Mødedato: 17.06.2024, kl. 13:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Udnyttelse af grundvand i Kolonihaveparken/Lersøparken, Bispebjerg

Se alle bilag

I Overførselssagen 2021-2022 (Borgerrepræsentationen 5. maj 2022) (A, Ø, B, F, V, Å, DF) blev der afsat 0,8 mio. kr. til en foranalyse af muligheden for at udnytte grundvand under Lersøparken som vandressource (bilag 3-4). Forvaltningen har undersøgt muligheden for oppumpning af grundvand under Kolonihaveparken, Bispebjerg, til udledning til Lygte Å, der har udløb i Peblinge Sø via Ladegårds Å. Foranalysen viser, at det er muligt at indvinde grundvand til udledning til Lygte Å efter en forudgående vandbehandling og rensning. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler på baggrund af foranalysen bl.a., at man går videre med projektet og etablerer oppumpningsmuligheder og vandbehandling af grundvand til udledning til Lygte Å. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til løsningsforslag, der indgår i forhandlinger om Budget 2025.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender:

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningens løsningsforslag til etablering af oppumpningsmuligheder og rensning af grundvand til Lygte Å indgår i forhandlingerne om Budget 2025, jf. løsningsafsnit og økonomiafsnit.

Problemstilling

I Overførelsessagen 2021-2022 (BR 5. maj 2022) (A, Ø, B, F, V, Å, DF) blev der afsat 0,8 mio. kr. til en foranalyse af muligheden for, hvorvidt og hvordan grundvandet under Lersøparken kan udnyttes som tilgængelig vandressource. Midlerne blev givet på baggrund af budgetnotatet "TM042 Anvendelse af grundvand under Lersøparken – foranalyse.

I forlængelse af en foranalyse er Teknik- og Miljøudvalget forpligtet til at udarbejde budgetnotat til senere budgetforhandlinger, jf. Økonomiforvaltningens årlige indkaldelsescirkulære. Teknik- og Miljøudvalget tager som udgangspunkt resultat af foranalyser til orientering, men der er i denne konkrete sag mulighed for flere løsninger.

Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til, om forvaltningens anbefalede løsningsforslag skal danne baggrund for det budgetnotat, der skal indgå i forhandlingerne om Budget 2025.

Løsning

Den udførte foranalyse viser, at det er muligt at indvinde op til 8 l/s grundvand fordelt på to boringer i Kolonihaveparken, som kan ledes til Lygte Å, hvor der i dag strømmer ca. 50 l/s. Kvaliteten af grundvandet er tilfredsstillende og kun grundstoffet barium overskrider miljøkvalitetskravet for udledning til åen og i sidste ende søerne. Dette betyder, at vandet skal renses eller behandles før udledning til Lygte Å. Forvaltningen vurderer, at den mulige tilførte vandmængde vil have en gavnlig effekt på vandstanden og vandkvaliteten i søerne.

Foranalysen har i hovedtræk omfattet følgende punkter, jf. bilag 2:

  • Etablering af en prøveboring til grundvandsmagasinet samt en overvågningsboring.
  • Ren- og prøvepumpning til vurdering af hvor meget vand, der kan pumpes op fra grundvandsmagasinet.
  • Udtagning af vandprøve til vurdering om grundvand er egnet til at kunne udledes til Lygte Å og i sidste ende de indre søer, herunder også vurdering af rensebehov og renseteknologi.
  • Undersøgelse af påvirkningerne på omgivelserne inklusive nærliggende bygninger ved en indvinding af grundvand i parken.
  • ·Økonomiske beregninger af omkostninger til at etablere de nødvendige tiltag til indvinding af grundvand samt omkostninger af drift af anlægget.
  • Samfundsøkonomiske vurderinger.

Resultaterne fra foranalysen er gengivet i bilag 2, s. 12-53.

Foranalysen viser, at der er et grundlag for at etablere en indvinding af grundvand i den nordlige ende af Kolonihaveparken. Undersøgelserne viser, at kvaliteten af grundvandet er god, hvor kun grundstoffet barium overskrider miljøkvalitetskriteriet for Lygte Å og Peblinge Sø. Af foranalysen fremgår det, at det er muligt at rense for grundstoffet barium, så miljøkvalitetskriteriet for åen kan overholdes.

