Mødedato: 15.04.2013, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Løberute til VM i halvmaraton 2014

Se alle bilag
I forbindelse med VM i halvmaraton 2014 skal løbsruten og de trafikale løsninger godkendes

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik – og Miljøudvalget godkender

  1. at VM i halvmaraton 2014 afvikles på den fremlagte løbsrute (bilag 1) med de trafikale konsekvenser og løsninger, som fremgår af denne indstilling.

Problemstilling

Verdensmesterskabet i halvmaraton afholdes i København lørdag den 29. marts 2014. Der er tale om den største internationale løbebegivenhed i Danmark nogensinde.

Som noget helt specielt har det internationale atletikforbund givet grønt lys til, at et felt på 25.000 motionister får lov til at løbe efter eliten.

Beslutningen om, at arrangementet skal finde sted i København blev den 31. maj 2012 besluttet af Kultur- og Fritidsudvalget. Teknik- og Miljøforvaltningen har dermed ansvaret for at finde en måde arrangementet skal forløbe på, men ikke om arrangementet skal finde sted. Denne indstilling definerer, hvordan arrangementet påtænkes afviklet.

Dansk Atletik Forbund (DAF) rettede i juni 2011 henvendelse til Sport Event Danmark og Wonderful Copenhagen (WOCO) om afholdelse af et VM i København. Der var enighed om, at fremsende et bud på afholdelse af VM i København til Det internationale Atletikforbund, og i november 2011 overværede Kultur- og Fritidsborgmester Pia Allerslev, sammen med DAF og WOCO, præsentationen i Monaco. København vandt værtskabet for VM i 2014 til afholdelse den 29. marts 2014. Beslutningen om at afholde løbet en lørdag var et ufravigeligt krav fra Det internationale Atletikforbund.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har efterfølgende bevilget 0,9 mio. kr. til eventet.

Dette er den normale procedure i Københavns Kommune for sådanne events, når de er blevet besluttet i fagforvaltningerne og ønskes afholdt i København.

Løbet afvikles i centrum af København. At løbet afvikles i en hovedstad er unikt, og giver store muligheder for at markedsføre København som en moderne storby. Samtidig giver det kommunen store udfordringer i forhold til afvikling af trafikken under løbet samt stiller store krav til kommunikationsopgaven, som påhviler Dansk Atletik Forbund.
 

Løsning

Ruten
Københavns Kommune samt Frederiksberg Kommune er værter for løbet, der afvikles på en lukket rundstrækning placeret i Indre By, som også krydser Frederiksberg Kommune. Fastlæggelsen af ruten er sket i et samarbejde mellem Dansk Atletik Forbund, Det Internationale Atletikforbund (IAAF), Københavns Politi, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune. I rutelægningen er der en række formelle krav fra Det Internationale Atletik forbund, som skal respekteres. Bla. at løbet skal finde sted en lørdag, at ruten skal være præcis 20,086 km, hvilket betyder at enhver ruteændring vil få afledte konsekvenser et andet sted på ruten, og at ruten af hensyn til løbernes sikkerhed og hastighed, skal være med så få sving som muligt. Desuden har det det både fra kommunen og arrangøren været et ønske om, at ruten giver de bedste TV billeder. Herudover har erfaringerne fra de andre store løb – Copenhagen Marathon, Copenhagen Challenge og VM i cykling m.fl. været inddraget. Disse forudsætninger ligger samlet set til grund for det forslag der lægges frem. Rutestrækningen er vedlagt som bilag1. Frederiksberg Kommune har administrativt godkendt deres del af eventet i februar 2013 og bevilget 0,5 mio.kr til afholdelsen.

Trafikale konsekvenser og løsninger
Afviklingen af VM i halvmaraton vil påvirke trafikafviklingen i København markant på selve løbsdagen samt dagen før. Det er primært trafikken i Indre By og på Frederiksberg, der bliver berørt, men begivenheden vil også give trafikale gener på indfaldsvejene. Vindebrogade/Holmens Kanal, som er en af byens hovedtrafikårer, vil være afspærret for bilkørsel fra fredag den 28. marts 2014 kl. 8.00 til lørdag den 29 marts kl. 23.00, grundet opbygning og nedtagning af start/mål område. Den resterende del af ruten afspærres fra lørdag den 29. marts 2014 kl. 06.00 – 17.00. Der vil primært blive fokuseret på at fastholde god fremkommelighed for gang- og cykeltrafik samt busfremkommelighed. På grund af det store deltagerantal (25.000) er det ikke realistisk at lave sluser til bilister, da løberne kommer i en lind strøm.

