktiviteter i byen, og helhedsgenopretningen af Gothersgade og Østrigsgade er koordineret med forslag om udvidelse af cykelsti på de to strækninger (jf. TM21 Cykelpakke 2021, herunder TM21a Cykelstier). Strækningernes trafiktal fremgår af bilag 4. Helhedsgenopretning af vejstrækninger planlægges gennemført i perioden 2021-2023, jf. bilag 4.

Økonomi

Med denne indstilling skal der frigives i alt 136,6 mio. kr. (2020 p/l) fra Teknik- og Miljøudvalgets Genopretningsramme 2023. Tabeller med bevillinger og frigivelse af midler fremgår af bilag 5. Oversigter over udgifter til anlæg, ekstern rådgivning og interne udgifter fremgår af bilag 3 og 4.

Der er ikke prioriteret anlægsmåltal til genopretningsprojekterne. Det betyder, at gennemførelse af anlægsprojekterne afhænger af, at der prioriteres anlægsmåltal i 2021-2023.

Bygværker er højrisikoprojekter, da der er mange ubekendte faktorer, som først afdækkes under renoveringen. Der er derfor afsat 15 % af anlægssummen til uforudsete udgifter, ligesom udgifterne til de ni bygværker styres samlet, så der kan foretages budgetforskydninger mellem de enkelte projekter. Det betyder, at hvis de budgetterede midler for ét bygværk viser sig utilstrækkelige, anvendes eventuelle uforbrugte midler fra de øvrige bygværker.

På samme måde styres helhedsgenopretning af de fem strækninger som én samlet bevilling. Det skyldes, at selvom de vurderes at være ukomplicerede anlægsprojekter, kan der kan forekomme store variationer i de enkelte projekter, som først kan konstateres ved projekteringen, fx bærelagenes tilstand og fortovets opbygning. Der afsættes 5 % af anlægssummen til uforudsete udgifter.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt, vil forvaltningen igangsætte projekteringen af projekterne, der forventes afsluttet løbende i perioden 2021-2023. Der udarbejdes budgetnotat om anlægsmåltal til projekterne til Budget 2021.

Søren Wille

                                     /Lone Byskov

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. juni 2020

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top