Den udførte prøveboring kan anvendes som en permanent indvindingsboring. Prøvepumpningen i boringen viser dog, at det er nødvendigt med en ekstra boring for at kunne opnå en betydende vandmængde til udledning til åen. Samlet set vil de to boringer kunne yde ca. 16 % af den mængde, som løber i Lygte Å i dag, hvilket vil have en betydelig gavnende effekt på de indre søer. Et ekstra vandtilskud fra en regulerbar kilde vil være af høj værdi for vandstanden i søerne i nedbørsfattige perioder. Desuden vil det tilledte grundvand forøge vandgennemstrømningen i søerne til gavn for vandmiljøet. Det ekstra vand vil forhindre blotlægning af søbunden med de lugtgener, som det måtte medføre. Det forventes, at oppumpning og tilledning til søerne vil ske i de fire varmeste måneder (maj-august). I den øvrige del af året vurderes det, at det ikke er nødvendigt med tilskud af grundvand for at opretholde vandstanden i søerne.

Det vurderes, at det er muligt at etablere et pumpehus med et vandbehandlingsanlæg og en renseenhed, som kan rense grundvandet, så det er muligt at udlede til Lygte Å. 

På grundlag af resultaterne fra foranalysen anbefaler forvaltningen følgende løsningsforslag:

  • Etablering af en ekstra boring i nærheden af den eksisterende boring.
  • Opførelse af et mindre pumpehus eller container med plads til en vandbehandlingsenhed og en renseenhed.
  • Ledninger fra boringerne til pumpehuset og derfra til Lygte Å.
  • Rådgiverydelser til udformning af projektet og udarbejdelse af udbudsmateriale til boring, herunder også udtagning og analyse af kontrolvandprøver.

Høring

Sagen har ikke været i høring

Parkering

Løsningsforslaget har ingen konsekvenser for bil- og cykelparkeringspladser.

Træer

Løsningsforslaget har ingen konsekvenser for træer.

Politisk handlerum

Teknik- og Miljøudvalget kan vælge, at budgetnotat ikke skal følge forvaltningens indstilling om at arbejde videre med at anvende grundvandet under Kolonihaveparken/Lersøparken.

Forvaltningen vurderer dog ikke, at det er muligt, at budgetnotatet alene omhandler dele af forvaltningens løsningsforslag til at arbejde videre med indvinding og anvendelse. Det skyldes, at hvis udvalget ønsker at pumpe grundvandet op og lede videre til Lygte Å, så vil det kræve både pumpehus og tilhørende vandbehandlingsenheder, da vandet ikke uden videre behandling kan ledes videre til Lygte Å og de indre søer pga. det forhøjede niveau af grundstoffet barium i det oppumpede grundvand.

Økonomi

Gennemførelse af indstillingen vil afhænge af, at Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i kommende budgetaftale. Teknik- og Miljøforvaltningen er forpligtet til at udarbejde budgetnotat på baggrund af foranalyse, jf. Økonomiforvaltningens årlige indkaldelsescirkulære.

Den samlede udgift til etablering af et anlæg vurderes at være godt 2,7 mio. kr., samt et forventet risikotillæg og udgifter til bygherreorganisationen, hvilket vil blive afspejlet i budgetnotatet. De årlige driftsudgifter til projektet vurderes at være godt 340 t.kr.

Det vurderes muligt at oppumpe cirka 25 m³ vand i timen [døgnet rundt] uden kritisk sænkning i de terrænnære jordlag lokalt ved boringerne i en periode på fire måneder om året, hvilket sammenlagt giver 72.000 m³ oppumpet vand.

Vurderet ift. de årlige driftsudgifter på 340.000 kr. giver det en kubikmeterpris på 4,72 kr. Dette er noget billigere end at skulle tilkøbe drikkevand fra HOFOR, der opererer med en kubikmeterpris på mellem 19 og 42 kr. (inkl. moms) for erhvervskunder. Udgifterne til tilledning af drikkevand vil således årligt udgøre mellem 1.368.00 kr. og 3.024.000 kr.

Udspecificering af omkostningerne kan findes i bilag 2, s. 54-56.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen udarbejde et budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2025. Teknik- og Miljøforvaltningen er forpligtet til at udarbejde budgetnotat jf. Økonomiforvaltningens årlige indkaldelsescirkulære.

 

Søren Wille

/ Lena Kongsbach

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. juni 2024

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Til top