Mødedato: 06.12.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Bydelsplan for placering af sorteringspunkter på Amager Øst

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til plan for placering af sorteringspunkter på Amager Øst og proces for nedlæggelse af parkeringspladser. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til anlægsbevilling hertil. 

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at ’Bydelsplan for placering af sorteringspunkter på Amager Øst’ danner grundlag for færdigprojektering og anlæg af sorteringspunkter på Amager Øst, jf. bilag 2a og 2b.
  2. at der nedlægges 42 parkeringspladser uden for betalingszonerne på Amager Øst, som benyttes til etablering af sorteringspunkter.
  3. at anlæg af sorteringspunkter på de 42 nedlagte parkeringspladser udføres som en del af fase 1.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  4. at der frigives en anlægsbevilling på 22 mio. kr. i 2022 til anlæg af sorteringspunkter på Amager Øst og 11,7 mio. kr. i 2021 samt 17,9 mio. kr. i 2022 til projektering, produktudvikling og projektledelse på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Takstfinansieret anlæg jf. økonomiafsnittet. De bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af økonomiafsnittet.

Problemstilling

I Cirkulær København, Ressource- og Affaldsplan 2024, indgår et initiativ om opstilling af op mod 750 sorteringspunkter på vej og offentlige arealer. Sorteringspunkterne skal sikre, at alle københavnere har gode muligheder for at sortere deres affald. Dette vil særligt opleves som en forbedring for de borgere, som i dag har vanskelig adgang til sorteringsudstyr, men det er målet, at alle borgere vil opleve en bredere vifte af nye muligheder for at sortere deres affald. Med vedtagelsen af Cirkulær København (BR 13. december 2018) blev det besluttet, at der kan nedlægges 760 parkeringspladser til placering af sorteringspunkter.

Teknik- og Miljøudvalget besluttede 26. oktober 2020, at placering af sorteringspunkterne skal fastlægges via bydelsplaner for Københavns ti bydele, som skal godkendes af udvalget. Teknik- og Miljøudvalget besluttede desuden, at udrulningen af sorteringspunkterne skal ske i tre faser: 1) På Amager Øst uden nedlæggelse af parkeringspladser, 2) I Københavns øvrige bydele uden nedlæggelse af parkeringspladser og 3) I alle Københavns bydele med nedlæggelse af parkeringspladser.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet en bydelsplan for placering af sorteringspunkter på Amager Øst, som beskriver placeringen af 57 sorteringspunkter på tværs af bydelen, hvor 25 sorteringspunkter placeres på steder, hvor der ikke skal nedlægges parkeringspladser, mens de resterende 32 sorteringspunkter involverer nedlæggelse af 54 parkeringspladser.

De 57 sorteringspunkter udgøres af i alt 164 affaldsbeholdere, herunder 36 nedgravede beholdere, 72 kuber og 56 affaldsskjul. En nedgravet beholder udgøres af et ”indkasthus”, der er placeret over jorden, med indkastsprække til affald og en underjordisk beholder. En kube er en beholder med indkastsprække, som er placeret over jorden (samme princip som de eksisterende glasbeholdere). Et skjul udgøres af et ”skur” med indkastsprække. Inde i skuret placeres en 660 liters beholder på hjul til opsamling af affald.

Der vil blive mulighed for at aflevere fraktionerne madaffald, plast samt mad- og drikkevarekartoner, tekstil, pap, papir og glas i sorteringspunkterne i bydelen. Visualiseringer af sorteringspunkteretableret i forskellige typer byrum fremgår af bilag 2a.

Udpegning af placeringer til sorteringspunkterer foretaget ud fra en samlet afvejning af en række forskellige forhold, såsom kapacitetsbehov, byrumskvalitet, bevægelsesmønstre, renovatørhensyn, trafikale forhold samt anlæggets kompleksitet. Sorteringspunkternes placering udpeges efter tre overordnede principper, som er godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 26. oktober 2020:

  1. Brugerhensyn og effekt
  2. Den gode affaldsløsning i byrummet
  3. Prioritering mellem byrumselementer

Princip 1 omhandler identificeringen af mulige placeringer af et sorteringspunkt i byen. Princip 2 indeholder retningsgivende kriterier for udpegning af en konkret placering. Princip 3 indeholder en kategorisering af, hvordan fysiske byrumselementer skal afvejes for at muliggøre placeringen af et sorteringspunkt.

Nogle af sorteringspunkterne i bydelsplanen forudsætter dispensation for bestemmelser i lokalplaner.

Nedlæggelse af parkeringspladser

I forbindelse med arbejdet med bydelsplanen har det vist sig, at der for at etablere sorteringspunkterne skal nedlægges 54 parkeringspladser. 42 af disse parkeringspladser er beliggende uden for betalingsområdet, og nedlæggelse af disse 42 parkeringspladser medfører derfor ikke mindreindtægter fra parkering, hvilket betyder, at der ikke er behov for en skattefinansiering af provenutabet før sorteringspunkterne kan anlægges.

