Mødedato: 06.11.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Licens til kolonihaveejere i de tidsbegrænsede zoner, bydækkende

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget besluttede i forbindelse med behandling af Tre timers tidsbegrænsede parkeringszoner på mødet den 20. juni 2022, at Teknik- og Miljøforvaltningen skulle udarbejde et oplæg til udstedelse af sommerlicenser for kolonihaveejere i parkeringszonerne. Teknik- og Miljøudvalget skal tage således stilling til, hvor omfattende ordningen for sommerlicenser skal være. Løsningen omfatter otte kolonihaveforeninger beliggende i de kommende tidsbegrænsede zoner.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at kolonihaveejere i parkeringszonerne gives mulighed for at søge om sommerlicens, jf. afsnittet Løsning

Problemstilling

I forbindelse med vedtagelsen af de kommende tre timers tidsbegrænsede zoner (TMU 20. juni 2022), har flere haveforeninger givet udtryk for, at mulighederne for parkering for sæsonbeboere forsvinder, fordi det nu vil kræve p-licens at parkere mere end tre timer. Beboere i H/F Bryggen udtrykte lignende bekymring ved indførelsen af den tidsbegrænsede zone på Islands Brygge i 2018.

Teknik- og Miljøudvalget skal derfor tage stilling til, om Teknik- og Miljøforvaltningen skal udarbejde en særlig licens til beboere i kolonihaveforeninger, som gælder fra 1. april til og med 31. oktober, samt hvor mange kolonihaver licensordningen skal gælde for.

Løsning

Forvaltningen foreslår, at der indføres en særlig sommerlicens til kolonihaveejere, der giver adgang til tidsubegrænset parkering i den licenszone, hvor haveforeningen er beliggende. Da kolonihaveejere ikke er registreret med fx adresse i et offentligt register, er det ikke muligt at foretage en automatisk validering af kolonihaveejernes ansøgning om sommerlicens. Der skal derfor udvikles en ny IT-løsning, som er estimeret til  ca. 250.000 kr. Ansøgningerne vil blive kontrolleret manuelt, før der udstedes en licens, hvorfor der forventes udgifter til sagsbehandling og opfølgning svarende til et kvart årsværk pr. år. Der foreslås følgende rammer for ordningen:

  • Der kan ansøges om én licens pr. kolonihaveejer. Den kan kun udstedes til fysiske personer (dvs. fx ikke til en virksomhed).
  • Licensen gælder fra 1. april t.o.m. 31. oktober, som er den periode, hvor der lovligt kan overnattes i kolonihavehusene. Den er forbeholdt haveforeninger, hvor overnatning er tilladt.
  • Det er et krav, at man indsender dokumentation for, at man er ejer/lejer af kolonihavehuset, fx i form af skøde eller lejekontrakt, hvor ens navn fremgår.
  • Ansøgeren skal være den registrerede ejer/bruger/lejer/leaser af køretøjet.
  • Der kan ikke udstedes en lånebilslicens, men der kan udstedes en midlertidig værkstedslicens, hvis bilen er på værksted. Indehaveren af licensen kan ikke udstede gæstelicenser til det område, hvortil sommerlicensen udstedes. De omkringliggende vejejere kan i et vist omfang vælge at etablere egen privat parkeringsordning i stedet. Denne risiko minimeres ved, at indehaverne ikke gives adgang til at udstede gæstelicenser til sommerlicens-området.

Forvaltningen foreslår følgende løsning for, hvem sommerlicensen kan udbydes til. Kolonihavernes placering ift. zonerne kan ses på oversigtskortet i bilag 2.

Sommerlicens til otte kolonihaveforeninger

Forvaltningens forslag omfatter otte kolonihaveforeninger, der alle er beliggende i de kommende tidsbegrænsede zoner, hvor der er få eller ingen muligheder for parkering på eget areal. Forvaltningen vurderer, at det er sagligt at begrænse sommerlicensen til kolonihaveforeninger, som er fysisk beliggende i zonerne. Følgende kolonihaveforeninger er omfattet (i alt ca. 392 kolonihaveejere):

Haveforening

Adresse (zone)

Antal lodder

H/F Gasværksarbejdernes Haveforening (Hf. Arbejderboligernes kolonihaver)

Høffdingsvej 8 (Vigerslev Allé)

12

H/F Frem

Louis Pios Gade 4 (Kgs. Enghave)

35

H/F Bredegrund

Rumæniensgade 3-5 (Sundbyøster)

17

H/F Lynetten

Rumæniensgade 3-5 (Sundbyøster)

7

H/F Strandbo

Engvej 67 / Signelilvej (Sundbyøster)

113

H/F Formosa

Engvej 123 / Formosavej 125 (Sundbyøster)

73

H/F Fortbo

Ved Kastrupfortet 119 (Amager Strand)

64

H/F Engdraget

Hedegaardsvej 51-121 (Amager Strand)

35

A/H Elmely

Hedegaardsvej 165 (Amager Strand)

36

I det politiske handlerum er beskrevet en løsning, hvor yderligere fem haveforeninger gives mulighed for at søge sommerlicens, jf. også bilag 3. I bilag 3 redegøres også for specifikke kolonihaveforeninger, som ligger i umiddelbar nærhed af en tidsbegrænset zone, men som ud fra en konkret vurdering ikke er berettiget til en sommerlicens.

