Krimsvej - forslag til lokalplan med kommuneplantillæg
Krimsvej - forslag til lokalplan med kommuneplantillæg
Teknik- og Miljøudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 14. maj 2008
Sager til beslutning
13. Krimsvej - forslag til lokalplan med kommuneplantillæg
TMU 252/2008 J.nr. 2007-108920
Borgerrepræsentationen skal godkende forslag til lokalplan "Krimsvej" inklusive kommuneplantillæg for et tidligere industriområde mellem Krimsvej og Amager Strandvej, der udvikles til et attraktivt blandet byområde ved Øresundsvej Station.
INDSTILLING OG Beslutning
Teknik-
og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for
Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 1. &nb
sp;
at forslag til lokalplan "Krimsvej" vedtages med
henblik på fælles offentliggørelse 2. at der inden lokalplanens endelige vedtagelse i Borgerrepræsentationen foreligger en endelig vedtægt for én grundejerforening for lokalplanområdet. Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, 3.
at forslag til tillæg til Kommuneplan 2005 "Krimsvej"
vedtages med henblik på fælles offentliggørelse Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget, at 4.
at planforslagene offentliggøres i 2 måneder, hvori
juli ikke medregnes 5.
at offentliggørelsesforløbet gennemføres sammen med
Lokaludvalget Amager Øst og lokale beboergrupper, samt at der på
forvaltningens hjemmeside åbnes for debat mellem borgerne 6. at borgermødet om lokalplanforslaget og det tilhørende forslag til kommuneplantillæg afholdes som et debatmøde |
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkendte henholdsvis den 10. oktober 2007 og den 30. oktober 2007 startredegørelsen for "Krimsvej" om fortsat ændring af det tidligere industriområde til et bæredygtigt byomdannelsesområde for boliger og serviceerhverv med en meget varieret bebyggelse og arkitektur, herunder 9 høje huse, rækkehuse, karreer og stokbebyggelse.
Løsning
Lokalplanen skal danne grundlag for omdannelse af et delvist
nedslidt industriområde til et attraktivt, moderne, tæt og integreret
byomdannelsesområde. Det kommer til at indeholde boliger, serviceerhverv og
offentlige formål. Derudover kan de eksisterende kreative erhverv i området
fastholdes. Området skal omdannes med høj arkitektonisk kvalitet i nybyggeri og
ved optimal udnyttelse af beliggenheden ved Amager Strandpark og
stationsnærheden i forhold til Øresund Station.
Derfor er følgende overordnede principper foreslået tilgodeset:
· Det skal være et alsidigt byområde. Derfor skal området anlægges med en blanding af boliger, erhverv, institutioner og publikumsorienterede serviceerhverv. Boligerne skal fortrinsvis være store familieegnede boliger.
· Øresundsvej skal styrkes som en levende og aktiv forbindelse mellem Amager Strandvej og Amagerbrogade. Derfor skal butikker og publikumsorienterede serviceerhverv placeres i Øresundsvejs stueetager.
· Lokalplanområdet skal have diversitet. Derfor opdeles området i mindre "kvarterer", der afgrænses af øst-vestgående tværveje. Tværvejene skal fungere som hovedfærdselsårer inden for lokalplanområdet, og underopdeles så biltrafik kun må ske på de fastlagte forbindelser. De øvrige tværgående passager bliver alene til brug for bløde trafikanter. Desuden søges biltrafikkens krydsning af stisystemet begrænset.
· Kravet om diversitet i lokalplanområdet betyder også, at hvert kvarter skal have deres eget særpræg. Det betyder blandt andet bevaring af eksisterende bygninger. Det betyder også, at hvert kvarter har et til to højhuse, der relaterer sig til et torv eller en plads. Højhusets udseende og højde skal variere fra de andre. Den meget blandede bebyggelsesform giver en mere åben bebyggelsesstruktur end de sædvanlige karré-strukturer i op til 6 etager. Karrébebyggelse i 6 etager vil i givet fald medføre større "barrierevirkning".
· Områdets byliv skal styrkes. Derfor muliggøres, at cafeer, restauranter og kreative erhverv placeres omkring torve og pladser.
· Formålet med lokalplanen er også at sikre et varieret by- og uderum i området. Der skal være gode opholdsarealer, tilgængelighed og miljørigtig bæredygtighed i såvel byggeri som by- og opholdsrum.
· Der stilles krav til bebyggelsens ydre fremtræden for at sikre, at nybyggeri udformes ud fra overordnede arkitektoniske ideer og bliver af nutidig, høj arkitektonisk kvalitet.
· Der stilles krav til byrum af forskellig størrelse, beliggenhed og udformning for at sikre, at beboere og brugere tilbydes attraktive muligheder for mødesteder, ophold og aktiviteter.
