Mødedato: 07.04.2025, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til lokalplan Grønttorvsområdet tillæg 6, Valby

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om forslag til lokalplantillæg 6 for Grønttorvsområdet i Valby skal sendes i offentlig høring. Lokalplantillægget muliggør opførelsen af ungdoms- og familieboliger, herunder almene boliger, en skole samt en daginstitution. Lokalplantillægget skal blandt andet sikre, at bebyggelsen langs Gammel Køge Landevej fungerer som støjafskærmning for resten af området. Lokalplanforslaget undlader blandt andet at foretage en arealreservation for en skrinlagt linjeføring til en eventuel stibro over Folehaven, da den vurderes kun i et begrænset omfang at kunne skabe bedre forhold for områdets fodgængere og cyklister, og der desuden ikke afsættes finansiering til at gå videre med planerne for stibroen.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forslag til tillæg 6 til lokalplan 462 Grønttorvsområdet (bilag 2) udsendes i offentlig høring i otte uger.

Problemstilling

Københavns Kommune har i dialog med tre bygherrer et ønske om at anvende lokalplanens område til skole, daginstitution og boliger. Den nuværende lokalplan fra 2016 giver ikke mulighed for den disposition af byggeri, hvorfor der er udarbejdet et lokalplantillæg, som muliggør udviklingsønskerne. Lokalplanområdet er en del af byudviklingsområdet Grønttorvsområdet, som ligger mellem Gammel Køge Landevej, Torveporten og Værkstedsvej og tæt på Københavns Syd Station.

Løsning

Kvarteret er kendetegnet ved en varieret bygningsstruktur, hvor tegl som byggemateriale skaber en visuel sammenhæng. Bygningshøjden i området varierer fra bebyggelsen i Håndværkerbyen fra 1948 i 1 etage med shedtag til nærliggende boligbebyggelser opført fra 1952 og frem til nyere tid i 3 til 21 etager.

Lokalplantillægget skal muliggøre bebyggelse til skole, daginstitution og boliger. Skolen placeres i den nordlige del af lokalplanområdet mod Torveporten og udformes med fire fritliggende bygninger i op til 4 etager inkl. tagetage. Bygningers placering danner et afskærmet gårdrum, der anvendes til skolegård, og som er offentligt tilgængeligt. Skolebygningen tættest på Gammel Køge Landevej rummer en idrætshal. Daginstitutionen etableres i 2 etager og placeres i den vestlige del af lokalplanområdet ud mod Værkstedsvej. I den sydøstlige del af lokalplanområdet muliggøres en bebyggelse til ungdomsboliger i 6 etager langs Gammel Køge Landevej. Bebyggelsen vil få en støjafskærmende funktion på friarealerne i området. I den sydlige del af lokalplanområdet muliggøres rækkehuslignende etagebebyggelse i 3 etager til familieboliger. Der udlægges en privat fællesvej i området, som giver adgang til boligerne fra Værkstedsvej.

Forslaget stiller krav til facadernes farver i form af brun, rødbrun, rød og gul. Der kan desuden opføres facader i materialer som træ, strå, tang, ler, kork, græs mv. Der stilles også krav til variation i facaden i form af facadeskift og varieret relief, karnapper, skift mellem stueetagen og førstesal mv. Der muliggøres tagformer som blandt andet asymmetrisk sadeltag, som giver mulighed for en inddækket tagterrasse på skolebebyggelsen. Ved boligerne muliggøres altaner og tagterrasser på de områder, som ikke er støjbelastede.

Økonomiforvaltningen ønsker, at lokalplantillægget muliggør etablering af en daginstitution til syv grupper, der forventes ibrugtaget i 2029, og en skole, der forventes ibrugtaget i 2030. Børne- og Ungdomsforvaltningen oplyser, at deres befolkningsprognose for 2024 viser, at antallet af 0-5-årige børn i Valby øges med ca. 400 fra 2024 til 2030, hvilket øger pladsbehovet med ca. 20 børnegrupper. Behovsprognosen for 6-15-årige børn viser ligeledes, at der er behov for at udbygge skolekapaciteten i Valby for at kunne håndtere det stigende behov i området.

