Orientering om nøgletal for 2023
Resumé
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen orienterer med sagen Sundheds- og Omsorgsudvalget om centrale nøgletal for 2023. Nøgletallene belyser i lighed med tidligere år arbejdet med ældre, sundhed og udvalgte politisk fastsatte visioner. Yderligere foreslås et ændret format for orientering af udvalget om nøgletal i kommende år.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering vedr. ’Nøgletal for 2023’ til efterretning jævnfør bilag 1.
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter forvaltningens forslag om, at orientering om nøgletal fremover sker i forbindelse med opstart på budgetprocessen.
Problemstilling
Forvaltningen ønsker med sagen at give Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indblik i centrale nøgletal, der belyser arbejdet med ældre, sundhed og udvalgte politisk fastsatte visioner. Samtidig ønskes en drøftelse af hvordan Sundheds- og Omsorgsudvalget bedst understøttes med nøgletal med et konkret forslag om, at orientering om nøgletal fremover sker i forbindelse med opstart på budgetprocessen.
Løsning
I bilag 1 er vedlagt 10 centrale nøgletal for arbejdet i SUF i 2023. Formatet for forelæggelsen blev justeret i 2022 og er tilpasset yderligere i år for at opnå et endnu mere fokuseret og let tilgængeligt format.
Kommende års forelæggelse af nøgletal for SOU
Forvaltningen foreslår, at SOU fremover modtager og drøfter relevante data og analyser ved opstart på budgetprocessen i starten af året, så dette kan indgå i overvejelserne om indhold i budgetforhandlingerne.
Formålet med data- og analyseoverblikket er at give et indblik i aktiviteter og indsatser, belyse centrale udfordringer mv. i forvaltningens arbejde. Dette kan eksempelvis være nøgletal og analyser, der belyser forvaltningens arbejde med sundheds- og ældrepolitikken, dels strategisk vigtige indsatser såsom fastholdelse og rekruttering på sundheds- og ældreområdet.
Hvad viser de 10 nøgletal i 2023?
For 2023 er udvalgt følgende nøgletal, som også fremgår af bilag 1:
- Ventedage på hospital for færdigbehandlede borgere
- Tilsynsresultater
- Henvisninger til Center for Mental Sundhed
- Antal diabetes-, hjerte- og KOL-forløb
- Antal rygestopforløb
- Sygefravær
- Personaleomsætning
- 4-ugers-garantien
- Sagsbehandlingstider
- Ventetid til genoptræning
Nøgletallene for 2023 viser en høj grad af stabilitet i forhold til 2022. Der er dog også sket ændringer, som fremhæves i det følgende.
I forhold til ældrepolitikkens mål om Sammenhængende forløb dækker tallene over, at der var 983 borgere med i alt 2.489 ventedage på hospital i 2023 mod 1.226 borgere med i alt 4.016 ventedage i 2022. Forvaltningen har gennem årene fulgt ventedage for færdigbehandlede borgere med ambitionen om, at ingen borgere skal opleve unødige ventedage under en hospitalsindlæggelse. Forvaltningen har på baggrund af det høje antal ventedage i 2022 sat en række tiltag i gang. Et tiltag er tæt dialog med Bispebjerg Hospital om tidligere advisering af kommunen, et andet er ansættelse af en medarbejder, der controller på alle forløb, hvor borgere bliver meldt færdigbehandlet. Effekten af disse tiltag følges via en datapakke, der hver anden måned forelægges borgmesteren.
Nøgletallene viser, at de politisk fastsatte mål om 4-ugers-garantien, om tilbud til plejebolig overholdes (99 pct.). Forvaltningen har et stort fokus på at overholde 4-ugers-garantien, og følger derfor udviklingen tæt. I 2023 er 4-ugers-garantien overholdt for 99 pct. af de borgere, der har valgt en plejebolig under 4-ugers-garantien. Det fremgår af oversigten, at sagsbehandlingsfristen varierer fra 70 til 92 pct. ved visitation til hjemmehjælp, plejehjem, genoptræning, tekniske hjælpemidler og personlige hjælpemidler. Forvaltningen følger kontinuerligt op på overholdelse af sagsbehandlingstiderne og har et særligt fokus på de ansøgningstyper, der ikke lever op til fristen.
Ift. sundhedspolitikken viser tallene et stigende antal henvisninger til Center for Mental Sundhed, et stigende antal diabetes-, hjerte-, KOL- og kræftforløb, samt en mindre stigning i antal rygestopforløb. Forvaltningen arbejder løbende på at øge andelen af borgere med diabetes, KOL, hjerte og kræft, der bliver henvist fra almen praksis og hospitaler til kommunale rehabiliteringstilbud. Dette med henblik på at understøtte det stigende antal københavnere med kronisk sygdom ift. at leve et godt liv trods sygdom og herved forebygge forværringer og følgesygdomme. Forvaltningen arbejder på dette område datadrevet og følger derfor tallene tæt med det overordnede formål, at københavnere med kronisk sygdom tilbydes den rehabilitering, som de har brug for.
Forvaltningen arbejder ligeledes på at øge andelen af borgere, der deltager i kommunale rygestopstilbud med henblik på at bidrage til målsætningen om et røgfrit København. Data og markedsføring indgår i en målrettet rekrutteringsindsats for at sikre, at alle, der ønsker at blive røgfrie, har let adgang til et relevant tilbud.
I forhold til mental sundhed oplever forvaltningen en stigning i antal henvisninger til forløb i Center for Mental Sundhed. Stigningen afspejler den stigende tendens til mentale sundhedsudfordringer blandt københavnerne, som bl.a. fremgår af den regionale sundhedsprofil 2021.
I 2023 blev ventetiden til genoptræning efter Sundhedsloven overholdt (100%). Målsætningen er at overholde ventetiden på syv kalenderdage i 100% af sagerne. Nøgletallet for ventetid til genoptræning følges fortsat tæt af forvaltningen.
Nøgletallene vedrørende medarbejdere viser, at både sygefravær og personaleomsætning er faldet fra 2022 til 2023. Der er igangsat en række forskellige indsatser for at nedbringe sygefravær og personaleomsætning, herunder fast opfølgende dialog mellem ledere og sygemeldte medarbejdere og mere systematisk introduktion af nye medarbejdere og ledere. Der følges også op på data om fastholdelse og rekruttering i forbindelse med en årlig status til udvalget om strategi for håndtering af arbejdskraftmangel. Udvalget får derudover kvartalsvise HR-nøgletal om fastholdelse og rekruttering.
Økonomi
Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Forvaltningen udarbejder oplæg med relevante data og analyser, som SOU kan drøfte ved opstart på budgetprocessen i starten af 2025.
Thomas Tarp
Beslutning
Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.
Indstillingens 2. at-punkt blev drøftet, hvor udvalget tilsluttede sig, at udvalget får en orientering om nøgletal i forbindelse med opstart på budgetprocessen.