Mødedato: 06.12.2006, kl. 15:00

Cykelrute langs søerne

Se alle bilag

Cykelrute langs søerne

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. december 2006

 

 

Sager til beslutning

 

18.      Cykelrute langs søerne

 

TMU 955/2006  J.nr. 21152.0003/03

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

at  sammenfatningen af borgerdialogen tages til efterretning,

at  forslag til cykelrute langs vestsiden af søerne - indrettet som fællessti med cykling på de svageste trafikanters præmisser - anvendes som princip for den videre projektudvikling,

 

 

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at  at der gives en anlægsbevilling på 0,5 mio. kr., finansieret af Vej & Parks anlægsramme for 2007, konto 2.28.23.3 (Standardforbedringer af færdselsarealer) til projektering af cykelrute langs den vestlige side af søerne.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 22. november 2006

Sagen blev udsat

 

 

RESUME

På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. juni 2006 (TMU 351/2006) blev det godkendt, at forvaltningen skulle gennemføre en borgerdialog om forslag til cykelsti langs vestsiden af søerne og at borgerdialogen skulle tage udgangspunkt i et af forvaltningen udarbejdet forslag til kr. 40 mio.

 

Der er afholdt en borgerdialog fra den 1. september til den 8. oktober 2006.

 

De offentlige borgerarrangementer har været velbesøgt og der har været en omfattende debat i dialogforum på Vej & Parks hjemmeside. Mange input fra borgerdialogen har anbefalet alternativer til forvaltningens projektforslag. I debatten om cykelruten har der været holdninger både for og imod og med forslag til forskellige udformninger.

 

Hovedtrækkene i de synspunkter, der er kommet frem i borgerdialogen har været en udbredt modstand mod forvaltningens forslag til en delt gangsti og cykelsti. Kritikken er gået på et for smalt gangareal med kantsten på det øvre niveau og dårlig tilgængelighed for gangbesværede, der skal via ramper til den primære gangsti på det nedre niveau. Bekymringerne drejer sig om utryghed ved cyklisternes hastighed og argumenter om, at en separat cykelsti vil medføre en cykelmotorvej med mulighed for at køre med stor hastighed.

 

Med udgangspunkt i udsigten til at der skal åbnes for cykling på vestsiden af søerne, er det forslag, der har størst opbakning en fælles gang- og cykelsti på det øvre niveau, hvor al færdsel foregår på samme areal, og hvor cykling foregår på de svageste trafikanters præmisser. Der er også fremsat forslag om en delt gangsti og cykelsti, med en bredere gangsti uden kantsten.

 

Forvaltningens konklusion på borgerdialogen og en efterfølgende teknisk og funktionel undersøgelse er, at forvaltningen foreslår det videre arbejde sker med en fællessti på hele strækningen fra Østerbrogade til Gl. Kongevej.

 

Principper for udformning af løsning med fællessti kan ses på bilag 4 til bilag 9

 

Forvaltningen anbefaler, at beslutningen om hvorvidt cykelruten langs vestsiden af søerne skal indgå i det grønne cykelrutenet som Søruten tages op i forbindelse med næste revision af kommuneplanen.

 

Forslaget med fællessti vurderes at medføre reduktion i antallet af parkeringspladser i lokalgaderne på op til 100 pladser, afhængig af resultatet af den videre detailbearbejdning.

 

Som led i Budgetaftale 2007 er Vej & Parks anlægsramme ved budgetvedtagelsen blandt andet tilført 25 mio. kr. til cykelfremkommelighed. Forvaltningen anbefaler i den forbindelse, at der gives en anlægsbevilling på 0,5 mio. kr., finansieret af Vej & Parks anlægsramme for 2007, konto 2.28.23.3 (Standardforbedringer af færdselsarealer) til projektering af cykelrute langs den vestlige side af søerne.

 

Såfremt udvalget godkender, at forvaltningen skal arbejde videre med projektet, planlægger forvaltningen at præsentere udvalget for et mere detaljeret projektforslag med anmodning om anlægsbevilling i foråret 2007.

