Mødedato: 15.04.2013, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Udeservering i Viktoriagade

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget har på mødet den 4. februar 2013 vedtaget medlemsforslag fra Morten Kabell (Ø) om, ”at ansøgningen om udvidet udendørsservering - Etablering af nye gademiljøer i Viktoriagade (sag nr. 2010 - 63289) stilles til politisk behandling.”

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at en imødekommelse af ansøgningen om udvidet udendørsservering – etablering af nye gademiljøer i Viktoriagade er afhængig af den praksis, der bliver tiltrådt af udvalget i indstilling vedr. Justering af nuværende praksis for tilladelse til udendørsservering
  2. at medlemsforslaget fra Morten Kabell (Ø) vedrørende nye gademiljøer i Viktoriagade med denne indstilling er behandlet.
  3. at såfremt der nedlægges to p-pladser i Viktoriagade i grøn zone i forbindelse med etableringen af de nye gademiljøer, så vil det medføre et indtægtstab på 0,0144 mio. kr. (2013 p/l) i 2013 og 0,0287 mio. kr. (2013 p/l) på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Parkering, funktion 2.22.07.1 fra 2014 og frem. En nedskrivning af Teknik- og Miljøudvalgets indtægtsbudget vil kræve en tilsvarende opskrivning af Teknik- og Miljøudvalgets servicemåltal. Opskrivningen af servicemåltallet finansieres indenfor Teknik- og Miljøudvalgets egen driftsramme i 2013 og indgår i forhandlingerne for budget 2014.

Problemstilling

I motiveringen for medlemsforslaget fremgår det at: Ansøgningen har ligget og kørt rundt i forvaltninger i lang tid. Nu må det være tid til, at ansøgerne får deres sag behandlet, og Enhedslisten anbefaler, at ansøgningen imødekommes. Konsekvensen er nedlæggelse af to p-pladser, hvilket må være acceptabelt for alle parter set i lyset af de positive effekter, forslaget vil medføre for ansøgeren.”

Den pågældende ansøgning fra Mikkeller Bar, Viktoriagade 8 er blevet behandlet tidligere. Teknik- og Miljøforvaltningen har første gang den 16. juli 2010 behandlet ansøgningen (se bilag 1), hvilket desuden blev uddybet den 10. august 2010 i et svar til Danmarks Restauranter og Caféer (se bilag 2). Igen i den 27. marts 2012 blev ansøgningen behandlet (se bilag 3) med opfølgende svar den 22. maj 2012 på anmodning om at genoverveje afgørelsen (se bilag 4).

Teknik og Miljøforvaltningen har ud fra den nuværende praksis afvist ansøgningen om at nedlægge parkeringspladser ved Mikkeller Bar i Viktoriagade. I henhold til den nuværende praksis fremlægges private ønsker til nedlæggelse af parkeringspladser til fordel for udendørsservering kun til politisk behandling, når der er tale om særlige forhold, eller samlede trafikomlægninger, som fx i Elmegade. Afslaget til Mikkeller Bar er hver gang givet på baggrund af den praksis, der forudsætter at inddragelse af kørebanen og parkeringspladser til andre formål end færdsel skal være begrundet i helt særlige forhold.

Løsning

Praksis er i dag, at parkeringspladser primært kunne inddrages, når der var tale om andre trafikale hensyn, eller at helt særlige forhold gør sig gældende. Et sådant forhold kan være en samlet plan for et område.

For at nedbringe salget af euforiserende stoffer i Viktoriagade og Abel Cathrines Gade, blev der i 2008 udarbejdet et projekt til at gøre gaden mere tryg at færdes i. Projektet var et samarbejde mellem politikere, beboere, politi, brandvæsen, erhvervsdrivende og Teknik- og Miljøforvaltningen.

På baggrund heraf fik tre restauranter med udendørsservering i 2009 som led i et Sikker By projekt tilladelse til udendørsservering på vejarealet i Viktoriagade. 

Der er i forbindelse med etableringen af det ovennævnte projekt fra 2009 blevet omflyttet et antal parkeringspladser i Viktoriagade. Dette har været muligt, idet disse nedlagte parkeringspladser kunne omflyttes til steder, hvor der var parkeringsforbud. Man har derfor ikke som sådan nedlagt nogen parkeringspladser.

Beslutningen om at omlægge parkeringspladser i gaden skete før, at Københavns Kommunes Parkeringsstrategi i 2009/2010 blev politisk vedtaget. I denne fremgår det, at der ikke kan nedlægges parkerings-pladser til andet formål end trafikale.

Forvaltningen har vurderet, at den enkeltstående ansøgning fra Mikkeller Bar fra 2010 og 2012, ikke havde baggrund i sådanne helt særlige forhold, da forholdende i Viktoriagade er blevet normaliseret som følge af ovenstående projektet. Forvaltningen har således også givet afslag til andre restauranter, der har ansøgt om udendørsservering på vejarealet. I Viktoriagade gælder det bl.a. Hotel Viktoria, Lille Istanbul og Vela Bar i Viktoriagade. Disse afslag er givet på baggrund af trafikale forhold, for hvilke det vil få omfattende konsekvenser at give tilladelse til udendørsservering.

Kommunens praksis skal følge de grundlæggende forvaltningsmæssige principper om ligebehandling og lovmæssighed. Såfremt Mikkeller Bar får tilladelse, vil det medføre, at omkringliggende restauranter, der tidligere har fået afslag, ikke håndteres i forhold til førnævnte principper.

Ud fra kommunens gældende praksis kan forvaltningen derfor ikke anbefale, at den konkrete ansøgning fra Mikkeller Bar imødekommes af Teknik- og Miljøudvalget. Såfremt Teknik- og Miljøudvalget godkender en justering af den nuværende praksis for udendørsservering på vejarealer, vil den konkrete ansøgning dog kunne imødekommes.

Økonomi

De økonomiske konsekvenser er afhængige af, om den konkrete ansøgning fra Mikkeller Bar imødekommes. Såfremt der ikke gives tilladelse til Mikkeller Bar, vil der ikke være økonomiske konsekvenser.

Såfremt Teknik- og Miljøudvalget godkender indstilling vedr. justering af den nuværende praksis for udendørsservering og den konkrete ansøgning fra Mikkeller Bar imødekommes, vil de økonomiske konsekvenser udgøre et indtægtstab på 0,0144 mio. kr. (2013 p/l) i 2013 og 0,0287 mio. kr. (2013 p/l) fra 2014 og frem på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Parkering, funktion 2.22.07.1. En nedskrivning af Teknik- og Miljøudvalgets indtægtsbudget vil kræve en tilsvarende opskrivning af Teknik- og Miljøudvalgets servicemåltal. Opskrivningen af servicemåltallet finansieres indenfor Teknik- og Miljøudvalgets egen driftsramme i 2013 og indgår i forhandlingerne for budget 2014.  

Videre proces

Forvaltningen vil afvente behandlingen af en principiel stillingtagen til praksis for tilladelser til udendørsservering på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 15. april 2013, hvis der skal ske en praksisændring på området.

Desuden vil en evt. nedlæggelse af parkeringspladser for at skabe plads til udendørsservering på vejarealet kun kunne ske efter samtykke fra Politiet, jf. færdselslovens § 92, stk. 1.

 

 

         
                Pernille Andersen

                                                                  / Janus Krarup

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 15. april 2013:

Indstillingen blev godkendt.
Til top