Mødedato: 10.06.2024, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Kvarterplan for Områdefornyelse Sønderbro, Amager Vest

Se alle bilag

Områdefornyelserne har til formål at understøtte en positiv udvikling i Københavns udsatte byområde jf. Politik for Udsatte Byområder (BR 22. juni 2017). Siden 2019 har områdefornyelserne derudover været en del af Københavns Kommunes indsats i relation til statens parallelsamfunds-lovgivning. Forvaltningen har på baggrund af omfattende borger- og interessentinddragelse udarbejdet en kvarterplan for Områdefornyelse Sønderbro. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til forslag til kvarterplan og finansiering heraf, så arbejdet kan igangsættes.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at kvarterplan for Områdefornyelse Sønderbro godkendes, jf. bilag 3.
  2. at vedtægter for Områdefornyelse Sønderbro godkendes, jf. bilag 4.
  3. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at godkende ændringer i kvarterplanen inden for den fastsatte økonomiske ramme.
  4. at der frigives en anlægsbevilling på 57,6 mio. kr. til realisering af projekterne i kvarterplanen for Områdefornyelse Sønderbro. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 5.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 3. juni 2021, at der skal gennemføres en områdefornyelse i kvarteret omkring Hørgården i perioden 2024-2029. I den forbindelse afsatte Borgerrepræsentationen en samlet rådighedsbevilling på 59,1 mio. kr. til at finansiere Områdefornyelse Sønderbro (tidligere Hørgården-kvarteret), hvoraf 1,5 mio. kr. blev frigivet til udarbejdelse af kvarterplan og omverdensinddragelse. Forvaltningen har på den baggrund udarbejdet forslag til kvarterplan for Områdefornyelse Sønderbro, jf. bilag 3.

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til kvarterplanen, herunder Teknik- og Miljøudvalgets bemyndigelse til at foretage ændringer i kvarterplanen, områdefornyelsens vedtægter og frigivelse af de resterende anlægsmidler, så kvarterplanens projekter kan igangsættes.

Løsning

Som led i Københavns Kommunes arbejde med at understøtte en positiv udvikling i de udsatte byområder (jf. Politik for Udsatte Byområder) og for at styrke udviklingen i de almene boligafdelinger på statens parallelsamfundsliste har Borgerrepræsentationen afsat i alt 84,1 mio. kr. til Områdefornyelse Sønderbro (59,1 mio. kr.) (BR 3. juni 2021). Derudover er der afsat midler (25,0 mio. kr.) til et nyt byrum mellem Hørgården og Fabrikken for Kunst og Design (BR 27. november 2023), der skal gennemføres i regi af områdefornyelsen. Områdefornyelsen dækker et udsat byområde på Amager (herefter omtalt Sønderbro-kvarteret), jf. bilag 2. Området omfatter blandt andet de almene boligområder Hørgården og Gullandsgården, der begge er udpeget som ”Forebyggelsesområde” på statens parallelsamfundsliste. I Sønderbro-kvarteret er koncentrationen af beboere med socioøkonomiske udfordringer væsentligt højere end gennemsnittet for København. Området omkranses hertil af store trafikale barrierer og kvarteret mangler både offentlige byrum, trygge smutveje og forbindelser for bløde trafikanter samt mødesteder, der kan understøtte positive fællesskaber og naboskab.

Med Budget 2021 (BR 1. oktober 2020) (A, B, C, F, O, V og Fremad) besluttede Borgerrepræsentationen, at der skulle udarbejdes en forandringsplan for Hørgården. Det blev herunder besluttet, at en områdefornyelse skulle understøtte implementeringen af forandringsplanen og understøtte en positiv udvikling af hele det omkringliggende kvarter. Kvarterplanen for Områdefornyelse Sønderbro har derfor et særligt fokus på problemstillinger relateret til parallelsamfunds-lovgivningen. Kvarterplanen for Områdefornyelse Sønderbro bygger herudover på en omfattende inddragelse af lokale beboere, aktører, erhvervsliv og kommunens forvaltninger. Kvarterplansudkastet har været i høring hos Amager Vest Lokaludvalg, og bemærkninger herfra er indarbejdet. På denne baggrund vil Områdefornyelsen bl.a. arbejde med:

  • Etablering af nyt, centralt byrum imellem Hørgården, Sundholm og Fabrikken for Kunst og Design, der kan fungere som et aktivt mødested på tværs af forskellige brugergrupper.
  • Løft af eksisterende byrum og knudepunkter ved bl.a. Blå Bane, Hørhusvej og Brydes Allé, så de i højere grad understøtter positive fællesskaber og et godt hverdagsliv i kvarteret.
  • Udarbejdelse og delvis realisering af en samlet visionsplan for Sundholm, der både tilgodeser behovene fra brugere, medarbejdere og naboer.
  • Forbedrede sammenhængen på tværs af trafikale barrierer, som fx Amager Fælledvej og Peder Lykkes Vej, så kvarteret opleves mere forbundet med den omkringliggende by.
  • Styrkelse af lokale fællesskaber gennem aktiviteter og formidling af eksisterende tilbud.
  • Understøttelse af beboere og aktørers klimahandlinger gennem aktiviteter og kampagner, der ansporer til en mere klimabevidst adfærd og flere lokale grønne fællesskaber.
  • Forbedring af kvarterets identitet og omdømme med bl.a. kunst og formidlingsindsatser.

