Mødedato: 13.12.2006, kl. 15:00

Medlemsforslag om tilnærmelse af priserne for beboerparkering i Ørestad City og Syd med priserne for beboerparkering i resten af kommunen

Se alle bilag

Medlemsforslag om tilnærmelse af priserne for beboerparkering i Ørestad City og Syd med priserne for beboerparkering i resten af kommunen

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 13. december 2006

 

 

Sager til beslutning

 

14.      Medlemsforslag om tilnærmelse af priserne for beboerparkering i Ørestad City og Syd med priserne for beboerparkering i resten af kommunen

 

TMU 995/2006  J.nr. 0613.0002/05

 

 

INDSTILLING

"Medlemsforslag om tilnærmelse af priserne for beboerparkering i Ørestad City og Syd med priserne for beboerparkering i resten af kommunen.

 

Stillet af Lars Dueholm (V)

 

Det foreslås,

 

at  Udvalget drøfter om forvaltningen kan tage kontakt til Ørestadsselskabet med henblik på at drøfte mulighederne for, at priserne for beboerparkering i Ørestad City og Syd sænkes væsentligt. Dette helst til niveau med prisen i resten af kommunen men mindst med en sænkning på 50 %, og

at  forvaltningen på baggrund af disse drøftelser fremsætter et konkret forslag efter ovenstående retningslinier seneste 1. marts 2007.

 

Motivering:

Reglerne og betalingen for beboerparkering i København kan i dag deles skarp op i områderne henholdsvis Ørestad City og Syd henholdsvis resten af kommunen.

 

Reglerne i Ørestad City og Syd:

Det koster i dag kr. 11.700,- pr. år at parkere for beboerne i disse områder, mens besøgende og arbejdende betaler efter andre regler. I tilfælde af, at der er etableret midlertidige parkeringspladser på terræn er prisen ½. Gadeparkering er forbudt ifølge lokalplanen. Ligeledes er det forbudt for grundejerne at etablere egne parkeringsanlæg i fx p-kældre.

 

Reglerne i resten af kommunen:

Det koster i dag kr. 175,- pr. år at parkere i fx indre by for beboerne, mens besøgende og arbejdende betaler efter andre regler. Gadeparkering er tilladt, herunder bl.a. i øvrige nybyggede områder. Parkeringskældre m.v. findes i vidt omfang for beboerne i nybyggeri bl.a. på Islands Brygge.

 

Der blev i 2005 indgået et bredt parkeringsforlig i København, hvorefter alle københavnere over skatten skal medvirke til opførelse af 4.000 nye parkeringspladser i konstruktion til en pris af kr. 1.200.000.000,-, eller ca. kr. 2.400,- pr. indbygger. Disse parkeringspladser vil kunne benyttes uden yderligere udgifter for beboerne, idet de nuværende regler for beboerparkering også vil gælde for disse anlæg. Dog vil prisen for beboerlicenser stige en smule (maksimalt et par hundrede kroner om året).

 

Dette parkeringsforlig omfatter imidlertid ikke Ørestad City og Syd, idet Ørestadsparkeringen gennem lokalplanlægningen i disse områder fortsat har eneret til at opføre og drive parkeringsanlæg. Disse anlæg opføres og drives efter et "hvile-i-sig-selv" princip og betales således udelukkende af brugerne, hvilket i dag medfører en årlig pris for beboerlicenser på kr. 11.700,-.

 

Det er ikke rimeligt – og ikke i overensstemmelse med et princip om ens service til alle borgere – at kommunen alene opfører gratis parkeringsanlæg til en samlet pris af ca. kr. 1,2 mia. i visse dele af kommunen, men beboerne gennem lokalplansregler i en anden del af kommunen gennem brugerfinansiering selv skal betale for opførelse og drift af parkeringsanlæg i deres del af kommunen. Der er således tale om, at beboerne i Ørestad City og Syd reelt betaler for to parkeringsanlæg: Et hos dem selv via brugerbetaling, og et for byens øvrige borgere via skatten.

 

Såfremt man satte situationen på spidsen, kan den således sammenlignes med, at man alene tilbød gratis plejehjemspladser til de ældre på Nørrebro – men ikke til de ældre på Vesterbro.

 

Udover dette principielle synspunkt kan også peges på de store gener uvedkommende parkering af biler tilhørende beboere i Ørestad giver i tilgrænsende områder, samt at dette problem i takt med indflytningen i Ørestad må forventes at stige kraftigt.

 

Ørestadsselskabet har den 9. juni 2006 oplyst til Lars Dueholm (V) (se vedhæftede notet), at en nedsættelse af den årlige beboerlicens med eksempelvis 50 % vil medføre et manglende kapitaliseret provenu på ca. kr. 450 mio. Såfremt dette manglende provenu alene vil skulle dækkes ind via det resterende grundsalg, har Ørestadsselskabet oplyst, at dette vil kræve en forhøjelse af etagemeterprisen med ca. kr. 500,-. På denne baggrund må en vis kommunal medfinansiering muligvis anses for påkrævet.

 

Finansieringen heraf vil dog evt. også delvist kunne tænkes at komme fra en forøgelse af prisen for timeparkering i Ørestad City og Syd, således denne lægges på niveau med indre by."

 

Bilag vedlagt:

Scenarie: Beboerbetaling til parkering halveres og beløbet dækkes stigende via salgspris på boliger og erhverv.

 

 

 



 

Bilag

Til top