Sagen var på dagsordenen for Teknik- og Miljøudvalgets møde den 22. november 2006, men blev udsat.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. juni 2006 (TMU 351/2006) blev det godkendt, at forvaltningen skulle gennemføre en borgerdialog om forslag til cykelsti langs vestsiden af søerne og at borgerdialogen skulle tage udgangspunkt i et af forvaltningen udarbejdet forslag til kr. 40 mio.

 

Borgerrepræsentationen har efterfølgende den 5. oktober vedtaget budget for 2007. I budgettet er der til cykelfremkommelighed afsat 25 mio. kr. årligt til anlæg i perioden 2007-2009. Heraf anvendes maksimalt kr. 7 mio. til etablering af en cykelsti ved søerne.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Borgerdialog

Der er afholdt en borgerdialog fra den 1. september til den 8. oktober 2006.

 

Selve dialogprocessen er arrangeret i samarbejde med en række lokale foreninger, interesseorganisationer og Frederiksberg Kommune, og alle har bidraget til at udbrede debatten. Der er med baggrund i samarbejdet opnået en bred debat, hvor mange borgere har givet deres mening til kende. Se nærmere om processen og afrapportering af borgerdialogen i bilag 1.

 

Hovedtrækkene i de synspunkter, der er kommet frem i borgerdialogen har været en udbredt modstand mod forvaltningens forslag til en delt gangsti og cykelsti. Kritikken er gået på et for smalt gangareal med kantsten på det øvre niveau og dårlig tilgængelighed for gangbesværede, der skal via ramper til den primære gangsti på det nedre niveau. Bekymringerne drejer sig om utryghed ved cyklisternes hastighed og argumenter om, at en separat cykelsti vil medføre en cykelmotorvej med mulighed for at køre med stor hastighed.

 

Med udgangspunkt i udsigten til at der skal åbnes for cykling på vestsiden af søerne, er det forslag, der har størst opbakning - og som støttes af blandt andet Dansk Fodgænger Forbund - en fælles gang- og cykelsti på det øvre niveau, hvor al færdsel foregår på samme areal, og hvor cykling foregår på de svageste trafikanters præmisser. I færdselsloven ville ord som agtpågivenhed og hensynsfuldhed blive anvendt. I denne indstilling dækkes disse af ordlyden "på de svageste trafikanters præmisser". Opmærksomheden skal henledes på, at forvaltningen kan udforme et anlæg, der signalerer, at cyklister skal færdes på de svageste trafikanters præmisser, men at det ikke ligger indenfor forvaltningens rammer at sikre, at alle cyklister færdes derefter. Fællesstien forventes af borgerne at give en hastighedsdæmpende effekt og den største fleksibilitet og mangfoldighed i anvendelsen af gang- og cykelstien - mange har sammenlignet denne løsning med en slags "Strædet" løsning for bløde trafikanter. Den fælles gang- og cykelstiløsning er af mange betegnet som en rekreativ cykelruteløsning. Nogle mener at cykelruten derfor ikke skal indgå i det grønne cykelrutenet, hvor de i stedet hellere ser en rute som tillader stor hastighed. Andre ønsker at cykelruten netop skal indgå i det grønne cykelrutenet fordi den forløber væk fra de trafikerede veje og i grønne omgivelser.

 

Der er udtrykt stor modstand mod forvaltningens to alternative udformninger til cykelrute på Svineryggen - den ene ved at supplere med en gangsti på vandsiden henholdsvis den anden ved en udvidelse af den eksisterende sti på udlånt areal på havesiden. Som alternativ til forvaltningens forslag på Svineryggen er der foreslået en cykelrute udformet som fællessti på det eksisterende areal på Svineryggen uden udvidelser. De fleste på workshoppen og borgermødet ønskede ikke, at der skal cykles på Svineryggen og de har foreslået 2 alternative linieføringer, ad Vodroffsvej eller ad Vester Søgade. Frederiksberg Kommune er imod cykeltrafik på Svineryggen og peger på Vester Søgade som et alternativ.