· Hele lokalplanområdet skal anlægges med hensyn til bæredygtighed og miljø. Derfor fastlægges bestemmelser om at integrere disse principper i arkitekturen såvel som i byrummene/udearealerne. Området tilstræbes opbygget efter miljørigtige principper, hvor der lægges vægt på bæredygtige løsninger og et byøkologisk perspektiv; herunder bevaring af eksisterende bygninger og anvendelse af naturlige og genanvendelige materialer. Nybyggeri skal være lavenergi. Økologiske løsninger skal fremstå i en integreret arkitektonisk sammenhæng, som peger mod bæredygtig by. Bæredygtigheden består også i at udnytte områdets nærhed til Øresund Station, herunder hensyntagen til cyklister og fodgængere. Der skal også etableres miljømæssige servicefunktioner. Bæredygtigheden giver sig også udtryk i krav til træbeplantning og bevaring af eksisterende bevaringsværdige træer.
· Samtidig med lokalplanforslaget er der udarbejdet et forslag til tillæg til Kommuneplan 2005, jf. bilag 1. Tillægget ændrer rammerne for Krimsvejsområdet, således at det bliver et byomdannelsesområde med en bebyggelsesprocent på 130, mulighed for 9 højhuse samt at offentligt tilgængelige friarealer kan indgå i friarealberegningen. Desuden er der sket en mindre regulering af rammeområdets afgrænsning.
I overensstemmelse med startredegørelsen er der som indledende dialogstrategi den 19. november 2007 gennemført en byvandring (se bilag 3); bl.a. som indledning til en forudgående offentlig høring i henhold til planlovens § 23 om forudgående offentlig høring om kommuneplantillægget. På baggrund af de 53 henvendelser, der er modtaget i den forbindelse, er der udarbejdet vedlagte hvidbog, bilag 2 og 3. Det er især henvendelser imod opførelse af de høje huse i området samt om trafik.
På
baggrund af de modtagne henvendelser og forhandlinger med grundejere i området
er der justeret på bebyggelsesplanen således, at der er en mere tilpasset
overgang til bebyggelsen i villaområdet ved Italiensvej. Derudover er der en
ændring af bebyggelsesplanen ved den fredede bebyggelse Amager Strandvej 110,
nabobebyggelsen på nr.108 og de bevaringsværdige bygninger Krimsvej 15 og 17.
Endvidere er der ændret ved bebyggelsesplanen på ejendommene ved Øresundsvej,
så man har bygninger med varieret højde. Vedrørende planforslagene henvises til
bilag 1, Redegørelse.
I forbindelse med myndighedshøring ville Kulturarvsstyrelsen nedlægge veto mod "Twisterbygningen" op af det fredede Krudthus, Amager Strandvej 110. Twisterbygningen er derfor efter aftale med Kulturarvsstyrelsen nu placeret i passende afstand fra Krudthuset efter, at der er indgået en aftale om magelæg mellem grundejerne af henholdsvis Amager Strandvej 108 og 110. Denne ordning og løsningen er optaget i lokalplanforslaget.
Den private skoleinstitution "Filipskolen" ønsker fortsat en udbygning i området. Med lokalplanforslaget muliggøres placering af institutioner i området.
Økonomi
To vejarealer er ejet af Københavns Kommune - en parcel af Amager Strandvej/Øresundsvej og den bagvedliggende matr. nr. 1a Sundbyøster, København. Vejarealerne muliggøres nedlagt som vejarealer, og tilbudt afhændet til naboejendommene i overensstemmelse med bestemmelserne i vejlovgivningen. Dette, for at fremme intentionerne i helhedsplanen for lokalplanområdet. Ved frasalg af kommunalt grundareal til bygherre vil prisen blive beregnet ud fra gældende ejendomspriser i området. Der foreligger pt. ingen aftaler. Men muligheden foreligger i plangrundlaget.
Videre
proces
Når
Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget har truffet beslutning, skal sagen
forelægges Borgerrepræsentationen.
Når
Borgerrepræsentationen har vedtaget sagen, offentliggør forvaltningerne planforslagene
i henhold til reglerne i planloven. Offentlighedsforløbet gennemføres i
samarbejde med Lokaludvalget Amager Øst og lokale beboergrupper over 2 måneder,
hvori juli ikke medgår.
Efter denne periode fremlægger forvaltningerne indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene for Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Bilag
1. Redegørelse om forslag til lokalplan og forslag til tillæg til Kommuneplan 2005
2. Oversigt over henvendelser og ideer, kommentarer mv. til forudgående offentlighed for kommuneplantillæg om Krimsvej
3. Hvidbog om forudgående høring om byudvikling af et område mellem Krimsvej og Amager Strandvej
4. Resumé af byvandring
5. Tilgængelighedsvurdering
6. Miljøvurdering og miljørapport m. bilag
BILAG LAGT TIL GENNEMSYN PÅ RÅDHUSETS 1.
SAL, VÆRELSE 36
Et sæt kopier af henvendelserne om forudgående høring efter planlovens § 23, herunder pjecen
Et sæt høringssvar om planforslagene, herunder høringsbrevet
Et sæt høringssvar om miljøvurdering, herunder høringsbrevet
Claus Juhl Hjalte Aaberg