Byliv

Bebyggelsesstrukturen skærmer for Gammel Køge Landevej og sikrer friarealer, som er velegnet til ophold. Skolens friarealer er disponeret på en måde, som vil gøre dem oplagte for beboere at benytte uden for skolens åbningstid. Der udlægges blandt andet mulighed for et boldbur på hjørnet mellem Værkstedsvej og Torveporten. Daginstitutionens opholdsarealer etableres på terræn, og der gives mulighed for at afskærme dem med et hegn. Boligerne vil få små opholdsrum imellem familieboliger og en plads af større karakter mellem ungdomsboligerne og familieboligerne.

Bynatur

Inden for lokalplanafgrænsningen er der syv træer, som lever op til kriterierne for at blive udpeget som bevaringsværdige. For at muliggøre bebyggelsesstrukturen, hvor der etableres bebyggelse tæt ved de omkringliggende veje for at støjafskærme områdets friarealer, er ingen af træerne udpeget som bevaringsværdige. Heraf er fem af træerne hjemmehørende arter. Lokalplantillægget stiller krav til nyplantning af 113 træer, hvoraf 25 % skal være hjemmehørende arter. Procentsatsen er fastsat til at passe til områdets bymæssige karakter, hvor træerne primært forventes plantet i belagte arealer, hvor hjemmehørende arter kan have sværere ved at trives.

Syd for lokalplanafgrænsningen står en række af ca. otte piletræer, der er udpeget som bevaringsværdige i en anden lokalplan fra 2011 (lokalplan 462 Grønttorvsområdet). Forvaltningens vurderer, at træerne mistrives, og som minimum skal kronereduceres væsentligt for bl.a. at undgå nedfaldsfare. Lokalplantillægget udlægger byggefelterne således, at det kan blive nødvendigt at beskære træerne ved dispensation. Dispensationsmuligheden sikrer, at beskæringen sker i dialog med forvaltningen.

For at muliggøre den nuværende brandplan for ungdomsboligbebyggelsen, vil det være nødvendigt at fælde ét ikke-bevaringsværdigt træ uden for lokalplanområdet på Gammel Køge Landevej på kommunens vejareal. Forvaltningen anbefaler, at træet fældes, da det vil kunne give en bedre kvalitet af friarealerne, og at det vil gøre det muligt at stille krav til mere beplantning på de støjafskærmede friarealer.

Kunst i lokalplaner

I tilvejebringelsen af lokalplanen har forvaltningen været i dialog med bygherre om eventuelt at muliggøre en kunstnerisk udsmykning af den skolebygning, som er placeret i hjørnet mellem Gammel Køge Landevej og Torveporten. Udsmykningen på denne facade vil kunne fungere som en markør for Grønttorvsområdet, idet Torveporten er den primære ankomstvej til byudviklingsområdet. Der er i lokalplantillægget ikke stillet krav til den præcise kunstneriske udformning, men lokalplantillægget muliggør det.

Almene boliger

Da skoledistriktet har under 30 % almene boliger, stilles der krav om minimum 25 % almene boliger, jf. Kommuneplan 2024. De almene boliger placeres i de sydvestlige to byggefelter af familieboligerne. Vurderingen af dette er uddybet i bilag 5.

Parkering

Lokalplanområdet er i kommuneplanen udpeget som byudviklingsområde, hvor der er mulighed for at reducere parkeringsnormen med 20 %, hvilket svarer til en reduktion af omkring 14 parkeringspladser, imens der i alt forventes etableret omkring 55 parkeringspladser i området. Forvaltningen vurderer, at det vil være hensigtsmæssigt at reducere kravet om parkering med 20 % i lokalplantillægget på baggrund af områdets anvendelse, beliggenhed i byen, herunder nærhed til kollektiv transport og cykelinfrastruktur mv. Herved sikres et minimum af kørende adgang til området (se bilag 4).

I forhold til krav om parkering til cykler stiller kommuneplanen krav om 4 p-pladser pr. 100 m² etageareal for boliger og ungdomsboliger, 2,5 p-pladser pr. 100 m² for daginstitutioner og 1 p-plads pr. 2 elever og ansatte for grundskoler og uddannelsesinstitutioner. Dette svarer til 1.195 cykelparkeringspladser.

Borgerinddragelse

Der er foretaget indledende høring af lokalplanforslaget fra den 3. april 2024 til den 17. april 2024. I høringen blev Valby Lokaludvalg blandt andet hørt. Lokaludvalget vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Følgende hovedsynspunkter har været fremført af lokaludvalget (se også bilag 7).

