Mødedato: 09.08.2006, kl. 15:00

Forskrift for bygge- og anlægsarbejder i København

Se alle bilag

Forskrift for bygge- og anlægsarbejder i København

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 9. august 2006

 

 

Sager til beslutning

 

21.      Forskrift for bygge- og anlægsarbejder i København

 

TMU 452/2006  J.nr. 29.0048/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at vedlagte "Forskrift for visse miljøforhold ved bygge- og anlægsarbejder i Københavns Kommune" tiltrædes.

 

 

RESUME

I arbejdet med at regulere forureningen fra bygge- og anlægsarbejder, har Miljøkontrollen i mange år anvendt en vejledning om miljømæssige forholdsregler ved bygge- og anlægsarbejder i Københavns Kommune

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at en del af vejledningen erstattes af en ny forskrift. Formålet med forskriften skal være at forenkle sagsbehandlingen og effektivisere arbejdet med regulering af området. Forskriften er vedlagt som bilag 1.

Forskriften fastsætter støjgrænser, som bygge- og anlægsarbejder skal overholde. Det betyder at aktiviteter, der finder sted inden for normal arbejdstid, dvs. hverdage, mandag til fredag mellem kl. 07:00 og 18:00 må støje op til 70 dB(A) målt som et gennemsnit over en arbejdsdag på 8 timer.

Uden for normal arbejdstid må støjen ikke overstige 40 dB(A). Det betyder i praksis, at det ikke er muligt at bruge maskiner eller elektrisk værktøj.

Grænseværdierne for støj er forenklede værdier i forhold til Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for ekstern støj fra virksomheder, som normalt er retningsgivende for støj fra virksomheder.

Forskriften indeholder desuden bestemmelser som skal påvirke bygge- og anlægsbranchen til at anvende bedst mulige teknologi i forhold til omgivelserne. Endelig er der indsat bestemmelser om vanding i forbindelse med støvende aktiviteter i tørre perioder samt om høring af naboer.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge- og anlægsarbejder giver ofte anledning til klager over støj- og støvgener. I 2005 modtog Miljøkontrollen 93 klager over støj eller støv fra bygge- og anlægsarbejder. Aktiviteterne kan imidlertid kun sjældent udføres uden at påvirke omgivelserne med sådanne gener.

I arbejdet med at regulere forureningen fra bygge- og anlægsarbejder har Miljøkontrollen i mange år anvendt en vejledning for miljømæssige forholdsregler ved bygge- og anlægsarbejder i Københavns Kommune. Vejledningen informerer bl.a. om de støjgrænser, Miljøkontrollen anvender, så det på den ene side sikres, at bygge- og anlægsarbejder kan finde sted i normal arbejdstid, selv om støjniveauet er højt, mens det på den anden side sikres, at der ikke kan foregå støjende arbejder uden for normal arbejdstid.

Vejledningens anbefalinger kan imidlertid ikke håndhæves direkte. Hvis de ansvarlige for bygge- og anlægsarbejder ikke følger vejledningen, skal Miljøkontrollen etablere en egentlig retstilstand ved at udstede påbud, før der efterfølgende kan ske håndhævelse med politianmeldelse og i sidste ende eventuelt forbud mod aktiviteten.

Påbudsvejen kan være vanskelig i sager med bygge- og anlægsarbejder, fordi den er tidskrævende, og aktiviteter i forbindelse med bygge- og anlægsarbejder er ofte overstået i løbet af kort tid.

Med en forskrift, der fastsætter støjgrænser og andre miljøvilkår for arbejdets udførelse forenkles sagsbehandlingen, og der er for ethvert bygge- og anlægsprojekt på forhånd etableret den retstilstand, som Miljøkontrollen kan håndhæve direkte. Forskriften er vedlagt som bilag 1.

 

Forskriftens indhold

Forslaget til forskrift omhandler forurening fra bygge- og anlægsarbejder i form af støj, støv og vibrationer. Desuden er det anført, at støjende eller støvende bygge- og anlægsarbejder skal anmeldes til Miljøkontrollen. Anmeldelse skal ske på et særligt skema, der enten kan rekvireres i Miljøkontrollen eller hentes direkte på de relevante kommunale hjemmesider, herunder Miljøkontrollens egen. Anmeldelsesskemaet er vedlagt som bilag 2.