Det var oprindeligt planen, at alle sorteringspunkter, der involverer nedlæggelse af parkeringspladser, skulle anlægges i en senere fase af projektet. Dog vurderer Teknik- og Miljøforvaltningen ud fra den foreløbige erfaring fra indsatsen, at man kan forbedre planlægningen af anlægsarbejdet, skabe hurtigere resultater, samt reducere generne for københavnerne i forbindelse med anlægsarbejdet, såfremt de sorteringspunkter, der involverer nedlæggelse af parkeringspladser uden for betalingszonerne, inddrages i anlægsarbejdets fase 1. Gevinsten kommer af, at sorteringspunkterne kan etableres parallelt flere steder i byen, hvilket åbner mulighed for at optimere og reducere antallet af byggepladser og gennemføre anlægsarbejdet på kortere tid. Derfor indstilles det, at anlæg af disse sorteringspunkter på Amager Øst sker i fase 1 sammen med de sorteringspunkter, der ikke involverer nedlæggelse af parkeringspladser. Alternativt vil etablering af sorteringspunkterne, der involverer nedlæggelse af parkeringspladser uden for betalingszonerne, ske i fase 3, som vedtaget i den oprindelige proces (TMU 26. oktober 2020). Det bliver dermed muligt at indhente erfaring med drift af nogle sorteringspunkter, inden sorteringspunkterne, der forudsætter nedlæggelse af parkeringspladser, anlægges. Denne løsning vil dog betyde, at bidraget fra indsatsen til målsætningen i Cirkulær København om 70% genanvendelse ikke kan realiseres fuldt ud inden for planperioden.

Inddragelsesproces

Københavnere, lokale erhvervsdrivende, lokaludvalg og miljøpunkt er blevet inddraget indgående i arbejdet med at finde placeringerne på Amager Øst. Det er sket gennem en informationskampagne og inddragelsesproces, der omfatter pressemeddelelse, skiltning i lokalområderne, annoncer på Facebook og i lokalaviser, løbende dialog og møder med lokaludvalg og miljøpunkter, borgermøde samt en digital kortløsning, hvor mere end 3000 københavnerne indtil videre har angivet mere end 4000 ønsker om placering af et sorteringspunkt.

Amager Øst Lokaludvalg har ydet sparring ifm. screening for placeringer, har fremsendt konkrete forslag til placeringer på Amager Øst og har indgivet skriftligt svar med kommentarer til forvaltningens udkast til bydelsplan (jf. bilag 3). Lokaludvalget roser processen med tidlig inddragelse af lokaludvalget og har med tilfredshed noteret sig, at der ved placeringen af sorteringspunkter i vidt omfang er taget højde for lokaludvalgets forslag. Lokaludvalget ønsker et sorteringspunkt ved Lergravsparken metrostation samt ved området omkring Krimsvej. Dernæst bemærker Lokaludvalget, at sorteringspunkternes succes bl.a. sikres gennem god renholdelse omkring sorteringspunkterne. Afslutningsvis anbefaler lokaludvalget, at der skabes mulighed for, at sorteringspunkterne kan få en kunstnerisk udformning, der passer til omgivelserne.

På baggrund af lokaludvalgets tilbagemelding har forvaltningen fundet forslag til placeringer ved både Lergravsparken metrostation og ved Krimsvej (Øresund metrostation). Forvaltningen bemærker, at sorteringspunkternes design blev fundet i 2020 gennem en designkonkurrence, hvor opdraget var at skabe et design med udgangspunkt i københavneridentiteten og med respekt for de egenarter, der findes i Københavns forskellige bydele. Sorteringspunkterne skulle, uanset byrumstype, fremtræde med samme genkendelige identitet. Samtidig skulle designet for de tre affaldsløsninger kunne integreres naturligt i alle byrumstyper. Forvaltningen har fra projektets start haft fokus på at minimere gener ved drift af sorteringspunkterne, blandt andet gennem at sikre renhold og oprydning ved sorteringspunkter.

Økonomi

Der er med vedtagelsen af Cirkulær København bevilget 385 mio. kr. til etablering og drift af sorteringspunkterne i planperioden, som finansieres af affaldsgebyrerne. Af disse er ca. 270 mio. kr. allokeret til etablering af sorteringspunkterne. Omkostningerne til etablering af sorteringspunkter på Amager Øst, herunder bl.a. produktion af affaldsbeholdere og anlæg af sorteringspunkter, anslås ud fra en nøgletalsberegning til ca. 22 mio. kr. Dette beløb er pt. behæftet med usikkerhed, da det først er ved detailprojektering af sorteringspunkterne, at det fulde anlægsarbejde kendes. Beløbet ligger inden for den økonomiske ramme allokeret til etablering af sorteringspunkter på Amager Øst. Forvaltningen vil i takt med, at sorteringspunkterne detailprojekteres løbende holde styr på, at den samlede projektøkonomi holder sig inden for den økonomiske ramme allokeret til indsatsen.