 

Uanset om der anlægges cykelrute på vestsiden af søerne foreslår flere, at forholdene for cyklister bliver forbedret i Vester Søgade, så cykeltrafik ad søgaderne kan blive et reelt alternativ for cyklister, der ønsker en hurtig rute. Dette forventes at begrænse den hurtige cykeltrafik på søpromenaderne.

 

Mange har givet udtryk for stor utryghed på grund af nogle cyklisters dårlige adfærd og foreslår en adfærdskampagne, hvis cykling på søpromenaden lovliggøres.

 

Der er en hel del forslag til forbedringer af de rekreative forhold.

 

Projektforslag

Forvaltningens konklusion på borgerdialogen og en efterfølgende teknisk og funktionel undersøgelse har betydet, at forvaltningen har arbejdet videre med et forslag til fællessti på hele strækningen fra Østerbrogade til Gl. Kongevej. Herunder er principperne i forslaget til fællessti opstillet.

 

Forslagets principielle opbygning

For forslaget gælder generelt, at det i den videre projektering skal udformes så de cyklende færdes på de svageste trafikanters præmisser og at knallertkørsel skal være forbudt.

 

Generelt vil forvaltningen tænke i løsninger, der er tilgængelige, trafiksikre, rekreative. smukke, sikrer en god driftssituation og overfor cyklisterne virker såvel hastighedsdæmpende som opmærksomhedsskabende. I den sammenhæng vil forvaltningen anvende tilgængelig viden om virkemidler, der på bedst mulig måde sikrer, at cyklister færdes med agtpågivenhed og hensynsfuldhed under hensyntagen til øvrige ønsker om tilpasning af anlægget til fx æstetiske, trafiksikre og tilgængelige forhold på stianlægget. Forvaltningen vil ved projekteringen anvende tilgængeligheds- og trafiksikkerhedsrevision.

 

Løsning med Fællessti

   Profil: Ensartet fælles gang- og cykelsti på hele strækningen inkl. lokalgader og Svineryggen - sidstnævnte som udgangspunkt uden udvidelser.

   Belægninger: Der anvendes asfaltbaseret majsfarvet overfladebelægning på hele strækningen og efterfyldning med slotsgrus, hvor der allerede er grus mellem træer og asfaltbelægning på eksisterende øvre sti.

   Hastigheds- og opmærksomhedsskabende effekter: Som udgangspunkt er der af hensyn til beregning af overslag anvendt tværbånd i granit på udvalgte steder samt bænke og lignende udstyr til at skabe opmærksomhedsskabende og hastighedsdæmpende effekt samt give oversigt ved relevante adgange til sidearealer - se eksempel fra Kastellet på bilag 10.

   Spærringer for biltrafik: Ved overgang til lokalgade anvendes eksisterende ombyggede bomme - evt. nye "spærringer" etableres med steler. Denne løsning er som udgangspunkt anvendt af hensyn til beregning af overslag

   En følgende nærmere projektering vil indenfor mange områder afklare de detaljerede løsninger - herunder blandt andet hastighedsdæmpende virkemidler og spærringer.

 

Principper for udformning af løsning med fællessti kan ses på bilag 4 til bilag 9

 

En måling af trafikken i maj 2002 viser, at der færdes ca. 1.500 trafikanter dagligt på dosseringerne. Heraf er ca. 500 cyklister og 1.000 gående. Med baggrund i tællingerne vurderes en fællesstiløsning på sigt dagligt at få i størrelsesorden 3.000-4.000 cyklister på Dosseringerne. På svineryggen, kan der med en fællessti forventes dagligt i størrelsesorden 1.000-1.500 cyklister.

 

Der foreligger en mere detaljeret gennemgang af de trafikale forhold og beskrivelse af projektforslaget i bilag 11.

 

Ejerforhold

De arealer, der vil indgå i forslaget til fællessti er alle beliggende på offentligt vejareal.