Støjgrænser

Støjgrænserne, som foreslås anvendt i forskriften, er de samme som er benyttet i vejledningen om miljømæssige forholdsregler ved bygge- og anlægsarbejder. Det betyder, at bygge- og anlægsaktiviteter, der finder sted inden for normal arbejdstid, dvs. hverdage, mandag til fredag, mellem kl. 07:00 og 18:00, overalt i byen må støje op til 70 dB(A) målt som et gennemsnit over en arbejdsdag på 8 timer.

Uden for normal arbejdstid må støjen ikke overstige 40 dB(A). Det betyder i praksis, at det ikke er muligt at bruge maskiner eller elektrisk værktøj.

Her ud over foreslås en særlig støjgrænse for nedknusning af byggeaffald i mobile nedknusningsanlæg, og endelig foreslås det, at der fastsættes en støjgrænse for bygningstransmiteret støj indendørs i beboelses- og kontorlokaler.

Nedenstående skema sammenfatter de foreslåede støjgrænser:

 

 

Hverdage,

Mandag – fredag

07 - 18

Andre tider

Ekstern støj

Mobile nedknusningsanlæg

55

40

Andre bygge- og anlægsarb.

70

40

Bygningstransmiteret støj

Boliger

55

30/25

Kontorer

55

40

Tallene er angivet som det ækvivalente, korrigerede støjniveau i dB(A).

Støjgrænserne er forenklede i forhold til Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser, der ellers er retningsgivende for virksomhedsstøj. Forenklingen består i, at den maksimale støjgrænse på 70 dB(A) gælder i hele byen i normal arbejdstid, mens Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser varierer afhængigt af støjfølsomheden i det område af byen, hvor den støjende aktivitet finder sted.

Miljøkontrollen vurderer, at de vejledende støjgrænser ikke kan overføres til bygge- og anlægsområdet. Støjen herfra er typisk så meget højere end de vejledende støjgrænser, at mange byggeaktiviteter ikke ville kunne gennemføres i de mest støjfølsomme områder i byen. De vejledende støjgrænser er først og fremmest fastsat i forhold til støjforureningen fra fast placerede, permanente virksomheder. Bygge- og anlægsarbejder er i forhold hertil midlertidige aktiviteter, der ophører på et tidspunkt.

Særlige støjbestemmelser og dispensation

For at sikre, at der vælges den bedste og mest støjsvage teknologi i forbindelse med bygge- og anlægsarbejder, foreslås det i § 7, at Miljøkontrollen får beføjelser til at forlange alternative maskiner eller arbejdsmetoder anvendt samt kræve dokumentation for, at de valgte maskiner og arbejdsmetoder er de mest skånsomme for miljøet.

Selv om der vælges bedst mulige teknologi, vil der stadig være aktiviteter, der på grund af støj ikke kan udføres uden for normal arbejdstid, uden at støjgrænsen på 40 dB(A) vil blive overskredet. Miljøkontrollen har derfor i § 8 remset de væsentligste aktiviteter op, der kun kan udføres i normal arbejdstid.

Nogle af disse aktiviteter, fx ramning af fundamentpæle og spunsning, kan nogle steder heller ikke udføres, uden at også støjgrænsen på 70 dB(A) i normal arbejdstid bliver overskredet.

Miljøkontrollen har vurderet, at en dispensation kan formuleres, så disse aktiviteter alligevel kan finde sted, samtidigt med at der tages hensyn til naboerne. Det vurderes, at den bedste løsning er en dispensationsordning kombineret med en begrænsning af det tidsrum, hvor de støjende aktiviteter kan finde sted. Tidsrummet kan udvides i takt med den ansvarliges bestræbelser på at dæmpe det anvendte materiels eller arbejdsmetodens støjbidrag.

Det vil desuden være nødvendigt også at indføre dispensationsmulighed for støjende arbejde uden for normal arbejdstid, idet politiet eller andre myndigheder kan forlange, at bestemte bygge- og anlægsaktiviteter fx af sikkerhedsgrunde udføres i særlige tidsrum fx med lav trafiktæthed.