  1. Lokaludvalget er tilfredse med, at projekterne anvender materialer med lav CO₂-belastning med et ønske om at integrere solceller og sedum på tagene.
  2. Lokaludvalget er bekymrede for biltrafik ved aflevering og afhentning ved skole og daginstitution. Der opfordres til en grundig trafik- og parkeringsanalyse samt respekt for gældende parkeringsnorm i området.
  3. Der lægges vægt på at tilbyde overkommelige studieboliger til unge studerende, hvor indretningen skal sikre tilstrækkelig ro trods nærheden til støjkilder som Gammel Køge Landevej.
  4. Der ønskes gode gå- og cykelforbindelser til Kirsebærhaven Skole og udvidelsen af Valby Idrætspark, så området holdes så frit for biltrafik som muligt.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Lokalplantillægget giver mulighed for at anvende en række biogene materialer som facademateriale. Desuden har bygherre tilkendegivet over for forvaltningen, at bygningerne vil opføres med DGNB Guld certificering og primært vil blive etableret i træ med enkelte betonkonstruktioner. Det er dog ikke muligt i en lokalplan af fastsætte konstruktionens materiale. Lokalplanen stiller desuden krav om sedum på flade tag og giver mulighed for at integrere solceller.
  2. Bygherre for skole og daginstitution har fokus på at skabe plads til afsætningspladser for skolebørn. Lokalplantillægget regulerer dog ikke typen af parkering i et detaljeniveau, hvor nogle parkeringspladser fastlægges til afsætningspladser. Lokalplantillægget anvender de parkeringsnormer, som kommuneplanen fastlægger, herunder mulighed for at reducere parkeringsnormen med 20 % i byudviklingsområder.
  3. Ungdomsboliger er muliggjort på en måde, så de primært kan orientere sig mod det støjafskærmede område mod vest. Bebyggelsen har samtidig en støjafskærmende effekt på området i sin helhed.
  4. Forvaltningen har tidligere arbejdet på en stibroforbindelse over Folehaven og i den forbindelse skitseret en mulighed for, at denne stibro kan gå fra det sydvestlige hjørne af lokalplanområdet til Kirsebærhaven syd for Folehaven. Til Budget 2023 søgte Teknik- og Miljøforvaltningen om midler til at foretage en foranalyse af en stibro over Folehaven, men det blev ikke vedtaget, og sidenhen har projektet været skrinlagt. En broforbindelse over Folehaven vil tilgodese skolebørnenes trafikbehov, men kun i begrænset grad afhjælpe de trafikale udfordringer for områdets øvrige fodgængere og cyklister. En broforbindelse vil resultere i lange ramper, der vil skabe større omveje for mange gående og cyklister, hvilket kan afholde mange fra at benytte den og i stedet benytte krydsninger i terræn over vejene. Dertil kommer hensynet til træer, ledninger, trafiksikkerhed og jordbundsforhold for broens strukturelle forhold samt hensyn til naboer og behovet for ekspropriation. Der er desuden ikke finansieret midler til at gå videre med planerne om en broforbindelse over Folehaven. På den baggrund foreslår forvaltningen ikke, at lokalplantillægget skal udlægge areal til den potentielle stibro, men at der i stedet laves tiltag på tærren i krydset Folehaven-Ellebjergvej-Gammel Køge landevej, således at krydsningen bliver mere overskuelig for fodgængere og cyklister (bilag 8).

Miljøvurdering

Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.

Politisk handlerum

Det kan besluttes,

  • at normen for bilparkering ikke reduceres med 20 %. Dette vil kræve en justering af bebyggelsesplanen, så flere parkeringspladser kan indpasses i området. Det vil betyde mindre boligbyggeri, idet parkeringspladserne sandsynligvis vil skulle findes på terræn.
  • at fastholde den tidligere skitserede linjeføring til stibro over Folehaven. Dette vil kræve en justering af bebyggelsesplanen og mindre boligbyggeri.

Ovenstående ændringer forudsætter, at sagen sendes tilbage til forvaltningen med henblik på justering af bebyggelsesplanen inden fornyet politisk behandling i udvalget.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i offentlig høring i otte uger. Efter den offentlige høring vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget til politisk behandling.

                                  Søren Wille

                                                                       / Karsten Biering Nielsen

Til top