 

Analyser

Ved borgermødet den 4. oktober 2006 blev det efterlyst hvilke analyser forvaltningen har lagt til grund for udarbejdelsen af forvaltningens forslag. I bilag 13 er foreliggende og ønskede fremtidige analyser beskrevet

 

Natur

Forvaltningens forslag til fællessti tager hensyn til kastanietræernes vækstvilkår. Forvaltningen vurderer derfor, at forslaget som udgangspunkt ikke for så vidt angår cykling har konsekvenser for naturen i området. De rekreative oplevelser og rugende fugle kan til gengæld i et vist omfang blive presset af en generel øget udnyttelse af området.

 

Driftsforhold

Den ujævne gruspromenade langs vandet på Dosseringerne vil i den løbende vedligeholdelse blive forbedret, så der sikres bedre tilgængelighed og så fx større vandpytter undgås.

 

Forvaltningens anbefaling

Med baggrund i borgerdialogen, forvaltningens nærmere vurdering og en gennemgang af fordele og ulemper af de undersøgte løsninger, alternativer og virkemidler anbefaler forvaltningen, at gang- og cykelruten anlægges langs søpromenaden som en rekreativ rute, og at der arbejdes videre med projektering af en løsning med fællessti på strækningen fra Østerbrogade til Gl. Kongevej, hvor de cyklende skal færdes på de svageste trafikanters præmisser.

 

Forvaltningen vurderer, at fællesstien vil kunne give et smukt helhedspræg og en sammenhængende linieføring for cykelruten.

 

Forvaltningen mener ikke, at der er noget til hinder for, at en rekreativ cykelrute langs vestsiden af søerne kan indgå som Søruten i de grønne cykelruter. Tværtimod er det filosofien i de Grønne Cykelruter at gang- og cykelruterne tilpasses de omgivelser, de forløber igennem. De forløber væk fra de trafikerede veje og fortrinsvis i grønne omgivelser. De skal udgøre en helhed i det landskab eller byrum, de forløber i. En beslutning om anlæg af en fællessti på søpromenaden er derfor udmærket foreneligt med en grøn cykelrute. Der eksisterer fællesstier i en lang række parker og på havnepromenaderne, hvoraf nogle også indgår i cykelrutenettet. Eksempler på fællesstier kan fx være havnepromenaderne, Strædet og stierne på Assistens Kirkegård. Forvaltningen anbefaler med baggrund i ovenstående, at beslutningen om hvorvidt cykelruten langs vestsiden af søerne skal indgå i det grønne cykelrutenet som Søruten tages op i forbindelse med næste revision af kommuneplanen.

 

Såfremt der politisk ønskes et alternativ til ovenstående forslag på Svineryggen, vil forvaltningen foreslå at linieføringen for cykling mellem Gyldenløvesgade og Gl. Kongevej føres ad Vodroffsvej, idet det er den mest direkte i forhold til det grønne cykelrutenet. Idet dette alternativ er beliggende i Frederiksberg Kommune, og Frederiksberg Kommune har foreslået Vester Søgade som rute, vil en sådan løsning kræve en nærmere dialog med og accept fra Frederiksberg Kommune.

 

Teknik- og Miljøudvalgets medlemmer Winnie Berndtson og Jesper Schou Hansen har stillet medlemsforslag om supplerende oplysninger til belysning af sagen. Medlemsforslag og supplerende oplysninger kan ses af bilag 14.

 

Økonomi

For det projekt, forvaltningen anbefaler, er der udarbejdet overordnet økonomisk anlægsoverslag.

 

Økonomien fordeler sig som følger:

Strækningstype A sti på Dosseringerne                kr.     1,9 mio.

Strækningstype B sti langs lokalgader                  kr.     2,7 mio.

Strækningstype C Sti på Svineryggen                  kr.     0,3 mio.

Sum                                                                       kr.     4,9 mio.

Uforudseelige udgifter ca. 25%                            kr.     1,2 mio.