Denne prioritering vil indebære følgende trafikale løsninger:

  • Under forberedelsen og gennemførelsen af løbet vil der være en ensartet og let kommunikerbar struktur for trafikafviklingen. Indre By bliver lukket for trafik lørdag den 29. marts 2014 fra kl. 06.00-17.00 (Dog vil området Vindebrogade/Holmens Kanal være spærret fra 28. marts kl. 08.00 til 29. marts kl. 23.00). Større kryds/strækninger bliver afspærret som det sidste, for at formindske de trafikale gener mest muligt. Afspærringen bliver ophævet hurtigst muligt efter løbets afvikling. Det er som ved alle andre arrangementer forvaltningen der godkender afspærringsplaner. Arrangøren har det endelige ansvar for, at afspærringen er opsat korrekt, og fører ligeledes løbende tilsyn.    
  • Ruten berører en kort strækning fra krydset Vibenhus Runddel/Nørre Allé til Øster Allé. I forbindelse med projektet Nørre Campus, risikerer netop denne del at være underlagt gravearbejde. I juni 2013 vil forvaltningen blive informeret om, hvorvidt det vil være muligt at lade ruten løbe på denne strækning. Kan løberne ikke benytte strækningen, vil DAF skulle fremlægge en alternativ rute, og udvalget vil få fremlagt ny indstilling med forslag til alternativ rute.
  • Ruten vil være helt lukket for krydsende færdsel. Dette gælder også for cykel- og gangtrafik. Via en app/interaktivt kort, der løbende opdateres, vil det være muligt for borgere at se, hvornår sidste løber har passeret strækningen og hvornår afspærringen ophæves.
  • På de gadestrækninger, der indgår i ruten, vil det ikke være muligt at parkere. Borgere og gæster vil være henvist til at finde alternative parkeringsmuligheder.
  • Forvaltningen indgår i et særligt beredskab for udrykningskørsel med Københavns Politi og Københavns Brandvæsen.
  • Forvaltningen vil indgå i et samarbejde med Movia om ændringer i bussernes linjeføring under arrangementet, således at både de sædvanlige brugere og tilskuere til arrangementet tilgodeses mest muligt.
  • Forvaltningen indgår i et samarbejde med By og Havn og Copenhagen Malmø Port om trafikafvikling ved eventuelle store ankomst- og afrejsedage for krydstogtsskibe.
  • Forvaltningen indgår i et samarbejde med Udenrigsministeriet om de særlige forhold, der knytter sig til betjening af ambassaderne i de områder af byen, som bliver berørt af løbet.

Organisation
For at sikre, at der i god tid er konkrete planer og aftaler på alle vigtige områder, er der nedsat en arbejdsgruppe internt i Teknik- og Miljøforvaltningen. Ligeledes er der nedsat en styregruppe med deltagelse af DAF, Wonderful Copenhagen, Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune samt en kommunikationsgruppe, ligeledes med deltagelse af Københavns Kommune.

Københavns Politi og Københavns Brandvæsen vil også blive inddraget i arbejdet. Udover styregruppemøderne vil forvaltningen afholde ad hoc møder med de involverede partnere.

 
Kommunikation
Som arrangør er DAF ansvarlig for information om arrangementet og de dertil hørende gener for borgerne og erhvervslivet. DAF skal udarbejde en samlet kommunikationsplan, der omfatter information om trafik, logistik og praktiske forhold til borgere, trafikanter og erhvervslivet, og de er ansvarlige for, at denne information når ud til alle målgrupper og fremstår imødekommende og løsningsorienteret. I perioden op til løbet vil både Frederiksberg- og Københavns Kommune, sammen med DAF, reklamere for løbet. Fra Teknik- og Miljøforvaltningen deltager en person i den nedsatte kommunikationsgruppe. 

Det skal nævnes, at lokaludvalg og lokale forretninger er ikke blevet hørt, hvilket er praksis i langt de fleste tilfælde ved udstedelse af konkrete tilladelser.
 

Økonomi

DAF har ansvaret for at udarbejde vejafspærringsplaner, sikre nødvendige tilladelser til arrangementet og opsætte og finansiere vej- afspærringer og visninger i forbindelse med løbet. DAF har ligeledes ansvaret for renhold under og efter arrangementet.

Mindreindtægter på parkeringsområdet på anslået 2-400t. kr. og et øgede ressourcetræk på 0,1 årsværk i Københavns Kommune til projektstyring og kommunikation bliver løst indenfor forvaltningens budgetramme.

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen vil gennemføre Københavns Kommunes opgaver i forbindelse med forberedelse og gennemførelse af arrangementet.

           
             Pernille Andersen                                      /Janus Krarup

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 15. april 2013:

Indstillingen blev godkendt.

Udvalget afgav følgende protokolbemærkning:

”Udvalget lægger vægt på, at forvaltningen tager kontakt til arrangørerne om, at perioden med afspærring begrænses mest muligt, særligt således at lukningen for trafik i indre by i så vidt muligt først sker efter fredag d. 28. marts kl. 10”.

Til top