Miljøkontrollen har af disse grunde i § 11 foreslået, at Miljøkontrollen i særlige tilfælde kan give dispensation fra støjgrænserne.

Støv

Efter Miljøkontrollens erfaringer vil §§ 9 og 10 være tilstrækkelige til at sikre naboerne mod støv fra bygge- og anlægsarbejder i tørre perioder.

Naboinformation

Miljøkontrollen har erfaring for, at information har betydning for naboernes forståelse for de gener, som bygge- og anlægsarbejder midlertidigt påfører dem. Det er vurderingen, at der er generel forståelse for støjende aktiviteter, som finder sted inden for normal arbejdstid.

Det foreslås i § 12, at den udførende entreprenør skal informere naboerne om bygge- og anlægsaktiviteter, som Miljøkontrollen har givet tilladelse til uden for normal arbejdstid, eller aktiviteter ud over hvad naboerne tidligere er blevet informeret om.

 

Økonomi

-

 

Miljøvurdering

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen (støj fra virksomheder) er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste. Til sagstypen er der knyttet følgende miljømål:

"Støjgener fra virksomheder skal nedbringes. Der skal løbende ske reduktion af antallet af klager over støj, som giver anledning til oprettelse af ulempesag. Efter 10 år (i 2013) skal antallet af sådanne klager være reduceret med 25 %. (Agenda 21 plan, BR 11/2005)".

Forskriften forventes at motiver e bygherrer, entreprenører og andre ansvarlige ved bygge- og anlægsarbejder til at sikre de nødvendige forholdsregler imod støj- og støvforurening i forbindelse med bygge- og anlægsarbejder. Det vil betyde færre gener og dermed færre klager til Miljøkontrollen.

 

Høring

Udkastet til forskrift har været i ekstern høring hos byggebranchens hovedorganisationer samt hos Frederiksberg Kommune og Miljøstyrelsen.

Dansk Byggeri og Håndværksrådet har svaret på høringen, og svarene er vedlagt som indstillingens bilag 3 og 4.

Til § 4 om anmeldelse har Dansk Byggeri argumenteret for, at det er bygherren, der er ansvarlig for anmeldelse. Miljøkontrollen er enig heri, bl.a. fordi anmeldelseskravet vil komme til at fremgå i alle byggetilladelser til støjende eller støvende byggeri. Bygherren eller dennes repræsentant er altid modtager af byggetilladelsen.

I forhold til forskriftens øvrige bestemmelser har Miljøkontrollen fasthold den udførende entreprenør som ansvarlig, selv om både Håndværksrådet og Dansk Byggeri foreslår generelt bygherreansvar. Miljøkontrollen betragter hovedentreprenøren som udførende entreprenør, med mindre der udtrykkeligt er foretaget delegering til andre entreprenører, eventuelt for konkrete opgaver. Det vil komme til at fremgå at anmeldekvitteringen, at Miljøkontrollen skal orienteres om sådanne eventuelle delegeringer.

Håndværksrådet og Dansk Byggeri anbefaler til § 12 om nabohøring, at der ikke indføres et generelt krav om høring, men at informationsniveauet fastholdes, som det er indeholdt i vejledningen om miljømæssige forholdsregler ved bygge- og anlægsarbejder. Miljøkontrollen har valgt at følge parternes forslag og vil bibeholde den generelle anbefaling af høring i vejledningen. I forskriften er høringskravet derfor ændret til kun at gælde, når der er givet dispensation til arbejde uden for normal arbejdstid.

Til de fleste af udkastets øvrige bestemmelser har parterne anført bemærkninger, som vurderes at være udtryk for generel modvilje hos parterne imod at området reguleres. Miljøkontrollen har i disse tilfælde fastholdt udkastets indhold i den form, der blev præsenteret i høringen.

Der er ikke kommet tilbagemeldinger fra den interne høring eller fra Frederiksberg Kommune eller Miljøstyrelsen.

 

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Forskrift for visse miljøforhold ved bygge- og anlægsarbejder i Københavns Kommune

Bilag 2: Anmeldelsesskema.

Bilag 3: Høringssvar af 8. marts 2006 fra Dansk Byggeri.

Bilag 4: Høringssvar af 9. marts 2006 fra Håndværksrådet.

 

Hjalte Aaberg


 

Til top