Høring

De tidsbegrænsede zoner, hvori kolonihaverne befinder sig, har været i høring fra 21. marts 2022 til 6. juli 2022. Svarene var overvejende positive, men særligt beboere i haveforeningerne på Amager og i Valby gav udtryk for, at de som kolonihaveejere også burde være licensberettiget (bilag 4a og 4b). På baggrund af alle henvendelserne ifm. høringen af de tidsbegrænsede zoner, er forvaltningen godt oplyst om kolonihaveejernes ønsker.

Forvaltningen har i forbindelse med udarbejdelsen af denne indstilling hørt de umiddelbart berørte lokaludvalg Amager Øst, Valby, og Kgs. Enghave, i perioden 7. august til 4. september 2023. Forvaltningen har modtaget svar fra alle tre (bilag 4).

Valby Lokaludvalg uddybede, at muligheden for licens særligt blev bragt på banen i forbindelse med haveforeningerne omkring Danshøj station, herunder HF. Brohaven, HF. Dan/Danshøj og HF Arbejderboligernes Kolonihaver.

Kgs. Enghave Lokaludvalg gør opmærksom på, at HOFORs projekt Valby Skybrudstunnel forventes påbegyndt ved Fragtvej/Sydhavnstippen omkring den 1. februar 2024, og at H/F Frederiksholm samt H/F Musikbyen i den forbindelse får inddraget deres fællesparkeringspladser. Lokaludvalget opfordrer til, at der tages hensyn til haveforeninger, der ligger umiddelbart op til zonen.

Forvaltningens bemærkninger

Lokaludvalgene har ikke givet udtryk for, at de yderligere ændringsforslag til løsningen. Begrundelsen for, at navngivne kolonihaveforeninger ikke vurderes berettigede til sommerlicensen, er uddybet i bilag 3. Forvaltningen kan løbende vurdere om andre kolonihaveforeninger eller lignende foreninger, senere bør opnå samme vilkår, som gælder for sommerlicensen, med henvisning til lighedsgrundsætningen. Forvaltningen vil i givet fald vende tilbage til udvalget med en indstilling herom.

Samlet set har bemærkningerne ikke givet anledning til ændringer i indstillingen.

Politisk handlerum
Etablering af tidsbegrænsede zoner er en lokal restriktion, som kommunen, som vejmyndighed, indfører, jf. færdselslovens § 92. På den baggrund kan kommunen også selv undtage fra hovedreglen i form af fx en sommerlicens - så længe undtagelsen er saglig, proportionel og overholder lighedsgrundsætningen.

På den baggrund, kan Teknik- og Miljøudvalget beslutte, at:

  • der undtagelsesvist kan inkluderes fem kolonihaveforeninger, som grænser op til en eksisterende eller kommende zone, hvor der er få eller ingen muligheder for parkering på eget areal eller på andre veje, som er mere naturlige at parkere på. Det drejer sig om de fem konkrete kolonihaveforeninger (ca. 209 kolonihaveejere): H/F Tre Falke (el. Hf. Ved Grønsdalsåen), H/F Bryggen, H/F Brohaven, H/F 1924, H/F Stien. I bilag 3 er dette alternativ yderligere beskrevet.
  • det skal ikke være muligt at have en samtidig beboerlicens i en af de øvrige zoner.
  • sommerlicensen skal gælde i en anden periode (fx juni, juli, august).
  • forvaltningen skal undersøge om en eller flere af de i bilag 3 oplistede kolonihaveforeninger, som umiddelbart vurderes ikke at kunne få sommerlicens, kan indlemmes i parkeringszonen, under hensyn til lighedsgrundsætningen og kravet om saglighed.
  • lodsejere/lejere i daghaveforeninger i de kommende tre timers parkeringszoner også skal kunne opnå sommerlicens. Dermed fraviges kravet om at licensen kun er forbeholdt haveforeninger, hvor overnatning er tilladt.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, da omkostningerne til etablering af sommerlicensordningen afholdes inden for forvaltningens eksisterende ramme til ordinær drift.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen igangsætte udvikling af IT-løsningen mhp. at udbyde sommerlicensen fra 1. april 2024.

Søren Wille

/ Lena Kongsbach  

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 6. november 2023

 

Det samlede udvalg stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

”dog således, at det også inkluderer de fem kolonihaveforeninger, som grænser op til en eksisterende eller kommende zone (jf. afsnittet Løsning og bilag 3)”.

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev vedtaget uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

”dog således, at det muliggøres med flere beboerlicenser per kolonihaveejer.”

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget med 6 stemmer mod 4. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C og V

Imod stemte: F, Ø og Å

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

Til top