Sum                                                                       kr.     6,1 mio.

Rådgivning ca. 15 %                                             kr.     0,9 mio.

I alt                                                                        kr      7,0 mio.

 

I dette beløb er ikke inkluderet ændring af ramper ved Gl. Kongevej og Kampmannsgade, ændring af forholdene i krydset Gyldenløvesgade/Rosenørns Allé/Åboulevarden, forbedringer af tilgængelighedsforhold udenfor stien samt evt. adfærdskampagne ved ibrugtagning.

 

En fællessti vil have øgede årlige driftsudgifter på kr. 250.000.

 

På nuværende projektstade vurderes forslaget med fællessti at medføre reduktion i antallet af parkeringspladser i lokalgaderne på ca. 100 pladser. Idet det foreliggende projekt ikke er endeligt detaljeret, kan der ske justereringer i antallet af pladser.

 

Der er i budgettet for 2007 afsat midler til etablering af en cykelsti langs vestsiden af søerne.

 

Som led i Budgetaftale 2007 er Vej & Parks anlægsramme ved budgetvedtagelsen blandt andet tilført 25 mio. kr. til cykelfremkommelighed. Forvaltningen anbefaler i den forbindelse, at der gives en anlægsbevilling på 0,5 mio. kr., finansieret af Vej & Parks anlægsramme for 2007, konto 2.28.23.3 (Standardforbedringer af færdselsarealer) til projektering af cykelrute langs den vestlige side af søerne.

 

Miljøvurdering

Der er ikke sket væsentlige ændringer i vurderingen af projektets miljøpåvirkninger siden sagen sidst blev behandlet af TMU.

 

Høring

Se ovenfor under sagsgennemgang

 

Andre konsekvenser

Såfremt udvalget godkender, at forvaltningen skal arbejde videre med projektet, planlægger forvaltningen at præsentere udvalget for et mere detaljeret projektforslag med anmodning om anlægsbevilling i foråret 2007.

 

Forvaltningen vurderer, at det er vigtigt, at sagen bliver behandlet af Borgerrepræsentationen inden jul. Det skyldes, at forvaltningen forventer, at en projekteringsproces vil være af ca. ½ års varighed inden anlæg i marken kan igangsættes medio 2007.

 

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1         Borgerdialogprocessen

Bilag 2         Borgerundersøgelse - resumé

Bilag 3         Sammenfatning af høringssvar

Bilag 4         Projektforslag - oversigtsplan

Bilag 5         Projektforslag - fælles gang- og cykelsti - eksempel på tværsnit

Bilag 6         Projektforslag - fælles gang- og cykelsti - eksempel på visualisering af opmærksomhedsskabende og hastighedsdæmpende effekt på sti langs Dosseringerne

Bilag 7         Projektforslag - fælles gang- og cykelsti - eksempel på visualisering af løsning med stolper på Dosseringerne

Bilag 8         Projektforslag - fælles gang- og cykelsti - eksempel på visualisering af lokalgade med fællessti på Dosseringerne

Bilag 9         Projektforslag - fælles gang- og cykelsti - eksempel på visualisering af fællessti på Svineryggen

Bilag 10     Eksempel på eksisterende sti ved Kastellet

Bilag 11     Trafikteknisk beskrivelse af forvaltningens forslag

Bilag 12     Fordele og ulemper ved løsninger og virkemidler

Bilag 13     Analyseoversigt

Bilag 14     Medlemsforslag om supplerende oplysninger

Bilag 15     Supplerende opsummering af borgerdialog

Bilag 3-10, bilag 12 og bilag 14 blev udsendt med dagsordenen for Teknik- og Miljøudvalgets møde den 22. november 2006. Bilag 1, bilag 2, bilag 11 - bilag 13 og bilag 15 kan hentes som e-bilag via www.kk.dk.

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Bilag 16     Kopi af høringssvar

Bilag 17     Borgerundersøgelse, Catinét

 

 

 

Ole Bach


 

Til top