Med indstillingen ”Endelig vedtagelse af Ressource- og Affaldsplan 2024” (BR 13. december 2018) blev der frigivet 7,1 mio. kr. af de 270 mio. kr. til projektering af indsatsen om sorteringspunkter. Udover de 22 mio. kr. til etableringen af sorteringspunkter på Amager Øst skal der frigives 29,6 mio. kr. til projektering, produktudvikling og projektledelse i hele byen til gennemført arbejde i 2021 og det fortsatte arbejde hermed i 2022. Dette ligger ligeledes inden for den økonomiske ramme til projektet.

Med denne indstilling frigives i alt 51,6 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Takstfinansieret anlæg, funktion 1.38.60.3, til etablering af de første sorteringspunkter på Amager Øst, jf. tabel 1:

Tabel 1. Anlægsbevilling – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling (nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

2021

2022

I alt

TMU

RAP24, initiativ 1.4

2020 - Takstfinansieret anlæg

1.38.60.3

11.700

39.870

51.570

I alt

-

-

-

11.700

39.870

51.570

Med vedtagelsen af Cirkulær København besluttede Borgerrepræsentationen, at der kan nedlægges 760 parkeringspladser for at skabe plads til sorteringspunkterne. Etablering af sorteringspunkterne på Amager Øst forudsætter nedlæggelse af 54 parkeringspladser, hvoraf 12 parkeringspladser ligger inden for betalingszonerne. Nedlæggelse af 12 pladser inden for betalingszonen medfører årlige mindreindtægter på 0,1 mio. kr. Provenutabet vil blive rejst til forhandlingerne om Budget 2023, og pladserne vil blive nedlagt primo 2023, hvis der afsættes midler i forhandlingerne.

En fuld realisering af bydelsplanen, inklusive etablering af sorteringspunkter på nedlagte parkeringspladser inden for betalingszonerne, forudsætter, at provenutabet fra de nedlagte parkeringspladser inden for betalingszonerne skattefinansieres. Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder et budgetnotat på nedlæggelse af parkeringspladser inden for betalingszonerne til budget 2023.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil forvaltningen igangsætte detailprojektering af sorteringspunkterne på Amager Øst. I den forbindelse kan der blive afdækket eksempelvis anlægs- eller driftstekniske forhold, som medfører, at forvaltningen vil være nødt til eksempelvis at justere en placering, sløjfe et sorteringspunkt eller flytte/aflyse en parkeringspladsnedlæggelse.

Anlæg af sorteringspunkterne på Amager Øst forventes påbegyndt medio 2022 (undtaget de sorteringspunkter der involverer nedlæggelse af parkeringspladser i en betalingszone). Idriftsættelse af sorteringspunkterne på Amager Øst forventes at ske ultimo 2022.

Såfremt der afsættes midler til at dække provenutab i forbindelse med nedlæggelse af parkeringspladser i betalingszonerne i kommende forhandlinger om Budget 2023, vil forvaltningen påbegynde anlæg af sorteringspunkterne, der involverer nedlæggelse af parkeringspladser i betalingszoner primo 2023.

Teknik- og Miljøforvaltningen har opstartet udarbejdelse af bydelsplaner for placering af sorteringspunkter for Københavns øvrige bydele. Forvaltningen forventer løbende at kunne indstille disse planer til godkendelse hos Teknik- og Miljøudvalget frem mod medio 2022.

 

                                        Søren Wille

                                                                  / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 6. december 2021

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):

 

“At der ikke nedlægges parkeringspladser, men at affaldsbeholderne placeres andre steder end på parkeringspladser, fx på gadehjørner, hvor de er lette at tømme”.

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 2 stemmer mod 7. 1 medlem undlod at stemme.

 

For stemte: C og V.

Imod stemte: A, B, F, Ø og Å.

Undlod at stemme: O.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag som nyt at-punkt (ÆF2):

 

”at Teknik- og Miljøforvaltningen i det videre arbejde skal undersøge muligheden for at etablere et yderligere sorteringspunkt på eller ved Musiktorvet.”

 

Ændringsforslaget blev vedtaget med 7 stemmer mod 2. 1 medlem undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, Ø og Å.

Imod stemte: C og V.

Undlod at stemme: O.

 

Den således ændrede indstillings 1.-3. at-punkt blev godkendt med 8 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

Imod stemte: C og V.

 

Indstillingens 4. at-punkt blev med teknisk ændringsforslag anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 7 stemmer mod 2.  1 medlem undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, Ø og Å.

Imod stemte: C og V.

Undlod at stemme: O.

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

"Vi ønsker at bevare affaldsbeholderne på privat grund. På den måde kan man sparre over en kvart milliard kroner.”

 

Det Konservative Folkeparti standsede i medfør af Den Kommunale Styrelseslovs § 23 sagen, hvorfor denne i sin helhed indbringes for Borgerrepræsentationen.

Til top