Kvarterplanens projekter er beskrevet med uddybende projektbeskrivelser i bilag 3 og et resumé i bilag 6.

Da projekterne gennemføres i tæt samarbejde med borgere, interessenter og Københavns Kommunes forvaltninger, kan projektudviklingen undervejs ændre præmisserne for projekterne. Ud af de skitserede projekter, jf. bilag 6, har fire projekter som udgangspunkt behov for yderligere medfinansiering for at kunne realiseres i fuld skala. Heraf ét til Budget 2025, jf. det politiske handlerum. Forvaltningen vil orientere Teknik- og Miljøudvalget om finansieringsbehovet ved de øvrige projekter og muligheden for at bestille budgetnotater forud for de årlige budgetforhandlinger fra Budget 2026 og frem.  

Det lokale områdefornyelseskontor arbejder for at tiltrække yderligere investeringer til Sønderbro-kvarteret, der kan bidrage yderligere til kvarterets udvikling. Områdefornyelseskontoret fungerer derudover som det lokale mødested for udvikling af projekterne og samarbejde med aktører i kvarteret. Hvor der er behov for yderligere finansiering af projekterne, vil den blive søgt hos bl.a. statslige og private fonde og puljer samt via budgetforhandlingerne. Borgerrepræsentationen vil ligeledes skulle tage stilling til modtagelse af midler fra private eller statslige fonde og puljer.

Organisering

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet vedtægter for områdefornyelsen, jf. bilag 4. Den 20. marts 2024 blev der nedsat en lokal styregruppe bestående af repræsentanter for områdets beboere, institutioner, lokaludvalg og de kommunale forvaltninger. Styregruppen har den 2. maj 2024 godkendt forvaltningens udkast til kvarterplan. Styregruppen har sammen med det lokale områdefornyelseskontor medansvar for at realisere projekterne inden for kvarterplanens og vedtægternes rammer. Styregruppen og det lokale områdefornyelseskontor kan i fællesskab vedtage ændringer i kvarterplanens projekter og budget, hvis det i løbet af områdefornyelsens projektperiode bliver nødvendigt. Teknik- og Miljøudvalget orienteres om væsentlige ændringer i økonomien inden for kvarterplanens ramme, jf. bilag 4.

Politisk handlerum

  • Det kan besluttes at sende eventuelle ændringer til fx projekter, målsætninger m.v. tilbage til Teknik- og Miljøforvaltningen, som herefter vil gå i dialog med lokalområdet om, hvordan den ønskede ændring indarbejdes i kvarterplanen. Borgerrepræsentationen vil herefter få forelagt en ny indstilling med revideret kvarterplansudkast.
  • Såfremt der ønskes udarbejdet budgetnotat vedr. nyt parkrum på Peder Lykkes Vej, skal der stilles ændringsforslag om at henvise finansiering af projektet til Budget 2025. Det skyldes, at Teknik- og Miljøforvaltningen ikke af sig selv udarbejder dette på baggrund af indstillingen.

Økonomi

Områdefornyelse Sønderbro har en samlet rådighedsramme på 59,1 mio. kr., hvoraf 1,5 mio. kr. blev frigivet på Borgerrepræsentationens møde den 3. juni 2021 til udarbejdelse af kvarterplan og omverdensinddragelse. Med denne indstilling skal de resterende 57,6 mio. kr. frigives til realisering af projekterne i kvarterplanen for Områdefornyelse Sønderbro, herunder til finansiering af det lokalt placerede områdefornyelseskontor, jf. bilag 5.

Bevillingen er placeret på hovedbevillingen Byfornyelse, anlæg, som er omfattet af forvaltningens anlægsmåltal. Igangsatte anlægsprojekter færdiggøres uanset projektets varighed, og tildeles dermed automatisk anlægsmåltal i de kommende år (TMU 17. maj 2021).

Hvis kvarterplanen vedtages, afsættes 0,8 mio. kr. i årlig afledt drift til de anlæg, der opføres i forbindelse med områdefornyelsen. Beløbet indarbejdes i indkaldelsescirkulæret i det år, hvor første år med behov for afledt drift indgår i budgetperioden. Midlerne placeres i en pulje under Økonomiudvalget og udmøntes til Teknik- og Miljøudvalget, året efter områdefornyelsesindsatsen er gennemført. Den afledte drift til anlægsprojekter, der ibrugtages inden udmøntningen af puljen, afholdes inden for områdefornyelsens budget.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, begyndes realiseringen af kvarterplanens projekter.

I 2027 gennemføres en midtvejsstatus, der vil blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget, med eventuelle omprioriteringer i budget og/eller projekter. Områdefornyelsen afsluttes i august 2029, hvorefter Teknik- og Miljøudvalget vil få en evaluering af indsatsen til orientering.

Søren Wille

/ Peter Højer

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 10. juni 2024

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning-

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti støtter indstillingen, og byder den forbedrede sammenhæng og deraf følgende øgede fremkommelighed for borgerne velkommen, desuden mener vi ikke, at der i forbindelse med projektet bør nedlægges nogen parkeringspladser, da formålet med projektet er at forbedre borgerne hverdag, ikke besværliggøre den.”

Til top