Vision for havnen
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at den endelige udgave af visionen ”En Havn af Muligheder” med hvidbog og inspirationskataloget ”Kajkant Katalog” godkendes som ramme om det videre arbejde med at udvikle en rekreativ havn
- at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder en udviklingsplan for bedre udnyttelse af havnens rekreative potentiale
- at Teknik- og Miljøforvaltningen opretter et dialogforum med udvalgte interessenter og grundejere
Problemstilling
Udkast til visionen ”En Havn af Muligheder” (bilag 1), som har fokus på øget rekreativt brug af havnen, er udarbejdet af Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og By & Havn I/S. Som bilag til visionen har Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejdet et kajkant katalog (bilag 2). Begge dokumenter er sendt i høring af Teknik- og Miljøudvalget den 26. august 2013, og høringen blev gennemført fra 2. september til 28. oktober 2013. I høringsperioden har der desuden været afholdt en række dialogmøder, samt en spørgeskemaundersøgelse. Visionen og kajkant kataloget foreslås godkendt som ramme for det videre arbejde med den rekreative udvikling af havnen.
For at komme i mål med visionen, vil der være behov for en overordnet plan for havnens rekreative udvikling, samt en tættere dialog mellem havnens ejere og interessenter.
Løsning
- Byens livgivende centrum - med masser af liv og aktivitet på vandet og ved vandet.
- Et sted med et mangfoldigt system af gode og sammenhængende gang-, løbe- og cykelruter.
- Et sted med grønne og stille opholdssteder ved vandet.
- Præget af god adgang til og fra vandet fra blå støttepunkter, trapper, brygger og flåder.
- En ren og indbydende havn med gode vilkår for badning og sejlads.
- Præget af mange farver og et varieret valg af materialer.
- Det varierede og det mangfoldige ses som en styrke.
- Eksperimenterende og et sted københavnerne er stolte af.
1. Flere aktiviteter i havnen.
2. Bedre adgang til og fra vandet.
3. Flere opholdssteder.
4. Bedre ruter og forbindelser.
5. En ren og indbydende havn.
6. En havn med en sund natur.
7. Events og midlertidig projekter.
8. Variation og plads til alle.
I høringsperioden er der kommet 58 høringssvar fra enkeltpersoner, foreninger, organisationer, lokaludvalg, museer og Københavns Kommune (bilag 4). Opsamling på høringssvar, dialogmøder og spørgeskemaundersøgelse er beskrevet i en hvidbog (bilag 3).
Blandt høringssvarene er der ganske få forslag til egentlige ændringer af visionen. Det drejer sig om følgende ændringsforslag:
- en udvidelse af afgrænsningen af visionens areal, mod nord og mod syd til og med Valby parken, (Østerbro Lokaludvalg samt udtrykt af flere personer ved dialogmøde)
- at udfordringerne med havvandsstigning medtages i visionen, (Østerbro Lokaludvalg)
- at der i visionen for havnen skal skrives, at den nuværende blå overflade skal opretholdes (Danmarks Naturfredningsforening)
- visionen bør være mere konkret og handlingsorienteret (flere).
- For at imødekomme ønsket om en mere konkret og handlingsorienteret plan foreslås det, at afsnittet om proces og tidsplan (s. 23) ændres, så det beskrives, at der i den videre proces udarbejdes en udviklingsplan for bedre udnyttelse af havnens rekreative potentiale.
Visionens afgrænsning foreslås fastholdt som den er, da der i denne vision fokuseres på den bynære havn og havnen som sammenbindende byrum frem for de mere åbne kyster.
Forhold omkring havvandsstigninger behandles særskilt i klimatilpasningsplanen. I den videre udvikling af havnen vil forhold omkring havvandsstigninger blive tænkt med.
Danmarks Naturfredningsforenings ønske om beslutning om ikke at indskrænke havnens vandareal yderligere, ligger uden for visionens rammer, men kan drøftes i forbindelse med udarbejdelse af kommuneplanen.
Flere høringssvar peger på, at de komplicerede ejerforhold i og omkring havnen, hæmmer den rekreative udviklingen af havnen. Det foreslås derfor, at forvaltningen starter et dialogforum, hvor havnens interessenter i form af organisationer, foreninger, grundejere, stat, kommunen og By & Havn kan indgå i et samarbejde omkring udviklingen.
Der er desuden kommet en lang række forslag til nye projekter og funktioner i havnen, som oplistes i hvidbogen. Forvaltningen vil samle de indkomne forslag og idéer til nye projekter og tiltag i og omkring havnen i en idébank, som løbende kan opdateres med nye forslag. Idéerne vil blive koblet med udviklingsplanen, hvorefter prioriterede idéer detaljeres og leveres til budgetforhandlinger.
Økonomi
Videre proces
Kommuneplanstrategien forventes at indeholde vision og målsætning for bedre udnyttelse af havnens rekreative potentialer. Forvaltningen vil ligeledes arbejde for at indarbejde visionen om bedre udnyttelse af havnens rekreative potentiale i kommuneplanen og lokalplaner.
Pernille Andersen
/Simon Kjær Hansen
Beslutning
Indstillingen blev anbefalet.
Et enigt Teknik- og Miljøudvalg afgav følgende protokolbemærkninger:
”Udvalget ønsker, at der inddrages et ekstra tema i det fortløbende arbejde i forvaltningen: Den fortællende Havn. Hvor fortællingen om København som havneby bliver beskrevet som en vigtig kvalitet for havnens videre udvikling. Herunder, at havnebassinets størrelse og åbenhed er vigtig at udnytte for oplevelsen af København som Havneby og det rekreative liv i havnen.”
”Udvalget ser gerne, at man i udviklingsarbejdet også ser på de ydre dele af havnen, bla. Margretheholmhavn og Nordhavnen.”